Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

29 Januari 2015

Aku Jadi Kambing Hitam



Dan ini jawapannya....


Aku MC hari ini.
Malas nak kerja.
Langsung tak rasa dihargai.
Tak guna jadi Menteri Kesihatan.
Kalau hanya pandai mencari 'kambing hitam'.



11 ulasan:

  1. Betul kakak setuju apa yg ZD katakan.
    Baru minggu lepas kakak ke klinik ada satu pekerja kilang yg pergi ke klinik sama dah diberitahu doktor supaya pergi ke hospital tapi dia enggan. Tak kan doktor swasta tu yg nak pikul mereka pulak.

    Malam tadi nak tidur kakak dgn abang pun cakap hal yg sama ini.
    Inilah tanah airku - aduhai!

    BalasPadam
  2. Doktor bab demam denggi ni ... mmg saya akui tiap kali ke klinik swasta Dr selalu nasihat suruh ke spital cek darah if lebih dr 3 hari berturut2 ... mmg doktor selalu ingatkan .....

    tapi bagi kes lain cth la yang berlaku pada anak saya last year .... ITP platelet count 6 je .... hematoma inside mouth, face, hand feet ... mulut & hidung bleeding that time .... sehari sblm tu bw anak ke klinik swasta sbb ade ketul warna merah dah berdarah dalam mulut...doktor diagnos anak tergigit pipi ... just bg oral aid ... the next day sy rasa pelik sgt bw pi klinik swasta ... suggest spital kerajaan sbb risiko kena dera di taska sbb byk lebam2 ..... bila cek darah baru tau ITP...platelet count 6 .... next day morning 3 je.... then byk jadi ... tp kena baca kat blog sy hehehe .... penat dh nk taip .... hihi

    maksud sy di sini .... tak semua doktor betul2 menjalankan tanggungjawab dan perihatin ... kadang sbb ramai patient kat luar ... risau masa menunggu jadi lama seolah dah berada di klinik kerajaan ..Doktor tak jalan tanggungjawab sebaiknya dengan check betul2 .... bayangkan klu sy pun percaya cakap doktor tersebut agak2 ape akan jd kata nak saya klu kata die terjatuh .....

    tapi tak semua doktor cam tu kan .... dah byk dah klinik swasta saya pergi tp tu baru sekali berlaku dan saya paham... ITP ni kena cek darah br dpt detect ...cuma doktor kena lebih teliti bg kes2 berisiko cam ni ...that all

    sorry doktor komen panjang sgt ....

    BalasPadam
    Balasan
    1. ITP ialah penyakit autoimmune.
      Jarang berlaku kepada orang kita.
      Bila jarang berlaku,
      tak semua doktor sentiasa ingat diagnosis ini.
      Terutama kalau datang klinik kali pertama atau kedua.
      Ianya diagnosis by exclusion.
      Memang susah nak faham.
      Apatahlagi nak letak diagnosis.
      Doktor pun manusia biasa juga.
      Bukannya Tuhan.

      Thank you for sharing...

      Padam
  3. Bongok!
    Menyirap darah saya dengar berita ni kat radio.

    BalasPadam
  4. Berbuih mulut kita advice...
    Mereka duduk rumah dulu..pi cari sup ketam..
    Dah berbirat badan dgn petechial rashes, dan berdarah gusi...pi spital..
    Sapa yg salah?
    GP jugak yg salah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy mmg nk je soh menteri tu declare harga test kit tu. sbb setau saya x murah. seb bek ada GP dah letak answer tu. but still, test kit harga gitu, lain2 charges pun ada. dan x semua mampu! GP pun nk bayar bil dia jugak.

      doc blh advice, but decision still pada pesakit dan keluarga. dan pengetahuan pesakit juga. pesal nk salahkan GP je? ingat MO kat KKM bagus sangat ke?

      Padam
  5. Saya yang bukan doktor pun menyirap sebab jelas kot depan mata semua...apa yang sepital buat? Tunggu orang rebah tepi longkaeng depan farmasi kol 4.00 pagi baru kelam kabut nak attend. Walhal sebelom tu kat emergency, doc tu halau balik rumah, bagi panadol 6 biji jer. Okeh, ini depan mata saya sendiri.

    BalasPadam
  6. saya kena RM100 aritu
    sikap
    sikap
    sikap
    kena betulkan
    mmg ramai yang wat derk bila sakit
    dah tau simptom ada
    dah melarat longlai baru nak ngadap spital

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pernah cadang declare emergency utk denggi.
      Biar semua orang ambik bahagian untuk mencegah.
      Bukannya dah sakit teruk baru nak ke hospital.

      Padam
  7. presiden mpcn dah hantar surat kat menteri

    BalasPadam