Aku dan Statistik

Aku dan cerita2 lama:

04 Mac 2015

Aku ke Meletop Steamboat & Grill


Ramai kawan dan saudara-mara yang rekomen tempat ini kat aku.
Makan steamboat ala buffet.
Bayar RM19.90 seorang.
Dan makan sampai perut meletup.
Aku dah recce tempat ini kat FB.
Memang banyak beri komen2 positif.
Kena pergi cuba ni.
Kali pertama aku pergi ialah malam minggu yang lalu.
Aku tak dapat tempat duduk.
Fully occupied.
Jadi aku try kali kedua semalam.
Sempena meraikan kejayaan anakku dalam SPM nya.


Lokasinya di Taman Sri Pulai 2.
Kira2 setengah jam perjalanan daripada rumahku.
Sebelum pergi aku telefon dulu.
Booking meja.
Jadi bila aku sampai,
Meja aku dah sedia.
Lokasinya ditepi jalan besar menuju Pontian.
Banyak ruang parking ditepi jalan.
Jangan risau.
Tiada siapa nak saman.
Walaupun aku datang bukan pada hujung minggu,
Orang tetap juga ramai.
Hampir semua meja ada yang punya.
Jadi lain kali mesti booking dulu.
Khabarnya guna SMS pun boleh.


Kebanyakan meja diletak diluar kedai.
Ada 4 baris semuanya.
Ada juga kemudahan makan diruang tingkat atas kedai.
Siap ada aircond lagi.
Tetapi yang itu untuk event tertutup.
Belum fully functional kata pakcik kat kaunter.


Setiap meja ada dapur.
Ada mangkuk untuk memanaskan kuah.
Ada juga ruang beraluminium untuk menggril.
Kuah boleh pilih.
Kuah tomyam atau sup.
Bila dapur dah dipasang,
Bolehlah mula memilih bahan2 untuk dimasak.


Dikatakan ada lebih 100 bahan untuk dipilih.
Makanan laut dan bercengkerang.
Daging lembu, ayam juga kambing yang siap diperap pun ada.
Ada aneka sayuran.
Ada aneka tauhu untuk Yong Tau Fu.
Ada aneka mee dan nasi.
Ada aneka sos pencicah.
Ada juga nasi briyani disediakan.
Untuk kanak2,
Aiskrim boleh diambil sendiri.
ABC juga boleh buat sendiri.
Jus dan air panas pun ada.
Pendek kata pilihan memang pelbagai.


Ini bukan kali pertama aku makan steamboat.
Kat Johnny's dah banyak kali.
Kat rumah pun dah banyak kali.
Jadi tak kekok sangat.
Pekerja kedai hanya sediakan dapur dan kuah.
Yang lain2 kena buat sendiri.
Jadi kena ulang-alik banyak kali ke dalam kedai.
Cari dan pilih pinggan.
Cari dan pilih senduk dan penyepit.
Cari tisu.
Jangan risau.
Walaupun orang ramai,
Tak perlu berebut2.
Bahan2 makanan sentiasa ditambah.
Ligat aje pekerja2nya keluar masuk dapur.


Selepas sejam berulang-alik keluar masuk kedai.
Pinggan pun dah penuh meja,
Perut pun dah nak meletop,
Barulah kami balik.
Masing2 kekenyangan.
Alhamdulilah.


+
Layanan staf yang rajin dan peramah.
Kita minta apa semua dilayan.
Tak nampak yang merungut bila disuruh itu ini.
Walaupun staf kurang masa aku datang,
Mereka masih memberi perkhidmatan sebaik mungkin.

+
Pilihan makanan yang pelbagai.
Rambang mata nak memilih.
Dan cukup kenyang bila balik.

+
Suasana yang cukup meriah.
Terasa macam ke majlis kenduri kahwin.
Sana-sini penuh dengan manusia.

-
Tempat pembakar yang kurang cun.
Membakar diatas aluminium foil adalah kurang nikmat banding atas kuali tembaga.
Mangkuk untuk masak/rebus agak kecil.
Api juga sukar dilaras dan angin agak kuat.
Jadi pembakaran kurang sekata.

-
Nasi goreng juga makanan yang dihidang sudah sejuk dan kering kerana lama terdedah.

Kat area Kulaijaya dah ada dua restoran makanan steamboat.
Dua-dua aku belum try.
Juga ada yang kata.
Kalau nak steamboat yang sedap,
Cuba di Seoul Garden.
Ada banyak outlet seluruh Malaysia.
Semuanya aku nak cuba.
Jalan jalan cari makan akan bersambung.