Langkau ke kandungan utama

Aku, Politik dan Ekonomi Semasa


RM18mil incentive for HMs, teachers and staff of 586 schools

JASIN: Over 15,000 headmasters, teachers and support staff from 586 primary schools nationwide have been rewarded with RM18mil in cash by the Education Ministry for improving their schools’ overall performances. A total of 586 headmasters received RM7,500 each while 5% of teachers in their school who achieved excellent performance will get RM1,800 each. The remaining 12,141 teachers in the schools concerned would each receive RM900 while the amount for the estimated 2,500 support staff is yet to be fixed by the ministry.

Dah banyak kali aku cakap, aku tak suka suasana politik di Malaysia. Tak kira parti pemerintah atau parti pembangkang, mereka cukup seronok membelanjakan wang rakyat. Tapi bukannya dengan cara yang betul. Mereka lebih pentingkan nama, glamour daripada memakmurkan rakyat. Kalau anda rajin baca blog Dr Pagal, anda akan tahu suasana meruncing di hospital2 kerajaan sekarang. Hospital2 kerajaan sekarang kekurangan sumber kewangan. Walaupun sekarang baru bulan Mac, tiada wang untuk dibelanjakan. Dua minggu ini, ada beberapa pesakit datang ke klinik aku untuk suntikan perancang keluarga. Sebelum ini mereka suntik di klinik kerajaan tapi terpaksa berubah arah kerana ketiadaan stok. Beberapa staf hospital pun ada datang jumpa aku. Nak ambik ubat untuk anak pun susah sangat.

Terbaru di blog Dr Pagal ialah mengenai situasi terkini di klinik2 kerajaan. Walaupun negara dah semakin maju, perjalanan klinik masih sama seperti 40 tahun yang lepas. Klinik2 kerajaan termasuk klinik 1Malaysia masih diurus oleh Pembantu Perubatan. Pembantu Perubatan masih melihat dan merawat pesakit manakala doktor2nya dibebankan dengan program2 kerajaan yang lain seperti kem kesihatan, program derma darah, ceramah, lawatan ke sekolah dan sebagainya. Itu tak termasuk mesyuarat2, kursus2, seminar2 dan kertas kerja yang berlambak2. Antara sebab aku berhenti bekerja dengan kerajaan ialah terlalu banyak mesyuarat, terlalu banyak paperwork dan beban kerja yang tak pernahnya berkurang.

1Malaysia Clinic

In Budget 2010, our beloved Prime Minister proposed 50, 1Malaysia clinics to be started in semirural and urban areas to cater for the urban poor. Another additional 30 clinics will be introduced in 2011 as they claim that the first 50 was a success. We all know that this is a political stunt to win votes.

This 1Malaysia clinic is a regressive approach. We should be moving forward and not backwards. As you will be well aware that these clinics are run by MAs from 8am to 10pm every day. It was meant for common cough & cold, dressing and minor ailments. However, looking at the standards of our current generations of MAs, I doubt the quality of care that is being provided. Furthermore, anyone can walk into these clinics with complaints that a MA may not be able to diagnose a nd may very well miss an important diagnosis. Well, when we have doctors with questionable quality nowadays, what more with MAs!

So, in Malaysia, after 54 years of independence we still have MAs running clinics with the status of a doctor! When the government insist on GPs to abide with the Private Healthcare and Facilities Act 1998, the government itself is not adhering to the standards. Talk about leadership by example!

Aku bukannya anti kerajaan. Tetapi zaman dah berubah. Perubatan dan teknologi semakin berkembang. Tapi rakyat masih mendapat ubat2an lama seperti Atenolol, Nifedipine dan Metoprolol untuk darah tinggi. Hanya Penicillin dan Amoxycillin yang diberi kepada anak2 yang demam berpanjangan. Ponstan untuk semua jenis kesakitan dan Syp Benadryl untuk semua jenis batuk. Kalau tak percaya, pergilah ke klinik2 kesihatan. Pusing2 ubatnya tang tu jugak.

Macam Daddy Ziyyad, aku pun ada cadang nak migrate ke negara orang. Tapi negara mana ya?



Ulasan

  1. Bro, saya dah tahap tepu dah dgn situasi di Malaysia ni.

    Tu pasal saya mahu migrate.
    Ya, saya ikuti blog Dr Pagal tu...

    ps: saya kagum betul dgn doktor2 yg boleh stay keja gomen sampai pencen

    BalasPadam
  2. dkt sini takde ubat yg masuk kot montot kalau high fever.. dia suh pi beli paracetamol and ibuprofen, selang2. amoxycilin tu biasalah kalau dah teruk sgt, itupun kena doc yg prescribe, nurse tak buleh. Kalau flu or batuk, mmg doc takkan prescribe apa2.. kena la pi pharmacy, beli apa2 yg patut.. kalau migraine, dia bagi triptan, pink migraleve and codein.. tapi kebanyakannya kat sini, diorg macam takut2 nak prescribe ubat pada kita.. hemm..

    BalasPadam
  3. nak hijrah ke brunei plis!!

    BalasPadam

Catat Ulasan

THE MOST POPULAR POSTS

Aku dan Tinted Kereta

Hari ini klinik sunyi sikit. Jadi banyak benda2 lain aku boleh buat. Antaranya survey market untuk pasang tinted kat cermin kereta aku. Menurut Akta JPJ: Kaedah 5(1) dan Kaedah 5(3) untuk Kaedah2 Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2000, menetapkan cermin2 depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70% manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%. Tapi kat kedai, mana ada ikut undang2. Semuanya JPJ Compliance (kononnya). Tapi janji kau nak pasang, mereka pasang. Risiko tanggung sendirilah.

