Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

22 April 2013

Aku dan Kisah Doktor Ika

Tak susah rupanya nak berlagak jadi doktor.
Tak susah rupanya nak bekerja sambilan diklinik.
Tanpa sebarang kelulusan perubatan,
pun boleh jadi doktor sambilan.
Dah berapa ramai pesakit yang diperiksanya.
Dah berapa banyak ubatan dipreskripsinya.
Dah berapa banyak MC ditulisnya.
Dan selepas 3 bulan bekerja,
baru disyaki dan ditangkap doktor palsu ini.

Hebat 'minah' ni.
Bomoh palsu aku biasa dengar.
Ubat2 palsu pun aku biasa dengar.
Doktor2 palsu pun aku biasa jumpa.
Tapi kalau menipu sampai ke tahap ini,
memang hebat dan berani mati 'minah' ini.
Kena rujuk pakar psikiatri ni.'Doktor Ika' didakwa menipu


MELAKA 19 April - Seorang lelaki berperwatakan lembut dikenali sebagai 'Doktor Ika' dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan menipu pemilik sebuah klinik swasta dengan menyamar sebagai seorang doktor wanita sejak awal tahun ini.

Hasni Jamal Aripin, 26, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan tersebut dibacakan kepadanya di hadapan Majistret Ida Rahayu Sharif. Mengikut pertuduhan, Hasni didakwa telah memperdaya seorang doktor, Norman Mohd. Norawai, 41, dengan menyamar sebagai 'Doktor Norzulaikha Jamaluddin' dan menyerahkan dokumen sijil Perakuan Amalan Tahunan palsu.

Perbuatan tertuduh telah mendorong Norman menyerahkan wang berjumlah RM8,280 sebagai gaji kepada tertuduh.
Dia didakwa melakukan perbuatan itu antara 15 Januari dan 11 April lalu di sebuah klinik, Dr. Norman Clinic Sdn. Bhd., di alamat No. 28, Jalan MJ1, Teman Merdeka Jaya, Batu Berendam di sini.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 419 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya. Pegawai Pendakwa, Inspektor Muhamad Juhari Haron yang mengendalikan pendakwaan memohon agar tertuduh diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin.

Hasni yang tidak diwakili peguam bela pula memohon agar jumlah jaminan itu dikurangkan dengan alasan dia hanya mempunyai RM800 di dalam bank. Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM3,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan sebutan kes pada 17 Mei ini bagi membolehkan tertuduh melantik peguam bela.
Tertuduh gagal membayar wang jaminan tersebut.

Memetik laporan akhbar pada 14 April lalu, taktik seorang lelaki yang menyamar sebagai doktor wanita untuk bekerja di sebuah klinik swasta terbongkar dalam serbuan di premis berkenaan di Batu Berendam beberapa hari sebelum itu.
Ketika ditahan, lelaki berasal dari Sabah serta menggunakan nama 'Doktor Ika' itu sedang bertugas sebagai doktor sambilan di klinik berkenaan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Melaka, Supritendan Soh Hock Sing ketika itu memberitahu sidang akhbar, siasatan mendapati lelaki itu menggunakan sijil Perakuan Amalan Tahunan palsu yang kononnya dikeluarkan Majlis Perubatan Malaysia bagi memohon pekerjaan di klinik itu.

Sumber
© Utusan Melayu (M) Bhd 

5 ulasan:

 1. Uiks...nasib saya tak pernah ke klinik2 tersebut.

  BalasPadam
 2. Memang berani mati dia ni..
  2 kali palsu nya. Palsu jantina, dan doktor palsu!
  Sebab apa saya kata dia berani mati?
  Sebab dia mmg confident tayang diri dia di Instagram & FB sebagai Doktor Ika :P

  BalasPadam
 3. Senior masa kat universiti dlu . Mmg dr dulu kuat menipu

  BalasPadam