Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

01 Mac 2011

Aku, Politik dan Ekonomi Semasa


RM18mil incentive for HMs, teachers and staff of 586 schools

JASIN: Over 15,000 headmasters, teachers and support staff from 586 primary schools nationwide have been rewarded with RM18mil in cash by the Education Ministry for improving their schools’ overall performances. A total of 586 headmasters received RM7,500 each while 5% of teachers in their school who achieved excellent performance will get RM1,800 each. The remaining 12,141 teachers in the schools concerned would each receive RM900 while the amount for the estimated 2,500 support staff is yet to be fixed by the ministry.

Dah banyak kali aku cakap, aku tak suka suasana politik di Malaysia. Tak kira parti pemerintah atau parti pembangkang, mereka cukup seronok membelanjakan wang rakyat. Tapi bukannya dengan cara yang betul. Mereka lebih pentingkan nama, glamour daripada memakmurkan rakyat. Kalau anda rajin baca blog Dr Pagal, anda akan tahu suasana meruncing di hospital2 kerajaan sekarang. Hospital2 kerajaan sekarang kekurangan sumber kewangan. Walaupun sekarang baru bulan Mac, tiada wang untuk dibelanjakan. Dua minggu ini, ada beberapa pesakit datang ke klinik aku untuk suntikan perancang keluarga. Sebelum ini mereka suntik di klinik kerajaan tapi terpaksa berubah arah kerana ketiadaan stok. Beberapa staf hospital pun ada datang jumpa aku. Nak ambik ubat untuk anak pun susah sangat.

Terbaru di blog Dr Pagal ialah mengenai situasi terkini di klinik2 kerajaan. Walaupun negara dah semakin maju, perjalanan klinik masih sama seperti 40 tahun yang lepas. Klinik2 kerajaan termasuk klinik 1Malaysia masih diurus oleh Pembantu Perubatan. Pembantu Perubatan masih melihat dan merawat pesakit manakala doktor2nya dibebankan dengan program2 kerajaan yang lain seperti kem kesihatan, program derma darah, ceramah, lawatan ke sekolah dan sebagainya. Itu tak termasuk mesyuarat2, kursus2, seminar2 dan kertas kerja yang berlambak2. Antara sebab aku berhenti bekerja dengan kerajaan ialah terlalu banyak mesyuarat, terlalu banyak paperwork dan beban kerja yang tak pernahnya berkurang.

1Malaysia Clinic

In Budget 2010, our beloved Prime Minister proposed 50, 1Malaysia clinics to be started in semirural and urban areas to cater for the urban poor. Another additional 30 clinics will be introduced in 2011 as they claim that the first 50 was a success. We all know that this is a political stunt to win votes.

This 1Malaysia clinic is a regressive approach. We should be moving forward and not backwards. As you will be well aware that these clinics are run by MAs from 8am to 10pm every day. It was meant for common cough & cold, dressing and minor ailments. However, looking at the standards of our current generations of MAs, I doubt the quality of care that is being provided. Furthermore, anyone can walk into these clinics with complaints that a MA may not be able to diagnose a nd may very well miss an important diagnosis. Well, when we have doctors with questionable quality nowadays, what more with MAs!

So, in Malaysia, after 54 years of independence we still have MAs running clinics with the status of a doctor! When the government insist on GPs to abide with the Private Healthcare and Facilities Act 1998, the government itself is not adhering to the standards. Talk about leadership by example!

Aku bukannya anti kerajaan. Tetapi zaman dah berubah. Perubatan dan teknologi semakin berkembang. Tapi rakyat masih mendapat ubat2an lama seperti Atenolol, Nifedipine dan Metoprolol untuk darah tinggi. Hanya Penicillin dan Amoxycillin yang diberi kepada anak2 yang demam berpanjangan. Ponstan untuk semua jenis kesakitan dan Syp Benadryl untuk semua jenis batuk. Kalau tak percaya, pergilah ke klinik2 kesihatan. Pusing2 ubatnya tang tu jugak.

Macam Daddy Ziyyad, aku pun ada cadang nak migrate ke negara orang. Tapi negara mana ya?



3 ulasan:

  1. Bro, saya dah tahap tepu dah dgn situasi di Malaysia ni.

    Tu pasal saya mahu migrate.
    Ya, saya ikuti blog Dr Pagal tu...

    ps: saya kagum betul dgn doktor2 yg boleh stay keja gomen sampai pencen

    BalasPadam
  2. dkt sini takde ubat yg masuk kot montot kalau high fever.. dia suh pi beli paracetamol and ibuprofen, selang2. amoxycilin tu biasalah kalau dah teruk sgt, itupun kena doc yg prescribe, nurse tak buleh. Kalau flu or batuk, mmg doc takkan prescribe apa2.. kena la pi pharmacy, beli apa2 yg patut.. kalau migraine, dia bagi triptan, pink migraleve and codein.. tapi kebanyakannya kat sini, diorg macam takut2 nak prescribe ubat pada kita.. hemm..

    BalasPadam
  3. nak hijrah ke brunei plis!!

    BalasPadam