Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

10 November 2011

Aku dan Junket



Holy pilgrimage or junket*?

By Associated Press

MINA, Saudi Arabia — The Muslim pilgrimage of hajj is a moment of equality before God, with millions massed at Islam’s most revered sites asking for forgiveness of sins. Of course, some are more equal than others.

At VIP tents, Iraqi lawmakers and politicians in their white pilgrim robes enjoyed the luxury of soft red carpets and air conditioning, fruit baskets set up on long tables and two refrigerators with cold water and soft drinks. It’s conveniently right next to the Jamarat, the site of three walls symbolizing the devil that pilgrims lined up to pelt with stones on Monday.

It’s a stark contrast from the camp of their fellow citizens, several miles (kilometers) away, where Iraqi pilgrims crowd into stuffy tents and take hours to make their way on foot through the hot Saudi sun to reach the ritual site.

“The officials are staying at the best places with best services while we are suffering here,” said Abbas Abid Ali, a 60-year-old Shiite from Baghdad. He sat on a green plastic mattress after sunset near the Jamarat, where he and others spent the day after trekking from their camp.
“Will these officials get the same treatment on Judgment Day?” he said. “God doesn’t differentiate and care about officials and rich people.”

Several million Muslims have converged on Saudi Arabia for this year’s annual hajj, centered around the holy city of Mecca and several sites in the deserts nearby. During the current part of the rites, the pilgrims stay for several nights in a gigantic tent city sprawling around the Jamarat at Mina, about 11 miles (18 kilometers) outside Mecca, and for three days pelt the walls with stones in a symbolic rejection of the devil’s temptations.

Like everywhere, money can buy better conditions for the tiring hajj rites, such as better transport to avoid walking in the massive crowds or more comfortable tents. But some complain that political status also wins special consideration.

Iraqi politicians, for example, get a leg up on even getting the precious, limited spaces to attend hajj. While other Iraqis have to go through a lottery to go, sometimes waiting for years, members of parliament or the government can jump the line and go whenever they want.


*Junket = an excursion for the purpose of pleasure at public or company expense
 
Belajar  perkataan baru hari ini.
Junket= golongan yang menggunakan duit rakyat untuk kepentingan sendiri.
 
Ibadah haji sudah lama dikomersilkan.
Sesiapa yang berjawatan juga berduit sangat mudah perjalanan hajinya.
Tak payah tunggu berpuluh tahun.
Tak payah tunggu giliran atau kuota.
Juga 10 hari dah selesai buat haji.
Pergi buat yang wajib aje.
Tak perlu bersesak2 dan berhimpit2.
Bodyguard keliling pinggang.
Tempat tinggal juga makan minumnya dilayan umpama Raja Firaun.
Pergi buat haji macam pergi bercuti gamaknya.



Aku sempat gak tengok beberapa telemovie sempena Raya Haji tempohari.
Drama Panggilan Baitullah paling menyentuh perasaan.
11 kali pergi buat haji tetapi tak berubah.
Masih jugak nak menunjuk2 membuat kebajikan.
Masih takda kepuasan di dalam hati.
Masih tercari2 makna dan pengisian haji tersebut.
 
Kebanyakan orang berpuluh tahun bersusah payah mengumpul dana nak pergi haji.
Tetapi ada orang petik jari aje terus dapat pergi haji.
Bukan sekali tetapi berkali2.
Tapi di manakah letaknya nilai haji tersebut?
Tontonlah drama ini.
Sedih beb tengok Fahrin Ahmad jadi Muhammad Haq.
Kumpul duit susah2 tapi akhirnya?

Aku belajar sesuatu daripada Muhammad Haq.


8 ulasan:

  1. yes, been dying to discuss about this. saya nak tanya lah. betol ke, kalau kita nak pegi haji, tapi biasalah tunggu queue lama sgt, we can just go to selected pegawai tabung haji, pay 200ringgit, and wallah, our name is already on the list to go haji.. saya dgr mcm tu.. bunyi mcm pelik kan? Apa pendapat doctor pasal menunaikan haji mengikut pakej?

    BalasPadam
  2. Saya pun ada dengar jugak.
    Kalau ada kenal orang dalam,
    terutamanya pegawai2 yg besar2,
    kita boleh potong queue.

    Tapi kan,
    kalau kita pergi dengan memotong barisan
    bermakna kita mengambil hak orang lain.

    Entahlah.

    Yang lain2 kita tunggu Haji en_me balik.
    Nanti saya tanyakan...
    Dia lebih arif rasanya.

    BalasPadam
  3. Just my 2 sen. Kalau berduit pun tapi tak menjadi tetamu Allah, tak jadi juga.

    Dan berkenaan mewah2 tu, rezeki masing2 dibawa ke jalan bertemu rumah Allah. So, tak payah nak dipertikaikan.

    Aku dah gi haji 11 tahun yg lalu. Banyak perangai yang aku lihat. Ada org yg berduit yg buat perangai, ada juga yg tak berapa nak ada duit buat perangai. Dan ada juga yg buat haji macam vacation. Aku pergi ikut pakej TH, byk sgt perubahan yg elok yg aku lihat sekarang. Alhamdulillah.

    Dan banyak dugaan yang aku lihat diberikan kepada bermacam2 orang, tak kira kaya atau miskin. Ada yg terima balasan sebelum dan semasa haji, ada yg terima SELEPAS haji. Dan ada yg terima ANUGERAH selepas haji. So, segalanya dariNYA.

    We are not perfect. Allah created us, HE knows best. We just try our best.

    BalasPadam
  4. Tentang pergi haji dengan merasuah pegawai TH tu(utk potong queue), dah sah sah kita tahu hukumnya kan...sia sia aja pegi Makkah.

    Tentang Junket ni pula, sebaiknya guna duit sendiri, supaya dapat Haji yg mabrur. Tapi kalau memang company ada peruntukan khas, tanpa guna duit pekerja lain, itu tak mengapa.

    Tentang pergi pakej mahal, hotel 6 bintang, nak lontar jamrah pun batu siap org lain kutipkan...dah banyak ustaz & ulama cakap - kita tiada HAK nak kata golongan macam ni 'kurang pahala hajinya' sebab tak bersusah susah macam org lain. Sebab setiap manusia ada kelebihannya yg Allah kurniakan. Dan golongan macam ni mmg Allah beri rezeki utk dia pergi haji dgn bayar pakej yang mahal. Itu rezeki dia. Soal pahala, urusan allah. Yang penting keikhlasan, dan SUMBER wang utk mengerjakan haji, mestilah halal.

    Tentang pergi haji lebih dari sekali, ulama terkenal Yusof Qardhawi dah memberi fatwa bahawa 'adalah lebih afdal pergi haji sekali sahaja'..dan duit yang lebih tu, samada disedekahkan kpd org lain yang tak mampu nak tunaikan haji. Ini kerana kalau kita pergi lebih dari sekali, kita dah menutup peluang org lain yang belum pernah pegi Haji.

    BalasPadam
  5. Taz,

    Terima kasih atas pandangan.
    Betul.
    Bukan kita yang menentukan darjat haji seseorang.
    Tak semestinya semakin susah nak ke sana,
    semakin tinggi darjat haji kita.

    Mata kita tak layak untuk menilai semua itu.

    BalasPadam
  6. Thanks to all.

    You guys really give me a new perspective dlm hal haji ni.Saya mmg suka apa yg Taz and DaddyZiyyad kata. Thanks again.

    BalasPadam
  7. DaddyZiyyad,

    Bernas sungguh pandangan awak.
    Kalau masuk bahas,
    dah menang dah ni.

    terima kasih berkongsi.

    BalasPadam
  8. Sekadar berkongsi. Dlm group aku ada beberapa org korporat dan penjawat awam pangkat tinggi. Sorang darinya, amat sombong..sepanjang haji tak pernah bertegur sapa dgn sesiapa. Buat hal sendiri aje, tapi setiap kali jumpa, aku mesti senyum walaupun aku tau akan dibalas dgn cebikan.

    Lepas balik haji, dia ditangkap sebab pecah amanah dan penipuan wang kerajaan. Seorang lagi, amat baik hati dan menjadi rakan tidur di Mina. Byk berkongsi cerita dgn aku. Bila balik haji, diserang strok dan lumpuh. rupa2nya pernah menjadi bos kpd saudara aku. Diceritakan, rupanya kuat rasuah & kaki pompuan.

    Seorang lagi, datang haji terus dari Eropah sebab bercuti. Tiap2 hari komplen pasal makanan yg TH hidangkan. Ada saja yg tak kena. Pastu suka kacau aku. Kalau nak apa2, mesti suruh aku ckp pada staf TH. Tapi aku tolong setakat yg mampu. Grup dia pun ramai yg buat ha macam lebih kurang je. Tapi dia diuji dgn bas dia sesat, tak sampai2 Mina. Ada ustaz kata mungkin haji dia tak sempurna sebab ada rukun haji yg tak grup dia tak buat. Wallahualam.

    Bukan nak mengaibkan sesiapa. Cuma hendak kongsi pengalaman.

    BalasPadam