Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

24 Januari 2011

Aku dan Berita Hari Ini

Tulis blog boleh untung 1 juta setahun? Ini fakta ke auta? Aku dah lebih 6 bulan register dengan Nuffnang. Nak dapat seratus ringgit pun macam payah bebeno. Kalau setahun boleh dapat seribu pun dah kira bagus dah. Sapa ada tips bagus2 untuk naikkan rating silalah beritahu...





M’sian bloggers earn up to RM1mil annually
BLOGGERS and blog operators these days are able to chalk up revenues of up to RM1mil annually, according to Berita Harian’s front-page report. According to the daily, bloggers, who post their personal accounts are now exploiting their blogs for business transactions or advertisement placements, earning an average monthly income of RM70,000.

The daily highlighted blogger Mira Abu Bakar, whose highest monthly income revenue through advertising revenue was RM12,000 in 2008. Mira, who has been operating her blog Redmummy.com since 2005, earns an average monthly revenue of RM2,000. She admitted that she had to declare her side income with the Inland Revenue Board (IRB) as she was unaware about it until she received an audit.

An IRB spokesman said online businesses including via Facebook were bound by the Income Tax Act 1967 and their income were taxable just like fixed income. Nuffnang (M) Sdn Bhd manager Nicholas Chay said hat revenue of a blog depended on the number of viewers and visitors at a certain period. He said popular blogs could earn huge profits because advertisements or product reviews posted.

source: the star online


7 ulasan:

  1. Org kata kalau nak generate banyak duit thru Nuffnang, kena make sure dpt unique visitor beratus-ratus lemon per day.. kena selalu blohgop, dah meninggalkan tapak kaki ke setiap blog,.. kena rajin update blog, kalau buleh sehari 2-3 kali, kena masuk contest yg nuffnang buat..

    itu org kata. sebab saya pun taktau.. sebab saya dpt pun tak sampai 100.. hahahahah

    BalasPadam
  2. redmummy ni silap...nak berlagak punya pasal, tak pasal2 IRB dah tau...kah kah kah...

    BalasPadam
  3. auta jer ni
    saje nak api2kan LHDN paksa bloggers isytihar pendapatan blog

    BalasPadam
  4. DeLancrettLurpak,
    Terima kasih atas cadangan.

    Saya suka baca blog orang.
    Tapi saya tak suka tinggalkan jejak.
    Silent reader gitu.

    Salam perkenalan.
    Blog awak pun saya dah baca.
    Cuma awak tak tahu aje...

    BalasPadam
  5. Daddy Ziyyad,
    Betullah.
    Minah tu berlagak sangat.
    Kalau saya,
    Takda pasal saya nak isytihar kat LHDN.
    Kalau untung juta2 bolehlah declare sikit.
    Ini seratus pun tak sampai...

    BalasPadam
  6. saya tak ada akaun nuffnang.

    BalasPadam