Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2010

Aku dan pandangan Tun M

Imej
Najib patut dengar pandangan Tun Mahathir. Alasan2nya sangat kukuh. Walaupun beliau seorang doktor by profession, dia adalah pakar ekonomi tak bertauliah. Kejayaannya membebaskan Malaysia daripada gawat 90-an membuktikannya.

Adakah kepimpinan sekarang akan mendengar nasihat Tun?

Aku rasa tidak. Ramai ahli politik dan ahli perniagaan termasuk kroni2 UMNO yang akan rugi besar jika projek tersebut tidak diteruskan.
We don’t need Warisan Merdeka yet, says Dr MKUALA LUMPUR: Malaysia has no need for the 100-storey Warisan Merdeka as yet, says former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad. “I see signs everywhere saying ‘for sale’ or ‘for rent’ in quite a number of places,” he said. “This means we have a surplus of office space,” he added when addressing a full house lecture titled “Revisiting Vision 2020” yesterday. “I must admit I am biased. And I would like to retain it (the Petronas Twin Tower) as the tallest building in Malaysia,” he said in reference to the landmark which was built …

Aku dan Houseman Zaman Sekarang

Housemen today are pampered

CONGRATULATIONS on your expose on the houseman sham. I think it is high time this issue be brought to the attention of the authorities concerned.
As a medical officer, I’ve seen the rapid deterioration of the quality of housemen over the years. When I completed my housemanship a couple of years ago, my batch was still deemed “lousy” and did not reach the standards required by the ministry. That was with 10-15 housemen in charge per department. Now with 40-50 housemen per department, it seemed that their training has been compromised. What frustrates me the most as a medical officer is how some parties attempt to “protect” their interests, citing that they are stressed. To be honest, what stress?
Back in the old days, there were only two or three housemen in charge per ward whereas now, there are sometimes up to 10. Apart from that, there were only two housemen on call per day back then but due to the influx, the number has been increased to six.…

Aku dan Pameran MAHA 2010

Imej
Kepada sesiapa yang tak larat nak mengharungi jem dan bersusah2 nak cari parking, korang layanlah sebahagian daripada 200 gambar yang aku ambik sepanjang 5 jam aku di sana. Satu pengalaman menarik tetapi rasanya cukuplah sekali. Tak sanggup nak berpanas, berhujan, naik traktor, turun traktor, naik bas, turun bas.

Aku memang jarang2 melawat pameran dan ekspo sebesar ini. Tapi MAHA 2010 memang menunjukkan bahawa kalau negara lain boleh buat, Malaysia pun boleh juga. Banyak juga ilmu yang aku dapat.

Ada lagi gambar2 daripada DSLR cabuk aku di Facebook aku dan korang boleh juga melawat di sini untuk info lanjut.






































Aku dan Mee Bandung

Imej
RnR Pagoh Arah Utara.
Gerai No 3.



Mee Bandung dia sedap sangat.
9/10 markah.
Teringat masa makan benda yang sama
kat gerai2 Bentayan di tepi Sg Muar.
Hari2 makan Mee Bandung pun tak jemu jugak.




Maaf. Habis licin. Lain kali aku bubuh gambar sebelum dimakan...

p.s Teh Tarik kat sini tak berapa sedap.
Tak boleh lawan kedai mamak punya.



Aku dan Wedding Anniversary

Hari ini Wedding Anniversary aku yang ke -14.
Aku menyambutnya dengan berjalan2 sekitar pameran MAHA 2010.
Cadang nak beli kambing seekor sebagai hadiah hari ulangtahun
tapi takda sapa yang jual kambing.
Susu kambing adalah...
Apa2pun terima kasih wife kerana sentiasa disisiku sepanjang 14 tahun ini.
" Kau pelengkap hidupku "


Aku ke Sate Kajang Hj Samuri

Imej
Hanya 7 km jaraknya daripada UKM.
Sate Kajang Hj Samuri adalah yang terbaik.
Lokasinya senang nak cari.
Layanan pantas.
Restorannya bersih.
Hiasan menarik.
Dan paling penting, satenya sangat2 sedap.
Tak rugi datang jauh2...

Aku dan Nasib MO Sekarang

Email ini dikirim kepadaku oleh seorang sahabat lamaku yang beberapa kali gagal mendapat tempat ke program Master. Beliau berhenti kerja selepas setahun surat ini ditulis dan sekarang khabarnya bekerja dengan syarikat insurans. Semasa tsunami melanda Acheh, beliau menghantar email kepadaku bahawa beliau berada di Sri Lanka untuk mengambil seorang pesakit di sana. Aku dah tak dapat menghubunginya lagi selepas itu.

Surat ini dikirim ke suratkhabar NST tetapi tidak disiarkan.
To :
The Editor
New Straits Times
31 Jalan Riong
59100 Kuala Lumpur.

24.07.2004

Dear Sir

SUB : GOVERNMENT DOCTOR CALLS IT QUITS

I would be grateful if you could publish this letter.

