Catatan

Tunjukkan catatan dari 2009

Antara keperluan dan kemahuan

Berikut adalah benda-benda yang aku telah beli sepanjang 2009. Hampir 90 % adalah kerana menurut kemahuan hati dan bukannya keperluan. Barang2 keperluan seperti baju, seluar, stokin dan kasut aku ketepikan demi memenuhi kemahuanku. Antaranya ialah:
1. Upgrade skirting Estima daripada fiber yang keras( bukan original) kepada PU yang lebih solid dan cun. Aku juga pasang signal cover untuk match dengan gaya terkini. Semuanya RM2.5K. Estima aku memang nampak lebih sporty dan garang berbanding keadaan asal.
2. Aku telah trade in kereta Proton Wira 1.5SE yang baru 2 tahun aku pakai dengan mileage kurang daripada 100K kepada Honda Accord 2.0 VTec. Aku kena bayar bank RM2K sebelum boleh trade in. Selepas dapat Accord, aku pasang pulak tinted, door visor, side step, front grille cover, floor mat dan Modulo skirting. Kereta berharga RM148K dan aksesorinya RM 5K. Bila terasa kepenatan atau tension selepas seharian melayan karenah pesakit, perasaan itu hilang serta-merta bila dapat masuk dan se…

Aku dan Persiapan Naik Sekolah

Minggu depan sessi persekolahan baru akan bermula. Menyediakan persiapan anak2 dah jadi semacam rutin bagi ibubapa sepertiku. Hujung tahun memang nak kena sediakan duit lebih sedikit untuk persiapan mereka. Kalau tahun2 sebelum ni, kakitangan kerajaan ada duit imbuhan atau bonus, tapi tahun ini Najib tak nak beri pulak. Tak cukup bagdet katanya.

Bagaimanapun, ada duit ke takda, ada bonus ke takda, persiapan anak2 nak kena sediakan jugak. Tahun depan 3 orang anak aku dah semakin membesar. Yang sulong naik tingkatan satu. Ainaa naik darjah empat dan Ameel naik darjah tiga. Budak2 sedang membesar, baju tahun2 lepas memang tak muat punya. Masing2 nak kena sediakan yang baru. Nasib baik Ameel ikut jejak langkah kakak dan abangnya. Jadi pengawas sekolah. Maka, baju2 abang dan kakak boleh dipakai untuk sementara.

Setiap kali persekolahan baru, masing2 nak pakaian seorang 3 pasang sekurang2nya. Sehelai baju jenama Canggih dah 29.90 ringgit. Beli banyak ke sikit ke, harganya sebegitu. Takda k…

Aku dan pemandu bas ekspress

Kematian 10 lagi penumpang bas ekspress awal pagi semalam menambah lagi statistik kematian jalan raya di Malaysia. Setiap kali ada kemalangan maut besar2an sebegini, setiap kali itulah timbul pelbagai cadangan untuk mengurangkannya. Selepas beberapa lama, hal itu senyap semula dan segala2nya balik kepada asal.

Untuk kejadian terbaru ini, tutup mata dan telinga pun aku boleh confirmkan yang salah adalah pemandunya. Bas itu baru dipakai 3 bulan, bas tu ada automatic speed limiter dan pemandunya baru sahaja bertukar dengan pemandu pertama. Alasan tertidur sekejap membuatkan aku rasa macam nak hempas aje tv depan mata aku. Nasib baik tv itu tv LCD 32" yang baru 2 tahun aku pakai. Kalau itu tv Panasonic 14 inci yang lama dan seberat 10 kg tu, memang lama dah jadi arwah. Pemandu sebeginilah yang patutnya dihumban dalam penjara. Bunuh pun adil sebab kerana dia, ramai orang yang mengalami kesusahan dan terpaksa menghadapi kesedihan akibat kematian yang sepatutnya boleh dielakkan. Dah tahu…

Aku dan Doktor Lokum

Locum doctor bermaksud doktor sambilan atau part time. Locum tu istilah luar negara yang telah selalu diguna pakai disini. Masa aku kerja di kerajaan dulu, aku kena selalu buat locum untuk menampung kehidupan yang selalu kesempitan. Nak harap gaji kerja kerajaan mana cukup masa itu. Sebenarnya kalau aku sebagai kakitangan kerajaan, aku tak boleh buat kerja2 sambilan seperti itu tetapi disebabkan ramai yang buat, kerajaan buat2 tak tahu sahaja. Selagi ianya tidak menjejaskan kerja2 di hospital, pengarah hospital buat2 tak nampak aje.

