Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

28 Mei 2009

Aku dan Tinted Kereta


Hari ini klinik sunyi sikit. Jadi banyak benda2 lain aku boleh buat. Antaranya survey market untuk pasang tinted kat cermin kereta aku. Menurut Akta JPJ: Kaedah 5(1) dan Kaedah 5(3) untuk Kaedah2 Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2000, menetapkan cermin2 depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70% manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%. Tapi kat kedai, mana ada ikut undang2. Semuanya JPJ Compliance (kononnya). Tapi janji kau nak pasang, mereka pasang. Risiko tanggung sendirilah.

Film tinted ialah filem plastik jernih ataupun laminate metallic yang dipasang pada cermin2 kereta bertujuan untuk mengurangkan panas bahang cuaca khatulistiwa, mendapatkan suasana lebih privasi dan juga untuk lebih cantik dipandang.

Kalau kita ke kedai2 aksesori kereta, macam2 jenis tinted ada. Macam2 brand ada. Biasanya mereka kata mereka punya lebih bagus dan lebih murah banding tempat lain. Kalau nak yang murah memang ada, tetapi apa yang kita dapat? Kalau waktu panas, masih jugak rasa bahangnya. Sekarang baru aku tahu sebenarnya ada 3 ciri utama yang perlu kita tahu tentang tinted film ni iaitu VLT, UV dan IR rejection punya percentage. Kalau korang pegi kedai2 ni, cuba korang tanya pasal benda2 ni. Kalau mereka tak reti nak jawap, itu bermakna mereka tak cukup pro. Janji boleh pasang. Murah tapi kurang kualitinya.

1. VLT bermaksud Visible Light Transmission atau bahasa mudahnya ketelusan cahaya. Ikut undang2 JPJ, cermin depan mesti boleh tembus cahaya lebih 70% dan cermin lain 50%. Makin gelap filem tu bermakna makin kuranglah cahaya boleh masuk dan makin tinggi risiko untuk kena saman masa JPJ buat roadblock.

2. UV (Ultra-violet) Rejection bermaksud kadar pemantulan cahaya UV. Makin tinggi percentage makin bagus dan brand yang bagus biasanya boleh memantul sehingga 99% cahaya UV. Sinaran UV boleh menyebabkan kanser kulit dan mempercepatkan proses penuaan. Kalau wife aku bising2 cakap aku buang duit, aku nak tanya produk muka yang dia pakai tu tak buang duit jugak ke? (Jangan marah aaa?)

3. IR (Infra-red) Rejection bermaksud haba, wap atau kepanasan. Semakin besar percentage bermakna makin sejuklah kereta anda nanti. Semakin tinggi nilai IR ni, harganya pun semakin mahallah.

Checklist sebelum beli dan pasang tinted kereta:
1. Adakah filem mengandungi bahan2 besi yang boleh berkarat kemudian hari?
2. Adakah filem itu akan pudar atau luntur warnanya selepas beberapa tahun?
3. Adakah filem itu buatan Korea? Kalau buatan Korea, ianya lebih nipis dan akan pudar dalam tempoh 6 bulan.
4. Harga tidak mencerminkan kualiti. Barang2 yang takda brand, biasanya dihasilkan oleh pembekal yang sama. Awas! jangan tertipu dengan harga mahal tapi takda jenama.
5. Pilih kedai tinted yang ada hanya jual tinted sahaja. Mereka lebih pro dan ada tempat khas untuk buat kerja.

Rasanya brand paling bagus ialah V-Kool. Dikatakan ia diperbuat untuk USAF dan NASA untuk pasang kat jet fighter dan kapal roket mereka. Kalau betullah, memang tak boleh nak complaint apa2 lagilah. Tapi kalau pergi kedai tinted, mereka kata mereka punya lebih bagus daripada V-Kool. Itu dah bohong dah tu. Daripada segi harga, normal price untuk tinted ialah RM400- RM1000. Kalau kurang daripada itu bermakna tinted tu kurang bagus dan kalau lebih seribu, itu memang bagus sesangat. Tengoklah poket masing2. Kalau rasa nak awet muda, pasanglah yang mahal. Yang kadar IR Rejectionnya 99.99%.

Contoh brand yang aku dah survey:

V-KOOL ELITE
VLT 73.4%
UV 99%
IR 94%

V-KOOL 63
VLT 61%
UV 99%
IR 66%

V-KOOL SECURE
VLT 70%
UV 99%
IR 94.8%

RIKECOOL RC 80
VLT 80.7%
UV 99.6%
IR 83.2%

RIKECOOL RC63
VLT 65.3%
UV 99.6%
IR 92.3%

Tentang harganya, aku belum tanya lagi. Masa kat Honda hari itu, salesman tu offer aku RM2500 untuk tolong pasang V-KOOL. Kat Brothers, ada gak buat tinted. Brand B-Good dari U.S. Dia nak beri aku RM1100. Aku tanya pasal VLT, IR dan UV masing2 terkebel2. Nak kena check tempat lain nampaknya. Tengahari tadi aku ke Brothers lagi. Mereka tanya bila nak pasang tinted. Aku cakap takda budget lagi. Tapi bila sampai sana, nampak benda lain pulak dah. Aku terpasang side step cover yang kat tepi pintu tu. Bukan yang original tapi color match dengan fabrik tempat duduk. Kalau original, harganya RM300. Yang ni aku kecek dapat RM170. Lepas ni aku nak pasang floor mat yang custom made punya. Ada color yang matching dengan warna fabrik kusyen.

Berbalik kepada tinted tadi, paling bagus kereta Estima akulah. Tak payah pening2 nak pasang tinted sebab cermin belakang memang dah sedia gelap. Dulu kecoh sekejap bila JPJ nak suruh tukar ke cermin cerah. JPJ kata cermin tu tak lulus. Habis tu, masa bawak masuk guna AP, masa check kat PUSPAKOM untuk register takda pulak kata tak lulus. Mati hidup balik aku takkan pasang cermin cerah. RM3300 kalau original dan RM2300 kalau buatan China punya. Tak pasal2 nak kena buang duit gitu sahaja. Tapi nak kata orang Jepun lebih pandai daripada orang Malaysia, kang ada yang makan kasut pulak dah. Cermin gelap tu factory-fitted. Bermakna orang2 Jepun yang kurang pandai daripada orang2 Malaysia ni dah buat kajian habis2 sebelum pasang. Kalau alasannya menyukarkan pemanduan waktu malam, itu teori orang bijak pandai kat Malaysialah.

Ada jugak yang kata kat aku, masa hantar ke PUSPAKOM dan JPJ, salesman akan tukar ke cermin cerah dulu. Lepas pemeriksaan, mereka tukar balik ke cermin gelap. Logiknya, bukan kerja senang nak tukar2 cermin tu. Ada jugak yang kata, Salesman dan pembeli kena bayar kat JPJ/Puspakom RM900 untuk lepaskan cermin gelap tu. Kalau bayar mana resitnya? Misteri sungguh kalau difikirkan. Boleh masuk Misteri Nusantara gitu!

Sekarang, perkara ni dah senyap balik. Berlambak2 kereta pakai cermin gelap mengalahkan VVIP. Tak kena saman pun? Aku malaslah nak fikir banyak2. Kalau JPJ saman aku, aku cari Ezanee. Mintak tolong dia tulis surat kata aku ada masalah silau yang kronik. Suruh Ezanee guna medical term yang susah2 sikit. Biar termenung Pegawai JPJ tu membacanya. He He He...

2 ulasan:

  1. Doc,

    Memang masa inspection puspakom, dealer akan tukarkan cermin kepada yang terang untuk sementara, tampal pakai tape biasa aje. Lepas tu akan dipasang semula cermin asal.

    Kedai cermin memang sediakan khidmat ini (tukar dan pasang semula). Salah satu kedai adalah kedai corner dekat courts mammoth larkin depan balai bomba.

    Sesetengah dealer charge balik pada customer kos tukar2 cermin ni. Sesetengah absord.

    Kalau di Mutiara Motors, buyer tak perlu bayar kosnya. Dan ada pilihan kepada buyer sama ada nak ambik cermin asal atau guna cermin yang 'legal' itu. FOC

    http://ipsum240.blogspot.com/2008/01/windscreen-change.html

    BalasPadam
  2. Ade sikit kesilapan fakta.
    Film korea ade yg life time waranty dan ade yg lebih kurang vkool.
    Vkool ade lh the best clear film..tetapi cpt berkarat kerana menggunakan bhn metal.
    Dan semua tinted brothers ade lh film korea.

    Sila layari http//:aztint.com.my

    BalasPadam