Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

11 Mei 2012

Aku dan Sambutan Hari Ibu

Sambutan Hari Ibu itu haram?
Seperti kata Ustaz Azhar Idrus,
Orang Melayu semua perayaan mereka nak sambut.
Deepavali jadi Deeparaya.
Tahun Baru Cina jadi Gong Xi Raya.
Demi muhibah dan slogan 1Malaysia,
banyak perayaan2 agama lain cuba di Malaysiakan.
Aku terkejut bila ada yang kata Hari Ibu itu haram disambut.
Ramai juga tak terima bila aku kata haram menyambutnya.
Seperti perayaan Hari Valentine,
Hari Ibu juga ada sejarahnya.
Baca ceritanya dan terimalah dengan hati terbuka.


JANGAN SAMBUT HARI IBU

Hari ibu yang disambut pada 21 haribulan Mac setiap tahun telah diterima oleh semua penduduk dunia, tidak terkecuali negara-negara Islam seperti Malaysia. Seperti "Hari Bapa" dan "Valentine", umat Islam, tanpa usul periksa menerima bulat-bulat apa yang diperkenal dan dianjurkan oleh dunia Barat. Maka berbagai ucapan dan ungkapan diluahkan kepada siibu yang kadang-kadang si anak hanya berkesempatan bertemu dengannya dua atau tiga kali setahun.

ASAL USUL HARI IBU

Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.

Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.

Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.

Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.
Justeru, apakah justifikasi orang-orang Islam merayakan hari tersebut ?

Terjemahan oleh webmaster dari History of  Mothers Day


1 ulasan:

  1. x semua negara menyambut hari ibu kerana meraikan mother of church. setiap negara mempunyai sejarah tersendiri di sebalik sambutan hari ibu mereka dan disambut pada taeikh yg berbeza. kalau disemak semula, sejarah hari ibu di wilayah arab sendiri berbeza. hari ibu disana diwujudkan kerana terharu dengan pengorbanan seorang ibu tunggal yg membesarkan anaknya sehingga berjaya menjadi doktor namun akhirnya ditinggalkan anaknya sendirian. sebagai menghargai ibu tersebut, mereka wujudkanhari ibu bagi memperingati pengorbanan seorang.
    buglaria meraikan hari ibu sebagai mengiktiraf kedudukan wanita dalam masyarakat.

    kalau di malaysia sendiri, x pernah lagi di war-warkan, hari ibu disambut kerana mother of churh sebaliknya kerana menghargai ibu, x melibatkan apa2 ritual dari mana2 agama. jadi x salah rasenye nak sambut hari ibu.

    kenapa sempitkan fikiran. kerna namanya hari ibu. sama namanya dengan mother's day yang disambut oleh mereka yang dibarat. tetapi hari ibu di malaysia berbeza....

    BalasPadam