Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

04 Jun 2010

Aku takkan bangkrap

Kisah company bangkrap ni mengingatkan aku pada kilang Qimonda yang bangkrap kira2 dua tahun lepas. Kilang ini boleh dikatakan besar jugak. Pekerjanya mencecah ribuan orang. Asalnya company ni ada kilang di Melaka. Entah camna boleh pindah ke Senai (betul2 sebelah Airport Senai) aku musykil gak. Masa mereka nak pindah ke Senai, HR dia datang ke klinik aku untuk buat survey sekaligus interview aku untuk jadikan klinik aku sebagai klinik panel.

Kilang ini mencipta sejarah kerana merekalah satu2nya kilang yang datang buat survey kat klinik. Mereka juga suruh aku photostat segala dokumen klinik termasuk lesen aku sebagai pengesahan bahawa klinik aku ini didaftar secara sah. Kilang ini juga buat perjanjian black and white dengan doktor mengenai rawatan dan bayaran perkhidmatan. Biasanya semua ini diuruskan oleh syarikat francais dan bukannya direct dengan doktor. Kilang ini juga mempunyai pelbagai syarat yang pada dasarnya memeningkan kepala dan double standard.

Pekerja kilang ini dibahagikan kepada beberapa kategori berdasarkan senioriti dan pangkat. Setiap pekerja mempunyai limit masing2. Ada yang unlimited, ada yang 35-50 ringgit dan ada yang kurang daripada 35 ringgit untuk setiap kali rawatan. Semua urusan pembayaran kena submit online dan diuruskan oleh third party company di Kuala Lumpur.

Tak sampai setahun beroperasi, kilang ini tiba2 ditutup dan diisytiharkan bangkrap. Pekerja2 senior dapat banyak pampasan tetapi pekerja2 baru tak dapat apa2. Masa aku dipanggil untuk mesyuarat kebangkrapan, terdapat lebih 200 syarikat yang mempunyai bayaran tertunggak dengan kilang ini. Jumlah hutang adalah antara ratusan ringgit hingga puluhan juta ringgit. Mereka berhutang dengan klinik aku sebanyak 6000 ringgit.

Yang aku tak puashati ialah mereka menggunakan bermacam2 borang untuk menghalalkan pembangkrapan mereka. Borang2 itu dalam bahasa Inggeris yang ayat2nya aku langsung tak faham. Bahasa2 lawyer dan istilah2 pelik yang memeningkan. Akhirnya aku give up kerana 2-3 orang aku tanya, semuanya pun tak reti nak isi borang itu.

Selepas hampir 2 tahun, berita mengenai hutangku masih lagi samar. 6000 ringgit mungkin nilai yang kecil untuk company berbillion ringgit tapi bagi aku, itu hampir menyamai gaji staf aku untuk 2 bulan. Beginilah nasib company kecik2 macam aku. Nak upah lawyer tak mampu. Apatahlagi nak hantar bouncer kutip hutang. Tak berbaloi. Sampai sekarang aku masih lagi merawat beberapa orang bekas pekerja kilang ini. Setiap kali teringat Qimonda, aku teringat satu perkara. "Syarikat yang terlalu prihatin dengan kebajikan pekerjanya pasti cepat bungkus berbanding sebaliknya." Betul ke?

Mystery of the disappearing MD

Frida Reflections - By B.K. Sidhu

TO lose one’s job in a financial meltdown is understandable. But to wake up one morning and reach the office only to find that the doors are shut can be very stressful if one has a family to feed, loan repayments to make and is unsure of whether the next pay cheque will be there.

That was the fate of about 400 employees of Kenmark Industrial Co (M) Sdn Bhd on Monday. They got a rude shock when they showed up for work to find the factory sealed up. EON Bank Bhd got wind that something was amiss last Thursday. The bank’s lawyers had put up a demand notice and appointed receivers to safeguard their interest.

But some suppliers were smarter – they got back their supplies a day earlier. The audit committee that met on Thursday had to call off the meeting as James Hwang, the managing director, was absent and the two usual managament representatives – deputy general manager Goh Kim Chon as well as the finance and administration manager – had resigned. Hwang is a Taiwanese who until yesterday was the single largest shareholder of Kenmark with a 27.61% equity stake.

Hwang had been uncontactable since last Tuesday. So were two other Taiwanese directors, Chen Wen-Ling (who holds a 18.7% stake in Kenmark) and Chang Chin-Chuan, the executive director in charge of plant operations in Malaysia and Vietnam. The drama had unfolded rapidly as Kenmark’s shares took a 68% dive on Monday that led the stock to be suspended.
The labour department got all worked up as 400 people, of whom 200 were foreign workers, were suddenly out of job. By nightfall, Kenmark was classified under PN17.

Bursa Malaysia and the Securities Commission were trying to make out what had caused all the chaos and pulled up the independent directors, external auditor and the deputy GM who had resigned.
Come Wednesday, Hwang sent an email saying he was in a “delirious state from lack of sleep and was in and out of consciousness since last Monday.” His family members had not allowed him to talk to anyone. To put it crudely, that is a very convenient way of saying: “Sorry... but I am back.”
“He is a workaholic and likes to be in control of everything. He works 364 days and takes only one day off in a year. He took on too much and is exhausted and no one else knows what to do,” said someone who knows him.

Accepted, Hwang is sick. But what happened to the two other Taiwanese directors? They should have come to the rescue. Ironically, since yesterday, they have also become contactable.
Did some directors of a public listed company forget that they have a fiduciary duty to the employees and minority shareholders? How can they disappear and nobody knows what’s going on?


A new shareholder, Datuk Ishak Ismail, has emerged together with four new board members to take over the reins. Ishak and Hwang are old friends. One friend is asking the other for help. But is it not a bit too late when considerable damage has been done? Are the authorities going to close one eye to this case or will they bring the directors to task?

This should be grounds for Bursa Malaysia to look at quality instead of quantity of listings. This is certainly not the first case and it will not be the last. Companies cannot do what they like while minorities are at their mercy. Confidence building at Kenmark is going to be a huge task and in all this, one wonders if there was any conspiracy in the mystery.





4 ulasan:

  1. doc, u are managing a very interesting blog here. the simplicity in layout is very refreshing to me. your comments are "sinis" with dashes of humour. you have shown that a blog need not have fancy graphics or effects or bombastic vocabulary to be appealing to its readers. well done!

    BalasPadam
  2. moga2 klinik doc takkan bankrap ghitewww.. uhuhu

    BalasPadam
  3. CLChia,
    Thank you for your positive comments.
    I just being myself.

    Are you a blogger too?

    BalasPadam
  4. en_me,

    Macam kenal jer...
    Anyway, keep on blogging...

    BalasPadam