Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

11 Oktober 2010

Aku Pembeli DVD Cetak Rompak

Pada aku undang2 di Malaysia hanya melindungi 3 golongan sahaja iaitu Pengedar Dadah Sintetik, Ceti-ceti haram/along dan penjual DVD cetak rompak. Setakat ini jarang kita dengar pengedar2 dadah, ketua2 along dan pengilang DVD cetak rompak kena tangkap, kena penjara atau kena kompaun. Yang biasanya kena dakwa ialah pengunjung2 kelab malam, runner untuk along dan selepas ini mungkin orang2 seperti kita yang tak mampu nak beli DVD original. Nak tahu sebabnya? Fikir2kanlah sendiri.

Harga DVD original masih RM59.90 sekeping. Kalau Blue ray original masih seratus lebih. Dengan gaji kita sekarang, mampukah kita nak beli yang original? Walaupun ada yang mampu, tetapi tak ramai. Masih terlalu mahal untuk orang2 seperti kita.

Aku berikan diriku sendiri sebagai contoh. Aku bukannya menyokong cetak rompak. Tapi apa pilihan yang aku ada? Sebagai seorang yang dah berkeluarga, aku tak boleh nak selalu tengok wayang. Pantang ada wayang baru, mesti nak masuk panggung punya. Kalau waktu bujang lainlah. Kang menjadi contoh yang tak baik kat anak2. Sesekali pergi bolehlah. Itupun kena bawak anak bini sekali. Nak mampus pergi sorang2. Kang ada yang 'bertindak atas maklumat' karang. Cerita lawak2, cerita kartun bolehlah ajak anak2. Kalau cerita ganas2 dan kena banyak berfikir takkan nak bawak anak2? Nanti asyik bertanya bila nak habis. Nak tak nak kena cari DVD jugak.

Orang macam aku memang tiada benda lain untuk mengisi masa lapang atau melapangkan fikiran. Aku tak pandai bersukan, aku tak minat sukan, aku tak pernah clubbing dan aku tak minat nak clubbing. Balik2 pergi kerja, balik kerja, melayan anak2, melayan ikan dan kucing, melayan pokok2 bunga, melayan kamera. Jadi menonton DVDlah cara aku mengisi kebosanan hidup.

Sekarang ni pekerja2 kat kedai mamak hujung klinik aku sibuk tanya dan ajak aku tengok wayang Tamil terbaru Rajnikanth. Ramai kata wayang ni bagus. Pecah panggung punya. Tapi tak tergamak aku nak tinggalkan anak bini dan ikut diaorang tengok wayang. Kalau aku pergi sendiri lagi tak tergamak aku. Jadi apa pilihan yang aku ada? DVD cetak rompaklah.

Kesudahannya, aku tetap akan beli DVD cetak rompak. Selagi harga DVD original masih lebih 30 ringgit sekeping, aku takkan membelinya. Nak kena saman, samanlah. Nak masuk penjara, masuklah.

Wrong to go after buyers

WHAT kind of legal system in a democratic country punishes the victim and rewards the culprit? If the law against pirated DVD/VCD buyers is implemented, Malaysia will look bad in the eyes of the world. Before the relevant authorities pass this law, please consider the repercussions.

When there is a lack of affordable home entertainment, people, especially the young, may resort to unsavoury activities such as loafing, vandalism, gambling and other underground pursuits. As the saying goes, “an idle mind is the devil’s workshop”. The Government would have more problems to worry about.

Don’t underestimate the cunning of the human mind. Illegal mini cinemas and underground outlets may sprout in residential areas and kampungs. All you need are a big TV screen, a DVD player and an original disc. Charge RM1 or RM2 with an audience of 10-20 people per session!

Furthermore, if one buys a pirated DVD and destroys it after viewing, what proof do you have? Collect the remnants? How do you differentiate between DVDs bought before and after the implementation of the law? When someone is caught with pirated DVDs and cannot pay the fines, what then? Put him in prison with murderers, rapists and hardcore criminals? Or give him the rotan, one lash for every pirated DVD he owns and have the whole world laugh at us?
The pirated DVD/VCD dealers and other predators will exploit all loopholes in the law for their own gains. They will not care less what happens to the buyers as long as they are free to ply their trade. Do not implement a law that defeats its purpose. Instead of curing one headache, it would cause 10 migraines!

By the way, if you arrest pirated DVD/VCD buyers, then you must also arrest others – tourists and foreigners included – who buy, wear or use imitation branded goods like jeans, shirts, watches, handbags, bags, belts, shoes, handphones, electronic appliances and accessories.

FOOD FOR THOUGHT,
Penang.


1 ulasan:

  1. Salam,aku setuju sangat dengan pendapat ngko,kalu ngko betul2 berminat dengan Dvd(ape2 cerite),ngko boleh hubungi aku,aku org melayu,aku jual sangat murah berbanding dengan org cina yg jual rm10 ke atas.aku pun sebenarnya dah ramai customer tetap,aku tak jual bukak kedai,mesti kena tangkap,kalu org cine bukak keai lepas pulak takpe pulak,jadi aku cuma cari customer yg boleh dipercayai,mane x ramainyer customer tetap aku,dah aku jual Rm5 satu,kalu sekali ngan cover kena tambah rm1,jadi senang citer rm6 ringgit je lah,tp yg membuatkan customer tetap aku setia dengan aku adalah keranaaku jual yg cantik punya gambar(clear meman puas hati) DVDcopy,kalu WEBCAM,TS copy aku x jual sebab gambar wayang buat ape,ak punya DVD copy Original.Macam2 cerita ada,semua ada,kalu ngko berminat nak jadi buyer aku,ngko msg/call aku,kalu jauh ak boleh pos tp ngko kena tanggug lah kos pos.msg lah aku cerita ape yg ngko nak,ape2 hal kita bincang semula,akuharap ngko bukan polis pulak menyamar,kesian aku,nie keje part time aku/memang hobby aku menonton movie.

    ni no aku =010-3249710

    BalasPadam