Langkau ke kandungan utama

Benarkah Aku Seorang General Practice?

WHAT IS GENERAL PRACTICE?

So you call yourself a GP and you think you are doing General Practice? 

You may be wrong.
Here's my views. 

You are a General Practitioner if ; 

1. Your patients consists of female and male and LGBT.


2. Your patients' age ranges from newborns, infants, toddlers, children, teenagers adults, geriatrics and the dead.


3. You offer vaccination/ immunisation for infants, children and adults.


4. You see and follow up antenatal cases, and postnatal cases. 

    You offer pap smears too. 
    You have various methods of Family Planning to offer to your patients.

5. You treat and follow up chronic diseases like Hypertension, Asthma, Diabetes, COPD etc.


6. You DO HOUSE CALLS.


7. You have a dedicated appointment system, 

    and YOU follow up the patients. 
    Patients get to see you on a REGULAR basis. 
    You don't 'pass the buck' to others/ locums to manage.

8. You see patients as Families, from the parents to their children and maybe their grandchildren.


9. You are patient centred and not dr centred.


10. You take into account their economic, emotional, past history, social history, religious background, political views, in your diagnosis and management of patients.

11. You offer investigations e.g. Blood Tests, urine tests and sputum and occult blood tests.etc


12. You see at least 20 patients per day.


13. Your practice is not skewed to certain services or certain sex, or certain procedures, and systems, or certain diseases only.


14. You work at least 40 hours per week.


15. You have a referral system.


If you fulfilled all these criteria, 

then you are a GP.

Dr. Rohaya Masod.





Kriteria di atas ditulis oleh sahabat mayaku diFB.
Memang benar tulisannya.
Doktor GP merawat hampir semua jenis penyakit.
Doktor GP merawat hampir semua jenis manusia.
Doktor GP menawarkan hampir semua jenis rawatan.
Doktor GP merawat hampir semua bahagian tubuh manusia.
Doktor GP merawat pesakit secara keseluruhan.
Cuba anda pergi ke klinik pakar.
Sakit kaki jumpa doktor lain.
Sakit darah tinggi jumpa doktor lain.
Sakit kulit juga jumpa doktor lain.
Dan kalau bawa anak-anak pun kena jumpa doktor yang lain.
Faktor ekonomi, emosi, sejarah silam semuanya diambilkira.
Tetapi aku dah lama berhenti buat House Call.
Tak larat nak melayan.
Aku dah berhenti menyuntik kanak-kanak.
Kerana kerajaan dah tak beri stok imunisasi kat aku.
Aku dah berhenti menjual pil-pil perancang keluarga.
Kerana aku tak nak bersubahat.
Kerana pil-pil perancang tak boleh claim menggunakan panel.

Semalam aku menerima kunjungan sahabat lama daripada Kuala Lumpur.
Bekerja sebagai Occupational Doctor dengan Petronas.
Dia ada kerja di Pengerang.
Jadi singgah sebentar dirumahku sebelum dia balik ke Kuala Lumpur.
Berborak dengan kawan yang lama tak jumpa memang tak rasa masa berlalu.
Macam-macam cerita diborakkan.
Aku hanya seorang doktor GP.
Aku selalu rasa rendah diri kalau berjumpa dan bersembang dengan kawan lama.
Terutama yang dah jadi doktor pakar.
Tetapi bila berborak dengan dia,
kita sama level.
Kalau nak kira,
ramai juga kawan-kawan yang setakat jadi doktor GP sepertiku.
Rasanya takda apa yang nak dimalukan.
Rasanya GP pun setaraf dengan doktor pakar.
Kami punya kelompok pesakit yang berbeza.
Kami jarang menyelamatkan nyawa.
Tetapi kami berusaha mencegah penyakit yang boleh mengancam nyawa.

Kebelakangan ini ramai pula yang bertanya.
Senang tak nak buka klinik sendiri.
Rasanya kalau aku buat bengkel untuk beri info pasal buka klinik ni,
agak-agak ramai tak yang nak join?




Ulasan

  1. saya setuju kalau Dr buat bengkel tentang buka klinik
    kalau ada tlg bagitau ya
    sirazlan@yahoo.com

    BalasPadam

Catat Ulasan

THE MOST POPULAR POSTS

Aku dan Tinted Kereta

Hari ini klinik sunyi sikit. Jadi banyak benda2 lain aku boleh buat. Antaranya survey market untuk pasang tinted kat cermin kereta aku. Menurut Akta JPJ: Kaedah 5(1) dan Kaedah 5(3) untuk Kaedah2 Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2000, menetapkan cermin2 depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70% manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%. Tapi kat kedai, mana ada ikut undang2. Semuanya JPJ Compliance (kononnya). Tapi janji kau nak pasang, mereka pasang. Risiko tanggung sendirilah.

Film tinted ialah filem plastik jernih ataupun laminate metallic yang dipasang pada cermin2 kereta bertujuan untuk mengurangkan panas bahang cuaca khatulistiwa, mendapatkan suasana lebih privasi dan juga untuk lebih cantik dipandang.

