Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

26 Januari 2011

Aku dan Pesakit Hari Ini



Aku kesian kat mamat Bangla ni.
Tangan dia masuk dalam mesin.
Ada tulang yang patah.
Ada banyak urat2 yang putus.
Compound # lagi.
Ini keadaan tangannya selepas 7 hari.
Buruk bebeno rupanya.
Darah kering takda sapa nak cucikan.
Siapalah punya tanggungjawab ni?
Walaupun dia bukan warganegara,
hormatilah dia sebagai seorang manusia.

8 ulasan:

  1. Bro, compound #....parah tu...cuba test movement kat all the related joints..mana tau ada tendon cut..dan geng2 ortho terlepas pandang..

    I agree with you, even mereka busuk, mereka tak tau cakap melayu/english, at least kita treat mereka sebagai manusia, sebab itu janji kita sebagai doktor. Dan sebab mamat ni Bangla, kita patut lagi bersemangat tolong saudara seIslam kita..

    BalasPadam
  2. Memang confirmed tendon cut. Langsung tak leh gerak. Dia kata orang kampung semua dah nangis bila tahu dia accident.

    Kau tahu, hospital cuma bagi PCM dan Cloxacillin aje. Mana boleh hilang sakitnya?

    BalasPadam
  3. perhhhh.. whatever maksudnya compound # itu, bunyi nya dah scary mary wehh.. kesiannya..

    Didoakan mamat tu sihat cepat..

    psst: kalau dah macam tu teroknya, berapa lama buleh baik?

    BalasPadam
  4. Seriously, I dont understand why it is so difficult for them to prescribe at least an NSAIDs..toksah la harap Arcoxia/Mobic tu semua kan..

    BalasPadam
  5. Daddy Ziyyad,
    Hospital kerajaan sekarang tak cukup bajet nak maintained.
    Ubat bagi yg murah2 aje.

    Duit dah byk lari ke gula2 pilihanraya.
    Tak caya?

    BalasPadam
  6. DLL ( susahnya nak eja ),
    Compound # tu maksudnya kecederaan patah tulang disertai dengan open wound. Boleh nampak tulang yg patah. Nak kata serius ke tidak, bergantung kpd tahap berapa.
    Ini kena bukak kitab balik...

    BalasPadam
  7. kasihan..... terukkan hospital kerajaan.... :(

    BalasPadam
  8. gua caya lu zoul,bn beli gula2 d kedai mamak bagi kat org kg,maklum la dh dekat p/raya

    BalasPadam