Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

06 April 2012

Aku dan Vaccine Shortage


Ada 2 benda yang sedang kekurangan.
Gila punya kurang.
Injection Typhoid untuk peniaga makanan.
Injection Meninggococcal ACWY untuk pergi umrah.
Aku dah tak tahu nak cari kat mana.
Hari2 mesti ada yang tanya.
Semua rangkaian pun dah kehabisan stok.
Distributor pun tak boleh janji bila stok akan sampai.

Apa masalah sebenarnya?
Ada orang sorok ke?
Kerajaan nak sabotaj klinik2 swasta ke?

Aku kasihan kat bakal2 nak pergi Umrah.
Kena ke sana sini untuk mencari suntikan tersebut.
Tanpa suntikan tak boleh buat Visa.
Itu dah jadi undang2.
2 minggu lepas aku ada sedikit stok.
Bila kita cakap ada stok,
tak sampai 2 jam mereka dah sampai.
Takut kehabisan katanya.
Pihak hospital kerajaan pun takda suntikan ini.
Nurse hospital pun datang suntik kat klinik aku.
Itu yang aku hairan tu.
Mana pergi stoknya?

Suntikan Typhoid pun sama.
Distributor kata tunggu beberapa bulan lagi.
Sebabnya?
Entah, mereka tak boleh nak jawab.
Ada alternatif kepada suntikan.
Tapi leceh sikit.
Makan pil.
3 biji.
Makan selang sehari.
Kena simpan dalam peti sejuk.
Dan harganya lebih mahal.
Kalau nak suruh pesakit bawa balik,
kena beli kiub ais dulu.
Untuk maintain suhu.
Cold-chain nak kena jaga.

Apa sebenarnya sedang berlaku?
Sebab nak pilihanraya kot.
Bagaimana dengan kawan2?
Apa pendapat anda?



6 ulasan:

  1. selalu org dok bising2 sampai keluar paper pasal gula x cukup, minyak xde... tak tau la kot2 lepas ni bising pasal ubat pulak. tp memang betul, kawan2 gp yg lain pun ada sebut pasal ni jugak. hurrmm.....pelik.

    BalasPadam
  2. kat tempat saya typhim vi takde masalah. maybe sbb qualitas ada centralized purchasing kot

    utk meningococcal, saya rasa diorg maybe tgh nak promote menveo skrg (lasted for 5 years). tp bila dengar harga, selalunya patient takmo

    BalasPadam
  3. so far ada aja stok for both typhim & mencevax. Yup, mostly mmg dah slowly beralih ke menveo, sebab yg ini katanya 100% halal..wallahualam..

    BalasPadam
  4. Meninggococcal ACWY brapa ingiit skali cucok doc?

    BalasPadam