Aku dan Statistik

Aku dan cerita2 lama:

10 Ogos 2010

Aku dan Cicak Tokek

Kebelakangan ini masyarakat mula sibuk mencari dan membela cicak gergasi ini. Harganya dikatakan mencecah puluhan ribu ringgit kerana khasiatnya. Dikatakan air liur cicak ini boleh mengubati penyakit HIV/AIDS. Darah serta hempedunya dikatakan boleh mengubati kanser. Di Indonesia, cicak ini digoreng garing dan dikatakan dagingnya lebih sedap daripada daging ayam. Masyarakat Indonesia juga percaya bahawa cicak ini boleh mengubati penyakit dan seperti biasa, menguatkan tenaga lelaki.

Baca seterusnya untuk percaya atau tidak.




Geographic Range

Tokay Geckoes are found from northeast India to the Indo-Australian Archipelago.

Habitat

The Tokay Gecko lives in tropical rain forests, on cliffs and trees, and as pets amongst human habitation. They are arboreal (tree-dwelling and cliff-dwelling).

Physical Description

Tokay Geckoes are one of the largest geckoes alive today with a length of around 35 cm. The body of a Gekko gecko is cylindrical, squat, and somewhat flattened on the upper side. The limbs are well-defined and uniformly developed. The head is large and set off from the neck, and they have large, prominent eyes with vertically-slit pupils. The eyelids of these animals are fused together and transparent. They also have remains of a rudimentary third eye on the top of their head, which is believed to coordinate their activity to light conditions.

The ears can be seen on the outside of the gecko as small holes on both sides of the head. It is possible to see straight through the head of these geckoes through their ears. Tokay Geckoes have a hearing range from about 300 Hertz to 10,000 Hertz.

They have soft, granular skin that feels velvety to the touch. The coloration of a Tokay Gecko is very important to its lifestyle. The skin is usually gray with several brownish-red to bright red spots and flecks but it has the ability to lighten or darken the coloring of its skin. They usually do so in order to blend in or to be less noticeable to other animals.

In the Gekko gecko, there are obvious male and female differences. The male is more brightly colored than the female and generally, the male is slightly larger than the female. A conspicuous difference between the sexes is the small amount of swelling at the base of the tail of the male, due to the presence of the two hemipenes. Also, the males have visible preanal and femoral pores and postanal tubercules.

Something that is very helpful to the Gekko gecko is their toes that have fine setae on them, allowing them to cling to vertical and over-hanging surfaces and move at fast speeds.

Reproduction

During breeding season, which lasts about 4-5 months, males copulate frequently with females, often grasping them with their mouths during copulation. During the breeding period, females lay eggs about every month. In order to attract a mate, a male has a call that can be heard over a wide area. This loud "to-kay" sound is repeated multiple times. The male approaches the female from the rear, and they move side to side while he holds her in place with his teeth, biting her in the neck region. The female looks for a laying- site, and when she finds the right one, she affixes the hard-shelled eggs (oval-shaped; anywhere from 3 mm to 45 mm) to a solid foundation where they are guarded by both parents until they hatch. In captivity, Tokay Geckoes are prone to eating their own eggs.

Behavior

Tokay Geckoes are solitary creatures. They only encounter the opposite sex during the breeding season. They will defend their territory against intruders of the same species and of other species, ensuring less competition for food. If their space is violated, a fight will definitely come about. The territory is generally guarded by males but is occasionally watched by the female.
These geckoes can inflict severe bites if they are sufficiently threatened.
The nose is used for breathing and also for detecting scents. Scents are detected by the large number of sensory cells on a membrane in the nostrils. They are also detected by using the Jacobson's organ which develops similarly to the nose but separates from the nose during embryonal development and forms its own attachment to the palate. The Tokay Gecko's tongue is used to carry scent particles to the holes in the palate. As the gecko "waves" his tongue, these particles are carried to the palate and then transported to the Jacobson's organ.
They have folds of skin that prevent the animal from casting a shadow while resting on a tree. They open up the skin fold completely and this allows them to blend in with the tree bark.
An important characteristic of the Tokay Gecko is its ability to cast off its tail in defense and regenerate a new one. The part of the tail that has been cast off will continue to move violently for several minutes until it slows down and stops, thus giving the gecko fair time to escape. The tail has several sections on it where it can break off at any given moment. It takes approximately three weeks for these geckoes to completely regenerate a new tail although it is usually never as long as the original tail.
Calls of the Tokay Gecko are used for communication, finding members of the opposite sex during the breeding season, and as a means of defense (they emit a hissing or croaking noise when being attacked).
Tokay Geckoes are nocturnal creatures.

Food Habits

Tokay Geckoes are insectivorous. In captivity, they usually feed on springtails, mealworms, cockroaches, crickets, grasshoppers, pink mice, and locusts.

Economic Importance for Humans: Negative

These animals have an unpleasant disposition and can inflict severe bites when handled.

Economic Importance for Humans: Positive

Tokay Geckoes eat pests such as cockroaches and locusts. They are sold as pets.
In parts of southeast Asia, Tokay Geckoes are regarded as harbingers of luck, good fortune, and fertility.

Conservation Status

There is no special status for Tokay Geckoes.
Jaime Corl (author), University of Michigan.

p.s Aku tak jumpa langsung artikel bahawa cicak ini boleh mengubati kanser dan AIDS. Aku juga tak jumpa artikel bahawa cicak ini boleh membesar lebih 1 kg...

220 ulasan:

  1. ada yang sampai 2 ribu seekor!!!
    yang polka dot tu..
    comel..

    BalasPadam
  2. bukan 2ribu sampai puluhan juta tu bro

    BalasPadam
  3. kalau semua org dok cari cicak tu...
    tak pupus ke bende alah tu nanti?

    BalasPadam
  4. saya ade cicak tokek . spe nak call sy 0172940572 .
    harga boley runding . trima kaseh .

    BalasPadam
  5. weh kalau nk jual g luar negara ag untung jual kat us.. dollar mahal.....

    BalasPadam
  6. aku ade cicak nk jualll...ade buyer nk bli dgn hrge tggi..
    sila call aku 0145061062

    BalasPadam
  7. salam.kwan kt jb ny ade cicak tokek tu gak'sebesa ibu jari kaki kwnny,x tau la nk tolak gn sape kt sini'' sape2 yg nk beli cll kwn ar''''[0137300451]\\\

    BalasPadam
  8. belakang umah aku punya larh banyak,,,,xde owg pon nak,,,,,taik bersepah,,,,by underground,,,,,,,,,

    BalasPadam
  9. tipu semua nih... jgn mudah percaya dgn info yg dtg, cicak tokek adalah sejenis haiwan spesis cicak yg biasa, Dan selalu dijadikan sebagai pet di luar negara..

    BalasPadam
  10. umah aku pun bnyak gak cicak,x tahu cicak gpo nmo?

    BalasPadam
  11. Gitulah orang yang dungu, cepat menolak mentah2. Otak lembam. Tuhan jadikan sesuatu itu ada gunanya. Waimah seekor semut atau nyamuk.Cuma orang yang suka cari ilmu dan mengkaji saja yang untung. Orang kita lebih2 lagi yang berjiwa Mat Rempit tu. Bukan kira harga minyak dan susahti orang lain. Ikut suka dia je. Macam tulah hang.Kata orang, kalau 40 orang menyatakan itu yang benar, insyaAllah yang mustahil akan jadi tak mustahil.40 orang yang betul2 ikhlas berdoa, InsyAllah Tuhan akan makbulkan. Yakin je.~KUN kata Allah (terjadilah maka terjadilah ia)Bertqhun orang mencari penawar HIV. Tiada penyakit yang tiada ubatnya kecuali mati. Hang ada pakai otak kanan kaa? Kalau hang tu student bagus lah. Cuba belajar terima pandangan dan buat kajian untuk memuaskan hati hang tu. Lepas tu barulah buat kenyataan sebenarnya. Jangan dok macam orang bangun tidoq terus cakup cokodok lepas tu buang kata cokodok tu tak sedap sedang hang baru bagun tidoq belum gosok gigi lagi dah kebuloq. wuek..

    BalasPadam
  12. ade x sape2 kat cnie yg nk beli cicak nie???

    BalasPadam
  13. salam,aku tgh cari tokekbintik merah harga tinggi sape2 ada sila conatact aku 0146424441

    BalasPadam
  14. salam.aku ade sekor tokek warne hijau bintik2 merah..lebih kurang 200gram.spe2 brminat bleh contact di talian 0126483460

    BalasPadam
  15. salam.sy ade tokek hijau bintik2 merah..berat lbih kurang 200gram..spe2 brminat bleh contact sy 0126483460

    BalasPadam
  16. saya pernah menjualnya...sebab itu saya percaya... memang tak kaya tapi lumayan sebab tiada modal diperlukan....kawasan semenanjung malaysia mahu jual cari saya di Rawang Motor sdn bhd (amiey)

    BalasPadam
  17. 13 ekor masing2 dlm anggaran 250g.
    langsam 17k.serius buyer only.
    plz call 0175956177(jack)

    BalasPadam
  18. saya ada seekor cicak ini (baru tangkap semalam) panjang lebih kurang 1 kaki boleh hubungi saya 010-4025868 rumah saya kat selayang baru

    BalasPadam
  19. aku pn tgh cari tokek gak,buyer dah ready, saper yg jujur bleh kiter bincang harge, email jer izwadi_bai@yahoo.com

    BalasPadam
  20. salam..saya hanya membeli cicak tokek 450g ke atas..direct buyer..harga dari 1 mil up to 30 mil
    contact saya 012-359 1828

    BalasPadam
  21. tokek 6kilo...
    sape nk beli..
    rojer kt page ni nti aku kol...

    BalasPadam
  22. aku ade tokek sebesar 2jari(jari manis+jari hantu).
    berat xtau berape(aku xtmbang pun)
    tokek aku aktif sgt,baru bersalin kulit,pas 2 garang.
    mne2 buyer nak beli tokek aku ble email aku : azroy139@gmail.com
    aku nak tolak rm20k(harga fit)

    BalasPadam
  23. sspe yg ad cicak tokek berat lbih dari 700gram ...sila hubungi sy di nombor 0197372350..

    BalasPadam
  24. kpd owg yg ad tokek 6kilo...tlg bg no fon...

    BalasPadam
  25. SAPA2 NAK BELI TOKEK BINTIK MERAH CEPAT HUBUNGI WAN 0125722289.300GM ADA 8EKOR 250G-280G ADA 18EKOR DAN 240G KEBAWAH ADA 14EKOR.LANGSAM SEMUA SEKALI 120K JE.SAPA CEPAT DIA PUNYA(YG SERIUS JEEEER)

    BalasPadam
  26. Ramai betul yang nak berjual beli cicak kat sini. Diingatkan, aku tak terlibat langsung dalam jual beli ini.
    Komisen pun langsung tak dapat...
    Sedih.

    BalasPadam
  27. Bisnes ratus ribu RM gitu.
    Pergh...

    BalasPadam
  28. SALAM..
    TUAN TOKEK 6 KILO...apa yg perlu anda lakukan adalah:
    1. Ambil Gambar Tokek di atas penimbang
    2. Pastikan imej menunjukkan berat timbangan
    3. Background pic gunakan kertas dgn tercatat tarikh dan masa gambar diambil.
    4. emailkan gambar tersebut kepada halimi6635@gmail.com bersama nombor telefon yg boleh dihubungi.
    Sekiranya kami berpuas hati..kami akan menetapkan temujanji ke tempat anda bersama Lawyer dan Doktor Veterina.
    Kami juga tiada masalah sekiranya anda ingin berurusan di tempat yang selamat antaranya balai polis atau di rumah anda sendiri.
    Terima kasih

    BalasPadam
  29. setakat ni asyik kene main dek broker je berat asal 300g lebih skrg dh susut psal bnyk sngt dok main ambik gambar letak tokkek sebelah botol n kotak rokok ngn tarikh,masa,password tapi hakikatnya gtu la org melayu Islam kite pandai je brbicara dh lupe dosa pahala, bertaubat la sblum trlmbat..

    BalasPadam
  30. tuan tokek 6 kilo..brg de lg ke bang?kalo berminat nk jual sila hubungi sy 0172492905..bg tau lokasi sy akn dtg ke tmpt abg..

    BalasPadam
  31. sy ada tokek dlm 200grm lbih shj.. dkat area shah alam seksyn 7.. serius buyer only.. 0108978830 syahid

    BalasPadam
  32. saya ada cicak tokek @ lebih dikenali dgn "tokay gecko".berat lebih kurang 670gram.saya dapat dr kawan di thailand.sesiapa yg berminat sila reply......

    BalasPadam
  33. asyik tgk gambar,dgr cerita tokek beratus ribu ringgit..tapi jika anda ingin memelihara & memiliki tokek sila hubungi saya di no 016-2421177 kawasan selatan Malaysia.

    BalasPadam
  34. bg no la...
    senang nak cte...

    BalasPadam
  35. 6 kilo ni ade lg x?
    ade mcg no sye...0175595245

    BalasPadam
  36. sye ade tokek 3 ekor. berat dlm 250g. serius buyer only....contact.....0122728745...hairul

    BalasPadam
  37. sya nk cicak tokek ori.yg 670grm tu.kol no sya.0192585330... cpt dan pantas... hrga meriah...

    BalasPadam
  38. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  39. Author,cicak ni memang bole jual dgn harga tinggi la.Yang ko percaya artikel omputih tulis ni buat ape?Buat research betul2 dulu baru buat kesimpulan k.Banyak dah jual beli berjaya yang aku pernah jumpa.Sampai yg berjuta sekor pun ade.

    BalasPadam
  40. SY ADE TOKEK DALAM 1.2KG..ADA SAPE2 BRMINAT SILA KOL NO NI...017-2773219

    BalasPadam
  41. harap pada owg/brker yang nak jual cicak ni tolong la serius.ukuran panjang inci tu mmskan sekali.Sebelumnya Sila hubungi saya ke 0133390033 chin.jgan buat keja dua kali

    BalasPadam
  42. saya ada 7 ekor cicak tokek,nak jual pun. Berminat tel 017-2580850

    BalasPadam
  43. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  44. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  45. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  46. hok minat nok tokek kawe dari selatan siam,berat 430gram sihat tubuh badan.hubungi kawe deh
    0172458495

    BalasPadam
  47. wt pe bela natang ni ek......pelik jeeee

    BalasPadam
  48. saya ade beberapa ekor tokek dlm berat 200g dan 100g... sesiapa yg berminat sila nyatakan no telefon ataupun emel di sini...

    BalasPadam
  49. ape..jenis..binatang nie..hahaha

    BalasPadam
  50. Salam 1 Malaysia…

    Saya ada 4 ekor tokek yang di panggil TOKEK PAPAN atau lebih dikenali sebagai Gecko (Seperti dalam gambar diatas)anggaran berat pada 21/01/2011 L/kurang 290 gram setiap seekor. Tokek tersebut di perolehi dari Utara Kelantan/Thailand. Kepala berupa ular tedung, badan kehijauan dan berbintik merah jambu/merah..Dipelihara dalam keadaan baik dan terkawal dan diberi makan cengkerik sahaja. Sesiapa yang benar2 serius dan berminat untuk memilikinya, sila email saya di coffeebean_81@yahoo.com

    Harga yang munasabah mengikut pasaran semasa.

    Hanya yang benar2 serius dan berminat.

    Terima Kasih

    BalasPadam
  51. KAwan saya di kampung ada jumpa tokek bintik merah. Jumpa di ladang getah. Berat lebih kurang 450gsm. Saya tolong dia advertise je. Tak tahu mana satu original buyer. Berminat sila telefon 017-3977663. Boleh datang tengok jika berminat. Ambil gambar jika confirm beli. Bawa doktor sekali senang. Tak boleh booking.

    BalasPadam
  52. Direct WHO buyer..
    Tokek/gecko bintik merah yg berpanjang 20 inci atau ke atas sahaja.

    SETIAP URUSAN ADALAH DIJALANKAN SECARA RASMI DAN MENDAPAT KEBENARAN KERAJAAN MALAYSIA DAN DIBERI SURAT PERJANJIAN JUAL BELI , ( SURAT HITAM PUTIH ) UNTUK URUSAN JUAL BELI TOKEK , PENJUAL TIDAK ADA MASALAH JIKA DITANYA DUIT JUTA JUTA YANG MASUK KE DALAM AKAUN ( KALAU BANK NEGARA TANYA )
    sila hubungi saya 0122445701- mr.chan

    BalasPadam
  53. Aku ada cicak tokek...dalam 100kilo.tapi garang sangat siapa mahu boleh ambil..harga 1 juta rupiah...

    BalasPadam
  54. Saya ada tokek seekor 35ogram, 20 ekor 250 gram. sesiapa yang berminat sila hubungi saya. 0137351931 rozaimy jebat. lokasi air itam, johor.

    BalasPadam
  55. sape berminat nk beli cicak tokek nie boleh hubungi aku..
    bgtau jer kriteria2 yg korang nk!
    harga boleh dirunding..kalo boleh,bgai bajet harga sekali.
    serius buyer only!!
    email : adikcomey@hotmail.com

    BalasPadam
  56. betul ker cicak ni..aku da byk kali nk jual..dtg tgok..tgok jer criter2 kosong..pas tu balik..kriteria2 yg dia nak ada cukup malahan berat lebih dr yg di minta..dkt 18 org dtg,,smua broker..cara dtg kita da tau la sesetengah ny nk tgok jer mana rupa..konon buyer..stuju harga..kete nisan sunny lama nyer,,,tangan pn ada bekas simen lg cm bru lps bncoh simen..nak urusan 3j..ni smua broker2 cter atas angin jer

    BalasPadam
  57. Salam Tuan Tanpa Nama ( deal tak jadi2 ) mohon email no hp ke halimi6635@gmail.com

    BalasPadam
  58. sapew2 ad nak jual tokek yg beratnyer 400 g keatas...
    sila hubungi saya di...
    0142539031.

    BalasPadam
  59. sekarang ni nak dapat serius yang nak jual tokek mmg susah..ada yang ada tokek tapi berat xcukup..ada yang cakap ada tp bila disiasat tak ada..penat kena main dengan orang2 yang buang masa mcm ni..ada sesiapa yang betul2 mempunyai tokek 380g ke atas bolehla email saya
    zmr.khairul@yahoo.com..(area kl n shah alam only)luar negeri mmg xnak.

    BalasPadam
  60. berat 420g ke atas,kita byar RM 7j..
    1kg ke atas,kita byar RM 500 j..
    aslkan brg btl2 ada..
    berminat @ still nak nego price,cll @ msj saya..
    0176991762
    yg btl2 ada brg shj...

    BalasPadam
  61. berat 420g ke atas rm 7 j
    berat 1kg ke atas rm 500 j...
    still bleh nego aslkan brg btl2 ada...
    cll @ msj 0176991762
    email fanfisha@yahoo.com

    BalasPadam
  62. Assalamualaikum.
    Kepada sesiapa yang ingin menjual tokek MERAH,
    Sila hubungi saya,
    013-6135011.( MADD )

    Berat : 340g ke atas.Harga memuaskan.
    Kerjasama dari pihak anda amat kami hargai jika anda betul-betul serius ingin menjual.

    Terima Kasih.

    BalasPadam
  63. salam...saya ada cicak tokek.dapat dari gua di Acheh..
    berat dalam 500g..
    kalau mahu boleh deal!
    urgent..sebb saya tak tahu nak membela
    cicak nie.!

    BalasPadam
  64. tampa nama kalau anda berminat untuk menjual cicak tokek tersebut pastikan cicak tu lidah bulat, berbintik merah. jika anda berminat berurusan dengan saya telefon saya dengan kadar segera 017-6532710 - rafi. atau 017-6786910 kak ida, atau ira 06-2315100 (office, lokasi sya di Melaka

    BalasPadam
  65. tapi saya berada di Kuantan,Pahang..
    awk sanggup ke dtg?
    nanti kalau nak tgok sy boleh tunjuk secara live kat awak(3G)video call..supaya tak sia2 awak datang..mmg nak jual..sebb tatau nak membela.cicak ini saya ambil sahaja dari dalam gua di Acheh..
    sbb sy tahu cicak ini bernilai jutaan ringgit..nanti sy hubungi awak..TQ

    BalasPadam
  66. sape ade tokek atas 400 gm? sms gua 0133239022.

    BalasPadam
  67. Direct WHO buyer..
    Tokek 430g KEATAS

    SETIAP URUSAN ADALAH DIJALANKAN SECARA RASMI DAN MENDAPAT KEBENARAN KERAJAAN MALAYSIA DAN DIBERI SURAT PERJANJIAN JUAL BELI ,(SURAT BLACK N WHITE) UNTUK URUSAN JUAL BELI TOKEK , PENJUAL TIDAK ADA MASALAH JIKA DITANYA DUIT JUTA YANG MASUK KE DALAM AKAUN OLAH PIHAK BANK. BERMINAT..
    sila hubungi saya 0108828205 (Mr Charlie)

    BalasPadam
  68. siapa ingin menjual cicak tokek 400 gm ke atas...hubungi atau sms saya...0192117248 zul

    BalasPadam
  69. siapa ingin jual cicak tokay call saya.berat 315gke atas...0125397023abuakil.

    BalasPadam
  70. cicak kubing bnyk dirumah sapa nak...FREE jer... ekekeke

    BalasPadam
  71. CUMA ADA GAMBAR CICAK TOKAY....CUMA GAMBAR JA YG SEMPAT TANGKAP.TOKEY X SEMPAT NK TANGKAP......

    BalasPadam
  72. banyak je ayat tapi gambar takda, buatlah paste orang senang nak letak gambar nietak, gambar yang sama dicopy kalau 10 orang blogger, 10 kalilah gambar tu digunakan,susah camnie, aku nak paste gambar tokek aku kat sini pun tak boleh kat sana pun tak boleh yang boleh kat FB saje, macamalah aku nak tau tokek rumah aku nie jenis yang dikehendaki maklumat aku dapat di indonesia pun tak mencukupi, nante penat je bela orang takdak

    BalasPadam
  73. betullah beb,kawan aku bulan 12 tahun lepas jual tokek dia tangkap 3++gm senang2 jer dapat rm50,000 laaa... tapi sekarang ada yang tawarkan harga 2juta untuk 300gm tapi susahlah nak cari benda nih..

    BalasPadam
  74. sesiapa yg btul ada tokek 400gram keatas saya angkat ngn harga baik janji barang sihat n ori bos n doctor sahkan ok trus comform hubungi saya:0173886908(ijam)@(mad)

    BalasPadam
  75. saya dah penat pasal TOKEK ni,dah ada brg tapi BUYER yg kata dia genuine buyer TIPU je..brg cnfm ada tp BUYER tak pick up call,mati kena bunuh kot!!!

    Sapa yang genuine BUYER sila call saya 0169327859.

    BalasPadam
  76. ishhh...ramainye jd mangsa keadaan yg di tipu bulat2 oleh barat....mangsanya org malaysia yg malas tp nk kaya cepat...ishhh sedih tgk org2 kita ni....buatla keje lbh berfaedah skit...

