Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2010

Aku dan Din Beramboi

Din Beramboi Disyaki Denggi Berdarah

Oleh KEMALIA OTHMAN

KUALA LUMPUR: Pelawak terkenal Din Beramboi atau nama sebenar Mior Ahmad Fuad Mior Badri kini dilaporkan dirawat kerana disyaki dijangkiti virus denggi berdarah dan menolak dakwaan kononnya dia diracun.

Anak perempuannya, Nil Aina Adibah Mior, 18, memberitahu keadaan bapanya kini lebih stabil dan masih direhatkan untuk rawatan perubatan.

"Hari ini ayah lebih stabil daripada semalam. Tekanan darah setakat ini lebih baik dari semalam dan dia juga kini sudah boleh menerima darah baru. Bagaimanapun ayah masih lagi direhatkan dan doktor pakar masih lagi merawatnya.

"Doktor memberitahu ayah disyaki denggi berdarah dan terdapat infection virus kencing tikus. Tapi doktor masih lagi membuat rawatan," jelasnya pemberita mengulas perkembangan kesihatan ayahnya ketika ditemui Hospital Selayang di sini har ini.

Menurut Nil, Din dimasukkan ke hospital pada petang Isnin lalu selepas mengalami demam yang mempunyai tanda-…

Aku dan Sibuknya Bulan Ini

Bulan 3 berakhir malam ini. Bulan yang paling2 sibuk setakat ini. Banyak sangat kerja2 yang perlu dibereskan. Klinik pun penuh aje sepanjang hari. Namun sempat gak aku pergi bercuti dan update aku punya blog.

Awal bulan hari tu, aku sibuk masukkan data survey NHSI yang aku cerita tempoh hari. Nasib aku kurang baik sebab tarikh yang aku dapat jatuh ke hari isnin. Hari paling sibuk dalam seminggu kerana patient aku double setiap hari isnin. Maka aku kena masukkan data 76 pesakit setiap seorang dalam komputer. Part biodata staf aku yang buat tapi part ubat2an, aku kena buat sendiri. Kerjanya sangat leceh sebab setiap ubat kena ada nama generiknya, nama ubatnya, kandungannya, jenisnya, macamana makannya, berapa kali nak beri sehari dan jumlah ubat yang aku nak beri. Kalau aku tertinggal satu ruangan, automatik dia reject. Rasa nak hempas aje keyboard kalau itu berlaku. Tempoh 2 minggu yang dia beri aku lanjutkan sendiri. Awal minggu lepas baru siap. Aku tunggu aje mereka call aku. Aku da…

Aku dan Hikayat Si Pembantu Rumah

HIKAYAT SI BIBIK BIBIK
oleh Sharifah Abidin
(my groupmate at Asasi Sains)

Lately, banyak betul cerita tentang maid, yang kena deralah, yang kena bunuh pun ada. Tak kurang juga cerita maid dera majikan..bunuh majikan pun ada jugak. What's wrong with everyone these days?..maid ke jahat, majikan ke jahat...ke dua dua pun jahat..ke takde yang jahat..

I had a number of maids myself..all, in general..not trustworthy...u kesiankan mereka..they ll take advantage of you. the 1st one..a maid yang dah kenal, she used to work with my cousin. when she was working wth my cousin, she did not mix around with other maids. she was a good maid then. then, she came to work wth me. trying to be nice, i encouraged her to have some friends..so, every evening, dia akan keluar to meet a few friends. after some time, kerja pun tambah teruk..so, i sent her back..this one was one of my best actually.

The second one..she stole a few things..the last thing she stole was my husband's underwear. …

Aku Tengah Bercuti Di Seremban

Hari minggu aku berada di Seremban. Wife aku demam selsema dan sibuk memikirkan assignment2 dia. Bila dia sibuk dengan kerja2 dia, aku menyibukkan diriku dengan melayan anak2ku. Pukul 8 pagi aku bersarapan pagi di Coffee House. Kali ini menu sarapan paginya tak seperti dulu. Rasa masakannya pun tak seperti dulu. Mungkin chef yang dulu dah pindah agaknya.

Lepas sarapan, aku mandi kat kolam dengan anak2. Orang tak ramai. Kolamnya luas dan airnya tak rasa klorin langsung. Jadi duduk dalam air lama2 pun tak rasa rimas. Pukul 12.30, aku check out dan bertolak balik ke selatan.

Perjalanan balik sangat selesa kerana kereta tak banyak sangat. Aku belum bersedia nak balik rumah sebab mood masih nak bercuti lagi. Jadi, aku keluar tol Ayer Keroh dan menuju ke Banda Hilir Melaka. Aku nak makan ikan asam pedas dan cencalok. Nasib baik wife aku tahu tempat makan yang bagus. Dia pernah bawak anak2 murid sekolah dia tahun lepas. Aku parking betul2 kat area Banda Hilir dekat dengan tepi sungai. Hari …

Aku Tengah Bercuti

Di saat ini aku tengah bermalas2 sambil duduk menghadap tv di bilik 428, Hotel Royale Bintang Seremban. Anak2 dan wife dah kepenatan sebab banyak sangat berjalan hari ini. Pagi tadi aku bangun pukul 4.30 pagi. Dah janji dengan anak2 nak bawak bekal Ayam Goreng Kicap dan Udang Sambal. Sebelum aku tidur semalam aku dah siapkan bahan2nya jadi bangun pagi tinggal tumis sahaja.

Pukul 6.30 pagi, aku bertolak meninggalkan rumah menuju ke Putrajaya. Sepanjang perjalanan sampai ke Melaka cuaca redup diiringi hujan renyai2. Kalau hujan gak sampai ke Putrajaya memang bukan nasib aku hari ini. Pukul 8 aku berhenti sarapan di R&R Pagoh. Suasana agak lengang sebab masih pagi sangat agaknya. Turun kereta aje ada apaek tua dah menyapa aku. Dia jual buah2an dengan motosikal dia. Rajin sungguh dia cari duit. Tapi mana ada nak beli buah pagi2 camni?

Sarapan di Pagoh biasa2 sahaja. Teh tariknya manis sangat dan lontongnya keras dan kuahnya tawar. Samsol dah ingatkan aku banyak kali supaya jangan makan …

Aku dan Ramai Kawanku Naik Pangkat

Promotions for 9,698 doctors, dentists and pharmacists
KUALA LUMPUR: Nearly 10,000 health officers, including specialist doctors, dentists and pharmacists, have been promoted and will be getting anything between RM900 and RM1,800 more depending on the grade they have been moved to.
A total of 2,554 doctors who were previously under Grade UD44 have been promoted to higher grades ranging from UD48 to UD54 last Tuesday - the day Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak announced the comprehensive career advancement plan for the three services under the Health Ministry.
Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Sidek Hassan said from a total of 9,698 health officers promoted, 8,521 were clinical/administrative medical officers, 650 were dentists and 527 were pharmacists.
“For a start, 2,554 doctors who were on grade UD44 have been promoted to higher grades ranging from UD48 to UD54 effective Tuesday,” he said in a Bernama report yesterday.
“The promotion of medical officers and all…

Aku dan Sajak Orang Bengang

Akhirnya aku tewas jua
Mengaku kalah pada kelemahan jiwa
Aku tak mampu melawan dan berdaya
Walau berapa kuat aku mencuba
Tiada siapa yang faham
Hati dan perasaan
Kerana kadang-kadang aku pun tak faham
Apa yang bermain difikiran

Aku mudah kasihan
Aku mudah percaya
Aku mudah membantu
Aku mudah menolong
Insan2 yang datang memohon
Walaupun dalam hati
Aku tak ingin kasihan
Aku tak ingin percaya
Aku tak ingin membantu
Aku tak ingin menolong

Itu kelemahanku
Kelemahanku yang selalu memakan diriku
Setiap hari pasti ada yang datang mencariku
Semata2 kerana nak tandatanganku
Untuk mohon ponteng kerja
Untuk menjaga anak yang sakit
Untuk membaiki kereta yang rosak
Untuk melawat orang tua di kampung
Untuk pergi temuduga
Untuk berehat bermalas2
Atau kerana bangun lewat
Kerana baru balik daripada kampung
Kerana jiran buat majlis keramaian
Kerana cuti tahun dah habis
Kerana cuti tidak lulus

Seboleh2nya aku tak mahu menjual tandatanganku
Kerana ia bertentangan dengan prinsipku
Aku mahu sahaja jual vitamin2 placebo
Dan charge beribu2
Biar…

Aku dan Mudahnya Naik Pangkat

Kenaikan Pangkat Dipercepatkan Untuk Pegawai Perubatan, Pergigian Dan Farmasi KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengumumkan pelan penambahbaikan laluan kerjaya pegawai perubatan, pegawai pergigian dan pegawai farmasi di Kementerian Kesihatan yang mempercepatkan tempoh naik pangkat ke Gred 54 di antara dua hingga lima tahun. Beliau berkata inisiatif yang melibatkan perbelanjaan tambahan sejumlah RM200 juta setahun itu bertujuan untuk menambahbaik laluan kerjaya mereka bagi memberi peluang kepada mereka untuk meningkat hingga ke Gred 54 dalam tempoh yang lebih wajar. Misalnya, seorang pegawai perubatan (pakar) boleh dinaikkan ke Gred 54 dalam masa sembilan tahun berbanding 11 tahun sekarang dan 12 tahun untuk pegawai perubatan (klinikal/pentadbiran) berbanding 17 tahun sekarang. "Melalui penambahbaikan laluan kerjaya ini, kerajaan berharap Pegawai Perubatan, Pegawai Pergigian dan Pegawai Farmasi di Kementerian Kesihatan akan terus memberi perkh…

Aku dan Hujung Minggu Ini

Dah lama aku tak mencatat diari kehidupanku. Asyik cut and paste aje artikel2 yang aku baca. Sebenarnya aku suruh anak2 aku baca ayat2 bahasa inggeris tu. Taklah sibuk baca komik Gempak dan majalah bola Wisel aje.

Dah lebih 2 bulan cuaca panas terik di sini. Kadang2 ada gak hujan tapi masih belum cukup untuk menyejukkan bumi. Apa2 pun itu kehendak Allah. Kita kena redha.

Musim panas sebegini, ramai yang demam. Tak kurang juga yang sakit kepala juga sakit2 badan. Hatipun ramai yang cepat panas. Termasuk gak dengan aku. Patient ramai sikit aje aku dah mula sakit kepala. Apatahlagi bila mereka tanya soalan2 yang aku takda jawapannya.

Hari Sabtu aku kerja sekerat hari aje. Petang Sabtu aku duduk rumah aje sambil memaksa diri polish kereta Accord aku. Asyik berjemur tengah panas aje, warnanya dah pudar dah. Jadi aku polishlah sikit2. Malam minggu aku pergi shopping baju dan seluar baru untuk diriku sendiri di Jaya Jusco Taman U. Dah lebih setahun aku tak beli baju. Jemu pakai baju yang sa…

Aku dan Sultan Baru

Push for peace and progressBy LOURDES CHARLES and NELSON BENJAMINnewsdesk@thestar.com.my

Just 40 days after being proclaimed as the Johor Ruler, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar speaks to Sunday Star on how Johor should move forward and regain its glory days. Within 40 days of your proclamation, you have already initiated changes in the state. Can you tell us about your vision for the state?
My vision is for Johor to be trouble free. It is not going to be easy, but I will try my best. It is not easy to please about 1.8 million people.
I also want politicians and the Johor civil service to buck up and serve the people. If they cannot deliver, then they will have to be booted out. My government is not a Santa Claus government and I want results not just from the grassroots levels, but all the way to the top of the administration.
This is a new millennium. A new era and as the new Sultan, I expect a lot of changes.
I have also directed all state government agencies to give det…

Aku dan Perangai Tipikal Pekerja Tempatan

Words of advice on hiring locals to work in restaurants MUCH has been written about foreign workers, so I guess I just want to pen a little. I have run a restaurant with 12 workers in Penang for about 10 years already and I have only one foreign worker whom I hired two years ago.

During all these years in this business and employing mostly locals, I had my share of heartache, stress and tolerance with our fellow Malaysian workers. These are my words of advice to those who want to open a restaurant and employ locals:

> Be prepared to do 30% of the work yourself, as you can only expect the locals to do just 70% of the work;

> Be prepared to close shop or lose business for absentees and taking medical leave is a norm;

> Be early and open the shop yourself because they are always late for work, even though work starts at 11am;

> Be sure to close shop yourself and check that all gas and lights are switched off, refrigerators doors are closed, exhaust fans are off, bins are emp…

Aku dan Musim Panas

Terik matahari bawa penyakitOleh BINTU RASYADA A. RAHMAN
bintu.rahman@utusan.com.my
(Terima kasih Jabatan Pemasaran dan Perhubungan Awam DEMC)


CUACA panas dan tidak menentu yang melanda seluruh negara ketika ini merunsingkan semua. Di negeri-negeri sebelah utara, cuaca panas terik disusuli kemarau yang mengeringkan sungai-sungai dan juga sawah. Sementara di Lembah Kelang pula, bahang panas tetap terasa sekali pun selepas hujan turun untuk seketika. Di kawasan selatan dan pantai timur juga turut mengalami keadaan yang sama. Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, negara kini berada dalam fasa terakhir monsun timur laut yang mana cuaca lebih panas dan kering berbanding bulan Disember dan Januari lalu. Secara perbandingan, suhu lebih tinggi pada Februari hingga April berbanding bulan lain. Suhu yang dicatatkan pada 1 hingga 23 Februari lalu menunjukkan antara 34oC hingga 36oC. Sedangkan purata suhu negara ini adalah sekitar 28oC hingga 33oC. Rekod suhu paling tinggi pernah dicatatkan di negara i…

Aku, Original atau AP Phone

Aku dah lama tak beli handphone. 
Masuk kedai handphone pun jarang2. 
Akhir sekali aku beli handphone kira2 2 tahun lepas. 
Itupun aku beli kat kedai Sony Ericson di Jaya Jusco Tebrau City. 
Aku dah lupa tentang istilah2 handphone 
seperti Original set, AP(Approved Product) set, second hand dan sebagainya. 
Aku ingat semua kedai yang aku masuk semua jual yang original
tetapi aku silap daa. 
Baca cerita dibawah.
Yes you're right, refurbished, refurnished, and reconditioned sets are the same.They're basically used sets which are replaced with certain newer parts to make the phone look as new.
2nd hand sets, as we all know are used sets and are not tampered with. It is sold based on the condition it is in.
AP sets are essentially original sets, but with different type of warranty from Ori sets. Ori sets have warranty from authorized distributors in a particular country, but AP sets are those which are not brought into the country by the authorized dealer, hence the party/company which bri…