Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

03 Jun 2010

Aku dan Lambakan Doktor

Oversupply of docs in five years, says Chua


KUALA LUMPUR: There will be an oversupply of doctors in five to six years’ time and students should be aware of this future trend, said MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.
Dr Chua, a former health minister, added Malaysia would be producing 4,500 doctors each year beginning next year.

The rate of growth would also see the current 30,000 doctors doubling to 55,000 or 60,000 five or six years from now.

Medicine is a favourite choice for many top students pursuing higher education.

A total of 1,304 applicants for the Public Service Department (PSD) scholarships have appealed to MCA for help.

Dr Chua said they included 232 who scored A+s and As in all subjects in the SPM. More than half of them wanted to do medicine or related disciplines such as dentistry and pharmacy. MCA had appealed to the PSD to provide scholarships for the 232. Also present at the press conference was Deputy Education Minister Datuk Dr Wee Ka Siong.


Ini satu lagi berita di akhbar The Star hari ini. Lambakan doktor bermakna doktor mungkin takda kerja bila habis belajar. Ada kemungkinan doktor boleh sambung belajar KPLI selama setahun dan lepas tu kena ajar sains kat sekolah2. Medical doctor as Science teacher? Hmmmm...

Kepada anak2 aku yang masih bercita2 nak jadi doktor, teruskanlah. Tapi bukan setakat jadi doktor cabuk macam papa dia. Kena buat pengkhususan/ specialist yang orang lain tak minat ataupun sukar seperti Neonatal Surgery, Oncology, Pathology, Forensic , Dental Plastic Surgery dan sebagainya. Kalau setakat nak jadi MO dan lepas tu berhenti dan bukak klinik sendiri lupakanlah. Mungkin masa tu dah banyak undang2 baru yang diperkenalkan untuk menyusahkan hidup para doktor. Aku pun tak tahu berapa lama lagi boleh bertahan. 1 Jun yang lalu, genap 14 tahun aku dah jadi doktor. Aku dah mula bosan dengan kehidupanku.

Itu yang kena pergi bercuti tu...Mencari semangat baru.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan