Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2010

Rumahku menternak Aedes?

Inilah kali kedua berlaku demam denggi di kawasan rumah aku. Selang 4 buah rumah daripada rumahku, ada anak jiran aku berumur 15 tahun dimasukkan ke wad kerana disyaki demam denggi. Pagi tadi ada pekerja kesihatan datang tampal notis kat pintu gate rumah aku. Mereka nak check rumah aku untuk cari jentik2.

Memanglah rumah aku semak- samun dan banyak pokok2 tapi aku tak menternak nyamuk. Kolam ikan aku kering dan satu lagi airnya sentiasa mengalir. Tiada pasu2 yang menakung air. Tapi rasanya mereka tetap suspect nyamuk aedes tu datang dari rumahku. Jadi petang tadi bila mereka datang, aku bukak pintu gate, pintu dan tingkap besar2. Biar asap tu masuk ke setiap ceruk rumah aku. Biar semua nyamuk dan cicak yang ada mati sesak nafas.

Daripada dulu lagi aku dah perhatikan. Ramai orang suka buang sampah merata2. Kalau mat2 indon atau pekerja2 kontrak mesin rumput depan rumah aku, mereka akan berkelah kat bawah pokok depan rumah tu. Lepas tu bekas2 makanan ditinggalkan begitu sahaja. Kalau h…

Aku dan Medical Check up

Semester baru untuk kemasukan ke universiti2, kolej2, politeknik2 dan sekolah2 berasrama nampaknya akan bermula tak lama lagi. Saban hari ada aje student datang nak buat medical check up. Kalau ada 100 jenis sekolah, bermakna ada seratus jenis borang yang berbeza2 dengan keperluan pemeriksaan yang berbeza2. Ada yang nak dengan x-ray dada, ada yang nak dengan ujian darah, ada nak ujian dadah, ada nak kumpulan darah dan sebagainya. Semuanya tak konsisten dan buat aku pening. Kenapalah tak diseragamkan?

Kadang2 borang pemeriksaan tu pun pelik. Ejaan dan penggunaan bahasanya banyak yang salah. Mungkin mereka tiru bulat2 daripada sekolah lain agaknya. Orang2 sastera menyalin semula istilah2 perubatan, memang lain bunyinya. Lepas tu main hentam sahaja. Malu atau malas nak bertanya agaknya. Pemeriksaan kesihatan tanya pasal jaundis, lymphatic system, thyroid system dan sebagainya. Lepas tu ujian darah mintak yang pelik2 seperti Hepatitis C, Thyroid function test, Sugar level dan sebagainya. P…

Aku dan bajet kerajaan

Ini cerita dalam Dewan Rakyat semalam. Aku sukar nak percaya kerana ada pesakit datang ke klinik aku mengadu klinik kesihatan/hospital takda stok ubat. Ada pesakit datang klinik aku untuk ambik suntikan pencegah hamil kerana kat hospital tak tahu bila ada stok. Anak nak ambik suntikan imunisasi pun kena tangguh bulan depan sebab stok takda. Sama ada duit takda ataupun pegawai farmasi tak pandai jaga stok. Entahlah...
Liow: No budget cut for medicineAT THE DEWAN RAKYAT
THE Health Ministry has never reduced the budget for the purchase of medicines in public hospitals, said Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai. “There was a change in the budgeting where only the half-year allocation was given instead of for a year. “The allocation is to be given twice a year under the new system. I have since instructed it to revert back to the one-year budget allocation,” he said in his reply to Dr Lo’ Lo’ Ghazali (PAS – Titiwangsa). To another question about patients having to buy certain medi…

Hidup dan matiku bersamamu...(3)

Dengan kekalahan England malam tadi maka berakhirlah impian pasukan pilihanku. Padaku dengan kekalahan memalukan ini, berakhirlah demam Piala Duniaku. Aku dah tak kisah sapa yang menang dan kalah. Lantaklah. Tapi kalau Jepun atau Slovenia dapat masuk separuh akhir, itu aku kisahkan.

Ada yang berkata pasukan England memang tiada ciri2 untuk menang. Mereka hanya harapkan glamour aje. Mereka juga terdiri daripada lelaki2 kaya raya, harta berjuta, kaki perempuan tetapi tak pandai main bola. Semangat kenegaraan boleh dipertikaikan kerana wang lebih penting. Mereka lebih takut cedera daripada bermain bermati2an untuk kemenangan negaranya.

