Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

20 Disember 2011

Aku dan Pesakit Hari Ini


Lelaki berusia 43 tahun.
Bekerja sendiri.
Tiada insurans.
Tiada KWSP.
Tiada PERKESO.
Anak 10 orang.
Ada Kencing manis sejak 2002.
Tapi tak makan ubat moden.
Kononnya tak boleh telan ubat biji.
Ini kali pertama dia ke klinik aku.
Dia bawa keputusan ujian darah dan surat rujukan ke hospital.
Tapi dia tak nak masuk hospital.
Dia nak try test ubat aku dulu katanya.
Keadaannya?
Mukanya pucat, nafasnya pendek, kakinya bengkak.
BP 180/100.
Gula 21.4
HBA1C 12.6 %
Creatinine level 180
Urea level 7.3
Hb 12.4
Urine Sugar 4+
Urine Albumin 4+
Nak apa lagi aku tanya dia.
Dah complete package dah tu.
Darah tinggi, kencing manis, cholesterol dan buah pinggang.
Sekejap lagi jantung dan lepas tu...
Anak dia yang 10 tahun menangis bila aku cerita keadaan bapaknya.
Tapi dia sangatlah degil.
Egonya sangat tinggi.
Masih nak cuba ubat2 kampung.
Masih nak juga ubat2 direct selling.
Dia kata ubat biji tak boleh nak telan.
Tapi ubat2 lain boleh pulak.
Aku tahu apa sebabnya.
Dia salahkan ubat2 moden sebab 'anu'nya tak naik.
Itu sebab dia tak makan ubat.
Aku dah cukup beri nasihat kat dia.
Semoga Allah membuka pintu hatinya untuk pergi berubat.


3 ulasan:

  1. Salam Sejahtera
    Blog yang menarik ~~~

    BalasPadam
  2. Baru 43 tahun. Kesian. Nak tanya sikit. Ada pernah dengar Produk Alkalete tak?. Ianya produk keluaran Syarikat Yoly berasal dari USA. Kini berada di Malaysia dibawah Yoly Asia Malaysia Sd. Berhad. Produk ini membantu membuang asid yang berlebihan dalam darah. Kawan saya ada kencing manis yang kandungan gulanya 26.0. Bila makan pruduk ini alhamdulillah kandungan gula dalam darahnya menurun kepada 7.0. Sekarang sedang dalam proses penyembuhan dan kandungan darahnya sudah menghampiri kearah normal (6.0). Kena perlahan2. Penyakit datang macam kilat, perginy macam semut. Bersabarlah. Sila layari www.Yoli4u.com/ojjb51

    BalasPadam
  3. psst...
    ada yang kena serang dengan aidid muadib tu kangg....

    heheheeeee....

    BalasPadam