Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

02 Jun 2011

Aku dan Unnecessary Test

Ramai yang tak faham.
Dalam perubatan 1+1 tidak semestinya 2.
Bermakna 1penyakit bukannya 1simptom, 1ubat dan 1rawatan.
Segala2nya terlalu kompleks dan kadang2 memeningkan.
Doktor yang bagus boleh mengetahui punca penyakit
dengan hanya bertanya soalan2 kepada pesakit.
Doktor yang bagus tidak bergantung semata2 kepada mesin dan ujian2 khas.
Doktor yang bagus tidak akan membuat Full Blood Test kepada semua pesakitnya.
Doktor yang bagus tidak akan terus buat ECG jika pesakit mengadu sakit dada.
Doktor yang bagus tidak akan terus buat X-ray jika pesakit batuk berpanjangan.
Doktor yang bagus juga tidak akan menjadi agen Multilevel Marketing.
Doktor yang bagus juga tidak akan menjual vitamin2 supplemen yang pelbagai.
Tetapi pesakit2 yang hypochondriac memang susah nak dipuaskan hatinya.
Kalau boleh satu badan nak diMRIkannya.
Pada aku segala2nya kenalah berpatutan.
Kalau mampu nak buat MRI satu badan, lantaklah.
Tapi kalau pakcik2 tua datang daripada kampung,
dan kau tahu budgetnya pun kecik,
nak buat ujian pun patut2lah.
Kalau dah tak boleh jugak, hantarlah ke hospital kerajaan.
Ada juga pesakit yang asyik nak jumpa specialist.
Mentang2lah ada medical card dan insuran tanggung.
Sakit hidung sikit nak jumpa pakar hidung.
Sakit mata sikit nak jumpa pakar mata.
Sakit kepala sikit nak juga pakar otak.
Sakit pinggang sikit nak jumpa pakar tulang.
Nak rasanya terus hantar ke pakar sakit jiwa.

Many complain of having to pay for unnecessary tests

By LIM AI LEE and AUDREY EDWARDS
sunday@thestar.com.my

PETALING JAYA: A retiree seeking treatment at a private hospital was asked to undergo a blood test, X-ray and an ultrasound therapy. He was referred to three specialists an orthopaedic surgeon, a physician and a nephrologist and was admitted for three days. He had gone to the doctor for his gout.

The retiree, who has no medical insurance, claimed he was eventually discharged with some painkillers and slapped with a RM2,700 bill.

In another case, a patient with a urinary problem was asked to undergo Magnetic Resonance Imaging (MRI). Her total hospital charges amounted to RM2,000.

In the last two years, the National Consumer Complaints Centre (NCCC) has received 193 complaints from patients who claimed they were asked to undergo various tests even for simple ailments. The cases were among 943 complaints received against private healthcare services in the country.

2 ulasan:

  1. sebab tu saya jarang jumpa dokter kalau demam. ngeeee~

    BalasPadam
  2. demam baru 4 jam, temperature 37.6..lungs clear, abdomen soft, throat normal, no skin rash...just pure fever..."doc, I nak refer ke SJMC ya"..

    Cuba bayar sendiri, saya berani kerat jari, lagi sanggup dia pi KK ...:)

    BalasPadam