Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2010

Aku dan newborn

Raya tahun ini kena tambah satu lagi sampul duit raya...

Aku dan Konsert Double Trouble

zouldahan Says:
May 28th, 2010 at 11:38 amSetiap kali dengar pasal konsert Wings dan Search, aku pasti teringat kejadian pada malam tahun baru 1990. Masa tu aku student lagi. Pada malam tahun baru 1990, akan diadakan konsert bersama Wings/Search tajaan syarikat rokok @#$%^ di Stadium Negara. Konsert tu diadakan percuma tetapi nak masuk kena dapatkan tiket free dulu dengan membawa keratan akhbar iklan mengenai konsert tersebut. Sehari sebelum konsert, tiket2 bolehlah dituntut di pintu masuk stadium. Tiket percuma akan mula diedarkan pada jam 2.30 petang dan aku bersama rakan karibku sampai di stadium kira2 jam 12.30 tengahari. Walaupun cuaca panas, dah beribu2 mat rock sabar beratur untuk dapatkan tiket2 free. Bila tiket mula diedarkan, keadaan menjadi kelam-kabut kerana ramai mat2 rock yang datang lambat mula memotong barisan dan bertolak2kan antara satu sama lain. Dalam keadaan kelam-kabut dan bersesak2, aku terpisah daripada rakanku. Tiba2 FRU datang menyembur air ke ar…

Aku di Labour Room

Pukul 2.15 pagi 28 Mei, aku dikejutkan dengan bunyi handphone aku. Mula2 aku buat tak kisah aje, tapi bila kali kedua berbunyi aku bangun dan cari mana handphone aku. Rupa2nya emak telefon aku. Aku ingat abah yang sakit tapi adik aku yang sarat mengandung dah pecah air mentubannya. Ikut EDD, 2 minggu lagi tapi terawal rupanya. Pukul 6.45 pagi, adik bujang aku hantar SMS bahawa kita dah dapat adik sedara lelaki. Tambah satu lagi korum kalau nak pergi tengok wayang.

Menunggu saat2 kelahiran bayi merupakan satu pengalaman yang tak mudah dilupakan. Sebagai doktor, dah beribu2 kali aku mengalami saat2 cemas menunggu kelahiran bayi ibu2 yang dibawah jagaanku. Sebagai bapa, 3 kali aku melaluinya dan rasanya cukuplah 3 kali itu. Serik dan taubat dah.

Kelahiran anak pertama aku memang satu kesilapanku kerana ianya berlalu begitu sahaja. Walaupun aku doktor, banyak perkara yang aku masih tak tahu dan tak tahu nak buat apa2. Pagi Sabtu, wife aku kata dah ada keluar tanda dan sakit sedikit2. Aku te…

Aku suka baca buku ini(2)

A few quotes from the book:

" What is the difference between men and women?
A woman wants one man to satisfy her every little need.
A man wants every woman to satisfy his one little need."

" A three year old was examining his testicles while taking a bath.
' Mom, he asked, ' are these my brains?'
' Not yet,' she replied."

" Married men live longer than single men,
but married men are more willing to die."

"Why are married women usually heavier than single women?
Because single women come home, see what's in the fridge, and go to bed.
Married women come home, see what's in the bed,
and go to the fridge."

" A successful men is one who can earn more money
than his woman can spend.
A successful women is the one who can find this man."

" Me have only two emotions- hungry and horny.
If you see him without erection,
make him a sandwich."

" What women really want:
to be loved, adored, respected, trusted, needed, pampere…

Aku ke perjumpaan penduduk

Seperti dijangka, mesyuarat perjumpaan penduduk dengan wakil pemaju hanya bermula jam 10.30 pagi. Itupun hanya 30% kedatangan. Yang lain2 langsung tak menunjukkan minat walaupun berbagai2 notis dan surat dikeluarkan.

Mesyuarat tertumpu kepada membincangkan masalah sekuriti yang akan tamat pada 1 Julai nanti. Masa aku beli rumah ini dulu, kawasan perumahan yang aku duduk ni kononnya berpagar dan berpengawal. Dah 4 tahun aku tinggal di kawasan ini dan pada pendapat aku, mutu perkhidmatan sekuriti tu semakin merosot sekarang. Ada pengawal pun macam takda sebab pintu pagar utama sentiasa terbuka dan pengawal tu lebih banyak bersembang dan tidur daripada berkawal. Pondok pengawalnya pun semakin uzur dengan tampalan suratkhabar serta plywood. Pengawalnya pula terdiri daripada uncle2 pencen, perempuan mengandung dan budak2 yang rasanya malas dan tak habis belajar.

Masa mula2 aku duduk situ, gate besar sentiasa ditutup dan aliran keluar masuk agak ketat. Emak aku nak masuk pun siap kena tunjuk…

Aku suka baca buku ini

Kepada sesiapa yang ada pasangan hidup, buku ini sangat bagus untuk bacaan anda. Ayat2nya straight forward, takda korner2 atau selindung2. Semuanya kena kat batang hidung sendiri.

Cari buku ini kat MPH Jaya Jusco Taman U. Ada diskaun 25% untuk pemegang kad ahli.

Aku di Final Champion League 2010

Milito ends Inter's long wait
After a wait of 45 years, FC Internazionale Milano were crowned European champions for the third time as Diego Milito's brilliantly taken double put paid to FC Bayern M√ľnchen in Madrid.Both sides came into the final having won domestic doubles and it was Bayern who initially looked the more likely to force a breakthrough. Inter have shown their clinical side throughout this season's UEFA Champions League, however, and demonstrated it again in the 35th minute as Milito outstripped the Bayern defence to score. Though the German side continued to dominate territory and possession, there was no way back when Milito again broke through with 20 minutes left to secure Inter's first European Champion Clubs' Cup victory since their consecutive triumphs of 1964 and 1965 and, with it, a special treble.Both finalists had endured notable absences from this final stage, albeit Bayern's nine-year wait paled next to Inter's 38 long…

Aku dan wayang baru

Banyak review yang aku baca kata filem ni best. Tapi aku belum ada kesempatan nak tengok. Kena tunggu anak2 habis exam mid semester dulu...






Shrek 4: A Flawed Comedy but a Perfect Final Chapter
,

Author:raymund salaofrom Philippines
When I found out that a fourth Shrek movie was being made, it made me frown because it seemed pretty needless, especially that the last movie was such a bore. But then again, if you take the storyline into consideration, this becomes a fitting final chapter to formally close the Shrek series. The movie is originally entitled SHREK FOREVER AFTER, but in other regions of the world including ours, it is entitled SHREK: THE FINAL CHAPTER, so it's obvious.

First we go to the more unpleasant aspects; this movie works more as a fantasy-adventure movie rather than a comedy. That's because the humor factor of Shrek has gone old already. This movie seems to squeeze the very last drop of what is left of the Shrek series' dried out desert of humor. Sure, it ma…

Siapa Aku

Ramai orang bertanya kat aku, kenapa aku rajin sangat menulis? Agak susah aku nak jawab tapi aku rasa aku menulis lebih cepat daripada aku bercakap. Dulu masa aku baru couple dengan wife aku, aku selalu gak gaduh. Gaduh cakap ajelah, taklah sampai pukul2 macam kat tv tu. Biasanya kalau bergaduh, wife aku cakap macam2 tapi aku sekadar berdiam diri sahaja. Bukan aku tak nak cakap apa2 tapi aku tak pandai nak susun ayat yang sedap2. Aku tak nak cakap yang bukan2 yang akan lebih mengeruhkan keadaan. Jawapan untuk persoalan2 dia ada dalam otak dan fikiranku tapi tak terkeluar oleh kata2. Bila balik rumah, aku duduk depan meja tulis sambil dengar lagu2 jiwang maka masa itulah, "Nak ambik kau! "Dua tiga helai surat aku boleh karang dalam setengah jam. Itulah aku yang sebenarnya.

Aku memang rajin menulis. Masa aku study dulu, aku ada buku biru yang aku bawa ke mana2. Setiap kali ada masa lapang, aku duduk menulis segala apa yang bermain di kepala otakku. Macam2 yang aku tulis. Kala…

Aku dan Hari Ini

Pagi Jumaat. Anak bapak yang sulung monyok aje bila bangun pagi. Dia bengang dengan bapak dia sebab dah seminggu lebih dia komplen pasal telinga dia yang sakit tapi bapak dia buat2 tak dengar aje. Itulah ruginya jadi anak doktor. Selagi keadaannya tak life threatening, bapaknya buat tak kisah aje.

Hari ini bapaknya sudah tak tahan. Emaknya ikut bising2 kat telinga bapaknya. Dia kata kalau tahu jalan dan tempatnya, dia sendiri akan bawak ke kliniknya. Maka pukul 3.30 petang tadi, bapaknya tinggalkan klinik dan memandu kereta menuju ke Klinik Pakar ENT di Century Garden. Ini kali kedua bapaknya pergi ke sana. Kali pertama bawak anak yang lain dengan masalah yang sama jugak.

Sampai kat sana tepat jam 4.30 petang. Anak bapak jadi last patient sebelum klinik di tutup. Dr Shamsudin masih ingat dan kenal dengan bapaknya. Dah namanya pakar telinga, tak sampai 5 minit semuanya settle. Mula2 dia teropong telinga anak dan lepas tu dia sedut dengan mesin. Tak payah bubuh ubat apa2. Selesai dah…

Aku dan kes kecemasan Siri 4

This is totally a different story.

Clinic doctor refused to help deliver baby
WITH reference to the letter “How can doctor refuse to treat a dying baby?” (The Star, May 18) and “Case too serious for doctor to treat” (The Star, May 20), let me share my friend's experience.
This happened last year when my friend's wife went into labour around 5am. They had to take along their two other children aged three and one, since they didn't have anyone to leave them with. On the way to the hospital, the wife felt the baby coming. My friend saw a 24-hour clinic, so he rushed in asking for the doctor's help.
The doctor came out with him to the car and said, “You have to take her to the hospital, the baby is coming.” He then walked back and actually locked the clinic.
My ill-equipped friend ended up delivering his own baby in the car in the parking lot in front of a qualified doctor's clinic, with his children looking on from the back seat.
What do you call that? Lazi…

Aku Tak Suka Bermesyuarat

Hari minggu ini aku ada jemputan untuk menghadiri mesyuarat. Pukul 8.30 pagi, di sekolah wife dan anak2. Mesyuarat PIBG kali pertama untuk sessi 2010. Akukan dilantik Pemeriksa Kira-kira? Pukul 10 pagi pulak, ada perjumpaan dengan pemaju bagi membincangkan masalah sekuriti yang menjaga pintu masuk kawasan perumahanku.

Terus terang aku katakan, aku benci menghadiri mesyuarat. Apatahlagi jika ianya dipengerusikan oleh mereka2 yang lebih suka bercakap daripada berfikir, lebih pandai cakap daripada bekerja dan mereka yang lebih sukakan jawatan daripada melaksanakannya. Apatahlagi lagi jika mesyuarat perlu dihadiri oleh VIP2. Nak jaga protokol satu hal, nak menunggu satu hal lagi. Ikut program pukul 9, pukul 10 belum tentu dah start.

Masa aku kerja kerajaan dulu, aku paling benci kalau disuruh menggantikan ketua jabatan atau pengarah hospital untuk menghadiri mesyuarat2 dengan jabatan2 lain atau dengan pengarah kesihatan negeri. Kadang2 perkara yang sama, isu yang sama dibincangkan berula…

Aku dan Kes Kecemasan Siri 3

Another letter from another doctor...

Case too serious for doctor to treat I REFER to the letter “How can docs refuse to treat a dying baby?” (The Star, May 18). I am a medical officer working with the Health Ministry. I can't help but feel a little offended by the strong words used in the letter especially in reference to doctors being “plain lazy”and “irresponsible”.
Let's not speculate on the cause of death of the child as findings of the post-mortem have yet to be released. But from what I understand, the cause of death was suspected to be intracranial haemorrhage (bleeding within the skull).
I have previous experience working in the neurosurgical department and I know how direly urgent the situation can be and how quickly the condition can deteriorate should this be the condition. I have also worked as a locum in private clinics and so I can relate to both sides.
Although I must agree there may be instances where GPs are reluctant to handle medico-legal cases …

Aku dan Kes Kecemasan Siri 2

Ini jawapan kepada persoalanku semalam.
Nice one...


Docs had reason not to treat baby

I REFER to the letter “How can docs refuse to treat a dying baby?” (The Star, May 18) in which the writer questions the ethical propriety of clinic doctors refusing to treat a seven-month-old abused child. As a specialist doctor in clinic practice, I wish to explain the medical reasoning behind their action.

Patients should realised the vital importance of seeking medical assistance from thecorrectplace, especially in an emergency. As a cardiologist, I would be at a loss in attending to an accident victim who has a broken bone, and the best way for me to help would be call for an ambulance as quickly as possible.

I should not even offer the victim a drink since this may delay needed surgery.

It has been 27 years since I last attended to patients with broken bones, and a hospital assistant in the emergency department would be more competent than I in applying a splint.

Similarly, for doctors unfamilia…

Aku dan Kes-Kes Kecemasan

Surat dari pembaca di suratkhabar The Star hari ini:
How can docs refuse to treat a dying baby? I REFER to “Seven-month-old baby dies after being left with babysitter,” (The Star, May 17). It was stated that: “The father rushed his son to several nearby clinics but they refused to treat Mohd Rayyan, citing his condition as serious and he had to be taken to the hospital.” What disturbs me most after reading this report is that doctors are refusing to treat a dying baby. Why do they refuse to treat someone critically in need of medical attention? Aren't they supposed to serve those who need help? I have been travelling around the world and I do not see such difficulties in times of need. I asked my sister who is attached to a government hospital why doctors in clinics are reluctant to help in such cases. She replied that it was simply because the amount of paper work involved after the incident will be tremendous. Isn't this just plain laziness? I really do wish the …

Aku Menjadi Penyelamat?

Dua bulan lepas ada satu pesakit datang ke klinik aku. Dia penghidap kencing manis dan sering datang ke klinik untuk test paras gula sahaja. Dia mendapat stok ubat kencing manisnya daripada klinik kerajaan dan pada pendapatku dia lebih percaya kepada rawatan tradisional berbanding ubat2 moden.

Kali pertama dia datang ke klinik ialah kerana keletihan dan kekurangan air dalam badan. Paras gula beliau lebih daripada 15 walaupun dia kata dia sihat. Seminggu kemudian dia datang lagi kerana demam dan sakit di rusuk kanan beliau. Keadaan beliau agak merungsingkan kerana mukanya pucat dan demamnya 38 darjah. Dia kata dah 2 kali ke hospital kerajaan tetapi doktor hospital kata dia sakit biasa2 saja. Dia kata sakitnya dah 2 minggu berlalu dan keadaannya langsung tak berubah walaupun macam2 ubat ditelannya. Aku cadangkan dia masuk ke hospital tapi dia kat nak try makan ubat aku dulu.

Keesokkan harinya dia datang lagi. Kali ini dia bersetuju untuk masuk ke wad. Aku tulis surat rujukan panjang le…

Aku dan wayang baru

First time tengok wayang dengan Epul, Adil, Mail, Kierin dan Ameel. Nasib baik bapak aku tak ikut sekali...

Aku sebagai aku

Menulis blog adalah satu cara untukku meluahkan perasaan. Aku jarang jumpa kawan untuk sembang2 atau bual2. Hari2 jumpa pesakit. Macam2 karenah dan permintaan mereka. Ada yang kata jadi doktor macam aku kerjanya senang. Hari2 kira duit. Memanglah nampak senang. Tapi mana ada kerja yang senang? Nak senang kena susah dulu. Nak senang kena usaha dulu.

Aku takda kawan di klinik. Sekarang ni aku letak akuarium kat bilik aku. Kalau bosan aje aku beri ikan2 aku makan. Nak cakap2 dengan ikan2 pun boleh.

Wife aku bising2 kat aku sebab aku rajin sangat tulis blog. Bukan aku nak tunjuk2 kehidupanku tapi aku nak simpan perjalanan hidupku sebagai pengajaran kepada orang lain terutama anak2 aku.

Seminggu daripada sekarang, aku akan tutup dan "private"kan blog aku. Hanya orang2 tertentu sahaja yang dapat baca blog aku. Jadi kepada sesiapa yang masih nak membaca blog aku yang tak sepertinya ini, sila hantar email kat aku. Kadang2 luahan perasaan yang berbuku di dada menyinggung perasaan orang …

Aku dan masalah Fahmi

Ini email yang saya terima dari seseorang.

Assalamualaikum..
Kalau ada kelapangan jawab la..Just read ur blog. NIce one.Im fresh SPM 2009 and currently doing my premedic for preparation to Russia. Alhamdulilah result baik dan menjadi doc mmg kehendak saya. Just got an offer from UM utk asasi hayat.Tapi im waiting for MARA oversea result utk buat IB dan ke Europe. Insyallah kalau ada rezeki dapat la mara.

1. the situation is klu sy dpt tawaran mara,bermakna syukur alhmdlh smua yg saya applied dapat. tapi sy ada sedikit kemusykilan laa..If i opt Russia, sy dpt buat degree awal kerana fly tahun ni gak dan one year awal dari grad dr europe and local but the prob is some of my seniors there said, clinical in russia is in russian and kdg2 bleh jadi language barrier though lecture is in english medium. but well if i choose nak buat IB so kena korban 2 tahun sebelum buat degree in europe and it's a gamble if i dont excel in the last semester.[hopefully im wrong] worst come to wo…

Aku dan minggu ini

Lama tak tulis blog. Sibuk giler kebelakangan ini. Maklumlah musim H1N1 dah kembali. Maka ramai yang batuk dan selsema. Ubat demam, batuk dan selsema laris sungguh. Rasanya bulan lepas baru aje order PCM tapi staf kata dah nak kehabisan dah.