    BalasPadam
  77. saya mencari tokek seberat 400gram.siapa ada call saya di 019-6501125.harga kita rundina.saya area melaka.tq

    BalasPadam
  78. saper nk jual tokek 400g ke atas, 250g-350g, pon bleh... xpyah timbang pon xper, bkn per, kalo timbang pon leh tipu kn, so, tngkap jer gmbar tokek yg sblahnyer dletakkan tape@botol mineral@kertas a4. dr c2 kte da tau beratnyer bper. kalo minat, call sy iela- 0173941097. k...

    BalasPadam
  79. Hny yg serius shj. Tokek 400grm dkhendaki. Sila mms gmbr mngikut spesifikasi tersebut.Pembeli sedia ada.

    1:Tarikh dn Masa
    2:Tempat
    3:Panjang
    4:Nama

    Sekirany tokek anda mngikut spesifikasi pihak kami,
    urusan jual beli akn djalankn. Deposit akn diberikan smasa proses jual beli.(0176787824)-DIN

    TERIMA KASIH.

    BalasPadam
  80. aku pernah beli tokek 380g rm19k... nk jual dgn buyer s'pore.. buyer da dtg kl siap tunjuk cash rm350k.. tapi xberjaya sbb owner cicak yg jual rm19k tu penipu...!!!!! dia enjet botox.. cilanat.. buyer s'pore tu bwk ktorg skali g doktor.. mmg x aman hidup owner cicak tu...!!!

    BalasPadam
  81. saper ader tokek 350 gram keatas call tunjang - 0177938676

    BalasPadam
  82. kepada sesiapa yg ingin mbeli cicak tokek batu, hubungi sy, msg pun blh.. ada lebih dr 30 ekor.. harga blh bincang... halim 017-2217761

    BalasPadam
  83. saya ingin menjual tokek merah angg 360g call saya 019 5684827 area perak

    BalasPadam
  84. tokek aku baru putus ekor..laku lagi ke ha

    BalasPadam
  85. korang ni cerita mulut bercakap ke atau bawah yg ckp . cerita sampai nak beli berjuta2 la . ade ke ? aku macam tak caya je . macam nak buat aku caya ek ?

    BalasPadam
  86. bukan malas biawak komodo dah telepas bejuta ekor dah berbilian dia kaut,perompak lanun tau selok pokit biawak komodo aja,lepas tu dia lepas,jaring di tangan dia koyakan,kesian abg tokek hijau,penat lelah kepong tak dak hasilnya,

    BalasPadam
  87. sy ada tokek batu untuk dijual..(serius buyer).

    BalasPadam
  88. aku ada cicak bnyk nak... panjang 6 inci....Z! Free jer........... entah nk wat pe taw la... memekak je memalam....! cak.. cak.. cak.. malam2 kat atas lampu umah aku banyak... nnt aku lastikkan.... sape nak bgtaw...!

    BalasPadam
  89. aq adew tokek 4ekor ump..pnjg dye 13-15inci..
    berat aq x timbang ag..spesis bintik merah semua..
    klu berminat nak beli cal lah aq yew..
    no.fon:012-6994969
    Area:Klang..
    Informasi:rmai yg nk jual tp xdew buyer yg btl2 nk
    tp xdew buyer yg nak beli..

    BalasPadam
  90. saper ader tokek 350 gram keatas call SALEM - 0167722870 ( AREA JB LAGI BAGUS)

    BalasPadam
  91. salem... betul ke dengar 420gm baru leh jual.tolong comen.

    BalasPadam
  92. salam kpd semua..kpd anda yg ingin berjaya dlm pengurusan tokek,sy nasihatkan spya selidik n pahami btul2 ttg pengurusan tokek..jgn terlalu mngikut khabar2 angin sj..pengurusan tokek nie,adalah semata2 utk pencairan mata wang.memang benar,platform yg digunakan oleh WHO atas tujuan perubatan..jd kpd pengusaha2 tokek yg ingin merasa nikmat penjualan tokek,dinasihatkan jgn berurusan dgn pihak yg tdk dikenali yg tdk mempunyai lesen yg sah..pengurusan nie adalah nyata n realiti,tp mestilah mengikut standart operation prosedur yg dittapkan..jgn ikut kpla sendiri..kalau nak ikut kpala sendiri,xpyh susah2 cr buyer,korang sendiri yg jd buyer..fikirkan n renungkan..untuk maklumat boleh hubungi sy..0173608847(ikmal8847-wakil exclusive foreigner buyer from WHO).

    BalasPadam
  93. only genuine buyer ...
    I got tokek bintik merah 570grm panjang 29". call me raj 0167534176. TQ

    BalasPadam
  94. Aku ada cicak tokek,tapi masih kecil berat lingkungan 120gram sampai 200gram....dan aku tau mana nak dapat banyak cicak tokek saiz macam ni...siapa berminat nak beli boleh runding harga dan kol saya Rayyan 0198657271

    BalasPadam
  95. saya ada cicak tokek saiz 120gram-200gram...dan sesiapa yang berminat ngan cicak saiz ini boleh kol saya dan boleh runding harga...saya ada banyak...kol saya...Rayyan 0198657271

    BalasPadam
  96. rekan saya punya tokek berat 415 gram, p.37cm pinta rm 3 jt/0ns. posisi di sulawesi selatan. pemilik ada di sidoarjo-jawa timur. barang dijamin ada. buat MOU di sidoarjo. PM tokek_asyik797@yahoo.co.id atau sms 085732111797.
    CARI BUYER SERIUS!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  97. saya ada 6 ekor hendak jual

    BalasPadam
  98. saya ada 1 ekor gekko merah campur oren..berat saya dah timbang dengan yg tepung punya masa beli 2bulan lepas berat 200 gram tepat..sekarang dia makan lipas jd gemuk dh..sy nak jual dengan harga rm3000.taknak timbang dah sebab dia aktif..berminat beli duit poket sendiri call fir..0136234204 kepong baru.

    BalasPadam
  99. saya ada cicak tokek berat 800gm di indonesia. siapa minat nak beli sila call saya aziz 0103348950. semua urusan jual beli di indonesia

    BalasPadam
  100. smg tokek kita dpt mgubah hidup sseorg, AMIN..., insyALLAH di mane2 pun ade rzeki..,

    BalasPadam
  101. Saya ada cicak gekko seekor berat 250 gram n seekor berat 300 gram...di miri sarawak malaysia...sapa berminat kol saya....0128837426

    BalasPadam
  102. TOKEK MOKEK.....SAPA ADA TOKEK NAK BG FREE SMS AKU...NAK TRY BELA N NAK FAHAMI CAR HIDUP TOKEK.BOTAK.0196101480

    BalasPadam
  103. saya broker tokek..saya membantu penjualan tokek di asia...antaranya malaysia,indonesia thailand ,laos, philipine..sekiranya tuan tuan ada tokek seberat 400gm dan keatas sekitar asia mohon hubungi saya..saya akan forward harga kami dan syarat penjualan yang ditetapkan oleh buyer saya..harga 400gm adalah 16j.hubungi nazri 0133503680 beli_tokek@yahoo.com

    BalasPadam
  104. tokek 400gm keatas seluruh asia dikehendaki..malaysia, indonesia, thailand, philipine, laos, vietnam..hubungi saya nazri 0133503680 atau email beli_tokek@yahoo.com

    BalasPadam
  105. KAMI MEMBELI TOKEK BINTIK MERAH & HIJAU
    OWNER@BROKER YANG JUJUR DAN BOLEH BERI KERJASAMA SAHAJA
    *PENTING -BOLEH AMBIL GAMBAR SEPERTI YANG DIKEHENDAKI (BERSERTA KOD YANG AKAN DIBERI)
    URUSAN MUNASABAH DAN SYARAT TIDAK LECEH
    BERAT DIKEHENDAKI 420G KEATAS DIALU2KAN
    TAWARAN HARGA TERTINGGI
    SELURUH NEGARA @ LUAR NEGARA
    BROKER@WAKIL OWNER JUGA DIALU2KAN (JUJUR & SERIUS)
    ADA AGGREMENT DAN URUSNIAGA SAH…BERDAFTAR DGN WHO
    HUBUNGI@SMS@MMS 0177249723

    BalasPadam
  106. kami menerima tokek boxer bermula 415gram 16 inci dengan harga rm1juta...dan kami juga menerima tokek asli bermula 410gram dengan harga permulaan rm8juta..sasape yg berminat,kontek no sy...

    zacx 014-5353632

    BalasPadam
  107. saya nak jual tokek saya dgn harga lamsam..ada 2 ekor bintik putih...berat saya tak pasti..diberi makan serangga sahaja..sapa2 nak try pelihara di alu2kan sms saya ke 0105969827..saya di miri sarawak skrg..apa2 just sms..

