Langkau ke kandungan utama

Aku dan 10 Situasi Yang Menyakitkan Hati

Artikel yang menarik untuk sama-sama dihayati untuk kepentingan bersama.
Aku pilih No 3 dan No 9 sebagai ' The most irritating scenario '.
Pesakit yang menjadikan doktor dalam keadaan serba-salah.
Sama ada nak beri MC ke tidak.
Sama ada layak ke tidak nak beri MC.
Apatahlagi jika datang waktu klinik hampir nak ditutup.
Bersungguh-sungguh nak jumpa doktor jugak.
Kononnya ada hal emergency.
Bila dipanggil masuk,
baru cakap pagi tak sempat nak datang.
Hari ini tak dapat nak masuk kerja.
Bukan sekali terkena.
Dah banyak kali terkena.

10 situations GPs are sick of getting into


Being a General Practitioner (GP) or a family doctor is a role unlike that of most other medical specialists. GPs are often a patient’s first point of contact and provide a more holistic care approach to their patients - which can make for some sticky situations. Here are 10 types of situations GPs out there are sick of getting into:

1. Patients self-diagnosing


"Hi doc, I have Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, the symptoms I have are cold, severe coughing and loss of appetite."

It's great that the patient knows the name of the disease - but please remember, we are medically trained and are therefore the most qualified person among your (non-medical) family, friends, uncle's neighbour's classmate's daughter who happens to study medicine, no matter how convincing their argument may be.

2. Patients self-prescribing


"I've been taking Cheratussin AC which is not so effective, probably it's time you replace it with Chlorpheniramine."

Patients may be great at Googling the drugs, and thus may know the name and usage of the commonly prescribed medicines, but we can name more medicines than the number of cars in a peak-hour jam, so it would be wise for them to quit trying to tell us what drugs to work with. A medical prescription is way more complex than just memorising and giving out drugs - Patients, we have not reached that era where Google is your doctor, so trust us.

3. Feeling used

There is always that dilemma between disliking a patient who is trying hard to feign or exaggerate their illness for an MC, or the upfront, honest you-know-why-I-am-here-just give-me-that-MC patient, more. Either way, nobody likes to feel used (not to mention that giving out MCs for no reason is unethical!) so this situation is definitely one of the worst to be stuck in.

4. Public parental discipline

We are all too familiar with this scene of mother and child entering the consultation room and halfway through, the mother bringing up about how disobedient her son is, claiming that is what caused him to be sick and then nagging non-stop.

Our take is: Airing dirty linen in public is really not the best way to go. Let's keep our consultation strictly professional, please.

5. Goldfish memory patients

When performing a follow up on the patient's condition and a recap of the previous diagnosis and medicine prescribed, only to realise that they have completely forgotten where they had placed their medicine (for the 10th time) - this is not are not referring to the patients who have dementia but those who simply do not care - is truly one of the most unsavoury situations to have to bite one's tongue on.

6. Getting your profession blamed whenever you are ill

The moment a GP coughs (even if it's from just choking), it is automatically assumed that the GP has “caught the virus from a patient”. GP's, in fact, all doctors, practice a strict hygiene regime. It MIGHT be possible to have been infected from work, but it might just as well be because of just a late night out with friends, and automatically have the profession blamed each time can be a drag.

7. Doctor-shopping patients

Yes, when it comes to shopping for clothes, groceries, tech gadgets etc, everyone's net is cast wider and further. However, visiting multiple GP's simultaneously does not help any patient to create a one-all solution to any medical condition. In fact, mixing and matching medicines may cause ineffectiveness or over-potency which may in turn, worsen the condition.

8. Judgmental patients

Some patients tend to think that younger looking GPs are less experienced and less credible than older GPs. The same goes with the gender stereotype. And they think out aloud, more often than not, unafraid to show their biasness, which makes the entire situation extremely unpleasant.

9. Busy during closing hours

After sitting there all morning, with barely any patients coming in, the bittersweet feeling when a crowd of patients appears when the clock strikes an hour before closing time is indescribable. Somehow, these also tend to be the most long-winded and difficult ones too.

10. Telling you that you are in this for the money


As with many highly regarded and highly paid professions, the stereotype is that doctors are in this industry to (only) earn big bucks. Just because many people want to enter the industry for this reason does not mean that every GP is definitely one of them. There are still a bunch who work for passion, for making a difference in someone else’s life, who simply do what we do because we love what we do. 
MIMS

source



Ulasan

THE MOST POPULAR POSTS

Aku dan Tinted Kereta

Hari ini klinik sunyi sikit. Jadi banyak benda2 lain aku boleh buat. Antaranya survey market untuk pasang tinted kat cermin kereta aku. Menurut Akta JPJ: Kaedah 5(1) dan Kaedah 5(3) untuk Kaedah2 Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2000, menetapkan cermin2 depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70% manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%. Tapi kat kedai, mana ada ikut undang2. Semuanya JPJ Compliance (kononnya). Tapi janji kau nak pasang, mereka pasang. Risiko tanggung sendirilah.

Film tinted ialah filem plastik jernih ataupun laminate metallic yang dipasang pada cermin2 kereta bertujuan untuk mengurangkan panas bahang cuaca khatulistiwa, mendapatkan suasana lebih privasi dan juga untuk lebih cantik dipandang.

