Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

26 Jun 2012

Aku dan Asap Rokok

Tak bosan ke?
Masuk bilik air, bau asap rokok.
Masuk lif, bau asap rokok.
Masuk kedai makan, bau asap rokok.
Habuk rokok dan puntung rokok dibuang merata2.
Depan klinik pun hisap rokok.
Masuk bilik doktor pun badan bau rokok.

Aku memang anti-perokok.
Terutama yang kurang kesedaran sivik.
Di tempat2 awam terutamanya.
Mereka menyalakan rokok tanpa tengok sekeliling.
Mereka tak kira orang tua, kanak2 malah ibu mengandung. 
Mereka takda adab sopan.
Kalau nak cepat mati pun, pergilah sorang2.
Kalau nak kena kanser, kenalah sorang2.
Ini tidak.
Asap rokok nak dikongsi dengan orang sebelah menyebelah.

Aku teringat satu iklan di tv dulu.
Seorang lelaki sedang makan karipap di bangku taman.
Seorang lelaki lain duduk disebelahnya.
Lalu menyalakan rokok.
Waktu rehat dan makannya diganggu dengan asap rokok.
Dia langsung menghulurkan karipap kat perokok tersebut.
Perokok menggelengkan kepala.
Lalu lelaki itu menyumbat karipap ke mulutnya.
Itulah ibaratnya.
Begitulah juga perasaanku setiap kali terbau asap rokok.
Nak rasanya sumbat puntung rokok ke mulut mereka.

Smokers here are most inconsiderate

WHILE walking back to my workplace recently, something small fell and landed in front of me from a multi-storey car park above. I looked down to see what it was and it turned out to be a smouldering cigarette butt.

What a preposterous act by an inconsiderate cigarette smoker. The smoker must have known that there were people below, yet he did what he had done. The lit cigarette butt could have landed on my head had I been one step faster!

Cigarette smokers have the reputation of being the worst litterbugs. They should not be let off scot-free for littering if caught in the act by City Hall enforcement officers. They throw their cigarette butts everywhere and anywhere they please. Smokers smoke in open-air restaurants, staircases, bus stops and other places that allow smoking, and cigarette butts are littered on the ground where they stand or sit.

Even when ashtrays and trash bins are just an arm’s length away for their use, no, they prefer to use the floor as their “dumping ground.”

Another “dumping ground” are drains. Smokers unwittingly contribute to flash floods whenever there is a heavy downpour, as their cigarette butts are known to clog the drains. Yet when this happens, smokers have the cheek to accuse the municipal authorities for not doing their job in cleaning the drains.

My nephew in Singapore told me that smokers there are a disciplined lot. They will smoke only in areas designated for smoking, and they will never throw their cigarette butts indiscriminately.
They will look for trash bins to dispose of cigarette butts. And if there are none available, they will hold on until they find one.

Malaysian smokers should emulate the civic-minded Singaporean smokers.

MOHD FAIZAL ABDULLAH
Kuala Lumpur


6 ulasan:

  1. Salam Yob Doc,

    Lazat ke rasa asap rokok ni? Tak faham dgn diorang nih!

    BalasPadam
  2. tu la, dalam restauran yg tulis no smoking pun diaorang pakat2 bantai hisap roko ramai2..rasa mcm nak pelempang jer sekor2....macam ni gaya nak buat JBAR? (Johor Bebas Asap Rokok)

    BalasPadam
  3. perokok di Malaysia ni memang tak ada kesedaran sivik.

    Jin makan asap...
    jadi dot dot dot

    BalasPadam
  4. Nafsu mengatasi akal... sebab tu tak tahu membezakan baik buruk ...redah sesuka hati jer, hisap rokok tanpa mengira tempat.

    BalasPadam
  5. nafsu mengatasi akal...
    sesuka hati hisap rokok
    tanpa mengira tempat & keadaan sekeliling
    and I think most Malaysian are able to read and write
    no more Buta Huruf

    BalasPadam
  6. Cutting down your cigarettes?

    Saya ada cara utk berhenti merokok dgn mudah. Harga rokok pun dah melambung2. Baik guna duit tu utk beri reward pada anak2 ke, utk bawa isteri candle light dinner ke, htr mak ayah g umrah ke, derma kat tahfiz ke, bayar zakat ke.....kan....

    So, siapa nak berhenti merokok boleh contact saya 01137007328 Azah

    BalasPadam