Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2010

Aku dan New Movie: Peepli

Aku memang minat gila kat hasil kerja Aamir Khan. Filem2nya mesti lain dari yang lain. Filem2nya mempunyai jalan cerita yang cukup kemas dan terperinci. Watak2 dalam filem2nya sentiasa dipelbagaikan dan aku tak pernah jemu menontonnya. Ini hasil beliau yang terbaru selepas filem Three Idiots dan Ghanjini. Mesti cari DVDnya. Jangan harap dapat tengok kat panggung. Takda kawan. Wife memang tak minat begitu juga dengan anak2. Tak best tengok sorang2 kecuali kat rumah.

New movie spoof takes India by stormA low-budget film on two brothers desperately seeking to save their ancestral patch of land from moneylenders puts the spotlight on farmers’ suicides, rural indebtedness, a callous system, etc.
A SMALL budget Hindi movie spotlighting the travails of rural life, and starring un­­known theatre actors, has, surprisingly, won great critical acclaim even as big-budget Bollywood multi-starrers fall by the wayside. Thanks to the “multiplexing” of Bollywood, Peepli (Live) is all the buzz …

Rumahku Dalam Majalah Impiana

Tiada kata2 atau ayat2 yg dapat ku tulis untuk menggambarkan perasaanku...


Aku dan Sakit Jiwa

Sakit jiwaProf.Dr. Zakiah Daradjat
Seorang yang diserang penyakit jiwa (Psychose), kepribadiannya terganggu, dan selanjutkan kurang mampu menyesuaikan diri dengan wajar, dan tidak sanggup memahami problemnya. Seringkali orang yang sakit jiwa, tidak merasa bahawa ia sakit, sebaliknya ia menganggap bahwa dirinya normal saja, bahkan lebih baik, lebih unggul dan lebih penting dari orang lain.
Sakit jiwa itu ada 2 macam, yaitu :
Pertama : yang disebabkan oleh adanya kerusakan pada anggota tubuh. Misalnya otak, sentral saraf atau hilangnya kemampuan berbagai kelenjar. hal ini mungkin disebabkan oleh karena keracunan akibat minuman keras, obat-obatan perangsang atau narkotik, akibat penyakit kotor dan sebagainya.
Kedua : disebabkan oleh gangguan-gangguan jiwa yang telah berlarut-larut sehingga mencapai puncaknya tanpa suatu penyelesaian secara wajar atau hilangnya keseimbangan mental secara menyeluruh, akibat suasana lingkungan yang sangat menekan, ketegangan batin dan …

Aku dan saman ekor

Satu lagi sebab kenapa saman ekor mesti dimansuhkan.
Cheating hubby exposed thanks to saman ekorKUALA LUMPUR: A man who was caught on camera for speeding turned out to be having a joyride with his lover. His wife found out about the affair by accident after she and her husband went to MCA public services and complaints department head Datuk Michael Chong to complain about a saman ekor they had received. The retired couple, in their 60s from Petaling Jaya, vehemently maintained that the police had mistakenly issued a summons to them, Chong said. “They claimed they were never on the Karak Highway, so it was impossible for them to have been caught speeding there. “The wife said they only drove the car to nearby places. Besides that, she was with her husband most of the time,” said Chong yesterday. Upon hearing their dilemma, Chong advised them to get from the police a photo of the alleged offence although the husband was reluctant to do so. “However, the wife decided to pay the RM1…

Aku dan bil Telekom

Dah 2 minggu aku tunggu bil telefon aku. Tunggu punya tunggu tak datang jugak. Tiba2 surat peringatan yang sampai. Habis, bilnya tak sampai macamana aku nak bayar?

Ini bukannya kali pertama. Klik ini.

Pernah sekali tu aku nak try test apa mereka nak buat kalau aku tak bayar. Walaupun nilainya cuma sekitar 100 ringgit, mereka tetap kejar aku beb. Macam ceti. Selang sehari ada perempuan call nombor klinik. Suruh aku bayar cepat2. Kalau tidak line akan dipotong.

Memang betul. Habis tempoh aje mereka potong line klinik aku. Kena denda 10 ringgit untuk sambungan semula.

Ini baru bil ciput2. Kalau company besar2 yang bilnya cecah ribu2, mereka buat apa agaknya ye? Hantar gangster dan baling cat merah gamaknya...

Aku dan Pesakit Hari Ini

Seorang lelaki berusia 35 tahun. Bekerja sendiri. Sepanjang bulan puasa ni dah 5 hari dia tak puasa. Dia dah pergi ke 4 klinik termasuk klinik kerajaan kerana sakit perut. Semua tempat dia pergi, doktor kata dia ada gastrik, gastrik dan gastrik. Takda sakit lain. Macam2 ubat gastrik dia makan, tapi sakitnya tetap ada. Walau hari tak puasa pun, sakitnya tetap sama.

Bila dia datang ke klinik aku, andaianku tetap sama seperti doktor2 kebanyakan. Lelaki muda datang klinik pagi2 mesti nak cari MC. Lelaki muda sakit perut di bulan puasa mesti gastrik punya. Tapi nasib baik aku tak terpedaya dengan anggapan2 dan andaian2 negatifku.

