Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

22 November 2010

Aku dan Demam Denggi

Early detection? Aku susah2 tulis surat rujukan ke Unit Kecemasan hospital daerah, akhirnya pesakit dihantar ke Unit Pesakit Luar sahaja. Pesakit demam 40 darjah, hanya beri Paracetamol. Aku call, MO kata dia sangat sibuk dan tak sempat nak entertain aku...Sedih. Banyak dah pengalaman pahit menghantar kes2 suspected Dengue ke hospital kerajaan. Sekarang ni selagi aku boleh rawat, aku rawat dulu kat klinik aku. Ambik darah, masuk IV drip dan sebagainya. Pesakit sekarang punya atitude masih sama. Takut nak ke hospital, malas nak tunggu lama2 kat hospital, anak2 takda orang jaga, kerja kat ofis berlambak2.

Jadi aku kena tunggu keputusan ujian darah dulu. Kalau dah confirmed Dengue, baru aku hantar ke hospital. Yang baru aku suspected Dengue, semua macam mengelak nak ke hospital. Mereka tak cukup takut kena Dengue. Selagi takda ruam2 atau hidung berdarah, selagi itulah mereka rasa mereka masih dalam zon selamat.

Ada pesakit aku platelet tinggal 45 000 pun masih tak nak ke hospital. Aku siap jemput kat rumah dan heret dia ke hospital. Kalau apa2 terjadi, dengan aku sekali kena menghadap lembaga Mortality Review. Lagi sedih.

Detect dengue early, Liow urges doctors

By JOSHUA FOONG
joshuafoong@thestar.com.my

KUALA LUMPUR: Early detection of dengue is paramount in preventing the death rate from going up. Doctors need to form a definitive diagnosis swiftly, so a dengue patient can get treatment in the quickest possible time, said Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai.

“If doctors don’t know how to detect it early and send patients to the hospital too late, the death rate will go up. In the past patients could die after a week, now a patient can die after four days,” Liow said after launching a conference on infectious diseases here yesterday.

“When people see a doctor for a fever, the doctor must try to rule out dengue before looking for other possibilities,” he added.

Liow said the lack of detection skills among doctors was not due to incompetence.

“Doctors should follow the clinical guidelines for dengue on the ministry’s website,” he added.
Malaysian Medical Association president Dr David Quek said the onset of dengue in the first few days could be very misleading. It might look like a flu or a cold but there are symptoms which are more serious like severe bone ache, backache, headache and very high fever, he said.

“Our doctors are not incompetent, sometimes it is also not easy to persuade patients to go to the hospital,” he added.

Meanwhile, two deaths were recorded in Sabah yesterday, bringing the total number of deaths to 125 this year.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan