Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

31 Mac 2010

Aku dan Hikayat Si Pembantu Rumah

HIKAYAT SI BIBIK BIBIK
oleh Sharifah Abidin
(my groupmate at Asasi Sains)

Lately, banyak betul cerita tentang maid, yang kena deralah, yang kena bunuh pun ada. Tak kurang juga cerita maid dera majikan..bunuh majikan pun ada jugak. What's wrong with everyone these days?..maid ke jahat, majikan ke jahat...ke dua dua pun jahat..ke takde yang jahat..

I had a number of maids myself..all, in general..not trustworthy...u kesiankan mereka..they ll take advantage of you. the 1st one..a maid yang dah kenal, she used to work with my cousin. when she was working wth my cousin, she did not mix around with other maids. she was a good maid then. then, she came to work wth me. trying to be nice, i encouraged her to have some friends..so, every evening, dia akan keluar to meet a few friends. after some time, kerja pun tambah teruk..so, i sent her back..this one was one of my best actually.

The second one..she stole a few things..the last thing she stole was my husband's underwear. i sent her back after 10 months. tu pun dalam luggage dia, last minute spot check, jumpa my father's underwear!

The 3rd one, a temporary one before the 'real' one arrived. this time..i placed her at my parents' house as i did not feel comfortable to accommodate her in my small house. this time..nampak sangat dia tunjuk suka kat my father..dari kata2 dia..meluat betul kitorang..cara dia pandang orang tua tu...ish..buat malu je . nasib baik just for a few months..nasib baik my father pun selalu takde rumah.

Then came the fourth...this one stayed for two years. tu pun, coz a couldnt anymore simply send her back sbb time tu dah commute kerja di melaka. i needed her to take care of everything at home. nampak innocent habis. she just gave birth when she decided nak datang msia. she ran away from her husband yang convert to christianity..kesian habisss..yang ni pun miang...banyak scandals..bangla, indon, semua pun ok. real problems started when i permitted her to go out to pasar malm ever saturday night. lepas tu dah mula keluar wthout me knowing. she took my little baby ...taktau pergi mana...i could tolerate other thingshe did wrong but when it came to jeopardizing my kids' safety, that was it. nasb baik memang nak habis kontrak...when she went back pun, sempat lagi songlap barang2 i.

Tired with young maids, i then decided to try an older version. this one, umur konon 40..rupa2 dah 47. takpe..takpe..if she is reliable, apa salahnya...the first day datang dah nak balik..then the agent came and advised her so she stayed..but ...she started creating problems, ...kerja memang tak boleh harap. boleh end up sakit mental kalau terus jadi employer to maids like her. badan kurus and whenever ada kenduri for instance...dia berpuasa. bila ditegur, mcm2 yang dijawab..takpela...then, she badmouthed me...beritahu jiran2 badan kurus sbb i tak beri makan...free2 i dapat pahala. then. i went to dubai. i thot of tumpangkan dia at my mom's place sampai i balik.then, my neighbour's mom offered her to take care of her mom in perlis. yela, maid tu promoted how good she was taking care of her mom in law back in indon..so she went to perlis...after a few days, she went off to dunno where...this makcik told me that she felt pity at frst sbb dia beritau takdapat makan...sshe apologized to me for believing what she said..makcik tu pun menyumpah si maid ni sbb mak dia kat kampung siap bagi handphone and duit and buat part time urut utk cari xtra money... last2 cabut jugakkkk...

Tulah hikayat maid2 yang i pernah ada...now..i am my own maid..badan memang letih tapi most of the time,hati tenanggg dan gembira. kadang2 bila letih sgt,memang ada terasa nak employ a maid tapi masih bertahann..

Ada juga cases whereby, majikan yang tidak bertimbangrasa..anak2, kerja rumah, semua dibebankan pada maid. ada ang anak2 kecil pun disuruh tidur dgn maid sbb menangis malam. ada majikan ang treat them in a very inhumane manner...tak dpt rehat, makan dgn cukup...but from my xperience...if kita treat baik pun, mereka won't appreciate. last2 kita jadi tak berapa baik..

I remember reading beberapa kisah hamba2 di zaman sahabat2 nabi SAW. Saiyidina Umar Al Khattab, antaranya , kisahnya, pada satu hari, memanggil hambanya..panggil sekali, tak berjawab..dua kali, tidak juga..tiga kali pun senyappp je. maka dia pergilah mencari hambanya itu. dilihatnya, hamba tersebut barbaring2 sambil berehat. lalu ditanya..wahai hambaku..tidakkah kau dengar aku memanggilmu tadi? hamba itu menjawab,..saya ada mendengarnya tuan lalu Umar berkata..lalu mengapa tidak engkau jawab panggilanku yang berulang2 kali hamba itu berkata...kerana saya tahu, sekalipun saya tidak menjawab panggilan tuan, tuan tidak akan berbuat apa2 terhadap saya, kerana tuan seorang yang baik lalu berkata umar kepada hamba tersebut...sekiranya begitu, maka aku bebaskan kau mulai hari ini agar terus aku mendapat keberkatan dari Allah swt.

hah...maknanya, masalah berkaitan maid ni memang ada dari dulu dulu lagi...maids are maids..it s the mentality...dalam kes umar alkhattab ini, to let go his slave was the best decision as keeping her would invite sins dan hilang keberkatan. so, to those employers yang tak tertahannn sabar lagi wth their maids, they should do the same..or things would turn uglier..sampai jadi penderaan and worst of all, pembunuhan.wallahu aklam.

p.s Aku masih lagi berfikir nak ambik maid ke tidak. Dah bertahun2 fikir tapi masih tak berani lagi nak ambik orang asing tinggal bersama dengan aku. Biarlah rumah bersepah macam kapal karam, tapi kepala tak runsing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan