Aku dan Statistik

Aku dan Cerita-Cerita Lama:

Kata Carian

03 Oktober 2016

Benarkah Aku Seorang General Practice?

WHAT IS GENERAL PRACTICE?

So you call yourself a GP and you think you are doing General Practice? 

You may be wrong.
Here's my views. 

You are a General Practitioner if ; 

1. Your patients consists of female and male and LGBT.


2. Your patients' age ranges from newborns, infants, toddlers, children, teenagers adults, geriatrics and the dead.


3. You offer vaccination/ immunisation for infants, children and adults.


4. You see and follow up antenatal cases, and postnatal cases. 

    You offer pap smears too. 
    You have various methods of Family Planning to offer to your patients.

5. You treat and follow up chronic diseases like Hypertension, Asthma, Diabetes, COPD etc.


6. You DO HOUSE CALLS.


7. You have a dedicated appointment system, 

    and YOU follow up the patients. 
    Patients get to see you on a REGULAR basis. 
    You don't 'pass the buck' to others/ locums to manage.

8. You see patients as Families, from the parents to their children and maybe their grandchildren.


9. You are patient centred and not dr centred.


10. You take into account their economic, emotional, past history, social history, religious background, political views, in your diagnosis and management of patients.

11. You offer investigations e.g. Blood Tests, urine tests and sputum and occult blood tests.etc


12. You see at least 20 patients per day.


13. Your practice is not skewed to certain services or certain sex, or certain procedures, and systems, or certain diseases only.


14. You work at least 40 hours per week.


15. You have a referral system.


If you fulfilled all these criteria, 

then you are a GP.

Dr. Rohaya Masod.





Kriteria di atas ditulis oleh sahabat mayaku diFB.
Memang benar tulisannya.
Doktor GP merawat hampir semua jenis penyakit.
Doktor GP merawat hampir semua jenis manusia.
Doktor GP menawarkan hampir semua jenis rawatan.
Doktor GP merawat hampir semua bahagian tubuh manusia.
Doktor GP merawat pesakit secara keseluruhan.
Cuba anda pergi ke klinik pakar.
Sakit kaki jumpa doktor lain.
Sakit darah tinggi jumpa doktor lain.
Sakit kulit juga jumpa doktor lain.
Dan kalau bawa anak-anak pun kena jumpa doktor yang lain.
Faktor ekonomi, emosi, sejarah silam semuanya diambilkira.
Tetapi aku dah lama berhenti buat House Call.
Tak larat nak melayan.
Aku dah berhenti menyuntik kanak-kanak.
Kerana kerajaan dah tak beri stok imunisasi kat aku.
Aku dah berhenti menjual pil-pil perancang keluarga.
Kerana aku tak nak bersubahat.
Kerana pil-pil perancang tak boleh claim menggunakan panel.

Semalam aku menerima kunjungan sahabat lama daripada Kuala Lumpur.
Bekerja sebagai Occupational Doctor dengan Petronas.
Dia ada kerja di Pengerang.
Jadi singgah sebentar dirumahku sebelum dia balik ke Kuala Lumpur.
Berborak dengan kawan yang lama tak jumpa memang tak rasa masa berlalu.
Macam-macam cerita diborakkan.
Aku hanya seorang doktor GP.
Aku selalu rasa rendah diri kalau berjumpa dan bersembang dengan kawan lama.
Terutama yang dah jadi doktor pakar.
Tetapi bila berborak dengan dia,
kita sama level.
Kalau nak kira,
ramai juga kawan-kawan yang setakat jadi doktor GP sepertiku.
Rasanya takda apa yang nak dimalukan.
Rasanya GP pun setaraf dengan doktor pakar.
Kami punya kelompok pesakit yang berbeza.
Kami jarang menyelamatkan nyawa.
Tetapi kami berusaha mencegah penyakit yang boleh mengancam nyawa.

Kebelakangan ini ramai pula yang bertanya.
Senang tak nak buka klinik sendiri.
Rasanya kalau aku buat bengkel untuk beri info pasal buka klinik ni,
agak-agak ramai tak yang nak join?




1 ulasan:

  1. saya setuju kalau Dr buat bengkel tentang buka klinik
    kalau ada tlg bagitau ya
    sirazlan@yahoo.com

    BalasPadam