Aku dan Statistik

Aku dan cerita2 lama:

23 September 2008

Aku dan Sejarah Keretaku

Minggu lepas aku tukar tayar kereta Estima aku yang dah botak. Apatahlagi, musim raya kian menjelang. Jadi kenalah beringat2 sebelum apa2 hal terjadi. Sebenarnya dah lama aku survey harga tayar tu. Banyak kedai aku dah pergi. Untuk size 205/65 rim 15 sekitar 210 sebiji. itu harga siap pasang sekali. Banyak brand yang ditawar kat aku, Bridgestone, Silverstone, Yokohama, Continental dan Michelin. Harga berbeza2 sekitar 10-20 ringgit sebijik. Banyak kedai suruh aku tukar rim besar sikit. Nampak sporty sikit. Rim memang murah. 1500 dah dapat yang cantik. Tapi bila rim besar, tayar kena nipis. Tayar nipis harga mahal. Aku pernah pasang rim 17 kat Perdana V6 aku. sebijik tayar je dah 480. Cantik memang cantik tapi tak ekonomik. Wife pun dah warning jangan ngada2 nak tukar rim. Nanti tukar kereta sekali katanya.

Akhirnya aku ambik jenama Continental. Harga bagus, bunga pun nampak macam F1 punya wet tyre. Yang aku bengang ialah additional costnya. tambah 40 ringgit untuk tukar punat angin dari getah ke krom, tambah 20 ringgit untuk angin nitroogen, alignment dan balancing 20 ringgit dan tukar brake pad 85 ringgit. Upah tukar brake pad dan isi brake fluid 50 ringgit. Lepas tu dia cakap chamber depan kanan aku dah bengkok lak. Pandai betul orang berniaga. Aku yang tak tahu apa2 ni asyik kena tipu je. Itu rosaklah , ini rosaklah, kena ganti kalau tidak bahaya. Bajet 900 jadi seribu lebih. Memang lepas ni aku takkan ke kedai tu lagilah.

Banding dengan mekanik biasa aku di Jingga Auto Garage, mereka tak ketuk aku. Mana yang boleh pakai, pakai balik. Mana yang perlu tukar, mereka cakap dulu patut ke tak patut tukar. Barulah sedap hati mendengarnya. Keluar duit pun rasa seronok sebab tahu apa yang dibayar. Ini tidak. Maki hamun bila kena bayar lebih. Aku pernah servis aircond Honda CRV kat satu kedai dulu. First time pergi kena 70 ringgit. Second time servis, kena 140. Dia angkat keluar aircond tu konon cuci bersih. Padahal masalah sama aje. Lepas tu memang aku takkan ke sana lagilah.

Hal2 kereta aku memang buta kayu. Aku memang tak berminat nak tahu. Yang aku tahu, isi minyak dan isi angin. Cukup tempoh hantar servis. Air radiator ke, air bateri ke, aku memang tak pernah check.

Kereta pertama aku Proton Saga 1.3S Sedan. Aku beli tahun 1997, beberapa bulan sebelum isteri aku bersalin anak sulung. Masa tu aku booking ikut EON. Setahun lebih kereta tak dapat2. Kalau nak cepat kena bayar undertable 3 ribu. Celaka punya salesman. Masa tu ekonomi tengah boom. semua orang nak pakai kereta. Pilihan memang takda masa tu. Yang ada cuma proton aje. Untuk kereta tin sardin tanpa ciri2 keselamatan pun harganya sama dengan kereta jepun. Pandai betul kerajaan masa tu. Kereta import disekat. Nak beli kereta import kena ada AP. AP kena dapat dari kroni2 UMNO dulu. Maka yang kaya tambah kaya, yang miskin tambah miskin. Balik kepada kereta saga tadi, aku beli kat kedai tepi jalan je. Kereta baru, plat baru tapi dah register nama orang. Kira macam kereta second jugaklah. Sebulan kena bayar 750.

Lepas aku beli kereta tu, ekonomi gawat. Nak bayar 750 tu perit jugak sebab elaun kena potong. Ulang alik JB Kulai naik motor je untuk jimat belanja.

Lepas 3 tahun, aku sudah langgar itu tin sardin kat wall divider masa keluar dari Giant Plentong. Masa kena tu bunyi memang tin sardin kena peronyoh. Habis pintu kiri depan dan belakang. Masa nak pergi tukar pintu kat Kota Tinggi, cermin depan lak pecah kena batu. Sudah jatuh ditimpa tangga. Selepas dibetulkan, angin dan air hujan masih masuk jugak. Aku booking waja hijau 1.6. Tunggu punya tunggu, 6 bulan kereta masih takda. Kes samalah. Kerajaan suruh kita beli kereta dia aje. Kereta brand lain masih tak mampu. Sebelum raya tahun 2000, aku tukar ke Perdana V6. Geram sebab Waja tak dapat. Perdana yang dapat. Pandai betul salesman tu pujuk aku. Masa tu aku tengah tension sebab Suzuki RG aku kena curi orang. Mungkin dah rezeki aku gaknya. Sebulan bayar 1100 sahaja.

Tahun 2001, aku angkat Kancil 660EX untuk kereta no 2 aku. Susah satu kereta sebab wife aku kerja. Masa tu aku pun dah tak duduk kuarters lagi. Memang nak kena beli satu lagi kereta. Mula2 ingat nak ambik 2nd hand car tapi harganya beza sikit sangat dengan yang baru. Aku ambik Kancil kat Pontian. Seminggu je dah dapat kereta.

Hujung tahun 2001, abang ipar aku tukar ke Accord. Dia nak jual CRV dia. Aku memang dah lama kenan kat kereta dia. Dia memang jaga habis. Cadang nak jual Kancil tapi tak mampu nak bayar CRV dan V6. jadi aku jual V6 aku. V6 tu memang patut kena jual. Pakai baru 2 tahun lebih, bunyi dah macam2. Walaupun hantar servis kat EON, masalah bunyi cengkerik kat pintu belakang kiri tak pernahnya settle. Bila dah tukar ke kereta Jepun, kereta buatan Malaysia memang dah tak pandang dah.

CRV itu aku terpaksa jual selepas aku pakai 2 tahun. Enjin 4WD, jadi minyak kuat sikit. Lagipun aku pakai rim 17 masa tu. Wife asyik bising aje sebab asyik nak kena isi minyak aje. Entah camna, kami tersangkut dan jatuh cinta dengan Toyota Estimalah pulak. 2 bulan aku survey kereta ini kat kedai2 kereta, internet dan majalah. Aku siap join Malaysian Estima Owner Group sekejap untuk belajar serba-sedikit pasal kereta ini. Bentuknya memang solid, aku suka lampu depan dan belakangnya. Masa tu harga untuk recond tahun 2001, sekitar 130-145 00 bergantung kepada spec dia. Yang full spec termasuk rim 17 ori, sunroof, moonroof, vacuum door, reverse sensor, reverse camera, Aeras bodykit dan original sound system boleh cecah 150 000. Aku tak mampu weh!

Kira2 sebulan sebelum aidilfitri 2005, aku trade-in CRV aku untuk buat muka beli Estima. Aku beli yang standard biasa bukannya Aeras atau G-spec. Ada 8 seat, sunroof dan moonroof. Interior semua original dari Jepun. Kereta recond tahun 2001 dengan mileage baru 25000km. Rasanya inilah kereta terbaik pernah aku bawa. Sungguh selesa untuk anak2 dan memandu pun tak rasa penatnya. Aku kekalkan rim 16 tetapi radio aku upgrade dan aku pasang dua monitor kat headrest. Jalan jauh2, anak2 boleh duduk diam2 sambil tengok kartun.

Tahun depan aku cadang nak upgrade skirtingnya kepada Aeras 2005. Lampu belakang tukar dan kalau ada rezeki, nak tukar ke rim 17. Harap2 wife aku benarkan..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan