Langkau ke kandungan utama

Catatan

Aku Masih Di Sini

Seperti ramai yang sedia maklum, dah lama sangat aku tak letak doktor locum diklinik aku. Kalau sesiapa datang ke klinik, memang muka inilah akan korang jumpa. Pagi, petang dan malam. Kali terakhir aku letak doktor locum kira-kira setahun yang lepas. Itupun boleh dikira bilangan jamnya. Aku masih kurang kepercayaan kepada doktor-doktor muda yang baru keluar daripada universiti. Bukan majoriti, tetapi kebanyakannya tidak cukup passion dengan kerjayanya. Mereka sekadar ingin menghabiskan masa dan cukup jam dapat gaji, dan bukannya menjadikan kerjanya satu kerjaya murni dengan niat untuk berbakti kepada masyarakat.
Aku beri contoh doktor terakhir yang locum denganku. Dia doktor muda daripada klinik kerajaan. Dia sendiri yang approached aku untuk minta slot locum. Kalau tengok apa yang ditulis dikad pesakit, dia masih terikut-ikut dengan kerja di klinik kerajaan. Dia hanya merawat penyakit dan bukannya pesakit. Kalau pesakit demam, dia tulis ubat demam. Kalau pesakit sakit pinggang, dia …
Catatan terbaharu

Aku dan Majlis Meraikan Cinta Haziq & Yana

Ini kakak sulungku. Anaknya cuma dua orang. Ini kali pertama dia buat majlis seperti ini. Memandangkan dia tinggal dikuarters, dia lebih selesa uruskan dengan pihak katering.

Khemah dan makanan diserahkan kepada Iznur Katering.
Daripada pemasangan khemah, urusan susun-atur meja,
juga urusan makan minum pada hari majlis,
semuanya diuruskan oleh pihak katering.
Jadi sebagai tuan rumah,
kita tahu siap sahaja.


Pagi hari majlis,
aku sekadar pegang kamera dan meninjau daripada jauh sahaja.
Ramai saudara-mara daripada kampung, kawan-kawan sekolah juga jiran tetangga yang hadir.
Cuaca memang panas terik.
Sekejap-sekejap mesti nak kena minum air.
Kalau tidak boleh demam nanti.






Tepat jam 2 petang,
rombongan pengantin pun tiba.
Majlis resepsi nya simple sahaja.
Takda nak tepung tawar atau bersalam-salam atas pelamin.
Pengantin pun sama kepanasan.
Tak boleh nak bersanding lama-lama.






Tarikh: 16 Mac 2019
Masa: 11 pagi- 5 petang
Tempat: Jalan Cemara, Felda Ulu Belitong.
Suhu: 33 darjah.



Aku dan Keputusan SPM 2018

I Ini kisah anak bungsu aku. Dia bersekolah di sekolah harian sahaja. Dia pernah dua kali menyertai program Permata Pintar UKM. Tetapi langsung tak minat nak duduk asrama. Abangnya ambil peperiksaan SPM di SAMURA. Kakaknya pun ambil peperiksaan SPM di SAMURA. Tetapi dia memang tiada keinginan nak masuk SAMURA. Nak duduk dengan emak ayah di rumah katanya. Keputusan PT3 dia pun biasa-biasa sahaja. Jadi dia terus kekal disekolah ini.

Pukul 10 pagi hari Khamis.
Aku dah tiba di dewan besar sekolah.
Biasanya dalam 10.30 pagi keputusan peperiksaan SPM akan diumumkan.
Dan aku dah boleh balik ke klinik untuk sambung bekerja.
Tetapi kali ini lain pulak.
Ada majlis graduasi terlebih dahulu sebelum keputusan diumumkan.


Sebelum aku masuk dewan,
wife dah mesej aku.
Keputusan peperiksaan anak dia dah tahu.
Maklumlah kerjanya di PPD.
Keputusannya pun aku telah dijangka.
Setimpallah dengan usahanya.
Ada banyak A.
Tetapi ada juga B dan C.
Memandangkan ini kali terakhir anak aku ambil keputusan SPM,
jadi…

Aku dan Pesakit Hari Ini

Sepasang suami isteri datang ke klinik pagi semalam.
Pasangan ini punya dua anak.
Anak pertamanya meninggal dunia lebih setahun yang lalu.
Radang paru-paru katanya.
Anaknya yang kedua berusia 4 tahun.
Ada dibawa sekali bersamanya.

" Apa masalah hari ini? "

" Kami tak sakit doktor. Anak ini yang sakit. "

Aku belek-belek kad rawatannya.
Ayah dan ibu yang didaftarkan.
Anaknya tak didaftarkan.

" Kalau anak yang sakit kenapa tak didaftarkan didepan? "

" Kami cuma nak MC doktor. Nak bawa budak ni pergi jumpa doktor pakar pagi ini. Takda siapa nak bawa dia. "

" MC untuk orang yang betul-betul sakit. Kalau bawa orang sakit mana boleh ambil MC? "

" Cuti tahun dah habis doktor. "

" Eh! Baru bulan 3 cuti tahun dah habis? "

Dia diam.

" Sayang cuti tahun doktor. Nanti boleh guna untuk benda lain. "

Aku semak kad rawatannya.
Akhir tahun lepas aku pernah beri MC untuk mereka berdua.
Alasannya mereka nak ziarah ke kubur.

