Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

10 April 2012

Aku dan Klinik 1Malaysia

GPs losing out to 1Malaysia clinic

HEALTHCARE in Malaysia has evolved into a major concern for many. The escalating cost of medical consultation, medication, surgery and allied healthcare services have made it difficult for an average wage earner to afford treatment unless covered by healthcare insurance or through government subsidised treatment. 

It is therefore a relief that the Barisan Nasional-led Government has managed to continuously provide subsidised healthcare despite the rising cost of medications. They have also extended their service to the rakyat through the 1Malaysia clinic. These clinics have been the talk of the town and the feedback received from those who have frequented them shows that the Government not only is providing cheap but high quality service at these clinics.

Unfortunately, the announcement by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak on Sunday that more such clinics will be set up throughout the country has confused me and, I believe, many other general practitioners. No doubt, with the setting up of more 1Malaysia clinics, more people will benefit.

On the other hand, the Health Minister has announced that the Government is studying proposals to set a national healthcare blueprint under 1Care to reduce government subsidy for healthcare. If another 50 clinics can be created and treatment offered at the cost of RM1, do we need the 1Care plan to help the Government reduce the subsidy for healthcare?

Secondly, the question that comes to mind is, to set up each 1Malaysia clinic would involve substantial investments in medication and staff. Many GP clinics in the locations where these clinics are planned would be happy to provide the service if the Government could reimbursement the bills of patients under the programme. This would definitely save a few million ringgit of taxpayers’ money and also provide income to many GPs currently affected by the 1Malaysia clinic.

Although it is a commendable effort by the Government, there should also be consideration for the GPs who lose their patients and livelihood to the 1Malaysia clinic. A better solution that will benefit both parties should be looked into.

CONCERNED GP,
Penang.

Aku seorang GP.
Dah hampir 10 tahun dalam bisnes.
Perkhidmatan kesihatan semakin mahal.
Ubat2an setiap tahun naik harga.
8-10 % itu mesti.
Kos2 lain jangan ceritalah.

10 tahun dulu,
hanya ada 2 klinik di sekitarku.
Kini dah ada 5 klinik.
Juga 2 buah gedung farmasi.
Klinikku terletak tak sampai 2 km daripada hospital daerah.
Disebelahnya pula ada klinik kesihatan.
Dan rasanya,
pesakit2ku tetap ada.
Adatlah.
Ada hari dapat lebih,
ada hari dapat kurang.
Dan setiap bulan masih mencapai sasaran.
Pembukaan lebih banyak klinik 1Malaysia,
adakah menjejaskan klinik swasta seperti aku?
Aku rasa tidak.
Rezeki itu Tuhan yang beri.
Selagi aku rajin berusaha,
rezeki takkan hilang atau lari disambar orang.

Klinik 1Malaysia tak sama dengan GP.
Diurus oleh Nurse dan Pembantu Perubatan sahaja.
Merawat sakit2 yang ringan sahaja.
Ubat pun tak semuanya ada.
GP adalah family doctor.
10 tahun di sini,
bermakna kalau bayi baru lahir,
sekarang dah berumur 10 tahun.
Kalau 10 tahun dulu baru masuk kerja kilang,
sekarang anak dan 2-3 orang.
Kalau 10 tahun dulu baru pencen,
sekarang dah bercucu-cicit.
10 tahun kalau dah selalu jumpa,
pasti dah kenal sangat salasilah keluarga.
Jenis2 penyakit, jenis2 ubat dsbnya.
Juga bila2 boleh call aku untuk khidmat nasihat percuma.

Perkhidmatan kesihatan semakin mahal.
Dan padaku yuran RM1 itu patut dinaikkan.
Bila segala2nya hampir percuma,
rakyat kurang mengambil berat tentang kesihatan mereka.
Apa susah?
Kalau sakit pergi hospital.
Percuma.
Boleh dapat MC lagi.
Ubat berbakul2 pun boleh dapat.
Makan tak makan itu lain cerita.
Walaupun perkhidmatan di hospital kerajaan percuma,
rakyat lebih suka berubat cara lain.
Jumpa bomoh bukannya percuma.
Ubat2 MLM pun bukannya percuma.
Rakyat masih juga percaya,
yang percuma tak semestinya bagus.
Yang makin mahal itulah yang lebih mujarab.
Sebab itu ubat2 multivitamin dan ubat2 ajaib dibeli orang.
Seorang makcik tua aku kenal sejarah keluarganya.
Sakit lutut tak baik2.
Datang klinik nak beli ubat.
Aku nak charge harga pun fikir 2-3 kali.
Kerana aku tahu sejarah kewangannya.
Tapi apa aku nampak dalam begnya?
Berbotol2 jus Monavie baru dibelinya.
Ada jiran rekomen.
Ini sekadar contoh.

Rakyat Malaysia tak semuanya miskin tegar.
Mereka masih mampu berusaha.
Mereka masih mampu membayar.
Tapi budaya subsidi dah lama melekat dijiwa.
Apakan daya.
Handphone mahal boleh beli.
Bil bulanan Astro boleh bayar.
Tetapi kenapa masuk bab kesihatan,
masih nak bayar RM1 sahaja?











5 ulasan:

  1. saya nak suggestkan agar K1M itu ditutup sahaja, setuju?

    K1M mengambil byk staff kami dari KK, sedangkan perkhidmatan yg diberi amat terhad, patient akhirnya akan datang ke KK jugak.sedangkan Kk yg ramai patient pula berfungsi dalam keadaan tenat kerana kekurangan staff. K1M itu hanya gimik politik...kalau nak betul2 tolong orang susah dgn bayaran rm1 itu, buat betul2, ubat biar bagus dan cukup, bukana stakat list B atau topical drugs shj,dan staff biar cukup. skrg ni,nak jimatkan kos menggajikan staff utk k1m,mereka tarik staff dr klinik.

    BalasPadam
  2. kan.. memang patut sangat charge rm1 tu dinaikkan
    kalau buat rm10 pun, masih sangat2 mampu :(

    BalasPadam
  3. Klinik 1 malaysia ni retorik dan polemik je...Ubat ambik dr Klinik kesihatan berdekatan..staf nurse dan PPP/MA je..Tulis baik je dlm surat khabar tapi hampeh..Saya setuju semua dia atas..Klinik saya tak terjejas pun..

    BalasPadam
  4. KOMEN DIATAS macam anjing menyalak. Seekor menyalak, semua ikut menyalak. Macam LEMBU dicucuk hidung, main ikut sahaja kata orang.

    Kalau tak penah merasa menggigil waktu malam, demam dan batuk. Dengan membayar rm1, dapat buat pemeriksaan mudah, dapat ubat batuk/demam dan antibiotik.

    Hanya orang yang penah merasainya yang dapat memahami.

    BalasPadam