Selain faktor kewangan, aku buat locum untuk mencari pengalaman baru. Satu hari bila aku dah bersedia untuk bukak klinik sendiri, taklah panik atau pening bila nak manage klinik sendiri. Aku memang dah target tak nak sambung belajar. Cukup masa aku nak bukak klinik sendiri. Jadi sepanjang bekerja di hospital, aku memang sentiasa membuat persediaan dan perancangan ke arah itu.

Masa aku jadi houseman di Muar, ramai member2 sebaya yang giler buat locum. Pant…

Aku dan Ikrar Tahun Baru

Bahawasanya saya dengan ini berjanji dan berikrar untuk mengubah diri menjelang 2010. Saya berjanji dengan penuh keazaman untuk melaksanakan azam dan ikrar2 saya ini.

1. Saya akan cuba menjadi seorang lelaki, seorang anak, seorang suami, seorang doktor dan seorang ayah yang lebih baik. Saya akan cuba untuk melaksanakan segala tanggungjawab dengan penuh dedikasi. Jika saya gagal, saya akan memberikan semua bonus tahunan saya kepada isteri dan anak2 saya.

2. Saya berjanji untuk mengurangkan makan seterusnya menurunkan berat badan saya sekitar 76-78 kg. Berat saya sekarang dah lebih 80kg disebabkan oleh makan sedap di rumah setiap hari. Saya juga berjanji akan mengurangkan masa bersembang2 di warung2 mamak juga Old Town White Coffee. Jika berat saya melebih 85kg, saya akan mendaftarkan diri saya untuk menyertai program The Biggest Loser Asia untuk sessi akan datang.

3. Saya berjanji untuk mencukupkan sembahyang yang wajib juga tak nak ponteng2 sembahyang Jumaat. Saya juga akan cuba untu…

Aku dan Minggu Bersejarah

Imej
Minggu ini banyak sejarah telah tercipta. Antaranya:

1. Nama aku dan anak aku dapat masuk suratkhabar Mingguan Malaysia. Sekolah anak aku adalah sekolah angkat kepada TNB. Setiap tahun TNB beri dana 20 ribu ringgit kat sekolah anak aku sebagai bantuan untuk kecemerlangan pelajar2 yang akan menduduki UPSR. Program PINTAR TNB ini telah beberapa tahun dijalankan dan sekolah anak aku terpilih kerana ramai anak2 pekerja TNB yang belajar di sekolah ini. Setiap tahun, nama2 sekolah dan murid2 yang berjaya mendapat 5A akan dipaparkan di suratkhabar. Walaupun ianya tak sebesar mana tapi syok jugak tengok nama sendiri terpampang dalam akhbar. Hanya beberapa kerat orang/sedara yang perasan.

2. Tanpa berbuat apa2, Jabatan Hasil atau Income Tax hantar surat menyatakan aku pernah terlebih bayar income tax. Jadi dalam beberapa hari ini aku akan menerima cek lebihan bayaran aku itu. Seingat aku, aku tak pernah pun terlebih atau terkurang bayaran. Kalau akauntan kata 10 ribu, aku bayar 10 ribu. Tak l…

Aku dan draf perjanjian

PERJANJIAN SEWA PREMIS:

