Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

24 Disember 2009

Aku dan Doktor Lokum

Locum doctor bermaksud doktor sambilan atau part time. Locum tu istilah luar negara yang telah selalu diguna pakai disini. Masa aku kerja di kerajaan dulu, aku kena selalu buat locum untuk menampung kehidupan yang selalu kesempitan. Nak harap gaji kerja kerajaan mana cukup masa itu. Sebenarnya kalau aku sebagai kakitangan kerajaan, aku tak boleh buat kerja2 sambilan seperti itu tetapi disebabkan ramai yang buat, kerajaan buat2 tak tahu sahaja. Selagi ianya tidak menjejaskan kerja2 di hospital, pengarah hospital buat2 tak nampak aje.

Selain faktor kewangan, aku buat locum untuk mencari pengalaman baru. Satu hari bila aku dah bersedia untuk bukak klinik sendiri, taklah panik atau pening bila nak manage klinik sendiri. Aku memang dah target tak nak sambung belajar. Cukup masa aku nak bukak klinik sendiri. Jadi sepanjang bekerja di hospital, aku memang sentiasa membuat persediaan dan perancangan ke arah itu.

Masa aku jadi houseman di Muar, ramai member2 sebaya yang giler buat locum. Pantang tak on call, jadual locum dah susun cantik punya. Malam ini kat klinik ini, malam esok kat klinik ini pulak. Begitulah seterusnya. Walaupun bayarannya cuma 25 ringgit sejam masa itu, ianya dah cukup banyak berbanding 20 ringgit sehari jika on call di hospital. Aku tak berkesempatan buat locum masa houseman kerana semua tempat dah dipenuhi oleh MO2 yang bekerja di klinik2 kesihatan. Aku ingat lagi masa aku konvokesyen. Houseman2 yang kerja kat JB semuanya datang dengan handphone nipis2 dan ada yang dah ada kereta sendiri. Itu semua duit locum. Dan aku, habuk pun tarak. Maklumlah masa tu aku belum dapat gaji lagi. Kerja baru 2 bulan.

Bila aku pindah ke JB, peluang nak buat locum terbuka luas. Setiap hari ada aje klinik swasta call cari doktor untuk buat locum. Masa aku kerja secara shift di Unit Kecemasan paling best sekali. Kalau shift pagi habis pukul 2 petang, sebelah petang atau malamnya, aku pergi buat locum. Kalau kena shift malam, pagi tak terus balik rumah. Pergi buat locum dulu. Dapt buat locum kat klinik2 baru lagi best. Makan gaji buta aje sebab patient takda. Masa tu, mana2 tempat aku pergi. Janji masuk 30 ringgit sejam dah kira bagus dah. Tapi bila aku kena pindah ke Unit Urologi, jadual locum aku agak terhad. Di Unit ini aku kena on call atau standby call 7 hari straight. Dalam tempoh 7 hari itu, aku terikat dengan pager. Bila2 masa hospital boleh panggil aku. Masuk bulan ke dua, aku dah tak tahan. Minyak kereta kena bayar, bil telefon kena bayar, claim on call tak dapat2. Jadi masa aku on call pun aku buat locum jugak. Kerajaan bukannya kira aku ada duit ke tidak. Dapur nak berasap jugak, anak nak kena belikan lampin dan susu jugak. Tapi sepanjang aku buat locum, tanggungjawab di hospital aku tak pernah abaikan. Takda patient aku yang mati kerana aku sibuk buat locum. Takda.

Bila aku dapat pindah daripada JB ke Kulai, hanya satu tempat sahaja yang aku selalu buat locum. Klinik abang ipar aku. Setiap hujung minggu bila aku tak on call, abang ipar aku suruh aku ganti dia sepanjang hari. Kalau dia nak bercuti panjang, aku pun turut bercuti jugak. Dia pergi jalan2, aku kena kerja kat klinik dia. Masa tu hidup agak mewah jugak. Kereta Iswara boleh terus upgrade ke Perdana. Masa aku habiskan cuti 2 bulan sebelum apply unpaid leave, aku jadi raja locum. Kerja selang sehari sahaja. Tapi gaji yang aku dapat macam kerja kerajaan 4 bulan. Kerja ikut mood. Kalau rasa malas atau nak jalan2, aku tak pergi kerja. Kalau duit takda, aku locum 9 pagi sampai 10 malam. 300 ringgit senang2 masuk poket sehari.

Bila dah kerja sendiri, lain pulak ceritanya. Sepanjang 7 tahun yang lepas, aku kerja sendiri di klinik sendiri. Hanya 2 orang yang pernah buat locum kat klinik aku. Itupun sebab aku terpaksa tinggalkan klinik. Kalau tidak, sepanjang 7 tahun ini, muka aku ajelah yang ada. Aku tak mudah percaya dengan doktor2 baru ni. Berat rasa hati nak biarkan doktor2 yang aku tak kenal merawat pesakit2 aku. Ada beberapa doktor freelancer yang offer nak buat locum kat klinik aku. Selidik punya selidik, semuanya takda kelulusan yang diiktiraf. Sijil Amalan Tahunan (APC) ntah ada ntah tidak. Jadi, kalau aku rasa aku nak pergi mana2, aku tutup aje klinik. Aku tampal notis awal2 kat kaunter depan supaya patient2 aku tak marah. Aku pernah tampal notis kat luar klinik. Ada yang menambah " Asyik cuti aje...". Sejak tu aku dah tak tampal notis lagi dah.

Sekarang ni pun, doktor2 kat hospital kerajaan pun dah pandai demand. Kalau sejam 30-35 ringgit, mereka dah tak pandang. Locum kat klinik kerajaan boleh dapat 80 ringgit sejam. Lagipun gaji masing2 dah besar. Mereka dah tak desperate dan sengkek macam zaman aku dulu.

Mencari dan memilih doktor yang berkelayakan sebagai ganti agak susah. Aku ada standard atau benchmark aku sendiri. Kalau setakat ada MBBS atau MD masih tak cukup bagi aku. Doktor bukan setakat tanya sakit apa, pegang2, check BP dan kemudian beri ubat. Kalau camtu, aku boleh panggil MA atau Pembantu Perubatan yang senior2 kat hospital sana. Mereka lebih berpengalaman banding doktor2 baru yang ada degree. Yang susah ialah nak cari doktor yang ada communicating skills dan yang penting human touch. Aku masih belum menjumpainya.

Selagi aku belum jumpa doktor2 yang berkelayakan, selagi itulah aku akan setia menanti pesakit2 aku di klinik aku. Semoga salah seorang daripada anakku boleh menjadi penggantiku nanti.

8 ulasan:

  1. This blog is very nice to knoow about the Locum Doctor visit at Locum Doctor

    BalasPadam
  2. Adakah pegawai pergigian membuat kerja sambilan jugak? Saya baru nak jadi FYDO tahun nie...Sedih jugak lepas saya tengok gaji FYDO baru je RM 3,000...camne nak hidup? Dahlah tinggal kat KL...

    BalasPadam
  3. Sedih juga. Study medic mcm nak gila. Gov. Bru bgi RM3000. Gov. Wajib Gaji mula RM5500.00. New engnr PETRONAS Starting RM5000.00

    BalasPadam
  4. Slm. Klinik anda dimana?

    BalasPadam
  5. looking back positivey, we want the best for our clinic n future. we dont trust the younger doctor. its true.. but when its our time whn we just grade, are we the best doctor and have the skills needed? its true, best is, look after our own clinic. if our client trus us, thwy will wait for us.

    BalasPadam
  6. salam..

    klinik doktor di mana ya..saya duduk area kulaijaya..pm me lindasabari@gmail.com..tqvm

    BalasPadam
  7. We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary RM7,000 (starting)
    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-

    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR
    TEL / FAX: 03-90114833


    Regards
    Ir. Aznial Rahmat
    Director
    KASIH Group
    012 312 9264
    aznial@gmail.com

    BalasPadam