Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

22 Januari 2011

Aku dan Pesakit Hari Ini


Seorang kakak berusia 34 tahun.
Dah 2 tahun berkahwin.
Mengandung anak sulung.
Hadir ke klinik aku setiap bulan untuk regular check up.
Genap 37 minggu semalam.
Segala2nya normal sebelum ini.
Mengadu bayi kurang bergerak semenjak seminggu yang lalu.
Tak hiraukan sebab nak tunggu jumpa aku semalam.
Segala2nya normal kecuali denyut jantung bayi dah tiada.
Sungguh berat nak memberitahu berita buruk kat dia dan suaminya.
Tak tahu macamana nak mulakan ayat.
Hampir satu minit aku terdiam di depan skrin ultrasound.
Sebak juga dihati bila melihat kakak tu menitiskan airmata.
Siapa yang patut dipersalahkan?
Baca disini untuk mencari sebab-sebabnya.

7 ulasan:

  1. Islam ke? kalau Islam, anak tu pasti tunggu ibu dia kat syurga~

    BalasPadam
  2. Islam.
    Dalam sedih dia redha...
    Bukan rezekinya.

    Kalau bukan Islam,
    mesti ada yang nak disalahkan...

    BalasPadam
  3. so sad to read this entry... as a mother i know how she feels.. moga allah memberi kekauatan utk ibu tersebut menghadapi dugaan besar itu...

    BalasPadam
  4. takde siapa ajar dia fetal count to 10 ker?
    its basic thing, yet boleh menyelamatkan nyawa..

    BalasPadam
  5. Saya tak sempat nak ajar FKC lagi...
    Tu yg sedih tu...

    BalasPadam
  6. bukan 28 week doc dh patut ajar fatal count ker ke... too bad!

    BalasPadam
  7. Kadang2 bila pesakit dah ramai,
    benda2 kecik2 kita termissed.

    Memang selalu beringat2,
    tetapi kita hanya manusia...

    BalasPadam