Perjanjian ini adalah antara pemilik premis dan penyewa premis.Premis adalah sebuah rumah banglo 3 tingkat yang beralamat di Damansara Heights.Perjanjian ini adalah selama 3 tahun bermula pada 1.1.2010 dan akan tamat pada 31.12.2012.Dalam tempoh perjanjian ini:Pemilik akan menyerahkan hak penjagaan premis kepada penyewa.Pemilik tiada hak untuk memasuki premis tanpa kebenaran penyewa tetapi boleh meminta untuk melawat premis dari masa ke semasa dengan izin penyewa.Pemilik tiada hak untuk meminta penyewa mengosongkan premis selagi penyewa membayar sewa seperti ditetapkan.Pemilik tidak akan menjual premis kepada oranglain tanpa izin penyewa.Cukai Tanah dan Cukai Harta tahunan akan dibayar oleh pemilik.5. Dalam tempoh perjanjian ini juga:
Penyewa akan membayar sewa premis sebanyak RM3000 setiap bulan.Penyewa akan menyempurnakan bayaran sewa premis bulanan sebelum 30hb setiap bulan.
Walauapapun keadaannya, sewa bulanan hendaklah dibayar dalam tempoh ditetapkan tanpa ga…

Aku di Prime City Kluang

2 minggu kebelakangan ini aku cukup sibuk. Urusan di klinik, urusan jaga anak bila wife ke kelas dan juga urusan baikpulih rumah lama aku. Semalam, aku serah kunci rumah kepada penyewa baru aku. Selepas terkena sekali, kali ini aku waspada sikit. Kali ini aku buat perjanjian hitam putih. Nanti aku uploadkan draf perjanjian itu. InsyaAllah, penyewa kali ini berhemah sikit. Lebih rajin bekerja dan juga lebih ramah. Belum apa2 dah sibuk tanya nak beli rumah itu. Aku cakap boleh difikir2kan jika kena dengan harganya. Satu lagi, dia pemilik Estima juga. Kalau free boleh ajak dia join perjumpaan MEOG. Dia pakai Estima Aeras S dengan hampir full accesories termasuk rim 17".

Lepas majlis serah kunci, aku ajak famili Abang Shafiq yang telah bersusah payah menolong baikpulih rumah aku untuk sarapan pagi /lunch di Old Town White Coffee. Masing2 tengah kelaparan jadi semuanya habis licin. Lepas Jumaat, aku dan famili check in di Prime City Hotel Kluang. Tempat lepak favorite aku.

Sejak min…

Aku dan Maal Hijrah

Kehadiran tahun baru 1431 Hijrah disambut dengan menjerit2 keseronokan di depan tv bila mana pasukan bolasepak Malaysia menang pingat emas di Sukan SEA Laos. Dah lama aku tak rasa keseronokan tengok team Malaysia main bolasepak. Biasanya lebih kepada rasa geram dan malu bila pasukan Malaysia main macam budak sekolah rendah. Skuad bimbingan K.Rajagopal kali ini dibarisi oleh pemain2 muda yang bersemangat waja. Mereka tak putus asa, rajin mengejar bola dan sentiasa bersemangat dalam mengawal permainan seterusnya ingin memenangi perlawanan.

Masa babak pertama, aku tengok perlawanan di warung mamak bersama ramai lagi penyokong Malaysia. Walaupun kerap diasak dengan serangan berbahaya Vietnam, pertahanan pasukan Malaysia cukup gagah dan tenang mengawal permainan. Hanya sesekali Malaysia dapat melakukan serangan balas. Tamat permainan separuh masa, Vietnam gagal menjaringkan gol.

Masuk babak kedua, aku dah sampai kat rumah. Team Malaysia nampak lebih kemas dalam mengatur serangan. Larian2 pa…

Aku dan Penyewa Baru Rumahku

Pada 1.12.2009, aku akhirnya berjaya menyuruh penyewa rumahku untuk keluar daripada rumah sewaannya. Kerana dia, aku hampir putus asa untuk menyewakan rumahku lagi. Kerana dia, aku dan wife sering bergaduh. Kerana dia, aku menjadi hilang hormat dan berani meninggikan suara kepada orang yang lebih tua. Aku dah malas nak fikir2 pasal cari penyewa baru dan rasanya aku nak cantikkan rumah itu dan jadikan rumah persinggahanku.
Sepanjang minggu ini, aku upahkan sedara aku untuk baik pulih rumah itu. Aku cat semula keseluruhan rumah luar dan dalam. Aku ganti mana2 mentol yang dah terbakar. Aku pasang kipas angin yang baru. Aku buang semua habuk2 yang tersangkut. Dalam sibuk mengecat rumah, rupa2nya dah ada orang yang berkenan. Hampir setiap hari dia lalu depan rumah dan akhirnya dia dapat call wife aku. Dia cukup excited nak menyewa rumahku. Janji asalnya 1.1.2010 tetapi dia forwardkan ke secepat mungkin. Kalau boleh hari ini jugak nak masuk barang.
Penyewa aku kali ini dah berkeluarga dan …

Aku dan Junior Doktor Wajar Dibuli?

