Langkau ke kandungan utama

Catatan

Aku Masih Di Sini

Seperti ramai yang sedia maklum, dah lama sangat aku tak letak doktor locum diklinik aku. Kalau sesiapa datang ke klinik, memang muka inilah akan korang jumpa. Pagi, petang dan malam. Kali terakhir aku letak doktor locum kira-kira setahun yang lepas. Itupun boleh dikira bilangan jamnya. Aku masih kurang kepercayaan kepada doktor-doktor muda yang baru keluar daripada universiti. Bukan majoriti, tetapi kebanyakannya tidak cukup passion dengan kerjayanya. Mereka sekadar ingin menghabiskan masa dan cukup jam dapat gaji, dan bukannya menjadikan kerjanya satu kerjaya murni dengan niat untuk berbakti kepada masyarakat.
Aku beri contoh doktor terakhir yang locum denganku. Dia doktor muda daripada klinik kerajaan. Dia sendiri yang approached aku untuk minta slot locum. Kalau tengok apa yang ditulis dikad pesakit, dia masih terikut-ikut dengan kerja di klinik kerajaan. Dia hanya merawat penyakit dan bukannya pesakit. Kalau pesakit demam, dia tulis ubat demam. Kalau pesakit sakit pinggang, dia …
Catatan terbaharu

Aku dan Melaka Short Vacation

Hujung minggu kedua dibulan Januari 2019. Aku tinggal berdua sahaja dengan wife di rumah. Anak bungsu aku pergi bercuti dengan kawannya di Seoul Korea. Anak sulungku baru memulakan program internship nya di Kuala Lumpur. Manakala anak daraku sibuk dengan exam akhir semesternya. Lagipun hujung minggu ini harilahir wife aku. Jadi aku nak celebratelah kononnya.  Mula-mula aku cadang nak ke Desaru sahaja. Tetapi rasa tak berbaloi sebab harga bilik hotelnya mahal sangat. Lagipun tiada aktiviti yang menarik kecuali main air dan main pantai. Jadi aku cadang nak ke Melaka.  Melaka memang sentiasa menjadi lokasi favorite aku dan wife. Terutama kawasan sekitar Dataran Pahlawan. Memang banyak aktiviti window shopping boleh dilakukan.
Seperti biasa aku mencari bilik hotel diAgoda. Dan hotel Rosa Melaka paling menarik minatku. Aku booked secara atas talian seperti biasa. Dan dengan harga dibawah 250 ringgit semalam, aku rasa cukup berbaloi.
Seawal jam 7 pagi, aku dah berada dilebuhraya Utara Sela…

Aku dan Pesakit Hari Ini

Setiap kali tahun baru,
Ini antara soalan wajib tanya kepada para pesakit aku.
Setiap tahun,
Mereka semakin kreatif dengan jawapan mereka.

“ Rokok sudah berhenti kan? “

“ Sudah doktor. Sudah berhenti membeli “

“ Rokok dah tak hisap kan? “

“ Sudah doktor. Saya dah tak hisap rokok kat rumah. Saya hisap kat luar sahaja. “

“ Rokok dah buang kan? “

“ Sudah doktor. Lepas hisap saya buang puntungnya.”

" Rokok dah kurangkan belum? "

" Sudah doktor. Kalau pagi saya belum 20 batang,
petang dah kurang separuh doktor. "

Sama macam cerita lawak sebelum ini.
Setiap kali baca suratkhabar ada iklan pasal bahaya merokok.
Maka sejak tahun ini saya dah berhenti baca suratkhabar.
Rokok tetap jalan macam biasa.

Kepada para perokok tegar,
Masih ada setahun lagi untuk menunaikan azam tahun baru.
Selamat berjaya.




Aku dan Pesakit Hari Ini

Ini kisah benar.
Bukannya karangan.

“ Doktor, company saya beri peruntukan 1000 ringgit setahun untuk medical claim. “

“ MC setahun boleh dapat 21 hari. “

“ Tahun lepas saya cuma claim 400 ringgit sahaja.”

“ MC pun saya ambil 6 hari sahaja. “

“ Rugi saya doktor sebab company tak beri saya apa-apa. “

“ Jadi tahun ini saya berazam nak habiskan semua peruntukan dan MC saya. “

“ Nak beri kilang rugi sedikit. “

“ Doktor berilah saya vitamin apa-apa dan tulislah MC untuk saya. “

“ Nanti bulan depan saya datang lagi. “

“ Doktor untung, saya pun untung. “

Korang jangan tanya apa jawapan aku kepadanya.
Tetapi ada setengah orang tak bersyukur Tuhan tak beri dia sakit macam-macam.
Malah dia kecewa bila Tuhan tak beri dia sakit,
dia kecewa sebab kawan-kawannya semua bergilir-gilir ambil MC.
Tetapi dia tidak berpeluang.
Asyik sihat sahaja memanjang.

Nasib baiklah pesakit seperti ini tak ramai.


Aku dan Hotel Rosa Melaka

Markah penuh aku beri untuk hotel ini.
Lokasi 10/10.
Layanan 10/10.
Suasana 10/10.



Aku dan Suka-Duka 2018

Pejam celik 2018 sudah sampai dipenghujungnya.
Cepat betul masa berlalu.
Hari-hari keluar masuk klinik,
masuk pagi dan keluar dah pun malam.
Tanpa sedar seminggu dah berlalu.
Lepas tu sebulan berlalu.
Dan sekarang setahun sudah hampir berlalu.

2018 tetap tidak menghampakan.
Banyak peristiwa suka-duka aku lalui.
Paling menarik di tahun ini tentunya perubahan politik negara.
Selepas 60 tahun memerintah,
akhirnya UMNO dan BN berjaya dikalahkan.
Walaupun pelbagai cara dilakukan untuk mengekalkan kuasa,
kuasa rakyat lebih kuat daripada kuasa parti pemerintah.
Baca cerita politik aku di sini.

Cerita politik memang tak pernah habis.
Setiap hari mesti ada benda baru yang nak diviralkan.
Daripada benda-benda besar hinggalah benda-benda remeh.
Daripada isu-isu 1MDB hinggalah isu kasut hitam untuk pelajar sekolah.
Dan yang paling terbaru,
isu rusuhan di kuil seterusnya isu ICERD.
Aku sekadar membaca sahaja isu-isu tersebut.
Aku malas nak mengulas.
Sebab bila aku mengulas ramai yang akan sentap.

Aku dan Taylor's University Open Day

Antara sebab utama aku ke KL adalah kerana ini. Anak bungsuku sangat berminat nak belajar di sini. Rasanya dah berpuluh kali dia memujukku untuk belajar di sini. 1001 alasan dah aku dengar. Jadi apabila universiti ini buat Hari Terbuka, maka tergeraklah hatiku untuk datang ke sini.  Khabarnya ini tempat belajar orang ada-ada. Jadi aku nak tengok kebenarannya.

Kalau nak cerita sejarah pasal universiti ini,
korang boleh sahaja Google di Wikipedia.
Khabarnya baru 6 tahun mereka berpindah dibangunan ini.
Sebelum ini bangunannya bersepah-sepah disekitar Kuala Lumpur.


Selepas wife puas membelek-belek kain di Giofabrics Bangi,
aku terus bergegas ke sini.
Perjalanan sejauh 30 minit daripada Bangi.
Aku sampai kira-kira jam 2 petang.
Sampai ditempat parkir seorang volunteer datang kepadaku.
Walaupun bertudung confident sahaja berbahasa Inggeris denganku.
'' Are you coming for the Open Day? "
" You can wait here and I will call a buggy for you. "
" Is it far? If not …

Aku dan Throwback Thursday

Ini gambar tahun 2016.
Masa itu bilik aku masih seperti bilik pejabat seorang doktor.
Tak seperti sekarang.