After serving with the Ministry of Health for the past 6 years, I have finally decided to resign. The reason I am leaving is not because of the low salary or the ever-increasing workload though it definitely contributed to helping me make my decision. The reason I am leaving is because of the lack of opportunities available to pursue the mast…

Aku ke UKM Bangi

Imej

Aku dan Houseman Zaman Sekarang

Imej
Zaman 90-an dulu, 2 housemen jaga 28 patients. On call selang 3 hari tidak termasuk passive calls. Bermakna hampir setiap masa aku berada di hospital. Kalau di universiti dulu aku belajar sebanyak teori yang mungkin, semasa houseman aku belajar hampir semua prosedur. Bila aku dicampak ke hospital daerah, hampir semua kes aku kena handle sendiri. Aku antara doktor yang berani buat Vacuum dan Forcep Delivery di hospital daerah. Aku juga antara doktor yang berani buat D+C under sedation di hospital daerah. Aku juga antara yang berani buat suprapubic catheterization kat Unit Kecemasan.

Doktor sekarang? Aku hantar kes Paraphimosis pun disuruhnya patient balik rumah. Compound Fracture pun suruh balik rumah dulu. Dan yang paling tragis ialah bila mereka misdiagnosed Acute Leukemia walaupun White Cell count mencecah 45 ooo. Dah arwah dah adik tu.

Siapa yang patut dipersalahkan? Doktor? Ibubapa? Kerajaan? Aku pilih kerajaan. Mereka menukar dasar untuk kepentingan jangka pendek sahaja. Konon n…

Aku dan Persandingan Ida-Herman(4)

Imej
Baru belajar2 nak ambik gambar potret.
Lepas ni kena belajar make-up guna Photoshop.


Aku dan Perkahwinan Ida-Herman(5)

Imej
Alhamdulilah,
segala2nya telah selesai.
Selepas ini kena bertandang ke rumah pengantin lelaki pulak di Muar.


Aku dan Salam Perpisahan

Imej
Gambar2 dimajlis perpisahan wife dan 3 orang guru lain yang akan meninggalkan sekolah. Aku semakin tak puashati dengan kamera aku. Tukar setting camnapun, gambar masih tak seperti yang en_me ambik. Simpanan masih tak cukup lagi untuk upgrade ke 60D. Frust.

Aku dan Anak Bungsuku

Sepanjang hidupnya, dia tak pernah berpisah dengan emak dan bapaknya.
Kalau ada pun setakat 2-3 hari.
Itupun kat rumah atuknya di kampung.
Inilah kali pertama.
3 minggu lamanya.
Bukannya dekat tapi nun jauh di Bangi sana.
Boleh ke?
Mengurus diri sendiri?
Tidur sendirian?
Kalau sakit macamana?
Kalau rindu macamana?
Kalau menangis macamana?
Entahlah...



Aku dan nasib 2Alam

Grandiosity is chiefly associated with narcissistic personality disorder, but also commonly features in manic or hypomanic episodes of bipolar disorder. It refers to an unrealistic sense of superiority, a sustained view of oneself as better than others that causes the narcissist to view others with disdain or as inferior. It also refers to a sense of uniqueness, the belief that few others have in common with oneself and that one can only be understood by a few or very special people.

Grandiosity is distinct from grandiose delusions, in that the sufferer has insight into their loss of touch with reality.


IN the 1980s, the rallying cry "Malaysia Boleh" took the nation by storm. It was a slogan spurring Malaysians to excel in whatever they put their minds to. And they have. They have trekked across the South Pole, sailed solo around the world, reached the peak of Mount Everest and launched into outer space. But that's not all. Some don't just try to break any r…

Aku dan Malaysia Boleh!

Dah lama tak tengok perlawanan sukan yang mendebarkan. Awal2 lagi aku jangka kita akan kalah kepada India. Tapi semangat melawan yang ditunjukkan oleh pemain2 hoki kita cukup membakar perasaan. Tahniah untuk team hoki kita. Tinggal selangkah lagi untuk mencipta sejarah. Malaysia Boleh!
MALAYSIA BEAT INDIA TO MAKE HISTORIC FINAL GUANGZHOU, Nov 23 (Bernama) -- A golden goal by Muhammad Amin Rahim five minutes into extra time saw Malaysia beat India 4-3 and march into their first ever men''s hockey Asian Games final since 1958. The historic win against the former World champion and the recent Commonwealth Games gold medallist, sent the Malaysian camp into a frenzy and opened a new chapter in Malaysian hockey. Malaysia came from behind twice against the Indians to tie the match at 3-3 in regulation play, forcing the match into sudden-death extra-time. With the win, the Malaysians who failed to win a medal in Doha four years ago, avenged the 2-3 defeat to India at the New Delhi…

Aku dan Cambodia Stampede

Imej
Cambodia stampede kills at least 375 at festivalBy Prak Chan ThulPHNOM PENH - A stampede on a bridge in Cambodia's capital killed at least 375 people when thousands panicked, pinning and trampling revellers on the last day of a festival marking the end of the rainy season. The stampede began late on Monday on a small bridge lined with lights connecting Phnom Penh to an island where a crowd of mostly young people had gathered to celebrate the water festival and watch a concert. Survivors said panic set in when shouts went up that several people had been electrocuted. Police said some people also shouted that the bridge was about to collapse as thousands of people were heading back to the city centre. The victims suffocated or were trampled and some survivors said they were wedged into the crowd of living and dead for hours. Police sprayed water so survivors could drink, some said. "People were shouting that someone had been electrocuted, to run back," Touch Loch,…