Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

07 Ogos 2010

Aku dan Casual Dressing

Masa kat medical school dulu, setiap kali nak masuk ke wad aku kena pakai full dress. Full dress ialah kemeja, slack, tie, kasut kulit , stokin dan tak lupa white coat. Cuma kalau di luar waktu kerja, aku bolehlah pakai t-shirt berkolar, jeans dan mesti berkasut. Tetapi full dress dah jadi perkara wajib setiap kali masuk ke wad. Kalau tidak, sure kena halau dengan sister dan pakcik jaga.

Bila aku jadi Houseman, aku masih kena pakai full dress. Cuma white coat dah jarang pakai. White coat hanya di pakai bila ada grand round dengan ketua jabatan. Waktu on call, aku mula pakai kasual dan kadang2 pakai selipar aje masa clerking cases. Ketua jabatan warning beberapa kali pun buat donno aje. Kerja 24 jam, nak mandi pun tak sempat beb. Lagipun, cuaca kat Malaysia kan panas. Takda pasal aku nak pakai tie 24 jam.

Masa aku kerja sebagai Pegawai Perubatan di unit kecemasan, aku ada baju seragam sendiri. White coat dan tie dah sorok dalam almari. Pergi kerja pakai t-shirt dan jeans. Masuk kerja baru tukar ke baju seragam.

Masa kerja di hospital daerah, white coat aku buang terus white coat aku. Walaupun setiap tahun dapat peruntukan kain putih untuk buat white coat, kain putih aku jadikan benda2 lain seperti cadar dan alas meja. Kalau ada VIP datang, baru kelam-kabut aku cari white coat aku. Hari2 biasa aku cuma pakai slack dan kemeja lengan pendek. Tie aku jarang pakai sebab cuaca panas. Kalau hari kena on call, dressing ikut mood. T-shirt bola, seluar track, jeans, selipar dah jadi perkara biasa. Pada aku yang penting ialah keselesaan diri sendiri dan layanan memuaskan kepada para pesakit. Cara berpakaian tidak mencerminkan apa2. Kadang2 bila masuk ke wad, pesakit dan nurse pun tak boleh kenal siapa doktor dan siapa pelawat.

Bila dah bekerja sendiri, aku semakin bebas berpakaian. Mula2 dulu aku disiplinkan jugak diri aku supaya berpakaian kemas tetapi lama kelamaan aku jadi rimas. Kebelakangan ini aku makin selesa dengan t-shirt dan jeans. Patient2 semua dah kenal aku. Biar aku menjadi lain daripada yang lain. Aku akan tetap dengan caraku.

Prinsip aku nampaknya sama dengan orang2 Eropah. Tapi aku tak sangguplah pakai seluar pendek masuk klinik. Lari semua patient aku nanti. Pada aku bila cara berpakaian aku sama dengan patient2 aku, mereka jadi lebih selesa dan informal. Budak2 pun tak takut dengan aku. Kalau aku pakai kemeja dan tie, aku rasa terlalu formal dan aku tak boleh nak bersembang2, berseloroh2 dengan patient2 aku. Macam kita pergi ke pejabat2 kerajaan, semuanya terlalu rigid, formal dan terlalu mengikut peraturan.

Europeans dress most casually for work: poll

SYDNEY – Wearing shorts to work in Hungary might not merit a second glance but in India you are likely to be deemed a slacker who won’t make senior management, according to a global Reuters/Ipsos poll on business attire.

A survey of about 12,500 people in 24 countries found that Europeans are the most casual when it comes to work clothes with only 27 percent wearing a business suit or smart clothes to work.

Hungary came bottom of the table with only 12 percent of workers saying they wore a suit or smart dress to work.

Among Hungarian workers, 46 percent said it was appropriate to wear shorts to work while 56 percent approved of thong sandals or flip-flops at work.

Indians were found to be the smartest when it came to work attire with 58 percent donning a suit or other smart clothing for work. Only 21 percent said it was fine to wear shorts.

Overall only 21 percent of workers said it was appropriate to wear thong sandals to work and just 24 percent approved of wearing shorts to work.

“It’s clear that around the world dressing to your place in the hierarchy is more often the case than dressing to the elements,” said John Wright, a senior vice president at market research company Ipsos.

For while four out of 10 workers wore casual clothes to work, the same amount — four out of 10 — said casual wear workers would never make it into senior management in their workplace.

The poll found that 66 percent of workers said senior managers that ran an organization should always be more dressed up than their employees.

Indians particularly did not see casual dressers rising up the ranks, with 64 percent saying they would not make senior management and 58 percent describing casual dressers as slackers.

India was followed by Saudi Arabia where 51 percent ruled out casual dressers making senior management with France coming third at 45 percent.

Swedes were the most relaxed when it came to bosses wearing casual clothes. Only 27 percent said casual dressing would be a bar to entering senior management.

1 ulasan:

  1. ;)
    samalah....
    jeans+shirt+crocs...
    comfortable...

    BalasPadam