    BalasPadam
  108. adui...siapa ada cicak tokek kol 0104286473...cicak tokek...cicak paling merajuk...mgalah kan pmpuan

    BalasPadam
  109. Tokek Berkrim Sg Siput3 April 2011 6:28 PTG

    Salam, saya ada 2 ekor CICAK TOKEK jantan seberat setengah kilo utk dijual. Kedua-dua warna biru pekat, satu berbintik merah tua satu lagi merah jambu. Dijamin RASA SEDAP sikit dari ayam belanda. Suara kuat dan merdu. ADA LESEN dari Jabatan PERHILITAN sepanjang thn 2011. Lokasi Sg. Siput, Perak. BONUS: 100 cengkerik kalau beli 2 ekor sekali. Hubungi saya di emel tokekberkrim@hotmail.com.

    BalasPadam
  110. bapak tokek....3 April 2011 11:06 PTG

    takyah lah korang dok ambik gambar tokek tu ni tokek aku dah makan ayam dah ni,tapi tak ada sapa nak beli,hantar kat cina pon dioarang takot nak angkat,,hantar kat india pon lebih kurang gak jawap nya,hari2 terkolap duit aku dok beli ayam sekor.dah la kuat pelahap pulak tu......sapa ada beran meh datan keramat hulu klang,ofer yang beran je,kerna aku tak minat dok ambik gambar tokek nak timbang ke,semua aku tak minat.kalau beran ko pangil la orang eropah ke,austaliar ke colombia ke....harap2 korang beran la,kalau dok cerita je tak habis nati....pikir2 la masa depan korang,sekor tu bukan berekor,ko beran,pangil la pegekuasa diorang pon tak berani nak ambik....call aku 012974668two

    BalasPadam
  111. tokek berat 100gram ada nak beli x?? berapa harga agknya.. email kat aku harga dia pokerflushallin@ymail.com

    BalasPadam
  112. aq mcari buyer tokek batu, 4kg..sapa bminat sila hubungi; 0104384756, skrg

    BalasPadam
  113. Salam semua...
    saya ada BANYAK Tokek yg beratnya dlm >250GM..saudara saya pengimport tokek dr luar masuk ke Malaysia...kalo nak beli seekor pun boleh atau nak beli lamsam(banyak ekor)...harga memang dijamin x mahal...10 ekor 12K shj!! ANDA BOLEH BELA SENDIRI ATAU JUAL ...MEMANG BERBALOI UNTUK BUAT INCOME YANG LUMAYAN!!! CALL SAYA REMY 012-9199468

    BalasPadam
  114. Salam kepada semua..
    Ini ditujukan kepada sesiapa yang berminat untuk membeli tokek (Bintik Merah).
    Spesis : Tokek Bunga/tokek bintik merah/tokek rumah
    Panjang : 15 inchi
    Berat Asal : 250g-310g
    Harga : Rm2000-Rm4000 seekor (Rm4000 hanya kepada pembeli yang ingin menimbang dahulu/ataau membeli tokek yg 250g ke atas)
    Location : Kedah
    Kami juga mempunyai tokek yg berat asalnya 250g ke bawah..Butirannya seperti di bawah..
    Spesis : Tokek Bintik Merah
    Panjang :11inci-13inci
    Berat Asal : 230g-250g
    Harga : RM200 seekor
    Location : Kedah
    Bilangan tokek yang dimiliki oleh kami boleh dikatakan agak banyak.sihat walafiat.Jadi kepada mana2 pembeli yg ingin membeli dalam bilangan yang banyak tiada masalah..Nak beli seekor pn bleh tp Jika pembelian melebihi 10ekor,harga yang ditawarkan bleh dirunding..Paling penting!!!Pembeli yg berminat boleh melihat dahulu atau memilih mana2 tokek yg berkenan.Tiada paksaan. Segala urusan adalah direct dengan owner.tanpa broker.Jika anda ingin kan gambar dahulu pn tiada masalah,hubungi saya dan saya akan MMSkan.
    Dan kepada broker2 ,mintak maaf kami tidak mempunyai barang yg besar..
    Jika ada pembeli yang berminat boleh menghubungi saya.
    Hp no: 0125648324 ...

    BalasPadam
  115. ade lagi tokek yg makan ayam tu? meh sini kite deal... ade bran?

    BalasPadam
  116. a,kum cm ni lah saya dah boring ngan owg yang main2..td pun ada owg ckp nak beli cicak tokek saya ni lepas saya mms pic diaorang main2 pulak....kalau nak betol2 deal la...sapa nak main2 g la cari owg lain....

    ok cm ni lah kepada sesiapa yang serious nak beli tokek saya berat 230g ada 2ekor.. 180g ada 1ekor n yang 160g ada 2ekor beserta telur 2biji..ok sesiapa yang berminat boleh menghubungi saya di talian 0178794551 ayed....
    selangor area.... kalau boleh saya nak langsam semua sekali murah2.. kalau nak satu satu pun leh jugak...untuk yang serious sahaja.... harga call saya dulu baru runding ok...murah je..

    BalasPadam
  117. a,kum sebenarnya saya dah boring ngan kerenah orang yang x serious. cm td ada owg call cakap betul2 nak beli tokek saya tp lepas saya mms kan pic rupa2nya diaorang main2...plz serious la...

    cm ni lah saya ada tokek berat 230g ada 2ekor.. 180g ada 1ekor n yang 160g ada 2ekor n telur 2biji...saya ingat nak langsam semua sekali dgn harga murah2, kalau nak satu satu pun leh jugak.. kalau berminat boleh hubungi saya di talian 0178794551 ayed...selangor area.. apa2 hal call ye nanti kita runding harga.. jangan risau comfirm puas hati...call ok..a,kum

    BalasPadam
  118. Salam semua...
    saya ada BANYAK Tokek yg beratnya dlm >250GM..saudara saya pengimport tokek dr luar masuk ke Malaysia...kalo nak beli seekor pun boleh atau nak beli lamsam(banyak ekor)...harga memang dijamin x mahal...10 ekor 12K shj!! ANDA BOLEH BELA SENDIRI ATAU JUAL ...MEMANG BERBALOI UNTUK BUAT INCOME YANG LUMAYAN!!! CALL SAYA REMY 012-9199468

    BalasPadam
  119. kalau siapa2 ada stok 330g~350g 8 ekor ke atas, sila hubungi saya di talian no @ 016-4895133 (Wilson) untuk urusan sign MOU dgn direct buyer.

    BalasPadam
  120. pada semua peminat tokek,hati-hati dgn segala mcm penipuan dlm urusan jual beli tokek...al maklum lah harga juta juta....anak biawak pun akan dikatakan tokek batu.....

    BalasPadam
  121. Tipuuu...je!

    BalasPadam
  122. jngan caya sangat eh....