Mungkin betul apa yang orang kata. Pasukan2 yang dipenuhi bintang2 seperti Itali dan Perancis awal2 lagi dah bungkus sebab masing2 main syok sendiri. England pun sama sahaja rasanya.

Ah! malaslah nak komplen panjang2.
Angry English press demands that Capello quitLONDON (AFP) - English commentators launched scathing attacks Monday on their football team's …

Aku dan ikrar warga kesihatan

IKRAR WARGA KESIHATAN
dicilok daripada standup.blogspirit.com

> Kami
> Warga kesihatan
> Tidak akan mengeluh
> Walau bekerja berhempas pulas
> 36 jam tanpa henti
> bagaikan seorang anjing
> walaupun menteri kami menidakkannya
> kerana beliau
> bukan warga kami.

> Kami
> Tidak akan bersungut
> Pabila muka kami terpercik darah,
> Nanah,
> mahupun air ketuban hijau.

> Kami
> Tetap membedah siasat
> mayat reput dan berulat
> demi keadilan si mati
> Walau keluarga menunggu di rumah mayat
> dengan pisau dan parang
> dan ahli politik.

> kami
> warga kesihatan
> tidak akan mengeluh
> menghadap kaki berkulat
> mengutip ulat langau daripada kudis
> mengorek najis daripada dubur manusia yang sembelit
> serta menghendap faraj berdarah,
> berlendir,
> bernanah hijau,
> mahupun mengorek lidi yang disumbat
> untuk menggugur janin.

> kami
> tidak akan bermogok
> walau kami dicemuh manusia yang tidak mengerti,
> ju…

Aku dan blog seniorku

This is a snippet of my senior's blog. He is my senior at SMSJ Kluang and also at Faculty of Medicine, UM. I worked with him briefly at Surgical Ward, HSAJB. When I worked at district hospital, I had no problem when I wanted to refer a case to him. We shared a same hobby and interest i.e artworks. When we were in 6th college, we used to work together preparing posters for college events. His works on posters is creative, unique and a masterpiece ( same like mine lah...). Its surprised me like hell when I accidentally found his blog. He had blood cancer. Read by yourself his story at

http://drrazak.blogspot.com.

I am 37 year old orthopedic surgeon (a kind of doctor that fix the bone) by profession. I am marrried with a pair of kids (Danial 7 y old and Ika 3 y old). My wife, Sheliza is also a doctor, still studying in Masters (Anesthesia). I would be smiling at myself when I recalled how did it all started. I finished my Masters programme in June 2003 and that was the time I had …

Aku dan nasihat kepada bakal doktor

This is so true. I like it and I already experienced it...It make you a 'better' person you know?

Malaysian Govt Doctors Criteria
di cilok from MalaysianMedicalResources

Criterias for becoming a Malaysian Govt Doctor. Theres no need for an aptitude test. Students should consider these requirements:

1. No life outside medicine; this includes dating, sports, clubbing, chores for your parents and visiting the toilet

2. Not to live with your parents. Move out ASAP as they will never understand the ludicrous working hours that u go through. Furthermore, chores are not suitable for u as to rule No. 1.

3. Not to be married until completion of all 4 years of Govt Compulsory service as u will be transferred left and right to some of the most remote Govt clinics in Malaysia. Having wife and kids to follow you to your new working area may increase high level of stress on all parties. Furthermore, if your spouse is a Govt Doctor, he/she will also be transferred away from u and no ma…

Aku dan Kes Buli di MTD

Kalaulah aku jadi bapak budak yang kena dera ni,
aku cari sorang2 budak yang bunuh anak aku.
Dengan emak bapak dia sekali aku kerjakan.
Aku takkan tunggu keputusan siasatan atau keputusan mahkamah.
Biar aku yang jadi hakimnya.

PELAJAR MAKTAB TENTERA DIRAJA MATI DIDERA

berita dari harian metro


KUALA LUMPUR: Seorang pelajar Maktab Tentera Diraja (MTD) Sungai Besi di sini, yang didakwa dibuli sekumpulan pelajar senior meninggal dunia selepas kepalanya terhantuk pada lantai sejurus ditendang pelajar senior sehingga tidak sedarkan diri, malam kelmarin.
Difahamkan, sebelum kejadian, mangsa yang berusia 16 tahun dipanggil sekumpulan pelajar senior dan dipaksa menjalani hukuman tekan tubi berulang kali sebelum ditendang.

