Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

29 Disember 2011

Aku Dah Semakin Bosan...

RM20,000 fine for leaking info

By YEE XIANG YUN
xiangyun@thestar.com.my

JOHOR BARU: A former Iskandar Investment Bhd (IIB) senior vice-president was slapped with a RM20,000 fine by a High Court here for abusing his position when he leaked information about the tender value of a construction project.

Rostam Razali, 51, pleaded guilty to revealing the Jalan Abu Bakar interchange construction’s bid value to Kimlun Sdn Bhd chief executive officer Sim Tian Liang.
He did this at the IIB office here in April 2008 while he was still with the company, which was known as Southern Johor Investment Corporation Bhd then.

Rostam, who was in charge of the firm’s several projects, leaked the information to Sim after learning about the project value from its consultant on April 3, 2008.
Kimlun was among five bidders listed for the project after that.

Rostam told Sim to place a bid of between RM118mil and RM128mil for the project, which Kimlun won on Oct 21, 2008.
He was convicted under the Com-panies Act 1965 which provides a maximum five-year jail term or a fine of up to RM30,000 upon conviction.

Judge Mohd Nasir Nordin fined Rostam RM20,000, which he settled.

Kalau aku salah seorang pembida projek ini,
aku cari mamat yang bocorkan nilai projek ini.
Ini bukan projek kecik2.
Ini projek ratus juta ringgit.
Aku kalah kerana ada orang lain ikut pintu belakang.
Dan ini bukannya satu kes sahaja.
Dah jadi budaya dikalangan pemegang2 amanah dan kontraktor2 kita.
Dan memandangkan pilihanraya dah dekat,
kerajaan konon2nya nak buat sesuatulah.
Tapi setakat 20 ribu baik lepaskan aje.
Buat sakit hati mendengarnya.
Bahagian dia dapat sekurang2nya ratus ribu kalau tak juta ringgit.
Patutnya beri denda dan penjara maksimum.
Supaya budaya ini boleh dikurangkan.
Haram jadah betul.
Inilah wajah orang kita yang sebangsa dan seagama.
Dah takda rasa malu untuk berbuat dosa.
Yang penting ada duit masuk dan boleh joli katak.
Ada duit semua boleh jadi.
Halal haram lain cerita.
Tengok A C Mizal tauke gelang.
Juga Fazley Yakub yang beli ijazah kat internet.
Semuanya dah dapat Datuk.
Apalah nak jadi dengan negara kita?
Kalaulah planet dalam cerita Avatar tu wujud,
dah lama aku pindah ke sana.






3 ulasan:

  1. Dan seminggu dua ni heboh diperkatakan di internet tentang 'hukuman setimpal' yang Khir Toyo terima.. :)

    Bila kita bersuara, kita terus jadi "Pembangkang"

    Ini lah Malaysia..

    Percayalah, lagi 10-20 tahun, Malaysia akan jadi sebijik macam India...rasuah berleluasa, yg kaya makin kaya, yg miskin makin melarat, setinggan moden berterabur....

    Jadi jangan salahkan kalau org Melayu sendiri nak migrate!

    BalasPadam
  2. den jadi jaga kat rumah baru ekau kek planet tu......

    BalasPadam
  3. saya nampak construction site dari atas marina barrage kat singapore haritu - rupa dia hampir sama macam planet avataar. :)

    BalasPadam