Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

21 Julai 2010

Aku dan buku terbaru

Bagus baca buku ini.
Memahami pasangan adalah lebih susah daripada belajar Medik.
Tak caya?



" My wife can see a blond hair on my coat from twenty feet,
but see hits the garage doors when see parks the car."

Disebut dalam buku ini bahawa mata adalah lanjutan daripada otak yang duduk di luar tengkorak kepala. Retina atau layar di belakang bola mata mengandungi 130 juta rod-shaped photoreceptors yang menafsir hitam dan putih dan 7 juta cone-shaped receptor yang menafsir warna2 lain. Kromosom X berkait rapat dengan cone-shaped receptor ini.

Disebabkan wanita mempunyai kromosom XX iaitu ada extra satu, bermakna mereka mempunyai lebih cone-receptor. Ini juga bermakna bahawa wanita lebih menghargai warna berbanding lelaki. Lelaki hanya nampak warna2 asas sahaja iaitu merah, biru dan kuning manakala wanita nampak warna2 lain seperti mauve, teak,aqua,bone, beige, apple green dsbnya.

Sekarang baru aku faham kenapa wanita boleh duduk berjam2 memilih warna tudung di satu2 kedai manakala aku tak pandai memilih warna cat.

Pergi cari buku ini di kedai MPH. Kat MPH Jusco Tmn U ada lagi 3 buah. Korang jangan lupa simpan resitnya untuk tuntut rebat income tax nanti.

2 ulasan:

  1. Assalamualaikum wak.
    Baru jumpa blog ni semalam .
    Aku rasa hidup aku lebih kurang cam kau jugak la.
    family orientated..but i'm happy and feel blessed. Keep on writing.

    Salehuddin A R

    BalasPadam
  2. Din,
    Lama tak jumpa kau.
    Last sekali kat Melaka masa Zaza kahwin.
    Singgah2lah selalu kat blog aku yg merapu ni.
    Rajin2, tulislah blog sendiri.

    BalasPadam