Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

10 Oktober 2012

Aku dan Diploma in Nursing

Bagaimana nasib adik2 jururawat kita?
Di Malaysia ada 61 buah kolej jururawat semuanya (setakat ini).
Menghasilkan kira2 12 000 jururawat setiap tahun.
Dan mengikut statistik tahun 2010,
54% gagal mendapat kerja selepas 3 bulan dapat diploma.
Bolehkah situasi ini diubah?
Jawapannya tidak.
Ianya akan semakin teruk dan berkecamuk.
Kerana bila pendidikan menjadi satu perniagaan,
dan perniagaan hanya memikirkan keuntungan,
inilah hasilnya.

Sekarang ini,
siapa2 sahaja boleh jadi jururawat.
Tak perlu ada basic science pun.
Tak perlu ada minat dan cita-cita.
Ada duit semua boleh jadi.
Takda duit pun boleh jadi jugak.
Takda duit boleh pinjam PTPTN.
Nak lulus pun tak susah.
Tiada sesiapa buat akreditasi standard.
Sebab itu nama aje ada Diploma in Nursing,
tapi suruh buat kerja banyak yang tak boleh.
Pegang real patient pun mungkin tak pernah.
Camna nak jadi jururawat camni?

2 bulan dulu aku tampal iklan untuk jawatan Pembantu Klinik.
Ramai pemegang Diploma in Nursing yang memohon.
Minta gaji RM1000 sekurang2nya.
Tapi bila ditemuduga,
pemegang SPM diklinik aku nampak lebih berkeyakinan.
Tiada personaliti menarik.
Tiada ciri2 seorang jururawat.
Tiada sanggup mengambil risiko.
Bila ditanya lebih banyak kata entahlah, tengoklah.
Aku selalu juga buat interview.
Dan aku jarang tengok fail dan sijil2 yang dibawa.
Aku lebih suka tengok cara mereka menjawab soalan.
Aku lebih pentingkan cara mereka membawa diri.
Dalam perubatan,
yang penting adalah cara berkomunikasi.
Lebih daripada 50% pesakit boleh sembuh hanya dengan komunikasi sahaja.

Akan datang.
Bakal2 doktor pun akan mengalami nasib yang sama.
Bila?
Tak lama lagi.
Tunggulah.
Walaupun doktor makin ramai.
Klinik dan hospital masih juga sesak.
Waiting time untuk appointment masih panjang.
Waiting list untuk pembedahan pun masih panjang.
Puncanya?
Itu kena tanya KKM.


Holistic solution needed for nurses

The Star Says


THE happy faces of the 50 nurses say it all. They are the lucky ones who will finally get to work at five private hospitals, thanks to the intervention of the Government through the Human Resources Ministry’s MyCareer programme.
But this is merely an ad hoc measure to tackle the bigger issue of thousands of graduates from private nursing institutions who cannot find work at both public and private hospitals.
Two facts stand out: that there is a gross mismatch between supply and demand for nurses in the country, and the not-up-to-par quality of these graduates.
Minister Datuk Seri Dr S. Subramaniam urged these colleges to pay attention to their training programmes and strive for improvements so that standards are up to the requirements of government and private hospitals.
Subramaniam, a doctor by training, certainly knows what he is talking about when he said his ministry needed to work with the Health Ministry and Higher Education Ministry to seek a “holistic solution to the issue”.
The mushrooming of colleges to train nurses and other allied health workers has always been a cause for concern. The most recent government statistics – from 2010 – show that more than 54% of private nursing diploma graduates were not able to find work three to four months after graduating, compared to only 21.7% in 2008.
One, interviewed by The Star, revealed that she struggled to find work for more than six months, and “after every failed interview, I would vent my frustration on my mother.”
Stories like hers are common. There are an estimated 8,000 nursing graduates still unemployed, and at least 12,000 will enter the marketplace each year upon graduation from the 61 private institutions of higher learning that offer some form of nursing diploma courses.
The Government always gives priority to those trained at public universities and colleges so the demand must come from the private sector.
Despite the increasing number of private hospitals, demand for nurses is only estimated at 1,500 a year.
The problem is further compounded by the fact that the more established private hospitals already have their own nursing training centres.
When the minister spoke about the “quality” of these graduates, he would be aware that while the entry requirement is now five SPM credits instead of three previously, one can still take up nursing without credits in all Science subjects.
Many hospital administrators have also voiced concerns over how picky these graduates are, their lack of soft skills, language competency, and their reluctance to serve beyond their own comfort zone.
The holistic solution clearly must look at the number of such courses and the quality of the training. In addition, another critical stakeholder – the private hospitals – must be brought into the picture. They too must do their part in ensuring that these students are properly trained to be potentially employable.
Nurses are as important in the overall healthcare system as the doctors. We need nurses who are not only competent, but with the heart of Florence Nightingale.
It is time to seek a holistic solution by treating the cause, and not just the symptoms.

6 ulasan:

  1. student nurse sekarang praktikal kat wad pon main2..x reti nak respek doktor..doktor tgh buat round tgk patient, diorang boleh gelak2.. sy pon risau memikirkan mcm mana mereka kerja nanti..x ada kualiti...

    BalasPadam
  2. Dulu lambakkan juru xray..sampaikan klinik yg ada xray wajib ambil ..( biasanya dr sendri boleh ambil xray) tak lama lagi myb kena ambil plak nurse2 yg berkelayakan utk kerja kat GP..brp gaji nak bagi?kerajaan senang je nak selesaikan masalah...

    BalasPadam
  3. Dulu di wajibkan ambil radiographer utk klinik yg ada xray kerana lambakan juru xray...jangan nanti GP wajib ambil nurse diploma kerana lambakan nurse....brp gaji nak bagi...

    BalasPadam
  4. maybe ramai yg terpengaruh gaji besar kalau kerja di Saudi Arabia..natijahnya, nak kerja kumpul pengalan pun payah lepas grad!

    BalasPadam
  5. Kat sebuah hospital 'ternama' kat area aku pun, nurse 20 minit tak jumpa vein anak aku untuk cucuk..terpaksa panggil doktor, dlm 2-3 minit settle..pernah dulu dok cucuk2..anak aku pun fobia..

    dan drpd 10 org nurse baru, aku rasa 2-3 org aje yg betul2 nak kerja..

    BalasPadam
  6. Sebuah hospital 'ternama' di area rumah aku, nurse dok jentik2 dan cucuk tangan anak aku dekat 20 minit carik tempat nak masuk jarum..last2 panggil doktor buatkan..

    daripada 10 nurse aku jumpa, dlm 2-3 org je yg betul2 'nak kerja'..

    BalasPadam