Kebelakangan ini, suratkhabar sibuk memperkatakan tentang lambakan doktor2 baru di wad2 hospital2 kerajaan. Beberapa senior doctor termasuk specialist ada meluahkan pendapat mereka tentang hal ini dan sampai sekarang tiada respons daripada pihak kementerian. Sepatutnya ada MP bawak perkara ini ke parlimen. Biar mengelabah sikit Menteri Kesihatan nak jawab.

Pada amnya, selepas seseorang itu lulus Sarjana Muda Perubatan iaitu selepas belajar sekurang2nya 5 tahun, mereka belum boleh merawat pesakit dan dipanggil doktor sebenarnya. Ikut undang2 di Malaysia, semua doktor2 baru grad perlu buat housemanship training selama dua tahun di mana2 hospital besar di Malaysia. Mereka biasanya diletakkan dibawah pengawasan pakar2, diberi tunjuk ajar dan latihan amali sebelum boleh mendaftar dengan Malaysian Medical Council. Selepas setiap pakar mengesahkan bahawa doktor tu selamat dan boleh bekerja sendiri, barulah jawatannya disahkan dan barulah dia boleh memegang title doktor dan merawat pesakit …

Aku dan kekasihku

Kekasih
Akan kupintal buih-buih
Menjadi tali mengikatmu
Akan kuanyam awan-gemawan
Menjadi hamparan
Ranjang tidurmu
Akan kutenun awan gemawan
Menjadi selendang
Menudungi rambutmu
Akan kujahit bayu gunung
Menjadi baju
Pakaian malammu
Akan kupetik bintang timur
Menjadi kerongsang
Menyinari dadamu
Akan kujolok bulan gerhana
Menjadi lampu
Menyuluhi rindumu
Akan kurebahkan matari
Menjadi laut malammu
Menghirup sakar madumu
Kekasih
Hitunglah mimpi
Yang membunuh realiti
Dengan syurga ilusi

Aku dan Aidil Adha 2009

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha diucapkan kepada semua pengunjung blog ini. Kalau ada daging kurban yang lebih2 tu, hantarlah ke rumah. Boleh aku tolong masakkan.

Raya Haji tahun ini panas terik sepanjang hari. Tidak seperti tahun lepas. Hujan tak henti2. Pagi raya aku ke masjid macam biasa. Masjid tidak sesibuk raya puasa nampaknya. Masa sembahyang dan khutbah, suara imam tenggelam timbul. Sistem bunyinya menyakitkan telinga. Soundman nya sibuk dengan lembu kurban gamaknya. Jadi terlupa nak buat soundcheck.

Masa balik sembahyang aku nampak ada 7 ekor lembu besar2 ditambat di depan masjid. Ada cadangan nak ambik gambar2 kurban tapi cuaca panas sangatlah. Jadi, aku pergi ambik gambar2 sekolah lama aku aje. Dah lebih 20 tahun tinggalkan sekolah. Memang segala2nya sudah berubah.

Sebelah tengahari aku balik ke Bandar Tenggara. Biasalah, hari raya haji tak semeriah raya puasa. Lepas sembahyang Jumaat, aku baring2 depan tv sambil main PSP. Malam baru balik Kulai. Malam tadi ada penu…

Aku dan Roller Surfer

Imej
Ini hobi baru anak aku. Roller Surfer namanya. Ianya kombinasi skateboard dan surfboard. Mula2 aku agak keberatan nak belikan sebab aku tengok macam susah bebeno nak handle. Tapi bila emak dia beriya2 sangat nak belikan dan selepas beberapa kali Ameel merajuk dan menangis, aku turutkan jugak. Aku siap belikan helmet dan knee/elbow pads supaya tak sakit masa jatuh nanti. Aku pun agak2 dia ni tak kan pandai punya main benda alah ni.

Nampaknya aku silap. Sekali dua percubaan, dia dah dapat seimbangkan badannya. Sekarang ni dia dah pandai sangat dah. Kakak dan abang dia pun kalah. Helmet dan pads tu langsung tak diusiknya. Tapi abang dia langsung tak berani nak cuba. Jatuh sekali, terseliuh tangan lepas tu dah takut nak cuba lagi.

Minggu lepas aku bawak dia main kat IOI Mart yang dah sunyi sepi tu. Puas dia main pusing2 keliling IOI Mart. Aku ada ambik video tapi belum pandai nak masukkan dalam blog ni.

Budak2 sekarang sungguh beruntung. Alat permainan nak yang mahal2 dan canggih. Tak macam…

Kalau aku jadi Papadom...

Semalam aku ke Tesco Kulai. Tak sangka DVD Papadom dah keluar. Langsung aku membelinya bersama2 DVD Transformers dan G.I Joe. Hairan sungguh aku. La ni Blue Ray Disc pun dah ada yang cetak rompak. Kualiti gambar lebih cantik banding DVD. Cuma harganya masih mahal lagi. RM15 sekeping.

Malam tadi aku kerah anak2 aku tengok movie ini. Hanya Ainaa dan Ameel yang bersama2ku tengok sampai habis. Wife dan Keirin awal2 lagi dah surrender.

Aku tak tahu ini filem arahan Afdlin yang ke berapa ntah. Tapi biasanya kalau cerita2 dia memang nak kena ketawa sampai guling2 daripada mula sampai habis filem. Tapi kali ini cerita dia memang lain daripada yang lain. Memang patutlah dapat anugerah Best Film di Festival Filem Malaysia 2009. Terlalu banyak scene2 sedih yang boleh membuatkan kita rasa macam nak menangis. Touching. Scene2 Afdlin bersama anak daranya agak menyayat hati terutamanya part anak dia tayangkan short film pasal bapanya sebagai projek akhir semester. Kalau Afdlin yang gemuk tu boleh …

Aku dan Keputusan UPSR 2009

Pukul 10.30 pagi hari ini, keputusan peperiksaan UPSR keluar. Aku cabut lari dari klinik untuk ke sekolah Erin sekejap. Saje nak beri sokongan moral kat anak dan emaknya. Tepat pukul 10.30 pagi, keputusan diumumkan. Sorang2 yang dpt 5A dipanggil naik atas pentas. Alhamdulilah. Erin termasuk dalam senarai. Ramai gak yang menangis termasuk cikgu2, ibubapa yang hadir juga murid2 yang tak dapat 5A seperti diharapkan. Erin relaks aje. Macam bapak dia jugak.

Secara keseluruhannya, pencapaian sekolah wife aku merosot banyak. Yang dapat 5A turun daripada 21 orang tahun lepas kepada 14 orang tahun ini. Peratusan lulus untuk setiap matapelajaran juga merosot terutamanya subjek Bahasa Inggeris. Wife aku tak kecewa sangat sebab murid2 yang dia ajar, ramai yang dapat A dalam Matematik.

Pukul 1.30 tadi aku tengok berita kat TV3. Secara keseluruhannya dan seperti tahun2 lepas, segala2nya meningkat walaupun peningkatannya cuma 0.32% sahaja. Itu semua ayat2 politik dan gula2 sebagai pemanis bibir dan …

Aku dan suntikan Typhoid

Setiap kali pegawai2 Kesihatan dan pekerja2 Majlis Daerah buat spot check ke atas penjaja2 dan peniaga2 makanan sekitar Kulai/Senai, klinik aku akan merasa tempiasnya. Ramai penjaja makanan di sini tidak dilindungi dengan imunisasi Typhoid. Jadi, bila kena serbu aje, maka berduyun2lah yang datang ke klinik aku untuk mendapatkan suntikan.

Malam semalam, pegawai kesihatan daripada JB dan majlis perbandaran menyerbu gerai2 makan di TJ Mart. Khabarnya ramai yang kena denda sebab tidak mengutamakan kebersihan. Juga hampir semua tak pernah dapat suntikan Typhoid. Maka setakat ini dah lebih 20 orang yang datang ke klinik aku untuk mendapatkan suntikan. Biasanya satu botol vaksin tu 3-4 bulan baru habis. Itu stok untuk pekerja2 baru di McDonald, KFC, Marrybrown dan Pizza Hut. Tapi bulan ni dah 2 botol aku order. Bagus betul. Walaupun untungnya tak banyak, tapi ada jugak income masuk.

Bukan kira untung sebenarnya. Ianya lebih kepada memberi perkhidmatan kepada masyarakat. Suntikan itu boleh dida…

Aku dan Hujung Minggu Ini

Hari Ahad ini, wife aku akan mengambil Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Matematik) beliau di PWTC. Penat lelah belajar sambil bekerja sambil menguruskan rumahtangga sambil melayan karenah anak2 (juga bapaknya..) akhirnya terbalas juga. Dalam kesibukan melakukan pelbagai tugasan2 yang wajib, wife aku masih dapat mengumpul gred CGPA 3.30. Pada aku dah cukup baik dah tu.

Janganlah tanya berapa banyak assignment wife yang aku tolong buatkan. Janganlah tanya berapa banyak A yang dah aku tolong dapatkan. Tugas suami ialah menolong isteri apa2 yang patut. Selain tolong jaga anak masa wife pergi kelas, tolong kemas rumah masa wife tengah study untuk exam, tolong bayar bil telefon bila wife asyik buat tele-conference, tolong pasangkan internet kat rumah, tolong belikan komputer baru, etc. etc. Semuanya itu sebahagian daripada pengorbananku.

Bila wife dah habis belajar, rasa lapang sikit kepala. Senang sikit nak jalan sana sini. Tapi belum sempat aku merancang apa2 termasuk nak bercuti ke luar …

Aku dan Hanif

Imej
Itu Hanif dan isterinya.


Booth pengantin dia masa pameran di Angsana.


Antara hasil kerja dia ...

Gambar2 di atas aku cilok tanpa kebenaran daripada http://hanif337.fotopages.com

Ini sahabat lamaku, Hanif namanya. Aku kenal dia sejak tahun 2000 lagi. Masa tu aku masih pakai Proton Perdana. Masa tu dia adalah Chief Mechanic di EON SERVIS. Lepas aku jual Perdana aku, dia pun berhenti daripada EON. Dia bukak bengkel sendiri; JINGGA AUTO GARAGE namanya. Dia adalah mekanik aku. Apa2 problem pasal kereta2 aku, aku cari dia. Toyota Estima aku dialah yang tolong jagakan.

Aku respect dia. Walaupun banyak ilmu, dia tak lokek atau kedekut ilmunya. Banyak yang aku belajar tentang servis kereta daripada dia. Aku selalu jugak rekomen kawan2 untuk servis kereta kat dia. Begitu jugak sebaliknya.

Ini aku nak cerita pasal kerja baru dia. Wife dia adalah Mak Andam. Menyolek pengantin adalah kerja dia. Asalnya wife dia kerja dengan IKRAM. Selepas dia bersalin, dia berhenti kerja dan jadi wife sepenuh masa. Mak …

Aku dan bil Telekom/Celcom

Update: Walaupun aku dah jelaskan bil dalam tempoh yang ditetapkan, Telekom tetap potong line klinik aku. Mereka kata aku guna online, jadi lambat masuk dalam sistem. Memang celaka laknat syarikat besar2 ni. Company kecik2 macam aku diperbodoh2kannya. Takpa, hujung tahun ini aku potong aku punya. Aku kena charged 10 ringgit untuk penyambungan semula. Langsung takda guna budi-bicara.

Tengah bengang dengan Telekom ni. Masuk hari ini dah 3 kali Telekom call aku. Semata2 nak ingatkan aku pasal bil Telekom yang bernilai RM103.85 yang telah tertunggak. Dah jadi macam alonglah pulak. Siap nak sergah dan takutkan aku sebab lambat bayar bil. Kalau juta2 takpa. Ini setakat seratus lebih. Bukannya dah lama sangat tertunggak. Baru lewat satu bulan.