Film tinted ialah filem plastik jernih ataupun laminate metallic yang dipasang pada cermin2 kereta bertujuan untuk mengurangkan panas bahang cuaca khatulistiwa, mendapatkan suasana lebih privasi dan juga untuk lebih cantik dipandang.

Kalau kita ke kedai2 aksesori kereta, macam2 jenis tinted ada. Macam2 brand ada. Biasanya mereka kata mereka punya lebih bagus dan lebih murah banding tempat lain. Kalau nak yang murah memang ada, teta…

Aku dan Toyota Vellfireku

Bro, cuba tulis tentang Vellfire/Alphard pula...
dulu dah tulis tentang Estima...
Especially tentang button2 dan radio/camera berbahasa Jepun...
tentang risiko buying Jap recond ni...
TQ

Ada orang suka kereta tempatan.
Ada orang suka kereta Eropah.
Tapi aku suka kereta buatan Jepun.
Honda CRV aku pernah pakai.
Tetapi Toyota Estima adalah yang terbaik
sepanjang 15 tahun aku memandu di jalan raya.

Bila aku terpaksa menggantikan Estima aku,
aku hanya ada dua pilihan.
Downgrade ke Honda Odyssey
atau upgrade ke Toyota Alphard/Vellfire.
Selepas 12 bulan membuat penyelidikan,
juga mengumpul wang pendahuluan,
Vellfire adalah pilihan paling tepat.


Vellfire dan Alphard adalah adik-beradik.
Enjinnya enjin yang sama.
Ruang kokpit pun lebih kurang sama.
Cuma ada modifikasi luaran yang nyata.
Iaitu lampu depan dan lampu belakang bertingkat.
Juga grill depan yang menjadikannya kelihatan lebih ganas.

Aku suka kereta buatan Jepun.
Ianya sangat reliable.
Kos penyelenggaraannya lebih kurang sama dengan kere…

Aku dan Toyota Estima

Toyota Estima dikenali sebagai Toyota Previa di US dan Toyota Tarago di Australia. Ia adalah kereta jenis MPV dan mula dikeluarkan oleh Toyota Motor Corporation sejak tahun 1990 lagi. Estima di atas adalah kereta Estima generasi pertama yang dikeluarkan antara tahun 1990-2000. Di sini, ia dikenali sebagai BEAN. Ini dikira kereta klasik jugaklah.

Ini adalah Estima generasi kedua yang dikenali sebagai SEPET. Aku cukup berkenan dengan bentuk lampu depannya. Ia dikeluarkan antara tahun 2001-2005. Kereta2 ini banyak betul dibawa masuk ke Malaysia dan jangan harap dapat yang baru. Semuanya recondition daripada Jepun.

Estima generasi ketiga ini pula dikenali sebagai NINJA dan mula dibawa masuk ke Malaysia sekitar tahun 2007. Estima jenis ini terlebih advanced termasuk boleh parking sendiri secara automatik. Aku kurang berkenan dengan lampu depan dan belakangnya. Tapi interiornya memang superb.
Aku nak cerita sedikit pasal Estima SEPET yang aku gunakan sekarang. Aku memang dah study habis se…

Aku dan Cikgu Arbainah

Masa aku sekolah ugama di kampung dulu, aku ada kenal dengan satu ustazah ni. Dia ni memang garang. Semua murid takut padanya. Malah gurubesar pun takut dengannya. Walaupun ustazah, perangai dia memang brutal. Sapa2 yang dia rasa nakal, jahat, malas buat kerja, belajar main2, memang nak kena dengan dia. Kena tengking, kena jerit, kena carut, kena cubit, dah jadi rutin kehidupan. Satu hari kalau dia takda kat sekolah, memang terasa sunyi sepi sepanjang hari. Sehari kalau tak dengar suara dia jerit2 mengajar dan marahkan anak murid memang tak sah.

Pada aku dia tak garang. Cuma bersemangat sikit bila nak mendisiplinkan murid2nya. Aku pernah kena hukum dengan dia sekali. Itulah sekali. Lepas tu taubat tak buat lagi. Masa tu aku baru darjah 3. Dulu sekolah ugama start pukul 3.30 petang. Biasanya kami datang awal. Kadang2 sebelum pukul 3 dah sampai. Kat rumah bukan buat apa pun. Jadi datang awal bolehlah main2 dulu sementara tunggu loceng. Satu hari tu, aku pergi main belon acah kat sebel…

Aku dan Doktor Lokum

Locum doctor bermaksud doktor sambilan atau part time. Locum tu istilah luar negara yang telah selalu diguna pakai disini. Masa aku kerja di kerajaan dulu, aku kena selalu buat locum untuk menampung kehidupan yang selalu kesempitan. Nak harap gaji kerja kerajaan mana cukup masa itu. Sebenarnya kalau aku sebagai kakitangan kerajaan, aku tak boleh buat kerja2 sambilan seperti itu tetapi disebabkan ramai yang buat, kerajaan buat2 tak tahu sahaja. Selagi ianya tidak menjejaskan kerja2 di hospital, pengarah hospital buat2 tak nampak aje.

Selain faktor kewangan, aku buat locum untuk mencari pengalaman baru. Satu hari bila aku dah bersedia untuk bukak klinik sendiri, taklah panik atau pening bila nak manage klinik sendiri. Aku memang dah target tak nak sambung belajar. Cukup masa aku nak bukak klinik sendiri. Jadi sepanjang bekerja di hospital, aku memang sentiasa membuat persediaan dan perancangan ke arah itu.

Masa aku jadi houseman di Muar, ramai member2 sebaya yang giler buat locum. Pant…