    BalasPadam
  123. SALAM 1 MALAYSIA KEPADA PENGUSAHA-PENGUSAHA TOKEK DI MALAYSIA.KAMI MEMBELI TOKEK JENIS BINTIK MERAH ASLI BERMULA BERAT 400G KEATAS DAN TOKEK BOXER 420G KEATAS DENGAN HARGA BERIKUT:-

    400G - 450G = RM4 - 17J

    450G - 499G = RM18 - 40J

    500G - 549G = RM40 - 60J

    550G - 599G = RM62 - 88J

    600G - 649G = RM120 - 160J

    650G - 699G = RM180 - 220J

    700G - 749G = RM260 - 300J

    750G - 799G = RM340 - 400J

    800G - 849G = RM400 - 500J

    850G - 899G = RM550 - 650J

    900G - 950G = RM670 - 750J

    95OG - 1KG = RM770J - 1BILLION


    TOKEK BOXER

    420G = RM500K (HARGA BOLEH DIRUNDING)


    HARGA KAMI BERDASARKAN PADA KUALITI TOKEK ANDA.KAMI JUGA MEMBELI TOKEK DI LUAR MALAYSIA..SEKIRANYA ANDA BERMINAT UNTUK BERURUSAN DENGAN KAMI SILA SERTAKAN GAMBAR,NO TEL DAN HANTAR KE E-MAIL AURATOKEK@GMAIL.COM

    BalasPadam
  124. tokek semua penipu...termasuk buyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr setannnnnnnn

    BalasPadam
  125. aku ada tokek merah 250g....kol 0104286373..........sarawak

    BalasPadam
  126. kalu dikatakan buyer penipu kenapa owner pun tidak termasuk golongan penipu??fikir2la wahai sahabat...

    BalasPadam
  127. Benar atau tidak, saya memiliki lebih 80 ekor cicak tokek dgn kadar berat 200 gm. Lokasi tokek ada di Johor Bahru.

    Sesiapa yg berminat boleh hubungi saya : Isra 0127354878

    BalasPadam
  128. saya ada tokek berat dalam 300-320 gram..brpe mau angkat? jb.hariz@yahoo.com

    BalasPadam
  129. Sesiapa yang ingin menjual tokek merah,sila dail saya di talian 017-6152524

    BalasPadam
  130. saya mempunyai Tokek Bintik2 Merah beratnya 3ons (300gram)- 4ons lebih (400gram) keatas jika ada yang berminat mau serius beli,sy akan siap aggreement.Bagi pembeli atau broker yg serius aja ya..Lokasi BALI dan PULAU JAWA..INFO yang paling terbaru adalah pertemuan TOKEK BINTIK MERAH Berat kira2 1KG keatas Di kawasan Hutan di PULAU JAWA Dan saya bersama TOK GURU KIYAI saya masih dlm Proses menangkap kerana haiwan tersebut sangat liar dan berasal dr Rimba tersebut..Sila dapatkan info update yg akan sy paparkan disini..sila doa in kami agar bisa menangkap haiwan dlm waktu yg singkat..Sila Hubungi NO.HP 081933002646/087757422333 WAKIL DI MALAYSIA : 0197274505/0197821821 (Pn.Reina)

    BalasPadam
  131. Aku punya buyer ada di Surabaya Indonesia skarang.kepada owner/wakilowner yang dihormati,jika kalian ingin menjual dan ingin berurusniaga dengan kami, sila call ke: 0198318747 thanks..

    BalasPadam
  132. International Buyer ada di Surabaya Indonesia sekarang. Kepada Owner/Wakil Owner yang ingin menjual tokek kalian,dan ingin berurusniaga dengan kami, sila hubungi kami ke HP N0: 0198318747

    BalasPadam
  133. WAKIL DI MALAYSIA : 019-7063030/010-7063030/010-2345630 (TOK UBAN/JOHOR BAHRU) Anda bisa mendapatkan info terkini atau mau beli tokek2 seperti yg saya terangkan diatas dr wakil saya,sila hubungi TOK UBAN atau ADD FACEBOOK: SKYZNETZ utk melihat foto2 yg terkini tokek yg mau dijual...

    BalasPadam
  134. saya ada tokek 510 gram,ada buyer datang tapi x ada duit nak bayar kononya harga berjuta.serious buyer bukan broker sila email saya untuk genuine deal.bukan memain.juga ada seekor dlam lingkungan 430gram.email saya di (aliasadhhaadam@yahoo.com)tq

    BalasPadam
  135. we are indonesian gecko buyer, intending to buy your geckos with high price. Please visit our blog at http://geckobuyer. blogspot.com for more information.

    BalasPadam
  136. saya tau, x da tipu-tipu,tokek memang mahal, saya tau sebab sy alami sendiri bila pembeli nak dtg dan bawak duit cash beratus ribu..:)

    BalasPadam
  137. Mr Thong Chin Kong16 Mei 2011 3:37 PG

    16th May 2011


    From:

    Mr. Thong Chin Kong
    tokek_kingbuyer@yahoo.com
    Rawang, Selangor D.E.
    017-688 1186

    To:

    To Whom Its May Concern
    (Genuine Owner of Tokek)

    KEEN TO BUY GENUINE TOKEK.

    We refer to the above matter.

    Please be adviced that we are keen in buying tokek with creteria of 300g above and foremost 420g above in Peninsular of Malaysia (West Malaysia).

    If you have so, please:

    1) Please get news paper showing (focus) date of current day.
    2) Please get digital weighting machine.
    3) Put the tokek together with a piece of news paper showing date of current day on top of digital weighting machine.
    4) Take a picture (info needed: weight & current date).
    5) Issue offer letter / quotation (contains price, species, colour, lenght in inches, weight in gram, date of measure, total of tokek).

    Should you have all of the aboved mentioned please sent us the offer letter & picture of the tokek and SMS us (at 017-688 1186) / MMS (at 010-2600 965) / e-mail (at tokek_kingbuyer@yahoo.com).

    We'll only entertain the genuine owner with full creteria of the above mentioned. We are really appreciate if the price can be negotiate upon assessment of the tokek.

    Please be advice that we prefer to buy the tokek at our place in Rawang, Selangor and together we'll bring our lawyer and doctor veterinar to value the tokek condition.

    Transaction will be only in cash Ringgit Malaysia together with cash voucher immediate affected after we agreed to buy after our assessment infront of owner and witnesses.

    Should you have any quiry please do not hesitate to contact us at 017-688 1186 or at tokek_kingbuyer@yahoo.com.

    Thank you.

    initial
    Thong Chin Kong
    Director

    BalasPadam
  138. salam aku ader cicak tokek nak d kawen kan dgn cicak tokek betina... tpi masaalah dia cicak tokek aku ni pondan tk tau la dia nak ker tak nak..sesiapa ader cicak tokek betina mai try nak kenen kan..kot2 mana lah tau cicak tokek aku ubah jdi tokek jantan sejathi lak :))=))

    BalasPadam
  139. Anda Ada Tokek Dan Bermasalah utk Menjual Tokek? Hubungi Syarikat Perunding!
    FDNC Management Team adalah badan pengurusan membantu sesiapa shj yg mempunyai Tokek supaya dapat bertemu terus dgn pembeli (Genuien Buyer), Perkhidmat Secara Percuma Tertakluk Pada Terma&Syarat yang ditetapkan!!! Harga Boleh Dirunding Terus. PERKHIDMATAN 24hrs,
    Hubungi atau SMS Ditalian Bantuan Segera:
    +6011-19297307 / +6011-19616979
    Email: geckoasia@gmail.com

    BalasPadam
  140. saya memiliki tokek untuk dijual.
    170g 4ekor.
    210g 4ekor.
    jika berminat sila hubungi saya.
    0179758692.

    BalasPadam
  141. Mana ada tokek yang berat melebihi 400gm! Itu sebab mereka menawarkan harga tinggi berjuta ringgit yg melebihi 400gm, tambah pula 1kg seekor!

    BalasPadam
  142. ak pgang owner tokek ade 10 ekor smue...
    sekor 360g...
    lg 9 ekor 330g ats....
    owner nk tolak langsam 900k....
    klau ade buyer brg kat terengganu...
    cntct no 0127269633

    BalasPadam
  143. tokek batu 920g,0125910586.

