Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

17 Disember 2011

Aku dan Ariff Alfian


KUALA LUMPUR 12 Dis. – Hasrat seorang bapa melihat anak lelakinya, Ariff Alfian Rosli yang menuntut di Dublin, Republik Ireland, untuk menjadi doktor perubatan hampa apabila anaknya itu bukan sahaja tidak meneruskan pengajian, malah gagal dihubungi di negara tersebut sejak tiga tahun lalu.

Pesara pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang telah berkhidmat selama 31 tahun, Rosli Haron, 56, kini buntu mengesan anak kedua daripada empat beradik itu setelah mencuba pelbagai usaha termasuk membuat laporan kepada polis, Wisma Putra, Kedutaan Malaysia di Ireland dan Kedutaan Ireland di sini, dalam tempoh tersebut.

Malah, katanya, dia dan isteri, Kamariah Hashim, 55, telah lapan kali ke Dublin dan Universiti College Dublin (UCD) untuk mencari anaknya itu yang merupakan ketua pengawas dan tokoh pelajar cemerlang Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seksyen 5 Wangsa Maju pada 2001.

Rosli memberitahu, Ariff, 28, yang cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mendapat tajaan pinjaman boleh ubah daripada Petronas untuk melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan di United Kingdom (UK).

“Ariff kemudian dihantar ke UK untuk membuat A Level dan pada 2003 dia dihantar ke UCD untuk melanjutkan pengajian, walaupun dalam kontrak asal anak saya sepatutnya ke UK sahaja.
“Pada mulanya saya sangsi kerana Petronas tidak mempunyai pejabat penasihat pelajar di Dublin seperti mana Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Majlis Amanah Rakyat (Mara).
“Namun Ariff tetap meneruskan pengajian di UCD untuk mengikuti pengajian praklinikal dari 2003 hingga ke 2005 seterusnya klinikal (2005-2008),” katanya yang datang ke pejabat Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurutnya, meskipun demikian, Ariff tidak dapat menamatkan pengajiannya pada waktu ditetapkan iaitu pada 2008 dan perlu menyambung beberapa semester di universiti terbabit.
Malangnya, kata Rosli, Petronas enggan menaja perbelanjaan Ariff yang menelan kos lebih 38,000 Euro (RM160,000) setahun pengajian akademik dan kos sara hidup manakala dia pula tidak mempunyai cukup wang untuk menampungnya.
“Berikutan masalah kewangan, saya sarankan Ariff agar menyambung pengajiannya di Malaysia tetapi dia enggan kerana berazam hendak lulus dari UCD dan bermula daripada situ hubungan kami terjejas.
“Sehingga sekarang, saya dan isteri gagal bertemu Ariff dan menghubunginya walaupun telah mencuba pelbagai usaha sejak tiga tahun lalu,” katanya.

Tambah malang, Rosli memberitahu, dia kini berhadapan dengan saman pihak Petronas untuk menuntut wang pengajian Ariff berjumlah lebih RM890,000 daripadanya sebagai penjamin pertama.
“Mana saya ada cukup wang untuk menjelaskan wang sebanyak itu dengan pencen saya. Sudahlah kami sekeluarga menderita kerana kehilangan anak, kami kini berhadapan dengan saman pula,” ujarnya.

Menurutnya, berdasarkan maklumat diterimanya, dia begitu bimbang Ariff terjebak dengan perkara negatif termasuk pergaulan bebas dan murtad.

Dia juga ingin menasihatkan ibu bapa yang mempunyai anak di luar negara supaya mengambil iktibar dan berhati-hati dengan insiden menimpa keluarganya selain berharap pihak agensi terlibat atau pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dapat membantu menjejaki anak kesayangannya itu.


Anak Melayu.
Pastinya berugama Islam.
Cemerlang dalam pelajaran.
Dapat biasiswa ke luar negara.
Buat Medic pulak tu.
Ibubapa dan keluarga pasti bangga dengan anaknya.
Namun dia hanyut dengan kehidupan Barat.
Tak dapat habiskan belajar.
Petronas suruh balik dia tak nak.
Langsung hilang selama 3 tahun.
Cari2 tak jumpa.
Bila jumpa lain pulak jadinya.
Dia dah berkahwin.
Tetapi sesama jantina.
Namun dia tetap Melayu.
Segak berbaju Melayu dan bertanjak di hari perkahwinannya.
Cuma agamanya dah hilang entah ke mana.
Emak bapak dah tak dihiraukannya.
Petronas pula kejar emak bapaknya.
Mereka nak duit mereka balik.
Dulu aku pernah bercita2 nak belajar di luar negara.
Tapi aku kesiankan emak bapak aku.
Aku juga tahu siapa diriku.
Bahasa Inggeris setakat cukup makan aje.
Aku juga takut hanyut.
Sebab itu belajar dalam negara sahaja.
Anak2 aku pun sama agaknya.
Takda harapan aku nak hantar ke oversea.
Semoga Allah membuka pintu taubat untuk dia.
5 ulasan:

 1. nauzubillah...semoga budak ni insaf dan kembali ke pangkal jalan...

  BalasPadam
 2. budak genius blh jd mcm ni. sy bengong jap..... ~

  BalasPadam
 3. harap dia sempat bertaubat. paling tak tahan dia pakai baju Melayu tu.

  BalasPadam
 4. budak nih terlebih pandai ke hapa.. tak pasal mak bapak yg tanggung malu.. apa la nak jd.. huhu

  BalasPadam
 5. bdk medic hanyut ma...mcm xpercaya..dh akhir zaman...

  BalasPadam