Susulan kejadian itu, pelajar malang berkenaan, Mohammad Naim Mustaqin Mohamad Sobri, segera diberikan rawatan kecemasan di Pusat Perubatan Angkatan Tentera (PPAT), Kem Sungai Besi, tetapi disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan di situ kira-kira jam 1.20 …

Aku dan Birokrasi Nak Ambil Lesen

A view from drliew.net.
Why is it that whenever there is an Ismail and a Chua, there is always a licensing issue? To all those grocers and provision shop owners now being told to license up before they can deal with sugar, flour, cooking oil, etc . welcome to the amazing, murky world of licensing - Malaysian style. If you are having a problem understanding the issue, please step into any GP clinic near your home. The doctors there will explain to you in detail what licensing actually entails.  The last time the name Chua Soi Lek cropped up at the Ministry of Health, it was associated with an Ismail Merican and a license called the Private Healthcare Licensing Act (PHFSA). Essentially what it meant was even if the doctor owned his own clinic with a valid current Annual Practicing Certificate (APC), the doctor cannot practice in his own clinic unless the clinic itself is licensed. Nevermind that the whole issue was unconstitutional. The rubber stamp Parliament not only pass…

Hidup dan matiku bersamamu...(2)

Aku masih penyokong England. Aku masih boleh pakai jersi England. Rasanya dengan attitude dan semangat yang sama, England boleh kalahkan Jerman. Bilalah Rooney nak score gol ni?
England rediscover spirit and style For the first time in South Africa, the world got a glimpse of the 'real England' on Wednesday evening, as they booked their Round of 16 berth with a narrow victory over Slovenia.Accused of 'sleepwalking' their way through last Friday's insipid stalemate with Algeria, England finally came to life in this FIFA World Cup™, securing their progress through Jermain Defoe’s 23rd-minute volley. There was no tactical revolution – Fabio Capello sticking to his favoured 4-4-2 and introducing Defoe alongside Rooney – but there was a return to virtues for which the squad are famed.In doing so, England gave the perfect response to manager Capello's call to arms, as Steven Gerrard explained. Speaking to FIFA, the England captain said the team had deliver…

Aku dan Tata Etika Produk Susu Formula

Menurut Tata Etika Produk Susu Formula Bayi tahun 1979 (pindaan 1995), susu ibu adalah makanan dan pemakanan terbaik untuk bayi. Tata etika ini meliputi prinsip2 asas bagi pemasaran dan maklumat barangan untuk semua Produk Susu Formula Bayi (termasuk botol dan puting susu) di Malaysia. Ini adalah untuk mempertahankan keunggulan susu ibu bagi membantu pemakanan bayi yang selamat dan lengkap melalui perlindungan, penggalakan dan sokongan penyusuan susu ibu.

Industri Susu Formula Bayi hendaklah:
1. akur dan mematuhi Tata Etika ini.
2. memastikan kakitangan syarikat mempunyai pengetahuan yang cukup mengenai etika ini.
3. tidak memasarkan, menggalakkan atau mengiklankan produk mereka untuk mencabar keunggulan susu ibu atau cuba bersaing dengan susu ibu.
4. tidak memberi sampel percuma kepada orang ramai dan klinik/hospital.
5. tidak mengiklankan produk mereka di tempat2 awam terutamanya hospital, klinik ataupun melalui media massa.
6. tidak terlibat dengan pertunjukan bayi (0-36 bulan).
7…

Hidup dan matiku bersamamu...

Malam ini malam penentuan untuk team favoriteku England. Pukul 10 malam mereka akan menentang Slovenia. Hanya kemenangan yang dapat melayakkan mereka ke pusingan kedua untuk bertemu dengan Germany/Ghana. Walaupun apa masalah mereka, mereka mesti menang. Kalau mereka bungkus juga kali ini, aku akan bakar semua t-shirt dan jersi England yang aku dah beli. Harap2 ini bukan kali terakhir aku pakai t-shirt England ini. Mahal beb yang ni. RM45 kat Al-Ikhsan. Original tu. Walaupun ramai yang dah ketawakan aku terutama penyokong2 Brazil dan Argentina, aku tetap menyokong England.

