Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

24 April 2009

Aku dan Cerita MC Lagi?

Don't demand for MCs
(reproduced from The Star Friday 24th April 2009)


I read with amusement the news report on the sale of medical leave certificates. Having practiced medicine for the last 25 years, nothing surprises me. What a doctor knows is that when a person is feeling unwell, he consults a doctor to get a diagnosis and treatment to relieve his pain or discomfort.If he is too sick to work, he is issued an MC. However, to many people these days, the whole purpose of going to the clinic is to get the MC. Regardless of whether they are sick or not.

Some patients demand an MC because their bosses told them to go to the clinic to get an MC and some even come at 4 pm and demand an MC because they did not go to work in the morning which was eight hours earlier. Some patient demand MC for two days for a slight runny nose that can be cured with one tablet and some do not want an MC on the day they see the doctor because they are already in the office but want an MC for the following day.


There are also those who want an MC because they are tired, not ill and those who want MC but are not interested in what is wrong with them (the diagnosis) or the medicine. I have had demands for MC over the phone. One innovative patient e-mailed me asking for an MC to be e-mailed back to him. One human resource manager told his secretary to call my nurse to ask for me to write him an MC and he will send one of his staff to come and collect it.
I have also come across patients coming in at 2 pm for an MC for the day because they did not go to college to sit for an exam in the morning. If they produce an MC, their parents do not have to pay the exam fees for a re-sit. And then one patient asked for two days MC on returning from a two-week European tour as she was too tired to work. She should have anticipated the jet lag and taken annual leave for two more days.

Without seeing the patient, we cannot issue an MC for him or her to stay home. what if he is having appendicitis or a brain hemorrhage, which he can die from not attended to?
A doctor's priority is to relieve suffering and save lives. what people fail to realize is that we are not there to spitefully obstruct them from getting a day's rest if they are really indisposed. We are actually on their side but we have to be fair. i hope patients can read this, understand our position and refrain from challenging their doctors ethically and professionally.

OLD FASHIONED DOCTOR

Kuala Lumpur.


Apa yang diluahkan oleh doktor di atas adalah sama seperti yang aku alami sendiri. 7 tahun duduk di klinik, macam2 peristiwa dah berlaku di klinik aku. Kalau ikutkan hati aku nak letak je signboard besar2 depan pintu bilik aku: NO MC SEEKER! atau MC SEEKER IS NOT ALLOWED! Tapi aku tak sampai hati lak. Kang habis lari semua patient aku.

Macam2 alasan pesakit nak MC. Dari segi justifikasi professional dan etika perubatan yang aku belajar, hanya 30-40% sahaja yang benar2 layak dapat MC. Selebihnya atas justifikasi kemanusiaan dan belas ehsan. Aku paling tak suka kalau perempuan datang senggugut nak MC. Rasa macam nak check aje betul ke tengah period atau bohong. Yang lelaki masalah sakit pinggang. Umur baru 20 tahun dah sakit pinggang apa kejadahnya? Mereka ingat doktor ni bodoh agaknya. Biasanya aku senyum aje kalau patient cuba nak kelentong aku. Dulu aku ada cover line jugak. Tulis sakit itu ini dalam kad. La ni tak lagi. Aku tulis je Lazy to work. Request for MC. Aku cakap kalau boss kau call aku, aku jawap apa yang aku tulis dalam kad ye?

MC sekarang ni dah disalahgunakan. Kalau ada masalah tak boleh pergi kerja, doktor yang dicari dulu. Anak sakit, anak takda orang jaga, maid balik kampung, motor pancit, nak pegi interview, nak balik kampung, nak pegi kenduri rumah jiran, nak hantar emak pegi haji, semuanya cari MC. Mereka kata sayangkan cuti tahun. Cuti tahun dah habislah. Macam2 cerita sedih aku dengar.

Minggu lepas masa program Mentor ada satu adegan di mana satu mamat tu punyalah memujuk Ajai untuk audition kali ke dua. Naik fed up Ajai dibuatnya. Tapi sebab ada kamerakan. Jadi kena kontrol macho sikit. Adegan2 itu berlaku jugak kat klinik aku. Patient yang tak dapat MC bukan main memujuk aku untuk beri MC. Siap bargain lagi. Aku memang tak layan dah. Kau datang balik bawak boyfriend ke, bawak tunang ke, bawak kerani pejabat lawyer ke, aku peduli apa. Kalau aku rasa tak layak dapat MC, memang tak dapatlah. Ada yang siap ugut, kalau mati ke, pengsan ke kat kilang, macamana? Aku cakap senang je. Kalau kau mati, kau carilah aku. Kalau sebagai hantu pun aku tak takut kerana sepanjang 13 tahun aku kerja, tak pernah patient aku mati sebab tak dapat MC.

1 ulasan:

  1. :)...terbaca post lama lak....kalau nak cek betul ke tak pompuan tu period, buat jer urinalysis kot....sure ada blood punya dalam urine dia kalau tgh heavy menses....(eh tp urinalysis ada ker...ke dip stick jer kat your klinik?)..

    BalasPadam