Langkau ke kandungan utama

Aku dan Consultation Fee

How much is TOO MUCH?

A REASONABLE DAILY FEE, ONE DOCTOR SAYS, IS $1,000-$2,000 BUT ANOTHER SAYS: $450,000

By Salma Khalik, Health Correspondent


Just how much can a doctor charge a patient?

As little as one to two thousand dollars a day, and as much as $450,000 a day - these are the two extremes that doctors themselves considered reasonable fees for Dr Susan Lim to have charged for round-the-clock service to a royal patient from Brunei. The figures were quoted by expert witnesses during the first disciplinary hearing against the private surgeon for overcharging Pengiran Anak Hajah Damit, who was the Brunei queen's sister and Sultan Hassanal Bolkiah's cousin.

A summary of the first disciplinary hearing - which ended without a verdict - was submitted to the High Court last week. The court will decide whether the Singapore Medical Council (SMC) can proceed with a second hearing against the surgeon. Dr Lim's lawyer, senior counsel Lee Eng Beng from Rajan & Tann, argued in the High Court that as far as such fees go, there is no industry standard. This is because Singapore's Competition Commission had already ruled against such fee guidelines, saying they were uncompetitive. Fees vary, therefore, from case to case. And in the case of this particular patient, Dr Lim had an agreement with her that the fees would come to $100,000 to $200,000 a day for the 24/7 service requested, said Mr Lee.

However, lawyers for the SMC dispute that there was ever such an agreement, based on correspondence from the Health Ministry in Brunei. They said that what Dr Lim had was a 'standard letter' that patients at all hospitals sign, adding: 'We do not believe that this is licence for doctors to render exorbitant bills and insist on payment of these bills which are not justified by the treatment given.'

The Ministry of Health (MOH) has levelled 94 charges against Dr Lim, of which about 10 relate to services provided by other specialists. Those 10 charges claim that Dr Lim had marked up the bills significantly, in one case, by as many as 526 times. The first disciplinary hearing convened by the SMC to look into the MOH charges was curtailed without a verdict. Dr Lim is now fighting the SMC's attempt to convene a fresh hearing and has taken the case to the High Court. In the first hearing, lawyers from both sides had called expert witnesses to try and establish what would be considered a reliable benchmark for fees.

The total Dr Lim charged the patient in 2004 was $2.8 million; for 2005, it was $3.8 million; and for 2006 it came to $7.5 million. Dr Hong Ga Sze, a surgeon in private practice who said he had assumed routine work, pegged the daily rate at $1,000 to $2,000. Dr Tan Yew Oo, an oncologist at the Gleneagles Cancer Centre, gave a rate of $10,000 to $20,000 a day. Professor Soo Khee Chee, head of the National Cancer Centre, said $100,000 a day was fine and agreed that on a day such as June 14, 2007 - when the patient, who was very sick, was air-lifted to Brunei - Dr Lim could have charged as much as $450,000 as the service provided was 'unique'. This includes all other expenses, such as the cost of the plane.

Just for Dr Lim's service, without the extras, he said, she could have charged up to $300,000 that day. His conclusions, he said, were based on his own experience and sense of morality. The three doctors were all witnesses for the SMC.

In their written submission to Justice Philip Pillai, who is presiding over the judicial review of the legality of SMC setting up a second disciplinary committee, Dr Lim's lawyers concluded: 'SMC's expert witness have failed to testify as to an established benchmark for what fees are acceptable.' They added: 'Top surgeons and doctors can earn millions of dollars in income if their services are highly sought after by patients and are priced accordingly.

'It is public knowledge that top surgeons such as Dr Ng Eng Hen, prior to joining government service, earned an income of $4.5 million in 2001.'

They also cited examples of high charges levied by other doctors. Professor Ian Smith of the Royal Marsden Hospital in England, who treated the Brunei patient for two days, in January and April 2007, sent a bill for $135,000.

Dr Lim's lawyers said Prof Smith was an employee of Britain's National Health Service and did not have to worry about business costs. Unlike Dr Lim, he did not have accompanying staff and spent only 15 minutes with the patient each time. Among Singapore doctors, Dr Khoo Kei Siong, deputy director of Parkway Cancer Centre, quoted a fee of $300,000 - excluding expenses like a first-class air ticket and accommodation - for a 30-minute consultation overseas that took less than three days in all, including travel time.

Dr Goh Seng Heng, a general practitioner who does aesthetic treatments, charged $55,000 for 21/2 hours of treatment spread over 15 days. He also charged an Indonesian client $3,000 an hour for the 17 hours of travel and treatment time he undertook. The total bill was $51,000. On another occasion, Dr Goh charged $25,000 for a 15-minute session when equipment was used.

Dr Lim's lawyers also argued that the fees, as initially proposed, properly reflected the commercial costs of devoting a large part of the resources of the Susan Lim Holding group almost exclusively to the patient. This included clearing the entire clinic of other patients before the arrival of the royal entourage.

In 2007, Dr Lim's original bill was $24.8 million, before goods and services tax (GST). If this had been paid in full, it would have made up the lion's share of the group's revenue for the year of about $31 million. And this revenue figure is less than the $32.5 million projected revenue based on past growth. Profit before tax also fell. If the Brunei palace had paid the discounted $12 million bill in 2007, profit before tax would have been $5.7 million. This would still have been lower than that of the three preceding years, when Susan Lim Holding's annual pre-tax profit averaged $7.6 million.

Ulasan

  1. saya nak charged patient 30 ringgit pun pikir 2-3 kali utk justify...

    BalasPadam

Catat Ulasan

THE MOST POPULAR POSTS

Aku dan Tinted Kereta

Hari ini klinik sunyi sikit. Jadi banyak benda2 lain aku boleh buat. Antaranya survey market untuk pasang tinted kat cermin kereta aku. Menurut Akta JPJ: Kaedah 5(1) dan Kaedah 5(3) untuk Kaedah2 Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2000, menetapkan cermin2 depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70% manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%. Tapi kat kedai, mana ada ikut undang2. Semuanya JPJ Compliance (kononnya). Tapi janji kau nak pasang, mereka pasang. Risiko tanggung sendirilah.

Film tinted ialah filem plastik jernih ataupun laminate metallic yang dipasang pada cermin2 kereta bertujuan untuk mengurangkan panas bahang cuaca khatulistiwa, mendapatkan suasana lebih privasi dan juga untuk lebih cantik dipandang.

Kalau kita ke kedai2 aksesori kereta, macam2 jenis tinted ada. Macam2 brand ada. Biasanya mereka kata mereka punya lebih bagus dan lebih murah banding tempat lain. Kalau nak yang murah memang ada, teta…

Aku dan Toyota Vellfireku

Bro, cuba tulis tentang Vellfire/Alphard pula...
dulu dah tulis tentang Estima...
Especially tentang button2 dan radio/camera berbahasa Jepun...
tentang risiko buying Jap recond ni...
TQ

Ada orang suka kereta tempatan.
Ada orang suka kereta Eropah.
Tapi aku suka kereta buatan Jepun.
Honda CRV aku pernah pakai.
Tetapi Toyota Estima adalah yang terbaik
sepanjang 15 tahun aku memandu di jalan raya.

Bila aku terpaksa menggantikan Estima aku,
aku hanya ada dua pilihan.
Downgrade ke Honda Odyssey
atau upgrade ke Toyota Alphard/Vellfire.
Selepas 12 bulan membuat penyelidikan,
juga mengumpul wang pendahuluan,
Vellfire adalah pilihan paling tepat.


Vellfire dan Alphard adalah adik-beradik.
Enjinnya enjin yang sama.
Ruang kokpit pun lebih kurang sama.
Cuma ada modifikasi luaran yang nyata.
Iaitu lampu depan dan lampu belakang bertingkat.
Juga grill depan yang menjadikannya kelihatan lebih ganas.

Aku suka kereta buatan Jepun.
Ianya sangat reliable.
Kos penyelenggaraannya lebih kurang sama dengan kere…

Aku dan Toyota Estima

Toyota Estima dikenali sebagai Toyota Previa di US dan Toyota Tarago di Australia. Ia adalah kereta jenis MPV dan mula dikeluarkan oleh Toyota Motor Corporation sejak tahun 1990 lagi. Estima di atas adalah kereta Estima generasi pertama yang dikeluarkan antara tahun 1990-2000. Di sini, ia dikenali sebagai BEAN. Ini dikira kereta klasik jugaklah.

Ini adalah Estima generasi kedua yang dikenali sebagai SEPET. Aku cukup berkenan dengan bentuk lampu depannya. Ia dikeluarkan antara tahun 2001-2005. Kereta2 ini banyak betul dibawa masuk ke Malaysia dan jangan harap dapat yang baru. Semuanya recondition daripada Jepun.

Estima generasi ketiga ini pula dikenali sebagai NINJA dan mula dibawa masuk ke Malaysia sekitar tahun 2007. Estima jenis ini terlebih advanced termasuk boleh parking sendiri secara automatik. Aku kurang berkenan dengan lampu depan dan belakangnya. Tapi interiornya memang superb.
Aku nak cerita sedikit pasal Estima SEPET yang aku gunakan sekarang. Aku memang dah study habis se…

Aku dan Doktor Lokum

Locum doctor bermaksud doktor sambilan atau part time. Locum tu istilah luar negara yang telah selalu diguna pakai disini. Masa aku kerja di kerajaan dulu, aku kena selalu buat locum untuk menampung kehidupan yang selalu kesempitan. Nak harap gaji kerja kerajaan mana cukup masa itu. Sebenarnya kalau aku sebagai kakitangan kerajaan, aku tak boleh buat kerja2 sambilan seperti itu tetapi disebabkan ramai yang buat, kerajaan buat2 tak tahu sahaja. Selagi ianya tidak menjejaskan kerja2 di hospital, pengarah hospital buat2 tak nampak aje.

Selain faktor kewangan, aku buat locum untuk mencari pengalaman baru. Satu hari bila aku dah bersedia untuk bukak klinik sendiri, taklah panik atau pening bila nak manage klinik sendiri. Aku memang dah target tak nak sambung belajar. Cukup masa aku nak bukak klinik sendiri. Jadi sepanjang bekerja di hospital, aku memang sentiasa membuat persediaan dan perancangan ke arah itu.

Masa aku jadi houseman di Muar, ramai member2 sebaya yang giler buat locum. Pant…

Aku dan Honda Odyssey Siri 4

Semenjak Estimaku sakit, aku mula buat kajian mendalam mengenai Odyssey. Bukannya nak tukar daripada Estima ke Odyssey tetapi jika Estimaku makin tenat, aku terpaksa jugalah membuat pilihan. Jadi, pengalaman mencari dan membeli kereta recond 4 tahun yang lalu mengajarku bahawa aku perlu bersedia sebelum keluar dan berjumpa dengan salesman2 kereta yang kadang2 terlebih pandai. Sebelum aku terkena, baik aku bersedia untuk mengenakan mereka. Kalau aku rasa macam tak betul aje, aku boleh mengesan awal dan berpindah ke kedai lain.

Berikut adalah hasil kajian aku sepanjang seminggu ini:
Generasi pertama Odyssey menggunakan kod RA1-RA5 adalah keluaran antara tahun 1995 hingga 1999. RA1 dan RA3 untuk pemanduan 2WD manakala 2 dan 4 untuk pemanduan 4WD. RA5 adalah untuk enjin 3.0L manakala yg lain guna enjin 2.4L sahaja.Generasi kedua Odyssey menggunakan kod RA6-RA9 adalah untuk keluaran selepas 1999- 2003. Kod membezakan kapasiti enjin dan jenis pemanduan sama seperti kereta2 generasi pertama.…