Aku dan projek sebelum raya

Raya tahun ini kena buat open house sebab tahun lepas tak buat. Ramai yang bertanya terutama kawan2 sekolah wife aku. Jadinya, kenalah cat rumah sikit. Semangat ada, cat dah ada, berus, roller semuanya dah sedia. Cuma masa aje yang takda. Bila ya?

Biasanya aku guna cat ICI ataupun Jotun. Ala, yang boleh pilih warna dan bancuh sendiri tu. Beratus2 colour boleh pilih. Naik juling bijik mata aku nak pilih.Aku bab pilih warna ni memang confirmed failed punya. Biasanya warna yang aku nak tak sama dengan yang aku pilih. Dalam kepala hotak nak warna lain, pilih warna lain, bila sapu kat dinding jadi warna lain. Kesudahannya, aku suruh wife aku pilih. Kalau dia kata OK, aku ikut aje. Cat Colourland ni first time aku guna. Kedai cat ni dekat dengan klinik aku. Dia cuma ada cat ini aje. Aku malas nak pergi jauh2. Tengoklah hasilnya nanti. Kalau tak cantik, tahun depan kena cari ICI jugaklah. Tapi ICI dah makin mahal sekarang. 5 liter dah seratus dua puluh kalau tak silap. Yang ni baru 80 ringgi…

Aku dan meja kerjaku

Ini meja kerjaku. Tempat aku menghabiskan masa dan sebahagian besar kehidupanku sepanjang 8 tahun yang lalu.

Dah masuk 8 tahun aku di sini. Rasanya tak banyak yang berubah. Cuma mainan dalam almari yang semakin bertambah dan komputer aku yang makin kecik. Buku2 kat belakang tu sekadar perhiasan dan dah lama sangat aku tak membacanya.

Akuarium tu menjadi kawan dan teman di kala kebosanan. Feng shui bagus kata patient Cina aku sebab ada aliran air mengalir. Juga MacBook aku yang aku belek2 kalau patient takda.

Barang2 wajib atas meja: suratkhabar The Star, stetoskop, BP set dan pen.

Barang2 lain yang perlu ada untuk mudah dicapai bila diperlukan:
Digital thermometer, torchlight, Obstetric Calender, calculator dan loceng. Air Ionizer tu aku pasang kalau ramai sangat patient batuk dalam bilik aku.

p.s Sepanjang 8 tahun ini, hanya 2 doktor locum pernah guna meja aku. Itupun tak lebih 5 kali mereka menggunakannya. Selebihnya hanya aku yang gunakannya di waktu pagi, waktu petang dan juga malam. En…

Aku malu dengan MACC

A VIEW FROM A KADIR JASIN
( http://kadirjasin.blogspot.com )

“I SHARE the sentiments of the DAP secretary-general Lim Guan Eng, who is also Penang Chief Minister, that the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) has a lot to explain about the acquittal of two former Perak PKR State Executive Council members and three others for corruption.

Lim was responding to the acquittal of the Behrang State Assemblyman Jamaluddin Mohd Radzi and his Changkat Jering compatriot, Mohd Osman Jailu by the Ipoh Sessions Court on Apr. 23 without their defence being called.

However, it’s convenient for Lim to omit the fact that the court on April 2 acquitted Wong Chuan How, the special officer to its Selangor Executive Council Member, Ronnie Liu on charges of submitting a falsified allocation form and invoice, without his defence being called, and three weeks later on April 21 he was freed of a charge of criminal breach of trust involving RM5,000.

The oppositions’ stance with regards to court …

Aku dan black out!

Antara jam 9 malam - 11 malam tadi, kawasan taman rumah aku black out. Sapa2 yang tengah syok tengok Portugal membelasah Korea Utara mesti frust giler punya. Rasanya angkara bookie2 judi bola sepak yang kalah teruk semalam. First time dalam World Cup kali ini, ada team boleh score 7 gol dalam satu game. Habislah team Korea Utara bila balik kampung nanti. Silap2 kena menghadap firing squad.

Apa2pun, famili aku hampir2 tidur dalam kereta sebab kepanasan. Nasib baik karan datang balik sekitar jam 11 malam. Dapatlah aku tengok highlight team Ronaldo menang besar!

Aku ke Johnny's lagi

Sempena double celebrations iaitu Harijadi aku dan Hari Bapa, aku bawa famili aku makan kat luar. Kali ini aku ke Restoran Johnny's di Jaya Jusco Taman Universiti. Ini kali kedua aku ke sana. Lokasinya hampir dengan rumah aku, layanan stafnya bagus, suasananya selesa dan makanannya pun boleh tahan sedap. Banding tempat lain, kat sini pelanggannya tak ramai walaupun di hujung minggu. Jadi, semuanya cepat dan pantas.