Hujung minggu lepas aku ikut wife ke Family Day cikgu2 sekolah dia. First time aku turut serta. Kata wife inilah penyertaan guru paling ramai. Ada 20 cikgu berkeluarga dan 10 guru2 bujang semuanya. Tempat yang dipilih pun happening jugak. Lotus Desaru Beach Resort. Semuanya ada. Gambar2 yang aku ambik menceritakan segala2nya.

Perjalanan bermula seawal jam 8 pagi. Aku kena singgah kat rumah emak dulu sebab nak ambik makanan yang cikgu2 tempah. Lontong Kering lauk ayam, lodeh , serunding dan sambal kacang. Dahlah aku kena bawak 7 hamper besar2, nak kena bawak makanan lagi. Nasib baik kereta aku agak besar. Jadi anak2 taklah merungut sangat.

Perjalanan ke Desaru lancar dan terkawal. Aku drive ikut mood aku. Malas nak ikut konvoi ramai2. Aku sampai di re…

Aku dan Birthday Wish

There can be only one thinnest, clearest, most elegant television. Easily, it's Samsung's LED TV Series 8. Breathtakingly thin, it's designed as one seamless piece of flawless crystal. On its LED screen, vivid details are captured in every frame. Picture edge-blur removed and full, robust colour restored to each pixel. Watch television programs, web content or your own, knowing you're also being kind to the environment. It's a remarkable feat of design, on or off.

Picture Perfect For images that are stunningly true to life you need the 3 Cs: contrast,colour and clarity. LED TV Series 8 has them. Its Mega Contrast Ratio feature brings out all the shades of grey. A Wide Colour Enhancer Pro with LED gamut ensures every entire pixel is robust and vibrant. This enables the TV to display a wider range of natural colours and provide greater depth. Plus our Auto Motion Plus 200Hz technology removes edge-blur. Leaving your picture sm…

Aku dan Heteroseksual

Pagi semalam ada satu perempuan telefon aku kat klinik. Suaranya agak tertekan dan stress. Belum apa2 lagi dia dah tanya aku, " Doktor, heteroseksual tu apa?" Aku cakaplah, awak kenalah perkenalkan diri dulu dan cerita daripada mula. Janganlah terus tanya soalan sensitif macam tu.

Dia kata ini cerita kawan dia tapi rasanya ini kisah diri dia. Walaupun dia memperkenalkan diri aku masih tak kenal siapa dia sebenarnya. Itu tak kisahlah.

Suami kepada Miss X ni pergi ke klinik kerajaan kerana mengadu sakit pada alat sulit beliau. Miss X kata ada sedikit peradangan kat bahagian tersebut. Sampai di klinik, tanpa bertanya panjang doktor ambik ujian darah untuk mengesan penyakit2 kelamin seperti Hepatitis B, Syphilis dan HIV. Ini adalah rutin biasa seperti dalam buku teks masa belajar dulu dan rasanya doktor tu ikut prosedur biasa tanpa mengambil kira latar belakang pesakit.

Masalah timbul bila sampel ujian darah dan borang ujian diberi kepada pesakit untuk dihantar ke makmal. Miss…

Aku dan Pesakit Hari Ini

Patient #1

Pakcik ni dah aku kenal sejak aku mula bukak klinik dulu. Dia ada syarikat bas sendiri, membawa budak2 sekolah. Isterinya berniaga ikan dan sayur kat pasar. Pakcik ni ada kencing manis. Memang setiap kali aku check gula dia, tak pernahnya kurang daripada 15. Biasanya 20 lebih. Orang normal sepatutnya tak lebih 7. Setiap kali datang, aku nasihat dia tentang makan ubat, jaga pemakanan, jangan percaya sangat kat ubat2 kampung, jaga mata, jaga kaki dan sebagainya. Aku memang dah puas dan berbuih mulut aku nasihatkan dia tetapi dia macam tu jugak. Rasa nak makan ubat; dia makan, rasa nak check gula; dia datang check. Kalau aku beri ubat untuk sebulan, 3 bulan pun dia tak boleh habiskan. Itulah masalahnya.
4 minggu lepas dia datang ke klinik dengan kudis kecil di kaki. Kakinya bengkak dan kemerahan. Gula dia 20 lebih masa tu. Aku pesan kat dia, kalau dalam dua hari takda perubahan kena ke hospital untuk rawatan lanjut. Selang 2 minggu baru dia ke hospital. Masa tu 2 jari kakinya …