Langkau ke kandungan utama

Aku dan wabak H1N1


H1N1: School student among three victims

KUALA LUMPUR: A form four school student in Kajang is among three people who died from H1N1 this year, said Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai. The girl, who had symptoms of vomiting, headache and cough for a week but no fever, was taken to a private hospital on Feb 22 when she fainted (syncope) after jogging. She was then referred to Institute of Respiratory Medicine, Kuala Lumpur and then to Kuala Lumpur Hospital where she died on Feb 24.

"PCR tests confirmed that the virus on Feb 25 was H1N1 positive," he said in a press statement here Thursday.

Hulu Langat District Health Office probed the victim's school on March 1 and found that 15 of her 42 classmates had symptoms of cough or cold, while eight teachers screened had no influenza-like illness (ILI). Liow said control measures had been taken including health education like washing hands and ethics when coughing. Students and school staff with symptoms are advised not to come to school and seek treatment from health facilities. The minister said that the school principal reported that two teachers were on sick leave due to fever, cough and flu while 149 of 1,600 students in the morning session were absent.

"Given the high rate of absenteeism, the school management decided to close the school (yesterday)," he said.

School principals and headmasters were reminded to abide by guidelines for the management of H1N1 in schools as cases often occur in clusters The number of confirmed H1N1 cases from Jan 1 until Wednesday stood at 679. Liow said of 279 patients receiving treatment in hospitals, 31 tested positive H1N1.

"Two patients are being treated in Intensive Care Unit (ICU) and both have risk factors," he added.

Those with ILI symptoms must stay away from public places and maintain a high level of personal hygiene. - Bernama

Wabak H1N1 kembali lagi? Klinik2 kat Kajang syoklah. Sure ramai orang datang ke klinik untuk rawatan dan nasihat. Aku ingat lagi masa wabak H1N1 melanda negara beberapa tahun lepas. Face mask pun orang boleh jual 5 ringgit satu. Semua klinik penuh sesak. Hospital jangan ceritalah. Masa tu media massa asyik menakut2kan orang ramai. Dapatkan rawatan awal. Jadi demam sikit, pergi klinik. Batuk sikit, pergi klinik. Selsema sikit, pergi klinik. Kalau nak kira untung, taklah untung sangat sebab semuanya datang nak pengesahan dan nasihat aje. Setakat ubat demam dan selsema berapa ringgitlah aku boleh charge?

Nasib baik selsema dan batuk aku dah berkurangan. Kalau tidak terpaksalah aku mengkuarantinkan diri sendiri untuk beberapa hari. Aku dah pernah ambik suntikan vaksin H1N1 tahun lepas. Tamiflu pun dah ada stand by kat klinik. Tapi rasanya bukan tanda2 H1N1lah. Demam setahun sekali. Adatlah.

Ulasan

  1. get well soon doc!

    adehhh.. dekat dengan tempat saya tuh!
    scary!

    BalasPadam

Catat Ulasan

THE MOST POPULAR POSTS

Aku dan Tinted Kereta

Hari ini klinik sunyi sikit. Jadi banyak benda2 lain aku boleh buat. Antaranya survey market untuk pasang tinted kat cermin kereta aku. Menurut Akta JPJ: Kaedah 5(1) dan Kaedah 5(3) untuk Kaedah2 Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2000, menetapkan cermin2 depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70% manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%. Tapi kat kedai, mana ada ikut undang2. Semuanya JPJ Compliance (kononnya). Tapi janji kau nak pasang, mereka pasang. Risiko tanggung sendirilah.

Film tinted ialah filem plastik jernih ataupun laminate metallic yang dipasang pada cermin2 kereta bertujuan untuk mengurangkan panas bahang cuaca khatulistiwa, mendapatkan suasana lebih privasi dan juga untuk lebih cantik dipandang.

Kalau kita ke kedai2 aksesori kereta, macam2 jenis tinted ada. Macam2 brand ada. Biasanya mereka kata mereka punya lebih bagus dan lebih murah banding tempat lain. Kalau nak yang murah memang ada, teta…

Aku dan Toyota Vellfireku

Bro, cuba tulis tentang Vellfire/Alphard pula...
dulu dah tulis tentang Estima...
Especially tentang button2 dan radio/camera berbahasa Jepun...
tentang risiko buying Jap recond ni...
TQ

Ada orang suka kereta tempatan.
Ada orang suka kereta Eropah.
Tapi aku suka kereta buatan Jepun.
Honda CRV aku pernah pakai.
Tetapi Toyota Estima adalah yang terbaik
sepanjang 15 tahun aku memandu di jalan raya.

Bila aku terpaksa menggantikan Estima aku,
aku hanya ada dua pilihan.
Downgrade ke Honda Odyssey
atau upgrade ke Toyota Alphard/Vellfire.
Selepas 12 bulan membuat penyelidikan,
juga mengumpul wang pendahuluan,
Vellfire adalah pilihan paling tepat.


Vellfire dan Alphard adalah adik-beradik.
Enjinnya enjin yang sama.
Ruang kokpit pun lebih kurang sama.
Cuma ada modifikasi luaran yang nyata.
Iaitu lampu depan dan lampu belakang bertingkat.
Juga grill depan yang menjadikannya kelihatan lebih ganas.

Aku suka kereta buatan Jepun.
Ianya sangat reliable.
Kos penyelenggaraannya lebih kurang sama dengan kere…

Aku dan Toyota Estima

Toyota Estima dikenali sebagai Toyota Previa di US dan Toyota Tarago di Australia. Ia adalah kereta jenis MPV dan mula dikeluarkan oleh Toyota Motor Corporation sejak tahun 1990 lagi. Estima di atas adalah kereta Estima generasi pertama yang dikeluarkan antara tahun 1990-2000. Di sini, ia dikenali sebagai BEAN. Ini dikira kereta klasik jugaklah.

Ini adalah Estima generasi kedua yang dikenali sebagai SEPET. Aku cukup berkenan dengan bentuk lampu depannya. Ia dikeluarkan antara tahun 2001-2005. Kereta2 ini banyak betul dibawa masuk ke Malaysia dan jangan harap dapat yang baru. Semuanya recondition daripada Jepun.

Estima generasi ketiga ini pula dikenali sebagai NINJA dan mula dibawa masuk ke Malaysia sekitar tahun 2007. Estima jenis ini terlebih advanced termasuk boleh parking sendiri secara automatik. Aku kurang berkenan dengan lampu depan dan belakangnya. Tapi interiornya memang superb.
Aku nak cerita sedikit pasal Estima SEPET yang aku gunakan sekarang. Aku memang dah study habis se…

Aku dan Doktor Lokum

Locum doctor bermaksud doktor sambilan atau part time. Locum tu istilah luar negara yang telah selalu diguna pakai disini. Masa aku kerja di kerajaan dulu, aku kena selalu buat locum untuk menampung kehidupan yang selalu kesempitan. Nak harap gaji kerja kerajaan mana cukup masa itu. Sebenarnya kalau aku sebagai kakitangan kerajaan, aku tak boleh buat kerja2 sambilan seperti itu tetapi disebabkan ramai yang buat, kerajaan buat2 tak tahu sahaja. Selagi ianya tidak menjejaskan kerja2 di hospital, pengarah hospital buat2 tak nampak aje.

Selain faktor kewangan, aku buat locum untuk mencari pengalaman baru. Satu hari bila aku dah bersedia untuk bukak klinik sendiri, taklah panik atau pening bila nak manage klinik sendiri. Aku memang dah target tak nak sambung belajar. Cukup masa aku nak bukak klinik sendiri. Jadi sepanjang bekerja di hospital, aku memang sentiasa membuat persediaan dan perancangan ke arah itu.

Masa aku jadi houseman di Muar, ramai member2 sebaya yang giler buat locum. Pant…

Aku dan Honda Odyssey Siri 4

Semenjak Estimaku sakit, aku mula buat kajian mendalam mengenai Odyssey. Bukannya nak tukar daripada Estima ke Odyssey tetapi jika Estimaku makin tenat, aku terpaksa jugalah membuat pilihan. Jadi, pengalaman mencari dan membeli kereta recond 4 tahun yang lalu mengajarku bahawa aku perlu bersedia sebelum keluar dan berjumpa dengan salesman2 kereta yang kadang2 terlebih pandai. Sebelum aku terkena, baik aku bersedia untuk mengenakan mereka. Kalau aku rasa macam tak betul aje, aku boleh mengesan awal dan berpindah ke kedai lain.

Berikut adalah hasil kajian aku sepanjang seminggu ini:
Generasi pertama Odyssey menggunakan kod RA1-RA5 adalah keluaran antara tahun 1995 hingga 1999. RA1 dan RA3 untuk pemanduan 2WD manakala 2 dan 4 untuk pemanduan 4WD. RA5 adalah untuk enjin 3.0L manakala yg lain guna enjin 2.4L sahaja.Generasi kedua Odyssey menggunakan kod RA6-RA9 adalah untuk keluaran selepas 1999- 2003. Kod membezakan kapasiti enjin dan jenis pemanduan sama seperti kereta2 generasi pertama.…