    BalasPadam
  144. HARGA TERKINI CICAK TOKEK....JUN 2011
    1. 250 GRAM = RM 2500.00
    2. 300 GRAM = RM 4000.00
    3. 350 GRAM = RM 6000.00
    4. 400 GRAM = RM 10,000.00
    5. 450 GRAM = RM 60,000.00
    6. 500 GRAM = RM 800,000.00 - 1.5 JUTA.....
    7. 550 GRAM = RM 2 JUTA
    8. 600 GRAM = RM 5 JUTA - 10 JUTA

    BERURUS DENGAN WAKIL SAH SAHAJA,,,,,,,

    BalasPadam
  145. saya mempunyai tokek bintik merah...
    berat 310g..sape2 yang nk beli 60ribu
    sila hubungi saya di nombor 0127943145
    secepat mungkin..

    BalasPadam
  146. owner tokek,
    saye ade 5 ekor tokek bintik merah berat dr 150g-250g
    sape2 yg berminat dan mmpunyai harga yg menarik
    sila hubungi saya di 0172507132

    BalasPadam
  147. tokek berat dr 200 - 230g dijual pd harga rm300 seekor tp kena beli
    seratus ekor keatas...berminat sila hubungi atau sms ke redzuan
    0193556345...halim 0173139275

    BalasPadam
  148. helo... saye ade tokek 150g 2 ekor. Nak jual RM1200 dengan sangkar sekali..
    nak jual sebab nk pindah rumah... takde tempat nk bela die... harga negotable,, tq
    call man : 0133184161

    BalasPadam
  149. I am the REAL OWNER of TOKAY GECKO weight 250 gram - 320 gram. Location Negeri Sembilan. I find the SERIOUS n GENUINE BUYER. Just tell me your PRICE, SET FOR APPOINTMENT n MAKE A DEAL.

    daS - 0123308976

    BalasPadam
  150. Salam semua. Saya ada tokek merah tapi baru jer mati. Berat dalam 400gram. Ada sesiapa berminat nak beli ker?

    BalasPadam
  151. saya ada tokek bintik merah berat 250g-300g 200 ekor.ada yg berminat?harga bleh runding...

    BalasPadam
  152. si bodoh ni tgglkn la no tepon bodoh..
    cmni ke nk bisnes bangang..

    BalasPadam
  153. salam,saya ingin menjual tokek.

    -warna putih bintik merah
    -190g-230g (besar 3 jari)
    -origin:kepulauan laos
    -harga boleh runding.
    -4 ekor nak let go.
    -melaka

    pls contact:-0163286408

    take it or leave it! :)

    BalasPadam
  154. salam...kepada owner/wakil owner, kami ingin membeli tokek anda dengan harga international.kami ada serious n genuine buyer yang membeli tokek anda. minimum 8 ekor berat minimum 330g 18 inci keatas dan sekurang2nya ada ikut 1 atau 2 ekor berat 420g keatas. area MALAYSIA. dan 1kg++ untuk diluar kawasan malaysia.sila contact ke >>> 0165846167

    BalasPadam
  155. aku ada 3 ekor tokek 420gram ++..sapa berminat boleh hubungi aku....0128837426..

    BalasPadam
  156. tokek kecik2 utk dijual...
    pjg 10",12",13",14",15"dan 16"...
    kalauu berminat cal 0127269633..
    hrge murah dan bleh runding...

    BalasPadam
  157. Dah 4 bulan saya cuba jual tokek saya seberat 470gram,, dah macam2 broker/PA Buyer datang & lihat live tapi sampai sekarang tak nampak muka doktor @ Buyer. Nak bagi gambar pun dah letih macam-macam prosedur, kotak rokok, botol mineral water 1.5L, tali tape, kertas A4, surat khabar, siap ambik sendiri gambar pun ada. Semua cara dah digunapakai namun x juga berjaya. Apa citer ni wahai broker maut tokek/PA Buaya???. Nak deal tokek saya senang jer, bawa cash 200K tokek terus boleh angkat bawa masuk hotel dan deal 50/50. saya bg masa 5 hari waktu bekerja, lebih masa 200K hangus!! kalau datang bawa 200K, tokek takde saya bayar penalti 200K cash. Ada berani!!!??? email saya sgmin@yahoo.com

    BalasPadam
  158. Pegi mampusss semua broker tokek,,,,,,,,

    BalasPadam
  159. Hi, sgmin@yahoo.com.janganlah kau menipu... kau mau jual barang pun tidak di serta kan N0. cntact, email pun bagi yang tidak terdaftar pada yahoo.apa niat kau sebenarnya ? nak menempah tiket masuk neraka ke ???

    BalasPadam
  160. mak kau punya email ler yg tak daftar dengan yahoo. ko pandai guna email tak! Broker maut memang macam tu,, meniaga pakai air liur,, sape2 nak urusniaga tokek 470gram (24.5 inci) email kpd sgmin@yahoo.com// jangan jadi mamat kat atas nie, tak tau email salahkan kita plak! cokodok tul...

    BalasPadam
  161. Broker,,,, broker maut,,,, PA buyer = Buaya,,, kelakor ler citer tokek ni!!! Hua...ha..ha.. geli lubang buntut aku,,,

    BalasPadam
  162. Bro sgmin,saya berminat nak berurusan dengan kamu.sila sms saya dan kemudian saya akan call kamu untuk urusan.ni NO.contact >> 0165846167

    BalasPadam
  163. Pasal tokek ni, pakcik nak bgtau... pernah sekali buat urusan jual tokek sendiri 400gram yg pakcik dpt dari lombok, indonesia. Yg menariknya bukan pasal timbul lah broker yg cakap dia boleh terus direct international buyer, tapi bila berurusan broker lain pulak yg timbul. Broker yg timbul tu plak buat urusan dengan PA Buyer kononnya, last-last yg timbul broker jugak, lepas broker, broker, pas broker timbul beruk & kera. last-last pakcik jual cash kat sorang local buyer cina, dia beli 100K tunai. lepas ler pakcik cover modal beli tokek ni,,. Nasihat pakcik : hati-hati dengan mainan broker/beruk kera, diaorang ni kebanyakannya kaki kencing!! Semoga Allah S.W.T memaafkan mereka dan selamat duania akhirat... amin. Maafkan pakcik atas kekasaran bahasa...

    BalasPadam
  164. saya sokong 100% Bro sgmin,kepada broker,, broker maut kalau nak deal dengan orang jangan cakap kosong saja .bawa buyer datang bawa duit dulu baru kita boleh deal.5 hari tak ada apa 2 duit 200k hangus.

    BalasPadam
  165. Pundek la broker,, pi jual kuih raya lagi baguih.. taksub nak kaya sanggup menipu, itulah sifat orang-orang munafik,,,

    BalasPadam
  166. No.contact >> 0165846167
    awak broker ke buyer! E-mail Syarat2 kepada sgmin@yahoo.com, tq

    BalasPadam
  167. saya Azali dari Lembah Klang ingin MEMBERI PERCUMA sahaja tokek dibawah jagaan(sepasang) saya dah setahun berat masa beli 180gram dan skang pun hanya 180 lebih sahaja.Alasan saya x larat nak bagi makan cengkerik hari2 tapi berat x naik2.mungkin kawasan rumah taman x sesuai. siapa yang nak call sy 0126025935

    BalasPadam
  168. Kepada pemilik2 tokek yang mempunyai berat420g (tokek asli ) dan keatas,untuk makluman...serious genuine buyer ada dikawasan malaysia skrg.saya PA Buyer dan sila direct call saya untuk bincang di >>> 0168198803.syarat tdk bnyak yang penting jujur.