Kalau kita ke kedai2 aksesori kereta, macam2 jenis tinted ada. Macam2 brand ada. Biasanya mereka kata mereka punya lebih bagus dan lebih murah banding tempat lain. Kalau nak yang murah memang ada, teta…

Aku dan Toyota Vellfireku

Bro, cuba tulis tentang Vellfire/Alphard pula...
dulu dah tulis tentang Estima...
Especially tentang button2 dan radio/camera berbahasa Jepun...
tentang risiko buying Jap recond ni...
TQ

Ada orang suka kereta tempatan.
Ada orang suka kereta Eropah.
Tapi aku suka kereta buatan Jepun.
Honda CRV aku pernah pakai.
Tetapi Toyota Estima adalah yang terbaik
sepanjang 15 tahun aku memandu di jalan raya.

Bila aku terpaksa menggantikan Estima aku,
aku hanya ada dua pilihan.
Downgrade ke Honda Odyssey
atau upgrade ke Toyota Alphard/Vellfire.
Selepas 12 bulan membuat penyelidikan,
juga mengumpul wang pendahuluan,
Vellfire adalah pilihan paling tepat.


Vellfire dan Alphard adalah adik-beradik.
Enjinnya enjin yang sama.
Ruang kokpit pun lebih kurang sama.
Cuma ada modifikasi luaran yang nyata.
Iaitu lampu depan dan lampu belakang bertingkat.
Juga grill depan yang menjadikannya kelihatan lebih ganas.

Aku suka kereta buatan Jepun.
Ianya sangat reliable.
Kos penyelenggaraannya lebih kurang sama dengan kere…

Aku dan Toyota Estima

Toyota Estima dikenali sebagai Toyota Previa di US dan Toyota Tarago di Australia. Ia adalah kereta jenis MPV dan mula dikeluarkan oleh Toyota Motor Corporation sejak tahun 1990 lagi. Estima di atas adalah kereta Estima generasi pertama yang dikeluarkan antara tahun 1990-2000. Di sini, ia dikenali sebagai BEAN. Ini dikira kereta klasik jugaklah.

Ini adalah Estima generasi kedua yang dikenali sebagai SEPET. Aku cukup berkenan dengan bentuk lampu depannya. Ia dikeluarkan antara tahun 2001-2005. Kereta2 ini banyak betul dibawa masuk ke Malaysia dan jangan harap dapat yang baru. Semuanya recondition daripada Jepun.

Estima generasi ketiga ini pula dikenali sebagai NINJA dan mula dibawa masuk ke Malaysia sekitar tahun 2007. Estima jenis ini terlebih advanced termasuk boleh parking sendiri secara automatik. Aku kurang berkenan dengan lampu depan dan belakangnya. Tapi interiornya memang superb.
Aku nak cerita sedikit pasal Estima SEPET yang aku gunakan sekarang. Aku memang dah study habis se…

Aku dan Cikgu Arbainah

Masa aku sekolah ugama di kampung dulu, aku ada kenal dengan satu ustazah ni. Dia ni memang garang. Semua murid takut padanya. Malah gurubesar pun takut dengannya. Walaupun ustazah, perangai dia memang brutal. Sapa2 yang dia rasa nakal, jahat, malas buat kerja, belajar main2, memang nak kena dengan dia. Kena tengking, kena jerit, kena carut, kena cubit, dah jadi rutin kehidupan. Satu hari kalau dia takda kat sekolah, memang terasa sunyi sepi sepanjang hari. Sehari kalau tak dengar suara dia jerit2 mengajar dan marahkan anak murid memang tak sah.

Pada aku dia tak garang. Cuma bersemangat sikit bila nak mendisiplinkan murid2nya. Aku pernah kena hukum dengan dia sekali. Itulah sekali. Lepas tu taubat tak buat lagi. Masa tu aku baru darjah 3. Dulu sekolah ugama start pukul 3.30 petang. Biasanya kami datang awal. Kadang2 sebelum pukul 3 dah sampai. Kat rumah bukan buat apa pun. Jadi datang awal bolehlah main2 dulu sementara tunggu loceng. Satu hari tu, aku pergi main belon acah kat sebel…

Aku dan Doktor Lokum

Locum doctor bermaksud doktor sambilan atau part time. Locum tu istilah luar negara yang telah selalu diguna pakai disini. Masa aku kerja di kerajaan dulu, aku kena selalu buat locum untuk menampung kehidupan yang selalu kesempitan. Nak harap gaji kerja kerajaan mana cukup masa itu. Sebenarnya kalau aku sebagai kakitangan kerajaan, aku tak boleh buat kerja2 sambilan seperti itu tetapi disebabkan ramai yang buat, kerajaan buat2 tak tahu sahaja. Selagi ianya tidak menjejaskan kerja2 di hospital, pengarah hospital buat2 tak nampak aje.

Selain faktor kewangan, aku buat locum untuk mencari pengalaman baru. Satu hari bila aku dah bersedia untuk bukak klinik sendiri, taklah panik atau pening bila nak manage klinik sendiri. Aku memang dah target tak nak sambung belajar. Cukup masa aku nak bukak klinik sendiri. Jadi sepanjang bekerja di hospital, aku memang sentiasa membuat persediaan dan perancangan ke arah itu.

Masa aku jadi houseman di Muar, ramai member2 sebaya yang giler buat locum. Pant…