Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

14 April 2012

Aku dan Houseman

Houseman.
Aka Doktor Pelatih.
Pekerjaan paling stress di dunia.
Boleh jadi gila kalau tak kena gayanya.
Houseman.
Kena jaga pesakit luar dan dalam.
Kena tahu segala2nya pasal pesakit dibawah jagaan.
Kena pasti segala2nya teratur dan terancang.
Darah kena ambil.
Botol kena label.
Appointment kena cepat.
Tapi itu tak cukup gila.
Kena jaga hati boss lagi gila.
Senior MO, Registrar, Specialist,
malah Head Of Department juga.
Masing2 punya karekter masing2.
Semua nak cepat.
Semua nak ada depan mata.
Semua benda kita kena tahu.
Pantang silap sikit.
Panas aje telinga kena herdik, sindir dan maki.
Houseman.
Government servant.
Servant = kuli batak.
Kerja hampir 24 jam.
Gaji tak setimpal dengan risiko kerja.
Tiada insurans jika mati kemalangan dalam ambulans.
Tiada perlindungan jika tercucuk jarum HIV.
Zaman aku houseman dulu,
On call 24 jam = RM 20.00.
Cuti hanya 14 hari dalam setahun.
Tak boleh ambik MC kalau sakit.
MC kena tolak cuti tahun.
Kalau kerja tak cukup setahun boleh kena extend.
Ikut budi bicara Ketua Jabatan.
Kalau tak on call pun kena standby.
Boleh kena panggil dengan boss bila2 masa.
Houseman.
Masa student dulu aku dah rasa peritnya.
Jadi dah bersedia bila tiba masanya.
Malangnya,
anak2 orang kaya lulusan luar negara.
Yang sudah berkereta mewah semasa student.
Yang jarang tidur di katil hospital masa student dulu.
Yang jarang berada di wad masa student dulu.
Yang lebih banyak berada di perpustakaan banding wad.
Mereka kurang pendedahan praktikal.
Mereka kurang pengalaman dengan pesakit.
Mereka inilah yang jadi mangsa.
Senior MO juga Specialist.
Yang kurang puashati dengan kerja2 mereka.
Yang lebih tahu teori banding praktikal.
Yang tak biasa buat kerja2 kotor.
Yang sangat berkira2 tentang kerja lebih masa.
Kejadian di Hospital Kajang.
Membuka mata banyak pihak.
Tapi sampai bila?
Pi Mai Pi Mai Tang Tu Jugak akhirnya.

Baca pengalamanku sebagai Houseman di sini.


Housemen still being overworked and bullied, sending some into depression

Stories by LOH FOON FONG, LIM WEY WEN, P. ARUNA and SHAUN HO

KUALA LUMPUR: The Health Ministry will conduct checks on the shift system for housemen in hospitals in the wake of reports that trainee doctors are still being overworked, bullied by seniors as well as suffering from depression.

Under the Graduate Medical Officer Flexi Timetable system, introduced last September, housemen can only work up to 60 hours a week with two days off. But implementation has been reportedly poor at some hospitals.

Health director-general Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman said the ministry would seek explanations from hospitals found overworking their housemen, adding that the ministry was willing to help them implement the system effectively if they were facing a shortage of housemen.
However, he said he had checked timetables in Kuala Lumpur Hospital, Ampang Hospital, Serdang Hospital, Klang Hospital, Selayang Hospital and Sungai Buloh Hospital but had not seen any houseman made to work for more than five days a week or to do double shifts.

Earlier, Malaysian Medical Association president Dr Mary Cardosa urged the ministry to review the shift system and conduct a study on the mental health of junior doctors.

On the death of Dr Lee Chang Tat, 29, who was found dead in a restroom of the paediatrics ward at Kajang Hospital with a used syringe beside him, she said there was no data to show the number of housemen who suffered from depression due to their long working hours and stress.

“There should be some kind of mechanism to assist troubled doctors, whether they have personal or work-related problems or can't handle the stress.”
The Malaysian Medical Council, meanwhile, reviews an average of five cases of doctors with mental health issues each month. It is learnt that there were 20 cases last October.
“Most of them are housemen, but we have also heard cases on medical officers,” said former Health director-general Tan Sri Dr Ismail Merican.
“The types of issues range from psychiatric problems to anxiety and coping problems,” Dr Ismail said.

Dr Ismail, who is also former MMC chairman, said the working hours for housemen may not be as demanding as before the shift system was implemented, but they were exposed to other sources of stress in their work including demands from patients, their superiors and other colleagues,” he added.






5 ulasan:

  1. pembetulan sikit kot..kita kerja zaman tu 36 jam ( 8 pagi hari ni,sampai 8 pagi esok dan sambung lagi sampai 5 petang esoknya)= almost 36 hours...kdg2 EOD mcm tu...zaman kami rm25 sehari.

    BalasPadam
  2. zaman saya pun rm25/day
    kihkih.. sedih betul bila teringat time tu
    rasanya bangla kalau keje 24hrs pun dapat gaji double/triple
    ;p

    BalasPadam
  3. tebar roti canai 24 jam pon dapat lebih dari rm25

    BalasPadam
  4. saya zaman rm 100..heheh..tp HO sekarang x payah oncall dapat elaun rm 600...

    BalasPadam
  5. HO sekarang dah ada sistem shift.X stress dah.MO buat round,dia main i phone.heheh.MO amik darah, dia kat nurse counter berborak sesama dia.Kalau bunuh diri/ penat pun maybe sebab terlalu bosan jadi dr.

    BalasPadam