Aku dan Stesen Radio Kegemaranku


Aku tak suka suasana sunyi sepi. Jadi sepanjang waktu, aku mesti nak dengar radio. Kadang2 waktu tidur pun nak kena dengar radio jugak. Sejak zaman persekolahan lagi, aku memang tak lekang dengan radio. Waktu aku dapat pangkat satu masa SPM dulu, hadiah yang aku beli untuk diri sendiri ialah radio hi-fi baru. Masuk dapat masuk Medic pun, aku beli radio hi-fi baru. Pikul dengan Jemie naik motor daripada Puduraya. Kelakar betul..

Masa study kat UM dulu, radio Muzik adalah teman setiaku. Bila belajar tengah2 malam, lagu2 pilihan pendengar menjadi teman telinga selain Nescafe pekat. Masa tu iklan tak banyak, DJ pun taklah asyik nak membebel aje. Selepas tu, aku beralih ke Era fm sampailah sekarang. Kalau dengar radio, aku suka DJ yang tak banyak cakap, kurang iklan dan banyak lagu2 sedap. Masa Era tengah top, aku suka dengar celoteh Halim Othman dan paling syiok sekali kombinasi Khairil dan Keiran. Tiap2 pagi aku memang tak pernah miss masa tu. Yang bestnya topik pagi di Eralah. Macam2 topik dibincang, lagi bagus kalau pendengar yang telefon tu sporting. Sampai sakit perut ketawa. Bila H.O lari ke Sinar, aku masih boleh setia di Era. Bila Khairil pindah ke Xfresh, aku cuba setia. Masa tu masih ada Keiran dan Apek pagi2 tapi bila Kieran pun cabut, aku dah tahan lagi dah. Dengar celoteh DJ2 baru dan setiap satu lagu ada iklan, aku bengang sangat dah.

Bila aku dapat tahu Khairil pindah ke Sinar, aku pun beralih ke Sinar. Pagi2 dengar Salih Yakob (SY), Abang Jem, Wak Jawa, Mat Saleh, Kak Engku dan Pakcik Motor kembali menceriakan pagi aku yang selalunya muram. Aku suka dengar lagu2 translate bahasa inggeris Mat Saleh. Very broken punya inggeris. Lagipun, pilihan lagu2 di Sinar sesuai dengan jiwa aku yang dah senior ni. Lagu2 moden, lagu2 indon pilihan Era menyakitkan telinga. Hot fm memang langsung tak sesuai dengan jiwa aku. Fara pun aku tak minat langsung. Sebelah tengahari di Sinar ada Abby Fana yang brutal tu. Dan sekarang ada Linda Onnlah pulak. Rasanya aku confirm stay kat Sinar selagi DJ2nya tak berubah.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Aku dan Tinted Kereta

Aku dan Toyota Vellfireku

Aku dan Toyota Estima