Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

27 Julai 2010

Aku dan Health Screening

Be aware of health screening risks, says doc

PETALING JAYA: Doctors and patients are encouraged to choose personalised and tailor-made health screenings over commercialised screenings, said an International Medical University (IMU) consultant physician.

Dr Verna Lee Kar Mun said every individual had different risk factors to certain diseases.

“Screening is an important aspect of prevention but not all diseases are suitable for screening,” said the IMU senior lecturer. She was giving a talk entitled “To Screen or Not to Screen?” at IMU in Bukit Jalil yesterday.

Dr Verna described the mass health screening programmes from hospitals, clinics, hotels and laboratories, sold in packages at different rates, as “commercialised”.

She advocated the need for both patients and doctors to take pro-active roles to ensure only proper and necessary health screenings were performed.

“Patients need to be aware of their health risk and discuss them with their doctors to find out which screening is ultimately necessary rather than letting the market decide for you,” said Dr Verna.

She said doctors need to spend more time explaining to patients the required tests.

“There must be a dynamic discussion between both on the tests’ reliability, side effects and the steps to take.”

Ini yang selalu terangkan kat pesakit2 aku. Health Screening perlu diukur berdasarkan faktor individu dan bukannya faktor pakej. Tak semestinya pakej yang mahal itu sesuai dan perlu dan yang murah itu tak cukup bagus atau tak lengkap. Kalau yang datang tu kaya raya dan banyak duit sekalipun, aku takkan terus suruh buat complete package yang mahal2.

Aku tengok umur, tahap kesihatan dan sejarah keluarga. Kalau umur belum cecah 30 tahun, badan kurus, sihat dan keluarganya semua sihat2, aku suruh aje dia balik. Kau datang balik bila umur mencapai 35 tahun nanti. Tetapi kalau umur dah mencecah 40-an, badan gemuk dan keluarga ramai yang berpenyakit, baru aku wajibkan dia buat health screening. Tak mampu buat yang mahal, dapat buat yang basic dah cukup dah. Basic bermakna paras kolesterol, renal profile, liver profile, blood count, uric acid level dan urine test. Cukuplah. Kalau mampu, baru aku tambah yang lain2 seperti Hepatitis B, Thyroid function dan lain2. Screening for cancer aku tak tekankan sangat kecuali jika ada sejarah keluarga yang kena kanser.

Sekarang ni kat mana2 ada aje company atau individu yang menawarkan pakej pemeriksaan kesihatan. Kat pasar malam pun ada. Mula2 nampak macam free aje tapi bila kita dah duduk kat booth dia, macam2 pakej mereka tawarkan. Rasanya aku pernah cerita pasal hal ini dimana budak2 lepasan sekolah menengah yang tak tahu apa2 memberi penerangan kesihatan kat orang ramai yang lalu lalang. Mereka makan komisen dan biasanya akan menakut2kan orang yang datang tentang risiko penyakit. Lepas tu disuruhnya beli vitamin itu ini ataupun disuruhnya kita ke klinik2 tertentu untuk ujian lanjut.

Satu yang aku pegang, mana ada benda free lagi kat dunia ini? Walaupun free, mesti ada udang disebalik batu punya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan