Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2010

Aku dan musim hujan

Imej
Musim hujan. Pokok2 kat laman aku hijau merimbun. Tak payah siram hari2. Cuma bubuh baja setiap 2 minggu sekali. Bilalah majalah Laman Impiana nak datang shooting ni?

Aku dan ahli keluarga baru

Imej
Hari ini 24.4.2010. Pukul 7 aku dah bangun. Nak kena hantar anak sulung ke sekolah khas jam 8 pagi. Macam biasa aku kena beri makan ikan dan kucing2 aku. Tak sangka, Chomel dah beranak rupanya. Masa aku ke sangkar dia, aku nampak dua ekor anak baru dia dah tergolek dalam pasir. Masih basah lagi keadaannya. Chomel macam masa beranak kali pertama dulu. Resah gelisah dan seperti tak tahu nak buat apa. Jadi, cepat2 aku siapkan tempat untuk dia anak-beranak. Aku heran jugak, perut nampak besar tapi apasal anaknya 2 ekor sahaja?

Aku terpaksa tinggalkan mereka dalam rumah baru dia. Tak sempat nak tunggu sebab anak nak kena sampai sekolah sebelum pukul 8. Tengahari aku balik rehat. Cepat2 aku kebelakang dan tengok keadaan Chomel. Aku tengok anak2 dia takda kat rumah baru dia. Aku tanya dia, mana anak2 dia. Dia buat selamba aje. Aku takut dia makan anak2 dia atau kena gonggong dengan anjing liar. Cari punya cari rupa2nya dia dah sorokkan anak dia kat celah2 pokok. Nasib baik cuaca masih panas. …

Aku dan Honda Freed

Imej
All photos are 'cilok' from paultan.org website...








Honda Malaysia has launched the Freed, which the company describes as a “premium compact MPV” in a new market segment. The “premium” slant is meant to distance this seven-seater from rivals’ compact MPVs, and the Freed’s price of RM112,980 (OTR with insurance) backs up the positioning – it’s costlier than the Nissan Grand Livina 1.8 and the much larger Toyota Innova, for instance. The Freed has a unique trump card however – automatic sliding doors that can be operated from the key fob (and from within the car, of course). These doors come with anti-pinch sensors and open to a gap of 600 mm. Honda also points out the low 410 mm height from the ground to the Freed’s floor; this plus grip handles enable easy access for children and the elderly, it says. The doors open to a “walkthrough cabin” that has four “captain chairs” for the first two rows and third row seats that fold up sideways, like in old scool 4X4s. Up front…

Aku nak MacBook

Imej
A Mac is better at the things you do every day.The things you do most often on a computer, like browsing the web, checking email, and working with Microsoft Office files, are some of the things the Mac does best. The first time you use a Mac, you’ll quickly discover the benefits of a single company making the hardware, software, and operating system. Take the Multi-Touch trackpad on the MacBook Pro. Mac OS X Snow Leopard enables trackpad gestures, so you can interact more easily with your photos, documents, and the web. Zoom in or out on images with a pinch. Scroll up and down a page with a flick. Or flip through your web bookmarks like you’re turning the pages in a book. A Mac also has Wi-Fi technology built in and can join wireless networks (even Windows networks) in a few clicks. Just select your network, enter a password if necessary, and you’re connected. There’s no configuration process or complicated setup. Like a lot of things, the Mac does it all for you. A Mac…

Aku dan Heart Attack

Zulfaqar Ahmad.Kawan sebaya aku masa kat sekolah rendah dulu. Dialah orang pertama yang berkawan denganku masa aku baru berpindah sekolah daripada SK Ayer Hitam ke SK Bukit Besar. Dialah yang memperkenalkanku dengan budak2 yang lain. Masa kat sekolah menengah, dia juga kawan karib yang sama2 dipasangkan kalau kena bertugas menjaga sekolah atau perhimpunan. Dia juga kawan karib masa aku bersekolah ugama sama2. Aku sentiasa mengingatinya kerana adik-beradiknya ramai; 11 orang. Juga motor Vespa bapak dia yang selalu dibawanya. Selepas Tingkatan 4, aku terputus hubungan dengannya.Aku kembali mengingatinya bila adik-beradiknya ada datang ke klinik aku. Yang aku tahu beliau bekerja di Pasir Gudang dan mempunyai 4 orang anak. Yang sulung di tingkatan 2 manakala yang bungsu di Tadika. Berita kematiannya kuterima pagi tadi. Adik iparnya yang beritahu.

Arwah seorang yang sihat. Beliau mengadu sakit dada dan sesak nafas semasa sedang bermain sepak takraw. Beliau kemudiannya pengsan dan disahkan m…

Aku ke Johnny's Restaurant

Imej
Dah lama tak bawak famili makan kat luar. Dan dah banyak kali mamat Bangla kat Johnny menyapa aku dan mengajak aku singgah kat restaurant dia setiap kali aku lalu kat depan dia. Ini bukan pertama kali aku ke Johnny. Tapi kali pertama dulu ialah lebih dua tahun yang lalu. Dah lama sangat dah.

Antara sebab yang aku suka ke Johnny ialah:
1. Suasananya aman dan tenang. Takda budak2 kecik berlari2 atau jerit2 dalam restoran seperti yang biasa berlaku di fast food restaurant.
2. Layanan mereka bagus. Mereka tak tarik muka walaupun kita tukar menu beberapa kali.
3. Setiap 10 minit, ada waiter yang datang kat meja kita dan tanya apa2 yang kurang. Pinggan yang dah kosong mereka tolong angkatkan.
4. Makanannya memenuhi citarasa aku sekeluarga terutamanya sos cicahnya yang masam2 manis juga kerabu mangga yang membuka selera. Sup steamboatnya pun sedap.
5. Anak2 paling suka sebab dapat makan ais krim sebagai dessert. Water chestnut dengan santan juga sedap.

Satu yang kurang ialah air minumannya kurang s…

Aku dan peringatan Tuhan

Icelandic volcano still spewing huge ash plume REYKJAVIK (Reuters) – An Icelandic volcano is still spewing ash into the air in a massive plume that has disrupted air traffic across Europe and shows little sign of letting up, officials said on Friday. One expert said the eruption at the volcano, about 120 km (75 miles) southeast of capital Reykjavik, could abate in the coming days, but a government spokesman said ash would keep drifting into the skies of Europe. The thick, dark brown ash cloud that shot several kilometers (miles) into the air and has drifted away from the north Atlantic island has shut down air traffic across northern Europe and restrictions remained in place in many areas. Norway and Sweden said they would resume limited flights in their northern areas, but Poland and the Czech Republic joined the list of countries with closed airports. "It is more or less the same situation as yesterday, it is still erupting, still exploding, still producing gas,"…

Oh! Anakku Sazali...

Dah lama memendam rasa
Kecewa dan hampir putus asa
Kadang2 boleh jadi gila
Mengenang karenah si dia

Mungkin lahirnya tidak sengaja
Yang kedua belum besar mana
Namun dihati penuh rela
Kurniaan Ilahi tetap diterima

Lahirnya paling sukar dan sengsara
Masuk ubat untuk dipaksa
Kepala tak pusing kata mak bidannya
Macam2 cara terpaksa diusaha

Kelahirannya sudah diduga
Anak lelaki pelengkap keluarga
Dah janji cukuplah tiga
Besarkan semuanya jadi orang berguna

Yang ketiga ini cukup berbeza
Gen sapa yang diikutnya
Ayah dan ibu takda sepertinya
Sungguh berlainan mungkin ikut atuk2nya

Masa kecilnya sangat dimanja
Mungkin salahku ikutkan sahaja
Kehendaknya dan mengada2nya
Menjadi Sazali aku tak rela

