Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

17 Mei 2012

Aku dan Butt Exercise

Aku malu.
Aku malu menjadi rakyat Malaysia.
Aku juga malu kalau aku seorang bekas tentera.
Aku bukan penyokong pembangkang.
Aku juga bukan anti kerajaan.
Politik Malaysia sesuatu yang menjengkelkan.
Bila dekat dengan pilihanraya ni,
macam2 cerita memalukan akan didengar di sana sini.
UMNO menggunakan Ezam, Ummi Hafilda dan Nalla.
Menjaja cerita2 aib pasal Anwar Ibrahim.
Kenapa tak guna isu2 lain?
Isu2 yang langsung takda kena mengena dengan negara diutamakan.
Isu2 besar, isu2 ekonomi dan isu2 sosial,
harga barang yang semakin naik,
nilai ringgit yang semakin kecil,
tak penting untuk orang2 yang berkuasa.
Kerana wang ringgit mereka sudah tidak terkira banyaknya. 
Tujuh keturunan pun makan tak habis.
Senaman buntut?
Senaman punggung?
Apa kaitan dengan politik kita?
Dunia dah makin pelik.
Barrack Obama pun dah menyokong perkahwinan sesama jenis.
Semuanya demi kuasa dan wang ringgit.

Protest was crude and rude

I REFER to your report, “Group performs ‘butt exercises’ in front of Ambiga’s home” (The Star, May 16). As a former army officer, I feel grossly ashamed by the antics of those who have conducted themselves unbecomingly by performing “butt exercises” in front Bersih co-chairman Datuk S. Ambiga’s house in Bukit Damansara yesterday. What they did was not just crude, it was rude.

They held the bizarre and ‘very low-class’ protest in retaliation for her organising the Bersih 3.0 rally on April 28, which they claimed had given the country a bad name. It was reported that on Tuesday morning, about 15 ex-servicemen were seen stretching and shaking their buttocks in front of her house.

As an officer, like all officers of the Malaysian Armed Forces from the Army, Navy and the Air Force, we were trained as officers as well as gentlemen and we were, and are still, expected to conduct ourselves exemplarly at all times, even after we retired or have left the service.

However, the group of army veterans led by the Malay Armed Forces Veterans Association president Mohd Ali Baharom, who held the protest, I believe, are from the ‘non-officers rank’. Do they think that their way would gain them supporters, admirers or bouquets? I definitely don’t think so.

If such a thing were to happen while I was still in service and if I was the officer-in-charge, or for that matter any officer who was in charge at the time, we would have disciplined all of them and we will put all of them through a rehabilitation programme. But since they are now veterans, they do not have any ‘officers’ to correct them anymore.

There are many acceptable ways to conduct a protest and in a civil manner, one of which is to use the courts. The other way is to hold a dialogue or send a protest letter.

I wish to categorically state the action of that group as not representative of the Corp of Army Veterans, officers or other ranks regardless, and that we detest their action.

CAPT (RTD) HUSSAINI ABDUL KARIM, Shah Alam.


8 ulasan:

  1. saya malu
    sekarang saya rasa orang batak di toba tu lebih bagus drp golongan2 nih

    BalasPadam
  2. Hahaha..bro, tu pasal org malas undi BN, bukan sebab Pembangkang bagus, tapi sebab BN macam sampah, sorry to say.

    Tahu tak Mohd Ali Baharom tu kantoi kes menipu beli tittle Datuk, siap keluar kat paper dia mintak maaf kononnya. Orang macam ni nak ajar tentang adab kat Ambiga?? Oh please..

    BalasPadam
  3. bila mereka tidak meletakkan islam sebagai landasan utama macam tu la jadinya..memalukan islam dan melayu depn non muslim...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dalam The Star ada cerita.
      Anbiga beri air mineral/isotonik utk mereka.
      Tapi mereka tolak.
      ''As a muslim, we only drink warm water...''

      Oh please...

      Padam
  4. kadang2 malas nak ambil tahu politik di malaysia ni, tp risau dgn nasib melayu di masa depan

    BalasPadam
  5. Saya adalah sama berpendirian seperti Mama2Q. Malas tapi takut.

    BalasPadam
  6. Sudah tentu perlakuan seperti ini tidak elok dari segi adab. Begitu juga dengan apa yang telah dibuat oleh Ambiga pada Bersih 3.0. Dari segi kerosakan apa yang dibuat oleh Ambiga lebih besar dibandingkan dengan aksi kecil di atas. Fikir-fikirkanlah kawan...

    BalasPadam