Aku dan Hujung Minggu Ini Hari 2

Pagi hari Sabtu. Aku dikejutkan dengan bau nasi lemak yang ditanak isteriku. Memang dah jadi kemestian. Pagi hari cuti mesti masak nasi lemak. Sambal tumis aku yang masak, manakala yang lain-lain wife yang siapkan. Lepas sarapan aku suruh anak aku panggil Grabcar. Kami nak ke Midvalley. Aku memang malas nak drive masuk Kuala Lumpur. Apatahlagi nak melalui jalan sekitar Midvalley. Pening kepalaku nanti. Tak sampai 5 minit, sebuah Perodua Alza hitam pun sampai. Seorang polis daripada Semporna Sabah menjadi pemanduku. Kira-kira 12 km sebelum sampai diMidvalley, kereta terasa panas lain macam. Suhu enjin naik mendadak. Bila diperiksa ada kebocoran pada hos diradiatornya. Nak tak nak aku terpaksa cari kereta lain. Tak sampai pun 10 minit, Kereta Exora dipandu lelaki Cina daripada Johor Bahru datang. Aku minta maaf sebab terpaksa pergi. Dan aku bayar tambangnya sambil berdoa semoga dipermudahkan urusannya.

Pukul 11 pagi aku sampai di Center Court Midvalley.
Punyalah ramai orang.
Sesak nafa…

Aku dan Hujung Minggu Ini

H Hujung minggu ini adalah Pesta Makan. Dimulakan dengan pagi hari Jumaat lagi. Awal pagi lagi aku dah sampai di Pasar Pagi Simpang Renggam. Ada satu gerai menjual sarapan di situ. Soto Johornya paling lengkap pernah aku jumpa. Soto Johor wajib ada begedel (kentang lenyek yang digoreng),  su hoon yang juga digoreng, taugeh yang segar dan rangup, sambal kicap yang pedas dan manis, dan paling penting ialah kuah supnya yang tak pekat. Dah 3 kali aku repeat dikedai ini. Memang markah penuh aku beri. Harga pun cuma RM5.00 sahaja termasuk begedel.

Lepas dah kenyang,
aku meneruskan pemanduan ke Kuala Lumpur.
Aku akan bermalam diPutrajaya untuk perjumpaan dengan anak-anakku.
Sebelum waktu sembahyang Jumaat,
aku dah sampai di kawasan Pedas/Linggi.
Wife ajak makan tengahari diRestoran Sabak Salai yang terletak diKg Kundur, Rembau.
Menu utamanya semestinya Daging Salai.
Itik Salai, Ikan Keli Salai, Ayam Kampung Salai pun ada.


Kedainya tak jauh dari Exit Pedas/Linggi.
Ditepi jalan menuju arah ke…

Aku dan Sepuluh Bulan Dah berlalu

10 bulan yang lalu.
Sejarah baru telah tercipta.
Majoriti rakyat dijanjikan perubahan.
Majoriti rakyat mahukan perubahan.
GST akan dibatalkan.
PTPTN bakal dimansuhkan.
Harga minyak diturunkan.
Tol pula akan dihapuskan.
Dan ada ramai pak-pak menteri yang akan dibicarakan.

10 bulan yang lalu.
Sejarah baru bakal bermula.
Kehidupan rakyat lebih selesa.
Masa depan lebih terjamin.
Ekonomi lebih memberangsangkan.
Pak-pak menteri yang lebih berpengetahuan.
Rakyat akan didahulukan.
Politik dikemudiankan.

10 bulan dah berlalu.
Kepimpinan negara makin bercelaru.
Kerajaan hanya bertukar nama.
Tetapi perangainya tetap dua kali lima.
Masing-masing masih berpolitik cara lama.
Yang egois masih egois.
Yang rasis tetap rasis.
Yang cakap lepas makin ramai.
Yang tak dengar cakap pun makin ramai.

10 bulan dah berlalu.
Harga barang tetap seperti dulu.
Harga minyak turun sikit tetapi naiknya selalu.
Tol pun masih perlu bayar bila nak lalu.
Pak menteri pula masih tak tahu malu.
Dulu dah berjanji sekarang bu…

Aku dan Pesakit Hari Ini

Tiga tahun dulu,
Aku pernah hantar dia ke hospital.
Buasir berdarah.
Dua kali masuk wad.
Lebih seminggu duduk berehat dalam wad.
Lepas tu sambung dengan MC hampir sebulan.
Memang heaven katanya.
.
.
Awal tahun ini dia dinaikkan pangkat.
Stress jadi berlebihan.
Sebab staf bawah dia semua lebih senior daripadanya.
.
.
“ Doktor, hantar saya masuk hospital balik boleh tak? “
“ Stress sangat lah doktor. “
.
.
“ Orang stress mana boleh suka-suka masuk wad . “
“ Hospital Permai pun tak nak terima. “
“ Orang stress masuk hotel. Pergi bercuti dihotel. “
.
.
“ Doktor tulislah buasir saya berdarah semula. “
.
.
“ Gila kau! Nanti doktor jolok buntut kau. “
“ Nanti doktor hantar kau masuk bilik bedah. “
“ Nanti doktor masukkan scope atas dan bawah. Kau nak? “
.
.
“ Boleh jer doktor. Janji dapat berehat dalam wad. “
“ Lagipun semua company yang bayar doktor. “
“ Bilik free, makan free. Boss pun tak kacau saya kalau saya dalam wad “
“ Kalau masuk hotel, semua kena bayar. “
“ Boss pun asyik kacau aj…