Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

19 Mei 2013

Aku dan PERMATApintar 2013


Hari minggu.
Bawa anak2 ke klinik.
Ambil ujian UKM-1.
Program PERMATApintar.
Tinggal 12 hari aje lagi.
Kenapa buat diklinik?
Di klinik guna Streamyx.
Lebih stabil banding PortaWiFi di rumah.


Ujian UKM-1 diambil secara online.
Jawab soalan2 IQ dan bahasa.
Lepas ini ada ujian saringan UKM-2 pulak.
Kalau lulus kedua2 ujian baru terpilih.
Ke perkhemahan cuti sekolah di UKM hujung tahun ini.

Kepada yang tak tahu apa itu program PERMATApintar,
sila ke sini untuk cerita2 selanjutnya.

Salam hujung minggu kawan2.



5 ulasan:

  1. Wah....mesti berjaya. Seronoknya Doc kan...

    P/S: Busy yer Doc?

    BalasPadam
  2. my comment ni xde kena mengena dgn this post but after reading ur post pasal perjanjian dgn JPA: http://zouldahanblog.blogspot.com/2009/11/aku-dan-perjanjian-dengan-jpa.html diharap doc bleh bg ur advice/opinion.


    i was offered a PhD scholarship from this one IPTA. the agreement letter (the ones that I have signed and agreed with the terms) stated that they will pay for my fees and monthly allowances for 3 years. if BELUM abis lg belajar after 3 years, i will be on my own utk byr the remaining fees, and no longer dpt elaun bulanan selepas the 3yrs ended. and if BERHENTI belajar, i will need to repay everything. Whereas, dlm offer letter plak (no signature involved from me or the IPTA) hanya bgtau jumlah elaun bulanan n i need to work as a Research Assistant, if not x bleh claim elaun bulanan tu.

    so skrg ni, as stated dlm OFFER letter...my monthly allowance will end next month (skrg dah final 3rd year). tapi dlm AGREEMENT letter, my contract akan tamat apabila saye complete my PHD. unfortunately, dek kerana asyik lambat je dpt duit elaun bulanan, i failed to pay certain fees charged on me (this fee was not covered by my scholar, therefore kena byr with my own pocket money). sbb x byr fee, i got Gugut Taraf (GT) as a student. the office said i can appeal to remove the GT status by paying the fee first, but i didn't have the money to pay. the IPTA staff said that failure to do so, will cause me to pay back evrything, almost rm100k.

    disebabkan masalah kewangan yg saye hadapi skrg, i was thinking of not paying the outstanding fee which will lead to permanent GT = consider berenti belajar dan skrg tgh job hunting dgn niat akan sambg semula my PhD when time and money permits, InsyaAllah. so now, the IPTA staff consider myself as BERHENTI belajar and soon will send all the letters and whatnot utk bgtau i need to pay back almost rm100k.

    the thing is, saye redha if i have to pay back (sbb saye langgar perjanjian by not finishing my study --> i got GT status jz bcoz i dun have the money to pay outstanding fee). but i only willing to pay the amount that i have used (fees + month allowance yg saye dpt selame ni), insyaAllah once saye berjaya dapat kerja in the future. sbb saye tau, hutang kena dilangsaikan...takut x berkat plak duit yg saye dpt selame ini.

    in ur opinion, would it be ok if saye just bayar ikut perkiraan saye sendiri (saye dah bajet berapa byk kena byr based on duit scholar yg saye terima selama ini), regardless of the amount yg IPTA request.

    FYI, allowance yg saye dpt selame ini pn saye dpt based on kerja yg saye buat sbg Research Assistant (RA) setiap bln. kadang2, kalau saye x buat kerja RA sebab terpaksa focus on my study utk bulan itu, saye x akan claim dan saye x dpt pn monthly allowance. so kalo dlm case yg ini plak, tergerak hati saye utk tidak byr blk jumlah monthly allowance yg saye dpt utk 3 thn ini sbb i got paid for what i have worked for. so bukan lah bermakna, IPTA bg saye allowance buta2 camtu je. saye buat keje, so sye claim la allowance. betul x?

    harap2 doc dpt reply and provide opinion for my next course of action. thanks in advanced!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tengku Norish,

      masalah awak diluar bidang kuasa/kepakaran saya.
      isu2 berkaitan agreement camni agak susah utk saya jawabkan.
      tapi nampak macam berat sebelah aje.
      kena jumpa dan bincang dengan IPTA tersebut.
      semua masalah boleh selesai.
      jangan didiamkan sahaja.
      nanti tak pasal2 kena bayar full.

      terima kasih datang ke blog saya.

      Padam
  3. Good luck for your son Doc :)
    Anak i yg paling sulung blom cukup umur lagi ^_^
    the kampeni tempat i keje pun handle Permata Pintar ni
    -- I work somewhere in Nilai ;)

    BalasPadam