Semua orang order nasi sorang satu sebab dalam famili aku, kalau makan takda nasi memang tak sah. Aku try Nasi Goreng Belacan RM6.90, anak2 dan wife order Nasi Goreng Ayam, Nasi Goreng Kampung dan Nasi Goreng Sayur. Harganya sama sahaja iaitu RM 6.90 sepinggan.

Appetizer: Manggo Salad RM 5.90

Wife mesti nak Air Kelapa Muda RM 5.00 dan Salad Mangga. Itu wajib.

Steamboat Set B RM29.90; ada sayur, udang, ayam, daging, telur dan mee hoon. Sedap makan panas2 sambil cicah dengan sosnya.

Pencicah steamboat ini yang paling sedap pada tekak aku. Ini free aje.

Dan akhir sekali seb…

Aku, kucingku dan MacBookku

Banyak2 benda dalam rumahku,
MacBook aku juga yang diminatinya.
Entah mimpi apa agaknya,
Kucingku bangun tidur terus mencakar2 MacBookku.
Macam nak surf internet gamaknya.
Habis tanggal beberapa huruf di MacBookku.
Macam nak demam aku tengok nasib MacBookku.





Nasib baik aku boleh baiki sendiri...


Aku dan Durian Gunung Pulai

Tengahari tadi aku menyusur jalan kampung Tol Kulai-Gunung Pulai-Pekan Nenas-Pontian semata2 nak mencari durian kampung fresh. Memang betul, sepanjang jalan tu ada aje makcik2 dan pakcik2 yang buka table dan payung untuk menjual durian2 kebun mereka. Semuanya baru gugur dan harga antara RM 3.00-7.00 sekilo.



Wife aku suka durian tembaga isi kuning dan manis,



manakala aku suka yang likat dan agak pahit sedikit.





Ini bukan aku yang makan, tapi wife aku ambik isinya untuk buat tempoyak.





Tunggu lagi dua hari. Lepas ni boleh buat sambal ataupun makan dengan nasik. Nasib baik aku dan wife belum ada kencing manis. Kalau tidak, ambik bau ajelah...



Aku dan wayang baru

Ada contest baru untuk Nuffnangers. Dapat 2 tiket free untuk tengok Leonardo de Caprio latest movie. Aku bukan peminat dia. Juga cerita pelik2 yang susah nak faham aku pun tak berapa minat. Nak try jugak ke? Tengoklah dulu.


Sypnosis

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is a skilled thief, the absolute best in the dangerous art of extraction: stealing valuable secrets from deep within the subconscious during the dream state when the mind is at its most vulnerable. Cobb’s rare ability has made him a coveted player in this treacherous new world of corporate espionage, but it has also made him an international fugitive and cost him everything he has ever loved. Now Cobb is being offered a chance at redemption. One last job could give him his life back but only if he can accomplish the impossible—inception. Instead of the perfect heist, Cobb and his team of specialists have to pull off the reverse; their task is not to steal an idea but to plant one. If they succeed, it could be the perfect crime.

Bu…

Aku dan apa ada pada nama?

Sampai sekarang aku tak tahu kenapa bapak aku beri nama aku sebegini. Zaman dulu kalau nak daftar surat beranak anak mana ada isi borang. Pergi ke balai polis dan sebut aje nak bubuh nama apa. Dan disebabkan bapak aku jawa, dan mungkin polis yang mendaftarkan nama aku pun orang jawa, jadi ejaan namaku memang lain daripada yang lain. Memang sah dan confirmed bunyi jawanya. Walaupun ramai orang punya nama sepertiku tetapi nak cari yang ejaannya sama dengan namaku memanglah susah. Setakat ini aku pernah jumpa sekali iaitu lelaki ni seorang photographer di Berita Harian. Zulkepli Osman kalau tak silap. Dan pagi ini aku jumpa seorang lagi. Seorang lecturer di UTM Skudai.

Namaku unik. Walaupun ejaannya agak janggal dan ramai orang tak dapat mengejanya dengan betul, aku bangga dengan namaku. Terima kasih abah kerana memberi nama ini kat aku. Akan aku jaga nama ini dan nama abah sebaik2nya. Semoga satu hari nama ini akan jadi terkenal di seluruh dunia.