Masa tadika dia dah mula
Hari2 pasti ada alasannya
Nak itu nak ini aku dipaksa
Kalau tidak sekolahnya entah kemana

Almari klinik penuh dengan mainannya
Kerana setiap minggu pasti itu permintaannya
Kalau dijaga tidak mengapa
Langsung tak endah selepas diguna

Dulu perangainya sangat mulia
Pelajaran bagus mengikut kata
Tapi kini lain ceri…

Aku dan wabak H1N1

Public urged to take precautions as H1N1 claims another victimPUTRAJAYA: A 42-year-old lawyer died of Influenza A(H1N1) on Monday, barely two weeks after two women died from complications from influenza-like illness. Health director-general Tan Sri Dr Ismail Merican said the man died at a private hospital in Johor Baru where he was admitted on April 4, after showing symptoms for nine days. Laboratory test showed that the victim, who was in the high-risk category, was infected with A(H1N1) and suffered from several complications such as acute kidney failure and sepsis. “He was treated at the Intensive Care Unit but his condition took a turn for the worse and he died on April 12. The cause of death was H1N1 pneumonia with acute respiratory distress syndrome,” Dr Ismail told a press conference yesterday. Dr Ismail said the two earlier deaths reported were not “part of the statistics as their deaths were not directly related to H1N1”. Early this month, it was reported that a 29-…

Aku dan Fatwa Mufti Arab Saudi

Imej

Aku dan DVD baru

Imej
A review by Afdlin Shauki itself:

A lot of people have asked me why my latest movie 'My Spy' is not like Papadom and my answer is simple, the niat for each film is different. 'Papadom' was a project which delved in a subject that is very close to my heart, but 'My Spy' is something i did for fun. I just wanted to have fun and transfer that feeling to the viewing audience.

One review actually hit the nail on its head when he said "Leave your brain at home and just enjoy the fun." My SPY is a romp. A journey into frivolous fun like the Pink Panther, Airplane, Hotshots, etc. If you are looking for some intellectual discourse and stimulation, My SPY is definitely NOT FOR YOU. This movie was a made with a more rural and sub urban folks in mind.

In truth, when i did 'my spy' i nearly lost faith in making movies in Malaysia because the sad truth was, people just love mindless entertainment, That is why the biggest grossing movie in Malaysia…

Aku dan hujung minggu

Hujung minggu datang lagi. Sememangnya hari2 berlalu terlalu pantas. Pejam celik, pejam celik seminggu dah berlalu. Pagi hari sabtu, klinik hampir kena serbu dengan warga Myanmar dan Bangla. Rupa2nya hari itu hari gaji. Ramai yang menyinggah ke klinik sebab tak nak kerja. Nak enjoy duit gaji yang akan dapat. Boss diaorang dah call klinik aku awal2. Jangan beri MC. Aku kadang2 kesian gak kat mamat2 Bangla dan Myanmar ni. Kalau setahun ada 365 hari, 365 hari itulah mereka kena bekerja. Sehari 12 jam. Tiada istilah hari minggu, hari cuti am, hari gaji dan sebagainya. Setiap hari adalah hari bekerja. Tapi apa yang aku boleh buat? Mana2 yang betul2 sakit atau demam, barulah aku beri MC. Yang sakit sikit2 tapi menangis depan aku sekalipun aku tak dapat nak beri MC. Sekali aku beri, setiap bulan pasti dia datang lagi.

Petang Sabtu aku hantar famili ke majlis perkahwinan kawan wife aku di Taman Daiman Jaya Kota Tinggi. Warna sedondon serba oren. Khemah, alas meja, pelamin, baju sedara-mara sem…

Aku dan 'The Malingerer'

Main Entry: ma·lin·ger
Pronunciation: \mə-ˈliŋ-gər\
Function: intransitive verb
Inflected Form(s): ma·lin·gered; ma·lin·ger·ing\-g(ə-)riŋ\
Etymology: French malingre sickly
Date: 1820 : to pretend or exaggerate incapacity or illness (as to avoid duty or work)

Malingering is a medical term that refers to fabricating or exaggerating the symptoms of mental or physical disorders for a variety of "secondary gain" motives, which may include financial compensation (often tied to fraud); avoiding school, work or military service; obtaining drugs; getting lighter criminal sentences; or simply to attract attention or sympathy. Legally, it is often referred to as fabricated mental illness or feigned madness (see United States v. Binion). The disorder remains separate from somatization disorders and factitious disorders in which primary and secondary gain, such as the relief of anxiety or the assumption of the "patient role", is the goal. The symptoms most commonly fei…

Aku, Man U, Arsenal atau Chelsea?

Imej
The Aftermatch - by Brian Martin AMIDST the universal acclaim of Lionel Messi’s heroics and the disappointment of Arsenal and Manchester United’s Champions League exits, it is easy to forget that the race for the English Premier League title is turning into one of the closest and most exciting ever in years. Chelsea are ahead of Manchester United by two points, with Arsenal a further point behind. With five matches left, it looks like the Blues should have no problem wrapping up their third EPL title. But this has been a season of ups and downs, highs and lows, and lots of twists and turns. Chelsea’s 2-1 win at Old Trafford last week meant that the lead had changed hands for the 20th time this season. This is an incredible statistic because in each of the last five seasons, the eventual winners – Chelsea and United – have had a relatively straightforward run to the title. Let’s take a closer look at the title run-in for Chelsea, United and Arsenal. Chelsea have the most number of…

Aku sehelai seluar dalam

Karangan biol ini aku cilok dari Dalam-dalam's blog yang aku terjumpa semasa aku bersurfing dalam talian. Harap2 janganlah tajuk karangan ini digunapakai di sekolah2. Lagi biol jadinya...
AKU SEHELAI SELUAR DALAM (Monolog sependa)Assalamualaikum.Ya,aku ialah sehelai seluar dalam.Masa masuk bentuk segitiga, bila keluar berbentuk lapan, itulah aku – sehelai seluar dalam.Mungkin anda akan berasa kurang selesa apabila sehelai seluar dalam bercerita mengenai dirinya.Mungkin anda berasa jijik, berhenti membaca dan tidak kurang juga pergi menelaah pelajaran untuk mengelakkan diri dari terus membaca entri ini.Tapi ketahuilah, kami juga mempunyai perasaan.Bukan seperti manusia, mempunyai akal dan fikiran tetapi gagal mengawal perasaan.Kami pula mempunyai perasaan, ingin menyayangi dan disayangi. Asalnya, aku adalah sehelai kain.Cita-cita aku ketika aku masih kain dahulu, ialah ingin menjadi kain sejadah.Tetapi, rakan-rakan aku mentertawakan aku mengatakan, aku tidak cukup beriman un…

Aku dan House Call

Petang Sabtu. Pukul 7.30 malam. Waktu rehat aku. Aku tiba di rumah selepas penat bermain badminton dengan bakal2 juara. Cadangnya, nak layan tengok Man U lawan Chelsea selepas itu. Baru aku nak syok2 melayan bola sepak, wife aku dapat call. Kawan lama dia. Dia nak mintak aku tolong tengokkan bapak dia. Bapak dia sakit dah lama tapi malam hujung minggu juga yang dipilihnya untuk mintak aku tolong tengok2kan apa yang patut. Aku dan wife serba-salah. Lagipun, satu peralatan pun aku takda. Kalau bomoh lainlah. Tengok dalam air pun boleh nampak. Bila dah jadi serba-salah, habis spoilt mood hujung minggu aku. Man U kalah pun aku dah tak kisah dah.

Di waktu hujan renyai2, aku kena ke rumah staf aku untuk ambik kunci klinik. Lepas tu aku kena bukak gril klinik untuk mengambil peralatan seperti stetoskop, BP set dan sebagainya. Lepas tu barulah boleh pergi melawat kawan wife aku. Ini bukan kali pertama aku ke rumahnya. Ini juga bukan pertama kali dia nazak dan sesak nafas. Sampai kat sana, ana…

Aku dan FOMEMA

Dari dulu lagi aku memang tak berapa suka dengan FOMEMA. Mereka ada kuasa besar untuk overruled keputusan doktor. Kalau doktor dah sahkan warga asing tu layak bekerja, mereka boleh membatalkan keputusan doktor tanpa perlu berbincang dengan doktor tersebut dan biasanya keputusan mereka tidak boleh dibantah atau dirayu. Begitulah besarnya kuasa mereka.

Sebagai seorang doktor, aku perlu mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh mereka. Dan sebagai manusia aku juga perlu menggunakan budi bicara dalam menilai sesuatu kes. FOMEMA tidak pernah mengikut budi bicara. Undang2 mereka sangat ketat dan terlalu rigid. Berikut ada beberapa contoh:

1. Satu Indonesia dengan buta sebelah mata digagalkan oleh FOMEMA. Secara keseluruhannya, beliau sihat dan ingin bekerja di kebun kelapa sawit. Sampai sekarang aku masih terkilan kerana aku rekodkan pasal kecederaan matanya. Sepatutnya aku tak payah laporkan pasal matanya itu.

2. Satu Indonesia dah 4 kali buat ujian FOMEMA dan sebelum ini langsung tia…

Aku dan Din Beramboi(2)

Imej
Din Beramboi Meninggal Dunia Oleh WAHIDUZZAMAN KUALA LUMPUR: Pelawak dan penyampai radio popular Din Beramboi atau nama sebenar Mior Ahmad Fuad Mior Badri, 44, disahkan meninggal dunia sekitar pukul 12.35 malam tadi di Hospital Selayang. Kematian Allahyarham disahkan oleh Pengurus Saluran Astro Prima, Nizam Sani yang dihubungi oleh mStar Online. Ketika diminta untuk mengulas mengenai berita sedih itu, Nizam bagaimanapun masih belum bersedia memberikan sebarang komen kerana masih terkejut. Pihak keluarga dan rakan terdekat Allahyarham juga gagal dihubungi. Din yang dimasukkan ke Wad Rawatan Rapi (ICU) kerana mengidap Dengue Shock Syndrome sudah berada dalam keadaan kritikal sejak petang semalam. Allahyarham dimasukkan ke hospital pada petang Isnin lalu selepas mengalami demam yang mempunyai tanda-tanda denggi. Allahyarham akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Taman Ihsan, Kepong sebelum solat Jumaat hari ini .

Aku dan Kutip Derma

Kebelakangan ini rasanya ramai sangat orang datang ke klinik untuk kutip derma. Almaklumlah musim Maulidur Rasul. Sana sini semua sibuk nak buat majlis. Maulidur Rasul memang tak sah kalau takda makan2. Paling kurang pun Nasi Briyani. Itu yang asyik nak cari sponsor aje. Aku bukannya tak suka menderma tapi kenalah berpatutan. Aku kena tengok jugak majlisnya. Kalau niat nak berlawan2, aku tak layan. Kadang2 AJK lebih ramai daripada orang yang datang. Sepatutnya waktu majlis, syarahan tentang kehidupan dan pengorbanan Rasullulah yang patut diberatkan. Ini tidak, yang diberatkan ialah pasal makan dan kemudiannya lauk2 yang berlebih2an tak tahu nak kasi sapa makan.

Selain daripada derma maulud, ramai juga orang2 perseorangan datang bawak katalog.Mintak derma untuk buat surau, buat madrasah, derma anak2 yatim, rumah2 kebajikan dan sebagainya. Kadang2 yang datang siap dengan tali leher dan beg korporat. Antara nak percaya atau tidak, semuanya aku tak layan. Ada juga surat2 mohon derma aku …