Langkau ke kandungan utama

Aku dan kisah Datuk T

Aku benci politik.
Terutamanya politik di Malaysia.
Mereka semua tiada perasaan malu.
Yang penting poket penuh dan kuasa kekal di tangan.
Mereka saling jatuh menjatuhkan.
Mereka terus menerus berkonfrontasi.
Walaupun sesama bangsa dan agama.
Isu DNA belum lagi selesai.
Kini muncul isu baru.
Apa perlu 'video' perlakuan maksiat ditayangkan kepada umum.
Kenapa tidak diserah kepada polis sahaja.
Aku masih tercari2 apa tujuannya.
Apa muslihatnya.
Yang menuduh pun rasanya lebih kurang sama sahaja perangainya.
Aku dah bosan.
Sangat bosan.
Mereka ni takda kerja lain ke?

MARCH 23 — In a nutshell, this is what we can surmise about the video issue:

1) A former chief minister who once was accused of having sex with an underage girl was in charge of a sting operation to bring down the leader of the Opposition.

Rahim Thamby Chik is chairman of Risda and still a connected guy in Umno.

Some conclusions we can draw: Rahim could not have done this sting on a whim and fancy. He must have received the green light from higher ups in Umno and the government. Otherwise, would he risk a date in court and possibly jail? So somewhere he and his friend who make up the Datuk T (trio) have a get out jail card.

2) Wow. Not bad. Umno and Perkasa are working well together, not only during by-elections but also in the dirty tricks department. Rahim Thamby Chik and Datuk Shuaib Lazim of Perkasa were two key members of the sting team. The third is currently in court trying to get a share of his commission for the crooked bridge. Only in Malaysia you can fight for commission for something which has not been built.

Some conclusions to draw: Birds of a feather flock together. Ibrahim Ali may deny this but Perkasa is Umno’s militant wing. They may call themselves an NGO but they are a wing of Umno. Their members think alike and obviously share secret aspirations of belonging to some covert black ops group. They also believe that nothing kills a political career like a sex scandal. I suppose Rahim has some experience in that department.

3) If it really is Anwar Ibrahim in the video, then he can say goodbye to his already dim chances of leading the country.

Some conclusions to draw: If it is proven that the man in the tape is really Anwar, then I guess I have only one question: how in the hell did you think you were going to get away with this, what with all the intelligence services tailing you?

4) Najib Razak has been on a roll with by-election victories. The momentum is clearly with him and Barisan Nasional (BN). In fact, the smart money is on Najib winning two-thirds majority in the coming elections. So why would the ruling coalition risk it all on a clumsy sting operation by three strange dudes against a politician who is already bogged down by a sodomy case?

Some conclusions to draw: Maybe BN is not so confident after all. Maybe it feels that even damaged Anwar poses a threat of sorts at the polls. Maybe Messrs Rahim and co believed that they would earn the eternal gratitude of the administration for killing off Anwar.

* Othman Wahab reads The Malaysian Insider

Ulasan

Catat Ulasan

THE MOST POPULAR POSTS

Aku dan Tinted Kereta

Hari ini klinik sunyi sikit. Jadi banyak benda2 lain aku boleh buat. Antaranya survey market untuk pasang tinted kat cermin kereta aku. Menurut Akta JPJ: Kaedah 5(1) dan Kaedah 5(3) untuk Kaedah2 Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2000, menetapkan cermin2 depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70% manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%. Tapi kat kedai, mana ada ikut undang2. Semuanya JPJ Compliance (kononnya). Tapi janji kau nak pasang, mereka pasang. Risiko tanggung sendirilah.

Film tinted ialah filem plastik jernih ataupun laminate metallic yang dipasang pada cermin2 kereta bertujuan untuk mengurangkan panas bahang cuaca khatulistiwa, mendapatkan suasana lebih privasi dan juga untuk lebih cantik dipandang.

Kalau kita ke kedai2 aksesori kereta, macam2 jenis tinted ada. Macam2 brand ada. Biasanya mereka kata mereka punya lebih bagus dan lebih murah banding tempat lain. Kalau nak yang murah memang ada, teta…

Aku dan Toyota Vellfireku

Bro, cuba tulis tentang Vellfire/Alphard pula...
dulu dah tulis tentang Estima...
Especially tentang button2 dan radio/camera berbahasa Jepun...
tentang risiko buying Jap recond ni...
TQ

Ada orang suka kereta tempatan.
Ada orang suka kereta Eropah.
Tapi aku suka kereta buatan Jepun.
Honda CRV aku pernah pakai.
Tetapi Toyota Estima adalah yang terbaik
sepanjang 15 tahun aku memandu di jalan raya.

Bila aku terpaksa menggantikan Estima aku,
aku hanya ada dua pilihan.
Downgrade ke Honda Odyssey
atau upgrade ke Toyota Alphard/Vellfire.
Selepas 12 bulan membuat penyelidikan,
juga mengumpul wang pendahuluan,
Vellfire adalah pilihan paling tepat.


Vellfire dan Alphard adalah adik-beradik.
Enjinnya enjin yang sama.
Ruang kokpit pun lebih kurang sama.
Cuma ada modifikasi luaran yang nyata.
Iaitu lampu depan dan lampu belakang bertingkat.
Juga grill depan yang menjadikannya kelihatan lebih ganas.

Aku suka kereta buatan Jepun.
Ianya sangat reliable.
Kos penyelenggaraannya lebih kurang sama dengan kere…

Aku dan Toyota Estima

Toyota Estima dikenali sebagai Toyota Previa di US dan Toyota Tarago di Australia. Ia adalah kereta jenis MPV dan mula dikeluarkan oleh Toyota Motor Corporation sejak tahun 1990 lagi. Estima di atas adalah kereta Estima generasi pertama yang dikeluarkan antara tahun 1990-2000. Di sini, ia dikenali sebagai BEAN. Ini dikira kereta klasik jugaklah.

Ini adalah Estima generasi kedua yang dikenali sebagai SEPET. Aku cukup berkenan dengan bentuk lampu depannya. Ia dikeluarkan antara tahun 2001-2005. Kereta2 ini banyak betul dibawa masuk ke Malaysia dan jangan harap dapat yang baru. Semuanya recondition daripada Jepun.

Estima generasi ketiga ini pula dikenali sebagai NINJA dan mula dibawa masuk ke Malaysia sekitar tahun 2007. Estima jenis ini terlebih advanced termasuk boleh parking sendiri secara automatik. Aku kurang berkenan dengan lampu depan dan belakangnya. Tapi interiornya memang superb.
Aku nak cerita sedikit pasal Estima SEPET yang aku gunakan sekarang. Aku memang dah study habis se…

Aku dan Doktor Lokum

Locum doctor bermaksud doktor sambilan atau part time. Locum tu istilah luar negara yang telah selalu diguna pakai disini. Masa aku kerja di kerajaan dulu, aku kena selalu buat locum untuk menampung kehidupan yang selalu kesempitan. Nak harap gaji kerja kerajaan mana cukup masa itu. Sebenarnya kalau aku sebagai kakitangan kerajaan, aku tak boleh buat kerja2 sambilan seperti itu tetapi disebabkan ramai yang buat, kerajaan buat2 tak tahu sahaja. Selagi ianya tidak menjejaskan kerja2 di hospital, pengarah hospital buat2 tak nampak aje.

Selain faktor kewangan, aku buat locum untuk mencari pengalaman baru. Satu hari bila aku dah bersedia untuk bukak klinik sendiri, taklah panik atau pening bila nak manage klinik sendiri. Aku memang dah target tak nak sambung belajar. Cukup masa aku nak bukak klinik sendiri. Jadi sepanjang bekerja di hospital, aku memang sentiasa membuat persediaan dan perancangan ke arah itu.

Masa aku jadi houseman di Muar, ramai member2 sebaya yang giler buat locum. Pant…

Aku dan Honda Odyssey Siri 4

Semenjak Estimaku sakit, aku mula buat kajian mendalam mengenai Odyssey. Bukannya nak tukar daripada Estima ke Odyssey tetapi jika Estimaku makin tenat, aku terpaksa jugalah membuat pilihan. Jadi, pengalaman mencari dan membeli kereta recond 4 tahun yang lalu mengajarku bahawa aku perlu bersedia sebelum keluar dan berjumpa dengan salesman2 kereta yang kadang2 terlebih pandai. Sebelum aku terkena, baik aku bersedia untuk mengenakan mereka. Kalau aku rasa macam tak betul aje, aku boleh mengesan awal dan berpindah ke kedai lain.

Berikut adalah hasil kajian aku sepanjang seminggu ini:
Generasi pertama Odyssey menggunakan kod RA1-RA5 adalah keluaran antara tahun 1995 hingga 1999. RA1 dan RA3 untuk pemanduan 2WD manakala 2 dan 4 untuk pemanduan 4WD. RA5 adalah untuk enjin 3.0L manakala yg lain guna enjin 2.4L sahaja.Generasi kedua Odyssey menggunakan kod RA6-RA9 adalah untuk keluaran selepas 1999- 2003. Kod membezakan kapasiti enjin dan jenis pemanduan sama seperti kereta2 generasi pertama.…