Sebenarnya aku bayar bil2 utiliti ni guna online. Dah bayar pun bulan lepas tetapi aku tersilap akaun. Patutnya masuk akaun Telekom, tetapi masuk dalam akaun TNB. Jadi sebab tak nak susahkan kerja akauntan aku masa buat audit nanti, aku tangguhlah sampa…

Aku dan "Berbuat Baik Berpada-Pada"

Aku ada kenal dengan seorang lelaki. Umurnya sekitar 40an. Beliau adalah seorang lelaki hebat pada pandangan mataku. Beliau juga menjadi idolaku. Masa aku belajar dulu, aku selalu bercita2 untuk menjadi lelaki hebat seperti beliau. Ada kerjaya, ada keluarga, ada harta. Beliau seperti aku juga asal kehidupannya. Beliau bermula daripada kosong. Dan daripada kosonglah, beliau mula membina kehidupannya dan dikira sangat berjaya sekarang.

Beliau adalah antara lelaki paling baik yang pernah aku jumpa. Beliau jarang marah. Beliau suka menolong orang. Beliau juga selalu menolongku jika aku bermasalah. Buku2 pelajaran masa aku di Medik dulu, banyak yang aku pinjam daripada beliau. Masa aku baru kerja dulu, aku selalu kesempitan wang. Kalau aku kerja part time di klinik beliau, beliau selalu beri extra kat aku. Beliau memang tak pernah lokek pasal wang ringgit. Beliau selalu jemput aku ke rumah beliau setiap kali ada jamuan2 kesyukuran, kenduri, tahlil, jamuan hari raya ataupun sekadar BBQ bersa…

Aku ke Nusajaya

Imej

Aku dan Kisah Pertunangan

Walaupun aku anak lelaki yang sulung dalam keluarga, aku tak pernah ambil kisah kehidupan adik-adik aku. Sesekali kalau balik kampung, ada juga aku tanya pasal pelajaran adik-adik aku. Aku beri nasihat sikit2 tapi hanya setakat itu sahaja. Aku takda nak sibuk2 suruh mereka ambik course itu ini, jadi seperti si polan atau si polan. Masing2 dah besar panjang. Pandailah mengorak langkah sendiri. Begitu juga dengan hal2 kehidupan peribadi mereka. Dengan siapa mereka nak berkawan, dengan siapa mereka nak bertunang, dengan siapa mereka nak berkahwin, itu terpulanglah atas budi-bicara masing2.

Esok emak aku akan bertolak ke Ipoh untuk memutuskan pertunangan adik lelaki aku. Mereka sepatutnya berkahwin pada bulan 3 tahun depan. Tapi nampaknya, cinta mereka tak kesampaian. Heran aku, masa balik dari Sabah hari itu bukan main excited nak pergi kursus nikah. Tup2 wife aku cakap Shaipul dah nak putus tunang. Tunangnya ada jugak kias2 dalam blog tulisan dia tapi aku anggap itu sebagai satu luahan…

Aku dan Perjanjian dengan JPA

Membaca laporan Auditor-General 2008 cukup menyedihkan dan meloyakan. Wang negara dibelanjakan sesuka hati seolah2 duit yang ada itu emak bapak dia yang punya. Projek PKFZ pun sama. Wang rakyat berbillion2 ringgit dibazirkan dan dimasukkan ke dalam poket sendiri. Aku sebagai seorang pembayar cukai cukup marah dengan segala bentuk pembaziran dan kecurangan yang dibuat oleh manusia2 yang tidak bermoral ini. Apatahlagi bila pihak kerajaan menolak rayuan permohonan tuntutan gantirugi ke atas diriku yang dikatakan melanggar perjanjian. Kalaulah mereka2 yang mensonglap dan menyebabkan kerajaan kerugian berbillion ringgit itu terlepas daripada hukuman, sesungguhnya aku tidak akan menghalalkan 70 ribu yang aku terpaksa bayar kepada kerajaan dalam tempoh 5 tahun ini.
Aku sememangnya berterima kasih dengan kerajaan kerana memberi peluang kepada aku untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang yang aku minati seterusnya aku dapat berjaya seperti sekarang. Pengajian aku dibidang perubatan memang dit…