Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

04 Mac 2011

Aku dan Street Photography

STREET PHOTOGRAPHY
Oleh Hasnuddin Abu Samah untuk FOTOTEACHER.COM

Street Photography atau aktiviti merakam foto di sekitar jalan di bandar merupakan satu lagi cabang fotografi yang semakin popular di Malaysia ketika ini. Street Photography bukanlah satu bidang baru, ianya telah wujud sebagai satu cabang dalam fotografi sejak zaman awal fotografi lagi. Namun, Street Photography pada ketika ini telah telah diberi ‘nafas’ baru dengan penggabungan elemen lain dan gaya-gaya tertentu.

Di dalam Street Photography, selalunya jurufoto merakam dan menceritakan kehidupan masyarakat di sesuatu tempat (atau sekitar jalanan di sesuatu bandar) mengikut kacamata jurufoto. Biasanya, subjek utama yang dirakam adalah manusia, tetapi, sesuai dengan nama Street Photography, latar belakang atau elemen-elemen lain yang selalu ada di dalam foto itu adalah bangunan, kaki lima, jalanraya, gerai, jambatan dan seumpamanya.

Perkara yang menarik mengenai Street Photography ialah kita tidak perlu pergi jauh untuk mendapatkan subjek yang menarik. Kebanyakan dari kita tinggal berhampiran bandar atau tinggal di dalam bandar itu sendiri. Apa yang perlu dilakukan ialah ‘melihat’ sesuatu subjek itu dengan pandangan seorang jurufoto. Ada banyak subjek menarik yang selalu kita terlepas pandang. Dengan sedikit penghayatan, menunggu masa yang sesuai dan kreativiti, kita mampu menghasilkan imej-imej yang menarik dalam Street Photography. Kita mungkin dapat hasilkan foto yang luar biasa hanya dengan merakam subjek biasa yang jarang-jarang orang lain pernah hiraukan.

Salah seorang tokoh awal Street Photography ialah Henri Cartier-Bresson (1908-2004), seorang jurufoto lagenda yang hasil karyanya dikagumi sehingga kini. Namun, Henri Cartier-Bresson pada zamannya tidaklah digelar sebagai Street Photographer, tetapi lebih dikenali sebagai seorang jurufoto yang berkebolehan merakam foto tepat pada detik yang paling sukar atau lebih terkenal dengan istilah ‘the decisive moment‘. Pada zaman sekarang, istilah ini juga telah disama ertikan dengan nama candid atau moment.

Henri Cartier-Bresson juga merupakan perintis kepada bidang photojournalism atau foto kewartawanan. Beliau merupakan salah seorang dari ahli pengasas Magnun Photo Agency, sebuah agensi foto kewartawanan yang disegani hingga kini. Oleh kerana banyak foto beliau dirakam dijalanan, maka, ada juga yang berpendapat bahawa beliau juga boleh dikategorikan sebagai seorang Street Photographer.

Antara hasil karya Henri Cartier-Bresson:


Foto oleh Henri Cartier-Bresson


Foto oleh Henri Cartier-Bresson


Foto oleh Henri Cartier-Bresson


Foto oleh Henri Cartier-Bresson


Foto oleh Henri Cartier-Bresson

dicilok daripada sini

3 ulasan:

  1. Bro, kalau ke Indon nanti, bleh apply street photography ni..byk benda2 best yg boleh dirakam tentang kehidupan mereka..

    ps: bro ada buat entri pasal accessory dslr tak? mcm dry box, battery grip tu...perlu ke saya beli dry box? Insya Allah hujung bulan ni saya beli dslr

    BalasPadam
  2. Daddy Ziyyad,
    Beli majalah DCM bulan ini dulu.
    Lepas tu baru decide nak beli yg mana.
    Canon atau Nikon.

    Dry box?
    Wajib.
    Kalau tidak lens berkulat kalau tak jaga betul2.

    Baterry grip?
    Remote?
    Flash?

    Itu kemudian2lah.
    Saya ada beli tapi jarang pakai.

    Welcome to the club!

    BalasPadam