Wife aku pun sama. Unik namanya seunik ora…

Aku dan Cerita Hari Ini

Sejak dah pandai upload gambar guna kamera phone ni, aku dah jadi macam addicted pulak. Pantang ada kelapangan, ada aje gambar nak ambik. Yang ni hadiah harijadi daripada anak2; beg untuk isi MacBook aku.



Jangan lupa, hari minggu ini Hari Bapa. Faham2lah ya! Paling kurang pun belanja makan kat kedai mamak. Kalau nak belanja makan durian lagi bagus. Nampak gaya musim durian dah mula ni...







Anak2 aku kalau potong rambut mesti nak kat kedai ini. Nak bapaknya yang hantar. Sebab hanya bapak dan Indian barber ni yang tahu fesyen kesukaan anak2 dia. Tak nak pendek sangat, depan dan atas biar panjang sikit, sideburn tak nak potong. Kalau masa kecik2 dulu senang aje. " Semua sekali no 3!" Jadi ala-rekrut. Kalau sekarang aku suruh no 3, mahu seminggu tak nak ke sekolah.




Aku dan wayang baru

The Star beri 5 bintang kat filem ini. Markah penuh tu...

"Toy Story 3" has a lot to prove. Firstly, with the previous two films being a huge success and widely received, fans would have expected "Toy Story 3" to be top notch. With director Lee Unkrich, the film seems a bit darker emotionally but not to worry folks, the lovable characters have not changed a bit! Besides the usual heroes Woody and Buzz Lightyear, the other toys each got their limelight, making them more endearing than ever before. Note: never call Barbie a blonde.

Walt Disney Pictures and Pixar Animation Studios have definitely put the 11 years to good use as a build up to the storyline where Andy goes to college and what happens to the toys that have kept him company during his childhood days. The film starts off with a bang where an imaginative 6-year-old Andy is playing with his toys. Fast forward to the present, Andy has to pack for college and he needs to decide what to do with his o…

Aku takkan bangkrap(2)

Pagi ini aku dapat surat lagi daripada lawyer/accountant Qimonda.
Asyik meeting aje, hutang bila nak bayar ntah...





Ini sebahagian daripada isi surat tersebut. Yang pasti ada meeting lagi 7 Julai ini. Yang lain2 sepatah haram aku tak faham. Ayat berbunga2. Tinggi sangat standard bahasa inggerisnya. Nak isi borang pun aku tak reti. Apasallah tak guna bahasa Malaysia. Kan senang?







Aku dan cerita betul ni...

Kisah seorang pesakit. Lelaki berumur 26 tahun. Dia kerja di sebuah bank sebagai loan officer. Dia jarang ke klinik aku dan kali terakhir ialah pada bulan 3 yang lalu. Dia takda rekod buruk dengan aku tapi semenjak dia berkahwin akhir tahun lepas, aku lihat ada perubahan pada sikap dia. Kalau sebelum ni dia tak pernah mintak MC walau sakit macamanapun, lepas kahwin dia ada sikit berubah. Tapi taklah obvious sangat.

Pagi tadi ada 2 pegawai daripada bank dia datang ke klinik aku. Dia nak tengok rekod pesakit ini dan kalau boleh nak difotostatnya. Aku kata mana boleh? Itu menyalahi etika perubatan. Jadi aku panggil pegawai2 tu masuk jumpa aku.

Mereka kata mereka diarahkan oleh boss mereka untuk menyiasat dan dapatkan maklumat mengenai pesakit ini. Dia kata pekerja ni ada banyak masalah dan selalu tak masuk ofis. Hari ini bila boss telefon, dia kata dia sakit. Dia juga kata baru balik daripada klinik aku. Itu sebab pegawai2 tu datang ke klinik aku. Nak confirmed betul2 bahawa pesakit tu mem…

Aku dan kek harijadi

Petang ini aku dapat kek lagi. Kali ini daripada KOTRAPHARMA pulak. Yang peliknya kotaknya sama, saiz keknya sama, dan rasanya daripada kedai yang sama. Cuma yang ni lilinnya banyak. Kau ingat umur aku dah 45 tahun ke?





Apa2pun, terima kasihlah ya atas ingatan. Rasuah ke tidak, aku peduli hapa? Setiap bulan ribu2 ringgit aku beli ubat dengan korang...