Langkau ke kandungan utama

Aku dan Muammar Al-Gaddafi

Siapa itu Muammar Al-Gaddafi?
Baca ini dan fikirlah sendiri.

Ten things you might not know about Colonel Gaddafi

On September 1, Libya's Colonel Muammar Gaddafi will celebrate the 40th anniversary of the bloodless coup in which he overthrew King Idris I. Since 1969, when he took power as a stylish, and, at only 27, very young revolutionary leader, he has supported terrorism, led a pariah state and brutally quelled opposition dissent.
While there are questions from some quarters over Libya's culpability in the Lockerbie tragedy - back in the headlines because of Abdelbaset al-Megrahi's controversial release from a Scottish jail - there is no doubt that Gaddafi has been responsible for financing many high-profile terrorists.
Libya was linked with the Black September Movement which carried out the massacre of Israeli athletes at the 1972 Munich Olympics, and the bombing of a Berlin disco in 1986 in which three died and many US soldiers were injured. Gaddafi was also reported to have financed Carlos the Jackal, the famous Venezuelan-born revolutionary, and the IRA.
Famously, Britain and Libya called off diplomatic relations for a decade after a London police constable, Yvonne Fletcher, was fatally shot by a machine-gun fired from the Libyan embassy in London. She was policing a demonstration against Gaddafi's rule in 1984.

Yet now the seemingly rehabilitated despot is accepted by many of the countries he once classed as enemies.

Here are ten things you might not know about one of the West's unlikeliest - and most fickle - friends:
• After Omar Bongo of Gabon died earlier this year, Gaddafi became the world's third-longest serving head of state, after King Rama IX of Thailand, and Queen Elizabeth II.
• Like Chairman Mao with his Little Red Book, Gaddafi wrote about his beliefs and ambitions for a socialist-Islamic state in a widely read work. His Green Book was published in three volumes from 1975 to 1979, and he has also released a collection of essays and allegories, Escape to Hell and other stories.
• Gaddafi recently expressed his desire for a 'United States of Africa'. In 1972 he tried to join Libya with Egypt and Syria in a 'Federation of Arab Republics', and two years later, he made another effort, ultimately acrimoniously, to merge Libya with Tunisia.
• In 2002, Gaddafi bought a significant stake in Juventus, the Italian football club, from his friend Gianni Agnelli, the owner of Fiat.
• Gaddafi has awarded himself the title 'King of Kings of Africa'. He has also decided that he should be known as 'Guide of the First of September Great Revolution of the Socialist People's Libyan Arab Jamahiriya' or 'Brotherly Leader and Guide of the Revolution'. (President Ronald Reagan was less complimentary; he called the Libyan leader 'The mad dog of the Middle East'.)
• Gaddafi spoke out quickly and strongly against al-Qaeda after the 9/11 attacks, and urged Libyans to donate blood for the victims.
• Libya has one of the world's most ambitious irrigation systems. The Great Manmade River is a huge network of pipes, viaducts and wells, sometimes as much as 500 metres underneath the surface of the earth, which transports more than 6 million cubic metres of water from underneath the Sahara to the country's northern regions every day.
• Of Gaddafi's eight children, one is a former professional footballer in Italy. However, Saadi Gaddafi managed to play only two Serie A games during spells with Perugia, Udinese and Sampdoria.
• Moatessem-Billah Gaddafi, another son, once tried, with Egyptian backing, to engineer a coup against his father, but has since returned to the fold.
• On every foreign trip he makes, Gaddafi is surrounded by a 40-strong retinue of female bodyguards, who he insists must be virgins. "Women should be trained for combat, so that they do not become easy prey for their enemies," he once said. 

Read more: here

7 Facts About Gadaffi’s Beautiful Virgin Killing Machines

Muammar Gadaffi uses a staff of hot female bodyguards called the 'Amazonian Guard' for protection. Gadaffi is basically a real-life James Bond villain.
  • 1. They are all virgins and take a vow of chastity when becoming official bodyguards.

  • 2. Gaddafi believes it is empowering for women to be his bodyguards. He says, “Women should be trained for combat, so that they do not become easy prey for their enemies.”

  • 3. They are all trained killers and hand-picked by Gaddafi himself.

  • 4. The girls wear lipstick, jewellery, polished nails, and even high heels.

  • 5. All of his girls are said to swear an oath that they will give their lives for him and it is claimed they never leave his side, night or day.

  • 6. In 1998 one of them was killed and seven others wounded when Islamic fundamentalists in Libya ambushed the Colonel's motorcade. The dead bodyguard, rumoured to be his favourite, threw herself across Gaddafi's body to stop the bullets.

  • 7. Gaddafi makes the final selection and, despite his insistence that his guards are chaste, rumours abound that he demands their sexual favours.

     

     

Ulasan

  1. apa pasai pelik2 perangai pemimpin belah-belah sana ni?

    BalasPadam
  2. Dah lama sangat memerintah.
    Otak pun dah mereng.
    Phobia tak tentu hala.

    BalasPadam
  3. macam otak pemimpin umno yg berkarat tu...untuk Pencacai parti haprak umno bertobat ler...terutama si Nazri baghal

    BalasPadam

Catat Ulasan

THE MOST POPULAR POSTS

Aku dan Tinted Kereta

Hari ini klinik sunyi sikit. Jadi banyak benda2 lain aku boleh buat. Antaranya survey market untuk pasang tinted kat cermin kereta aku. Menurut Akta JPJ: Kaedah 5(1) dan Kaedah 5(3) untuk Kaedah2 Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2000, menetapkan cermin2 depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70% manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%. Tapi kat kedai, mana ada ikut undang2. Semuanya JPJ Compliance (kononnya). Tapi janji kau nak pasang, mereka pasang. Risiko tanggung sendirilah.

Film tinted ialah filem plastik jernih ataupun laminate metallic yang dipasang pada cermin2 kereta bertujuan untuk mengurangkan panas bahang cuaca khatulistiwa, mendapatkan suasana lebih privasi dan juga untuk lebih cantik dipandang.

Kalau kita ke kedai2 aksesori kereta, macam2 jenis tinted ada. Macam2 brand ada. Biasanya mereka kata mereka punya lebih bagus dan lebih murah banding tempat lain. Kalau nak yang murah memang ada, teta…

Aku dan Toyota Vellfireku

Bro, cuba tulis tentang Vellfire/Alphard pula...
dulu dah tulis tentang Estima...
Especially tentang button2 dan radio/camera berbahasa Jepun...
tentang risiko buying Jap recond ni...
TQ

Ada orang suka kereta tempatan.
Ada orang suka kereta Eropah.
Tapi aku suka kereta buatan Jepun.
Honda CRV aku pernah pakai.
Tetapi Toyota Estima adalah yang terbaik
sepanjang 15 tahun aku memandu di jalan raya.

Bila aku terpaksa menggantikan Estima aku,
aku hanya ada dua pilihan.
Downgrade ke Honda Odyssey
atau upgrade ke Toyota Alphard/Vellfire.
Selepas 12 bulan membuat penyelidikan,
juga mengumpul wang pendahuluan,
Vellfire adalah pilihan paling tepat.


Vellfire dan Alphard adalah adik-beradik.
Enjinnya enjin yang sama.
Ruang kokpit pun lebih kurang sama.
Cuma ada modifikasi luaran yang nyata.
Iaitu lampu depan dan lampu belakang bertingkat.
Juga grill depan yang menjadikannya kelihatan lebih ganas.

Aku suka kereta buatan Jepun.
Ianya sangat reliable.
Kos penyelenggaraannya lebih kurang sama dengan kere…

Aku dan Toyota Estima

Toyota Estima dikenali sebagai Toyota Previa di US dan Toyota Tarago di Australia. Ia adalah kereta jenis MPV dan mula dikeluarkan oleh Toyota Motor Corporation sejak tahun 1990 lagi. Estima di atas adalah kereta Estima generasi pertama yang dikeluarkan antara tahun 1990-2000. Di sini, ia dikenali sebagai BEAN. Ini dikira kereta klasik jugaklah.

Ini adalah Estima generasi kedua yang dikenali sebagai SEPET. Aku cukup berkenan dengan bentuk lampu depannya. Ia dikeluarkan antara tahun 2001-2005. Kereta2 ini banyak betul dibawa masuk ke Malaysia dan jangan harap dapat yang baru. Semuanya recondition daripada Jepun.

Estima generasi ketiga ini pula dikenali sebagai NINJA dan mula dibawa masuk ke Malaysia sekitar tahun 2007. Estima jenis ini terlebih advanced termasuk boleh parking sendiri secara automatik. Aku kurang berkenan dengan lampu depan dan belakangnya. Tapi interiornya memang superb.
Aku nak cerita sedikit pasal Estima SEPET yang aku gunakan sekarang. Aku memang dah study habis se…

Aku dan Doktor Lokum

Locum doctor bermaksud doktor sambilan atau part time. Locum tu istilah luar negara yang telah selalu diguna pakai disini. Masa aku kerja di kerajaan dulu, aku kena selalu buat locum untuk menampung kehidupan yang selalu kesempitan. Nak harap gaji kerja kerajaan mana cukup masa itu. Sebenarnya kalau aku sebagai kakitangan kerajaan, aku tak boleh buat kerja2 sambilan seperti itu tetapi disebabkan ramai yang buat, kerajaan buat2 tak tahu sahaja. Selagi ianya tidak menjejaskan kerja2 di hospital, pengarah hospital buat2 tak nampak aje.

Selain faktor kewangan, aku buat locum untuk mencari pengalaman baru. Satu hari bila aku dah bersedia untuk bukak klinik sendiri, taklah panik atau pening bila nak manage klinik sendiri. Aku memang dah target tak nak sambung belajar. Cukup masa aku nak bukak klinik sendiri. Jadi sepanjang bekerja di hospital, aku memang sentiasa membuat persediaan dan perancangan ke arah itu.

Masa aku jadi houseman di Muar, ramai member2 sebaya yang giler buat locum. Pant…

Aku dan Cikgu Arbainah

Masa aku sekolah ugama di kampung dulu, aku ada kenal dengan satu ustazah ni. Dia ni memang garang. Semua murid takut padanya. Malah gurubesar pun takut dengannya. Walaupun ustazah, perangai dia memang brutal. Sapa2 yang dia rasa nakal, jahat, malas buat kerja, belajar main2, memang nak kena dengan dia. Kena tengking, kena jerit, kena carut, kena cubit, dah jadi rutin kehidupan. Satu hari kalau dia takda kat sekolah, memang terasa sunyi sepi sepanjang hari. Sehari kalau tak dengar suara dia jerit2 mengajar dan marahkan anak murid memang tak sah.

Pada aku dia tak garang. Cuma bersemangat sikit bila nak mendisiplinkan murid2nya. Aku pernah kena hukum dengan dia sekali. Itulah sekali. Lepas tu taubat tak buat lagi. Masa tu aku baru darjah 3. Dulu sekolah ugama start pukul 3.30 petang. Biasanya kami datang awal. Kadang2 sebelum pukul 3 dah sampai. Kat rumah bukan buat apa pun. Jadi datang awal bolehlah main2 dulu sementara tunggu loceng. Satu hari tu, aku pergi main belon acah kat sebel…