Bila aku soal selidik dengan lebih lanjut, aku simpati dengan dia. Dia memang betul2 sakit. Dia memang dah frust sebab pergi sana-sini doktor cakap benda yang sama dan beri ubat yang sama. Dia kata dia bukan tak nak puasa, tapi sakitnya melampau2 terutama waktu tengahari dan lewat petang. Dia ada bisnes sendiri. Dia tak perlukan MC. Malah kalau dapat MC pun dia t…

Aku dan Presiden C.A.P

Aku benci baca buku ini. Aku benci dengan kenyataan2 berani mati presidennya.

Tapi aku beli jugak sebab harganya cuma RM2.50 sahaja.

Fakta2 yang digunakan adalah berdasarkan kajian2 di luar negara. Buatlah kajian sendiri dan baru kau boleh kata bahawa kesilapan doktor adalah pembunuh no 2 di Malaysia.

Aku tak setuju pernyataan ini;

" Physicians pour drugs of which they know little, to cure diseases of which they know little, into people of which they know nothing."..... Voltaire.

Tapi aku setuju dengan yang ini;

" Doctors are only people. They're not saints whose word is the final and absolute end. Their knowledge is often tentative, their understanding empiric and imperfect, and their motivations frequently mixed. Doctors who didn't understand they were only human were less likely admit they made mistakes or that their patients could sometimes be right and they could sometimes be wrong."........from "The Making of a Psychiatrist by David Viscott, M.D.

Apa2pu…

Aku di Restoran Maz Garden

Restoran ini terletak berhampiran dengan Plaza Tol Kulai. Selain restoran ini, ada juga Restoran Wild Wild West ( non halal ), kawasan menunggang kuda, tempat main Paintball dan nurseri tanaman orkid dalam kawasan yang sama.

Tauke restoran ini jiran aku. Dia dah beberapa kali ajak aku berbuka kat restoran dia dan hari ini aku tak nak menghampakannya. Bersama2 aku ada lebih 5 keluarga dan sepasukan polis trafik yang berbuka bersama. Memang seperti yang tercatat di bannernya, ada lebih 30 jenis hidangan untuk dinikmati. Memang kalau ambik semua jenis, tak muat satu meja.

Dah nama makan free, patut2lah. Takkanlah aku nak melantak semua sekali. Apa2pun kenyang tetap kenyang. Sedap sudah semestinya. Alhamdulilah. Inilah pertama kali sepanjang bulan ramadhan, aku berbuka puasa kat luar. Jangan takut. Gerenti halal punya.

Aku dan persiapan raya

1. Pergi bank.

2. Tukar duit kecik yang baru keluar daripada kilang.

3. Mintak sampul duit raya.

bersambung...

Aku dan halal/haram

Subject: Soal Jawab Halal
JAKIM/HDC ADUAN HALAL ON-LINE



Aduan :Assalamualaikum,
adakah premis restoran The Manhattan Fish Market.
Conothnya di Alamanda Putrajaya, Ikano Power centre, Sogo dan Centre Point mendapat Logo Halal from HDC atau JAKIM.
Tarikh Aduan :14/04/2009 - 01:28:47
Jawapan :Waalaikumsalam, Restoran tersebut tiada didalam rekod JAKIM/HDC. Sekian. Terima Kasih









ADUAN HALAL ON-LINE



Aduan :adakah Kenny Rogers mendapat sijil Halal dari pihak Jakim?begitu juga dgn Big Apple@Donut J Co?
Tarikh Aduan :27/04/2009 - 00:53:42
Jawapan :Salam, Kenny Rogers dibawah syarikat Berjaya telah mempunyai sijil halal sejak Jakim lagi hingga sekarang ini. Untuk Big Apple@Donut J Co, mereka masih belum mempunyai sijil halal dari Jakim mahupun HDC. Sekian Terima Kasih



ADUAN HALAL ON-LINE



Aduan :Assalamu'alaikum

Saya telah menghantar emel ke Oldtown White Coffee untuk menanyakan sijil halal yang dipaparkan dalam lawan web mereka (oldtown.com. my>>our business>>our lourels) tentang …

Aku dan Miniature Wunderland

Ini lagi giler. Aku ingat aku sorang aje orang tua yang suka kumpul mainan...
Two German brothers have putthis TRAIN SETtogether.

This is the world's biggest train set.
Covers 1,150 square meters / 12,380 square feet…
Features almost six miles of track and is still not complete…

Twin brothers Frederick and Gerrit Braun, 41, began work on the 'Miniature Wunderland' in 2000.

The set covers six regions including America , Switzerland , Scandinavia , Germany , and the Austrian Alps.

The American section features giant models of the Rocky Mountains, Everglades , Grand-Canyon etc…

...and Mount Rushmore.

The Swiss section has a mini-Matterhorn.

The Scandinavian part has a 4ft long passenger ship floating in a 'fjord' .

It is expected to be finished in 2014, when the train set would cover more than 1,800 square meters / (19,376 sq ft) and feature almost 13 miles of track, by which time detailed models of parts of France, Italy and the UK would have been added…

It compris…