    BalasPadam
  169. membeli tokek asli berat mulai dari 250g@14 inci-399g@22 inci.dengan international deal.untuk makluman,berat 250g-299g@ 14inci-17inci,minimum 50ekor.spec buyer, berat tokek harus seimbang dengan pjgnya.opened international dealing at penang from 1 ogos. sesiapa yang ingin menjual tokek,sila hubungi saya ke >>> 0165846167 dengan harga international.

    BalasPadam
  170. please saya kesian jugak kat BROKER yang jujur.ada yang sampaikeluar wang simpanan sendiri nak mengharapkan ganjaran yang dibahagi-bahagikan tuh.Tanpa Broker ni,Jgn harap owner mahupun Buyer dapat dipertemukan.Bila masuk bilik hotel....masing-masing tukar nombor pastu kata urusan tak jadi.Last2 dah jual pulak kat buyer yang broker bawak.plz jgn tamak sgt owner,kan sama2 cari makan.Owner senang...Buyer senang dan broker turut tumpang.Kesian mereka jgn dok kutuk sgt.....Owner tahu goyang kaki jer kat umah,yerlah takkan nak bawak kehulur-hilir si tokek tak berdosa tu...si buyer pulak takkan nak kesana kemari dgn duit yang bukan sikit kadang2 dibawa.kang kena rompak......so saper yang buat kerja???kesian broker.TAPI nasihat saya jgnlag jadi broker yang cakap menipu....kalau broker betul ckp jer broker jgn ngaku PA buyer lah,Setting Buyer lah Kesian pualk kat owner Punya tokek yang dok susut barang tiap kali ditimbang oleh broker.ppun sama dengan broker buyer kesian jln jauh tup tup brg tak cukup spek atau lagi malang takder barang....hehehe Dunia tokek.

    BalasPadam
  171. ini benaran tdk sih,atau hanya omong belaka...............

    BalasPadam
  172. sy adi dr sg petani…

    sy nak cari pembeli tokek yg kecil2(13 ke 17 inci),pls call me 0124019865

    BalasPadam
  173. ak ada tokek 22inci...kalo gentle nk berurusan cal ak....snang je...kaki piang....alamatnya terbang la kpala ko.....ni gntle....xda nk tgu2 buyer la pe la....cal ak.....0178845126.....along

    BalasPadam
  174. sy ade 1 ekor 600g tokek bintik merah. terbaru 100j ade buyer nak beli.biar kami selesai urusan dulu. kalau ade buyer yg boleh offer lagi tinggi(nyatakan harga anda) next tokek kita deal .- sila tinggalkan no tel anda di portal ini.
    peguam n doktor pun turut ada. "YG PENTING JUJUR DAN AMANAH".

    BalasPadam
  175. segar,no sy 0192287160

    BalasPadam
  176. aku tak tahu la semua ni betul ke tak....kejap ada buyer kejap kata kelentong yg mana aku nak dgr ni...?kesian pada org2 yg sanggup g cari tokek ni.dah la nak mencari nya susah

    BalasPadam
  177. Bro,SEGAR...sila hubungi saya untuk urusan yang jujur dan cepat...TQ. 0165846167 / email: hunterborneo@gmail.com ( Madam Lin )

    BalasPadam
  178. Saya ada tokek hendak di jual.Ada 3 ekor & berat setiap se ekor melebihi dari 300g. Berminat sila hubungi Pak Joe di No tel 0139266518 @ boleh datang Terus Ke rumah. Tq

    BalasPadam
  179. Saya mempunyai cicak Tokek lebih kurang 200gram..harga boleh berunding..badan hijau kebiruan dan berbintik merah.Contact number:-0169000541 Magen

    BalasPadam
  180. segar brkata masih ada 600g tu contact:0199122989 urgent

    BalasPadam
  181. aku pernah jumpa orang yg sanggup tido kat hutan tebal semata mata cari tokek. memang betul dah dapat tokek yg sepanjang 5 kaki. tapi tak hidup lama.tak sempat kluar hutan dah kiok! bawak kluar bangkai je sebagai bukti memang ada tokek yg sebesar buaya.hmmm... tokek. tokek.

    BalasPadam
  182. Alhamdulilah dah jual. aku tau harga sebenar lagi tinggi. nak rest 2 bulan dulu... yahoo.

    1 minggu jugak la proses.

    nanti klu aku ade tokek lagi aku akan cari harga yang paling tinggi. no tel korang aku dah save. ty

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tokek Bintik Merah 390g/420g


      Hello,

      di sini saya bagi link secara terperinci mengenai tokek saya.

      sila copy dan paste link ini » http://images-upload.webs.com/tokek/index.html

      Sekiranya berminat saya sudi menghantar video clip pendek Tokek saya.

      Owner : Nazrul
      email : nazrulkhairuddin@gmail.com

      P/S : Mencari serius Buyer sahaja

      Padam
    2. Tokek Bintik Merah 390g/420g


      Hello,

      di sini saya bagi link secara terperinci mengenai tokek saya.

      sila copy dan paste link ini » http://images-upload.webs.com/tokek/index.html

      Sekiranya berminat saya sudi menghantar video clip pendek Tokek saya.

      Owner : Nazrul
      email : nazrulkhairuddin@gmail.com

      P/S : Mencari serius Buyer sahaja

      Padam
  183. salam aku ada tokek 650gram.aku amik tokek ni dekat medan sapa yg berminat e-mail aku zaiful_ngv@yahoo.com.my

    BalasPadam
  184. saya ader tokek 350 grm 15 ekor hendak dijual,,sesiapa buye yg berminat boleh bg harga setiap ekor berapa kt email sya

    BalasPadam
  185. Bro, kalau betul ade 650g col/contact saya segera Bro
    0128404335 direct buyer

    BalasPadam
  186. Bro? ada sesapa yg tau tak kalau tokek putus ekor boleh tumbuh balik tak? berapa lama? bela dalam akuarium boleh ke? ada yg kata baik buat rumah kayu. tapi aku tengok ramai je bela dalam akuarium?

    BalasPadam
  187. betol la semua ni,,,saya pun br selesai urusan jual tokek bintik merah berat 430grm pnjg 23 inci
    harga buyer ambik juta gk laaa,,,urusan sattle kt seminggu gk laaa

    BalasPadam
  188. Tokek Merah Untuk dijual....
    Size 12-13inci = RM 180sekor (Lumsum 30-50ekor RM 150sekor)
    Size 14-15inci = Rm 300 sekor (Lumsum 10-20ekor RM 250sekor)
    Size 15.5-16inci RM 600-1000 sekor (Lumsum 10skor RM 500sekor)
    12-13inci (50ekor 6k shj)
    14-15inci (20ekor)
    Call jika berminat utk pemelihara yg btul2 berminat
    0129844580

    BalasPadam
  189. Kepada Owner2 yg memiliki Tokek minimum 420g dan keatas, Silalah berhubung dengan saya untuk urusan tokek anda.Urusan semua di Malaysia. Keutamaan SEMENANJUNG, SABAH DAN SARAWAK. SMS/CALL di 0165846167 ( Madam Lin )

    BalasPadam
  190. jual beli binatang yang haram dimakan hukumnya haram. Maka duit yg terhasil adalah haram.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh bg hadis tak yg kata jual beli binatang haram hukumnya haram.. kalau belajar tak abis jgn belagak nk ckp bukan2. baca dulu hadis dengar ceramah. allah buat semua kejadian ade sebab.

      Padam
  191. Tokek Bintik Merah 390g/420g


    Hello,

    di sini saya bagi link secara terperinci mengenai tokek saya.

    sila copy dan paste link ini » http://images-upload.webs.com/tokek/index.html

    Sekiranya berminat saya sudi menghantar video clip pendek Tokek saya.

    Owner : Nazrul

    P/S : Mencari serius Buyer sahaja

    BalasPadam
  192. ada yang jual di indonesia gak?

    BalasPadam
  193. ada yang menjual tokek di indonesia gak?kalo pun di malaysia gimana caranya?

    BalasPadam