Kalau kita ke kedai2 aksesori kereta, macam2 jenis tinted ada. Macam2 brand ada. Biasanya mereka kata mereka punya lebih bagus dan lebih murah banding tempat lain. Kalau nak yang murah memang ada, teta…

Aku dan Toyota Vellfireku

Bro, cuba tulis tentang Vellfire/Alphard pula...
dulu dah tulis tentang Estima...
Especially tentang button2 dan radio/camera berbahasa Jepun...
tentang risiko buying Jap recond ni...
TQ

Ada orang suka kereta tempatan.
Ada orang suka kereta Eropah.
Tapi aku suka kereta buatan Jepun.
Honda CRV aku pernah pakai.
Tetapi Toyota Estima adalah yang terbaik
sepanjang 15 tahun aku memandu di jalan raya.

Bila aku terpaksa menggantikan Estima aku,
aku hanya ada dua pilihan.
Downgrade ke Honda Odyssey
atau upgrade ke Toyota Alphard/Vellfire.
Selepas 12 bulan membuat penyelidikan,
juga mengumpul wang pendahuluan,
Vellfire adalah pilihan paling tepat.


Vellfire dan Alphard adalah adik-beradik.
Enjinnya enjin yang sama.
Ruang kokpit pun lebih kurang sama.
Cuma ada modifikasi luaran yang nyata.
Iaitu lampu depan dan lampu belakang bertingkat.
Juga grill depan yang menjadikannya kelihatan lebih ganas.

Aku suka kereta buatan Jepun.
Ianya sangat reliable.
Kos penyelenggaraannya lebih kurang sama dengan kere…

Aku dan Toyota Estima

Toyota Estima dikenali sebagai Toyota Previa di US dan Toyota Tarago di Australia. Ia adalah kereta jenis MPV dan mula dikeluarkan oleh Toyota Motor Corporation sejak tahun 1990 lagi. Estima di atas adalah kereta Estima generasi pertama yang dikeluarkan antara tahun 1990-2000. Di sini, ia dikenali sebagai BEAN. Ini dikira kereta klasik jugaklah.

Ini adalah Estima generasi kedua yang dikenali sebagai SEPET. Aku cukup berkenan dengan bentuk lampu depannya. Ia dikeluarkan antara tahun 2001-2005. Kereta2 ini banyak betul dibawa masuk ke Malaysia dan jangan harap dapat yang baru. Semuanya recondition daripada Jepun.

Estima generasi ketiga ini pula dikenali sebagai NINJA dan mula dibawa masuk ke Malaysia sekitar tahun 2007. Estima jenis ini terlebih advanced termasuk boleh parking sendiri secara automatik. Aku kurang berkenan dengan lampu depan dan belakangnya. Tapi interiornya memang superb.
Aku nak cerita sedikit pasal Estima SEPET yang aku gunakan sekarang. Aku memang dah study habis se…

Aku dan Cikgu Arbainah

Masa aku sekolah ugama di kampung dulu, aku ada kenal dengan satu ustazah ni. Dia ni memang garang. Semua murid takut padanya. Malah gurubesar pun takut dengannya. Walaupun ustazah, perangai dia memang brutal. Sapa2 yang dia rasa nakal, jahat, malas buat kerja, belajar main2, memang nak kena dengan dia. Kena tengking, kena jerit, kena carut, kena cubit, dah jadi rutin kehidupan. Satu hari kalau dia takda kat sekolah, memang terasa sunyi sepi sepanjang hari. Sehari kalau tak dengar suara dia jerit2 mengajar dan marahkan anak murid memang tak sah.

Pada aku dia tak garang. Cuma bersemangat sikit bila nak mendisiplinkan murid2nya. Aku pernah kena hukum dengan dia sekali. Itulah sekali. Lepas tu taubat tak buat lagi. Masa tu aku baru darjah 3. Dulu sekolah ugama start pukul 3.30 petang. Biasanya kami datang awal. Kadang2 sebelum pukul 3 dah sampai. Kat rumah bukan buat apa pun. Jadi datang awal bolehlah main2 dulu sementara tunggu loceng. Satu hari tu, aku pergi main belon acah kat sebel…

Aku dan Doktor Lokum

Locum doctor bermaksud doktor sambilan atau part time. Locum tu istilah luar negara yang telah selalu diguna pakai disini. Masa aku kerja di kerajaan dulu, aku kena selalu buat locum untuk menampung kehidupan yang selalu kesempitan. Nak harap gaji kerja kerajaan mana cukup masa itu. Sebenarnya kalau aku sebagai kakitangan kerajaan, aku tak boleh buat kerja2 sambilan seperti itu tetapi disebabkan ramai yang buat, kerajaan buat2 tak tahu sahaja. Selagi ianya tidak menjejaskan kerja2 di hospital, pengarah hospital buat2 tak nampak aje.

Selain faktor kewangan, aku buat locum untuk mencari pengalaman baru. Satu hari bila aku dah bersedia untuk bukak klinik sendiri, taklah panik atau pening bila nak manage klinik sendiri. Aku memang dah target tak nak sambung belajar. Cukup masa aku nak bukak klinik sendiri. Jadi sepanjang bekerja di hospital, aku memang sentiasa membuat persediaan dan perancangan ke arah itu.

Masa aku jadi houseman di Muar, ramai member2 sebaya yang giler buat locum. Pant…