Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

26 Mac 2011

Aku Kini Jadi Panel Tabung Haji









Nak jadi klinik panel Tabung Haji,
kena datang dengar taklimat dulu.
Tiap2 tahun kena pergi.
Baru dapat pengiktirafan dan cop mohor.
80% doktor2 daripada hospital/klinik kerajaan.
Ada juga rakan2 yang sama2 kerja masa Houseman dulu.
Ada juga yang masih setia dengan kerajaan.
Tabik hormat aku kat mereka.
Banyak juga ilmu yang aku dapat hari ini.
Susah juga nak mengurus jemaah2 haji ni sebenarnya.
Semakin tua semakin banyak karenahnya.
Semakin tua semakin banyak penyakitnya.
Baru aku tahu,
pesakit2 hemodialisis tak boleh pergi haji.
Tahun lepas 9 orang terlepas pandang.
Kelam kabut Tabung Haji dibuatnya.
Mulai bulan Mei ini,
jemaah haji yang tak nak buat pemeriksaan kat klinik kerajaan,
boleh datang ke klinik aku.
Tapi tak percuma ya?

6 ulasan:

  1. selamat berkecimpung ya bro..
    I dah buat benda ni..

    My advise, ada sesetengah case, jangan jadik robot macam doc @ KK/GH yg buta tuli terus refer case for specialist referral..Kesian pakcik/makcik tu...yg confirm kantol uncontrolled HPT or poorly controlled DM tu lain cerita..

    BalasPadam
  2. Doc kat KK/GH banyak komplen masa taklimat.
    1. Bosan tiap2 tahun kena hadir dan dengar taklimat yang sama. Kalau tak hadir, tak dapat lesen.
    2. Diaorang mintak elaun tambahan tapi TH tak layan.
    3. Diaorang takut nama naik kat Tabung Haji kalau ada problematic case. sebab tu sikit2 nak refer. Kurang tanggungjawab...

    BalasPadam
  3. kena apply ke dia offer jadik panel ?

    BalasPadam
  4. DrSinga,
    Tak payah apply.
    Tapi awal2 tahun kena contact Tabung Haji.
    Doktor2 yg hadir taklimat,
    baru boleh dapat lesen.
    Kebanyakannya doktor2 drp klinik/hospital kerajaan.
    Fikir punya fikir,
    rasanya tak berbaloi.
    Kalau pergi kerajaan semua free.
    Jadi buat apa buang duit pergi ke GP?
    Semua kena bayar.
    Dan Tabung Haji tak bagi refund pun...

    BalasPadam
  5. en_me,
    Tak jugak masyukknya.
    Sebab kat klinik kerajaan, semuanya bagi free.
    Tapi bakal2 haji ada pilihanlah kalau malas nak tunggu lama2 di klinik kerajaan.
    Mana2 patient2 lama saya nak pergi haji senanglah.
    Tak payah susah2 nak cari doktor kat kerajaan.
    Itu aje...

    BalasPadam