Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

03 Mei 2012

Aku dan Pesakit Hari Ini


Adik ni berusia 8 tahun.
Mengalami penyakit kulit lebih 3 bulan.
Gatal2, nanah dan kadang2 berair.
Dah banyak klinik dia pergi.
Macam2 krim telah disapu.
Macam2 antibiotik telah ditelan.
Makanan pun dah banyak yang dipantangkan.
Tapi penyakitnya tetap datang dan pergi.
Kawan2 di sekolah dah mula mengejek2nya.
Kini penyakitnya dah berjangkit kat adiknya.

Impetigo?
Tinea?
Scabies?

3 bulan adalah terlalu lama.
Aku pun dah pening.
Agak2 apa diagnosisnya?



6 ulasan:

  1. Maybe chronic infected scabies. Saya pernah dpt kes macam ni, saya bagi stat dose IM Pred. lepas tu macam biasa, sapu lah scaboma + sulphur soap buat mandi. Bagi Augmentin for 5 days..Alhamdullilah..sembuh..

    Impetigo pun maybe, tapi jarang pula saya jumpa impetigo yg chronic. selalunya within a week of both local + oral antibiotic, dah clear dah..

    Ada one kes jugak, lebih kurang macam ni, just kurang teruk ...dermatologist yg saya refer kata chronic eczema..tapi sampai la ni tak sembuh betul.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pernah tanya Dermatologist.
      Sakit kulit ni diagnosed by experience.
      Kadang2 bila dah bubuh banyak sangat krim,
      presentation dah lain.
      Terutamanya kalau yg ada banyak steroid.

      Padam
  2. Oh ya, kalau ada family member yg menjangkit tu, boleh kecilkan skop kepada infectious..so I bet it is a scabies

    BalasPadam
  3. macam impetigo, tapi macam infected scabies pun ada... dah try bagi apa? kalau saya, lama2 sgt ni saya refer jer..biar pakar wat keje dia..heheh....

    BalasPadam
    Balasan
    1. I treated as Impetigo.
      Tengok 5 hari after antibiotic.
      Harap2 dia datang lagi.
      Boleh refer ke Skin kalau tak baik jugak.

      Padam